La CUP renuncia a pressionar ERC amb la Mesa de Negociació amb Madrid

Si fracassa el diàleg, buscaran el “consens estratègic i l’acumulació de forces” per fer un embat democràtic, “prioritzant el referèndum”

La CUP ha difós el document que debatrà la militància sobre el preacord a què ha arribat amb ERC, i en el qual no hi ha Junts per Catalunya. Ambdues forces acorden plantejar “una legislatura d’acumulació de forces, de preparació, de conquesta de drets, d’empoderament democràtic i social i confrontació democràtica”. Entre els punts que generaven més recel, hi ha el del compromís amb el full de ruta. I en aquest sentit, la CUP es compromet a “donar un cert marge de temps a la Taula de Negociació existent i no basarà el seu suport o oposició al govern català en funció de l’existència de la taula”. Ara bé, afegeix que la CUP “mantindrà una posició d’oposició clara al PSOE i al govern de Madrid” i que “només en el cas que en aquesta taula s’assolís el compromís de totes les parts d’afrontar la solució del conflicte mitjançant el del dret a l’autodeterminació i l’amnistia, la CUP-UNCPG es plantejaria formar-ne part”.

Pel que fa a ERC, el text remarca que els republicans “aposten per explorar el màxim un procés de negociació amb l’estat, per tal de construir una solució política i democràtica a un conflicte que es polític i democràtic es compromet a no dilatar la taula innecessàriament”. A tal efecte, ERC proposa que els treballs de la Mesa de negociació se sotmetin a una “rendició de comptes que en permeti la seva avaluació i desenvolupament”. I l’acord afegeix que aquest seguiment polític dels treballs o eventuals concrecions de la negociació “ha de tenir una vessant pública i una de més discreta”.

I què vol dir “un nou embat democràtic per l’autodeterminació”? Doncs el document és molt poc concret. Però planteja dos supòsits: Que la Taula de Negociació amb l’Estat dona fruits i s’obren a negociar una solució política i democràtica basada en l’autodeterminació i l’amnistia, i en aquest cas, diu l’acord, “caldrà veure en què es concreta i com s’afronta”, i que la Taula de Negociació no aconsegueixi la resolució política “ja sigui per la manca d’acords o per altres motius sobrevinguts (eleccions i canvi de govern, o per incompliments etc.)”. En aquest segon escenari, “la CUP i ERC ens comprometem a generar les condicions i els acords necessaris perquè puguem plantejar el nou embat democràtic, durant aquesta legislatura, per la via que el conjunt de l’independentisme valori com la més adequada derivada dels principis de consens estratègic i d’acumulació de forces socials i polítiques suficients per fer-lo efectiu, prioritzant la via del referèndum d’autodeterminació”.

A més, el preacord, que insisteix en la necessitat de fer virar el govern cap a l’esquerrra, remarca que tant ERC com la CUP-UNCPG expressen el seu compromís de treballar l’entesa entre les dues formacions “amb independència del resultat d’aquesta negociació” -la CUP no el validarà en una votació fins demà- “amb la voluntat que la majoria independentista i d’esquerres sigui una majoria que tingui una incidència efectiva i real en l’estratègia política a seguir dins i fora les institucions”. Per aquest motiu, els compromisos que recull aquest document “podran seguir sent vigents per fer-los efectius al llarg de la legislatura i alguns d’ells podrien aplicar-se de manera immediata amb independència del grau d’acord final que arribin ambdues organitzacions”, expressen CUP i ERC. És a dir, amb investidura o sense.

Comentaris

  Octubrista 23/03/2021 9:06 pm
  La CUP està infiltrada de submarins d'ERC fins el cap d'amunt.
  joandomenec 23/03/2021 5:46 pm
  Aquests són els antisistema i revolucionaris. Ara mateix Botran (CUP) a TV3 dient que el PSOE mostra covardia per no acceptar l'amnistia. Covardia Botran? La mateixa covardia que PP i VOX...La CUP fent un discurs de moderació que fa angúnia.
  odisea 23/03/2021 1:36 pm
  Si con estos tiene que llegar la independencia,lo tenemos crudo,nadie vivira para verlo.
  Ramon 23/03/2021 12:34 pm
  El talp del Procés era ERC. I la CUP, el Pla B d'Espanya: "A malas, que voten eso!".
  fideli 23/03/2021 12:23 pm
  cal, i manca, molta inteligència i bona voluntat a les files del principat...
  Gonzalo 23/03/2021 12:08 pm
  la Comisión de Venecia del Consejo de Europa establece claramente que no es posible, es decir es ilegal, convocar un referéndum en supuestos no permitidos por la Constitución del país en el que se celebre.
  12
  22
  Respon
  vendetta 23/03/2021 11:50 am
  compatriotes deesperteu ni cup ni junts ni er son independentistas es clar ja????
  Manel de manresa 23/03/2021 11:40 am
  ja ho han votat el conjunt infinit no numerable de bases-associacions-grupusculs-assemblees de la CUP? o ja fan com er que només decidieix el mossen i la resta sense saber res li riuen les gracies????
  ave-maría 23/03/2021 11:30 am
  Aquestes criatures de les cup ens recorden tant els aquells maoistes catalans dels anys 70's.......................
  cherokee 23/03/2021 10:22 am
  queridos cupaires , os han llevado al huerto, tanta pureza , tanto vivir en un anuncio de evax , florecitas , niños angelicales, pajaritos ... para acabar en el huerto cuidando de los crisantemos, alcaparras y la hiedra ¿entendéis?
  Beatus Cup, oremus Junquerus 23/03/2021 10:00 am
  Les princeses de la CUP, resant Parenostres al junqueres, quin tip de riure
  salvador 23/03/2021 9:01 am
  Cup + ERC = C A C A
  24
  14
  Respon
  Sant Junqueres fa miracles 23/03/2021 8:20 am
  Cup convertits al missal del reverendo espanyol Junqueras el Cregut i el Cagat. Deu meu quin miracle mes cato,ic, apostolic i rumà, abaixar les calcetes de les nenes pijas de la cup
  Català 23/03/2021 8:11 am
  Per una vegada estic d'