La negociació entre ERC i JxCAT evita tocar el voraviu a la CUP

Els cupaires avisen que no es pot tocar "ni una coma si és per anar enrere"

La segona ronda de la negociació d’investidura ha començat tot just l’endemà del fracàs del primer intent. La resignació dels partits independentistes que no hi hauria investidura a la primera ocasió ajuda a encarar les negociacions amb més calma, sobretot, amb la intenció expressada per uns i altres de no exhaurir el termini. En aquestes negociacions, un dels punts claus és com diferenciar un “govern del 48% d’un del 52%” i sobretot, que per vestir un sant, no se’n despulli un altre. És a dir, que els acords entre ERC i JxCat no impliquin tocar ni una coma al pacte dels republicans amb la CUP.

L’avís per part de la CUP és clar. “De l’acord signat amb ERC no tocarem ni una coma si és per anar enrere, només ho farem si és per ampliar”, sentencien negociadors cupaires en declaracions a El Món. Aquesta premissa determina les trobades que celebren només republicans i junters, com les que s’han celebrat avui. Des d’ERC asseguren que el pacte amb la CUP és “perfectament assumible per Junts”. “Han estat assegurant durant tota la campanya que són d’esquerres, com a prova del cotó deien que havien foragitat el PDeCAT que tenia un discurs més escorat a la dreta”, ressalten negociadors d’ERC.

Les alarmes de seguretat per evitar que la CUP estripi les cartes van saltar amb la intervenció de Gemma Geis en el segon debat d’investidura. Geis va sentenciar que el pacte entre cupaires i republicans “no els interpel·lava”. De fet, va advertir que se sentien “molt lluny del projecte de país pactat amb la CUP”. Curiosament, els junters havien criticat que l’acord amb la CUP “havia quedat curt” en l’objectiu nacional. En canvi, ara consideren que s’ha “desviat massa a l’esquerra amb propostes socials”. En aquesta línia, Geis criticava que les polítiques acordades no garanteixen “solvència” de recuperació econòmica i el cost pressupostari que suposaria mesures com la Renda Bàsica Universal o les moratòries per les energies renovables. Fins i tot, Geis va concloure a un avís que el programa de Junts “dista molt de l’acord amb la CUP”.

ERC, però, es mostra “serena” perquè “entén que l’acord amb els cupaires és perfectament assumible pels junters“. “Amb en el govern de Torra hem portat a terme punts de l’acord, com és l’assimilació d’infraestructures sanitàries com hospitals i clíniques al sistema públic”, exemplifiquen fonts dels republicans. “Si és un partit progressista ha de ser prou flexible com per acceptar els punts de l’acord, l’esquerra europea i la socialdemocràcia aposta per objectius com la renda bàsica universal“, comenten. Així, els més veterans d’ERC recorden el passat “comunista de Jordi Sànchez, ara secretari general de JxCAT i veritable ferro de la negociació política per part de la formació”.

Però des de Junts intenten centrar la pilota en l’acord amb ERC al marge de la CUP. “Tenim intenció de fer el nostre pacte”, alerten els junters. En aquest sentit, consideren que cal que “inclogui molts més temes, més punts i més precisions”. “Ha de ser un pacte per un govern solvent i a llarg termini, un full de ruta clar i més o menys precís per poder governar amb tranquil·litat, per això cal enraonar de més qüestions”, insisteixen els negociadors de Junts. Els mateixos negociadors, però, rebaixen la intencionalitat de Geis en centrar-se en l’acord amb ERC donant per fet l’immobilisme de la CUP.

La CUP ha deixat clar que el seu acord és intocable si no és per “afegir-hi coses i anar més enllà” en la mateixa línia. D’aquesta manera, avisen que no tocaran “ni una coma” si és per “retallar l’acord en matèria social o nacional”. Una línia vermella que han deixat molt clara a Junts i ERC. Consideren que no pot haver dos pactes paral·lels sinó que han de ser complementaris i en cap cas, contradictoris. El fet que la CUP ha estat capaç de determinar les dues darreres presidències indica el pes i el marge que deixa als partits majoritaris de l’independentisme el seu avís que els acords estan “per complir-los i no per retallar-los”.

Comentaris

  Cup, les nenes dels ricatxos 02/04/2021 6:59 am
  Les nenes riques i pijes.drogates de la cup es creuen que son esser superiors, pures nenes racistes de col.legi de monges. Com es nota que son riquissimes, les molt racistes
  Delfí Artós 01/04/2021 8:42 pm
  Vejam si n'aprenem entre tots. Ben segur els nostres polítics no son els millors del món, però a tots ens manca sentit d'Estat, als polítics i als que no en som. Els independentistes de fa anys i panys, ja ho sabem, i ho sabíem, que la independència l'hem d'aconseguir amb els polítics i la gent que tenim, a sobre amb la hostilitat de l'estat espanyol amb joc brut, trampes, lawfare, CNI, fons reservats esppanyols, tàcitos que fan informes... Si tot fos tan fàcil, planer i coherent com voldrien alguns ja faria temps que seriem un estat independent. Malgrat tot dues coses son de sentit comú, la independència l'aconseguirem si molts de catalans volem i la independència l'aconseguirem entre TOTS, el temps, el desacord, la manca de sentit d'estat, desavinences, malentesos, la covid-19... dificulten assolir la independència. Si us plau no ho feu encara més complicat demano més sentit d'estat i de responsabilitat tant als que sembla que s'odien i no poden veure "l'entorn convergent" (cosa que mai he entés, car jo prefereixo per al meu país una dreta democràtica, o centre-dreta, que no pas una ultra-dreta d'un partit fundat per 7 ex-ministres de Franco) i als que cada dia mostren el seu odi a ERC, tampoc els comprenc. Sovint penso si no hi ha molts d'infiltrats de falsa bandera... no capeixo res. Els espanyolistes tenen tot un deep state al darrere que els dona suport de tota mena, els catalans solament ens tenim a nosaltres i a sobre hi ha un munt de botiflers, parlo de Bous, Anglades, Alzines, Boshs, Valls, Illes... tenim molta sort dels catalans i amics d'origens diversos, per la qual cosa és necessari més que mai molt de sentit comú i voluntat de tirar endavant.
  Mal averany 01/04/2021 5:06 pm
  Doncs diuen que trepitjar merda porta bona sort.
  Maquiavelo de Vallecas 01/04/2021 2:03 pm
  queridos cupaires , habéis pasado de vivir en un anuncio de evax, a la realidad, pero eso no os excusa , o estáis por llegar si es necesario a una DUI ( con todo lo que ello implica ) , o volveros a vuestro mundo de pureza , etéreo, florecitas y todo eso. y dejar de dar ...(música celestial )
  FRANK DUBÉ 01/04/2021 12:17 pm
  He llegit que la CUP abans es faria petonets amb un obrer ESPAÑOLISTA HASTA LAS CACHAS que no pas votar a un empresari català INDEPENDENTISTA. És cert?
  59
  96
  Respon
   Manuel Vallribera 01/04/2021 8:17 pm
   No, evidentment.
  Miquel 01/04/2021 12:09 pm
  Amb les C. U. P. ni aigua! O sou molt rucs, o no voleu perdre poltrones. No us votaré més.
   Aigua 01/04/2021 8:38 pm
   Tu ets un vulgar comentarista de falsa bandera. Quina pena que haguéssiu de fer aquest paperot. tu no has votat en ta puta vida les CUP, tros de quòniam.
  rd 01/04/2021 9:05 am
  erñ botiflers, a que venen tants miraments als pollosos antisistema..
  Andrew 01/04/2021 8:45 am
  Si la cup es radical i Esquerra españolista, com dieu els de Junts, quedeu per sota de socialistas i sou molt pocs Molt parlar de unilaritat, com ho fareu, tot solets els valents de Catalunya?
  29
  16
  Respon
  Eclestone 01/04/2021 8:07 am
  El Ramon aquest va votar tripartit i encara no ho sap. Va votar Erc + Cup + JxCat.
  Doctor Strangelove 01/04/2021 8:02 am
  La radicalitat només es combat amb més radicalitat, i per això VOX creix a Catalunya. Algun dia la història castigarà com es degut l'independentisme i dirà el mal que ha arribat a fer, ja no sols a la societat, sinó a la condició humana! Doc.
  8
  107
  Respon
   Peter S. 01/04/2021 8:27 pm
   Apa! Feia temps que no llegia tantes collonades seguides. vOx creix a Catalunya... assabentat dels resultats del PP, si aquell partit funfat el 1976, curiosament per 7 ex-ministres de Franco... i com l'inefable botifler Vidal_Quadras va contribuir a fundar vOx. Després si tens estudis suficients, suma els vots de vOx, PP i el partit de Rivera i compara'l amb el PP quan l'espanyolisme ultra solament tenia aquest partit amb represntació parlamnetària, a banda de dos o tres Falanges espanolas, Espan2000 i altres partits espanyol d'extrema dreta i extrapatlamentaris.... A sobre, vOx + PP + partit de Rivera governen dos municipis a Catalunya, una gran implantació social... és clar per això els cal fer tantes llistes fantasmes a les eleccions municipals i candidar elements com la marquesa Toledo y Peralta-Ramos o ex-FN com l'inefable Bou. Ve-t'ho aquí.
  Cup.Moet, les nenes maques al dematí 01/04/2021 6:24 am
  El pacte cup.junqueras son els 10 manaments de l'esquerra per la misèria dels catalans. Les nenes riques de la cup son riques, de families molt riques, i el menjar a taula no els hi faltarà mai. Estudiar l'adn de les nenes riques de la CUP.MOET fa fastic.
  Luisnomeacuerdo 01/04/2021 12:38 am
  Por sus lazitos conoceréis a los verdaderos fanáticos fascistas. Gracias por hacer cada día que aumenten los votantes de vox. La primera medida ilegalizar a los partidos fascistas independentistas catalanes y vascos.
   Ha, ha, ha 01/04/2021 8:35 pm
   Guaiteu, qui escriu, un desmemoriat votant de Vox i antic del PP, partit del qual es va escindir Vox i si gratem una mica on arribem? A l'any 1976 any de la fundació del PP per 7 ex-ministres de Franco. Tal com ells diuen "ellos se crían" i "ellos se juntan" de vell nou. A sobre té la barra de titllar de "fanàticos fascistas" els que no pensen ni espanyolegen com ell. Pobre persona. Tralarà.
  Ramon 01/04/2021 12:17 am
  ERC no pot ser alhora la carta d'Espanya i "el soci més fidel de Catalunya". Només si deixés de ser la carta d'Espanya podrà pretendre recuperar alguna confiança.
  13
  108
  Respon
   Ramon 01/04/2021 1:13 pm
   I si ERC deixés de ser mai la carta d'Espanya, ho sabríem d'immediat. No caldrà que ens ho diguin. Ho notarem de seguida.

Nou comentari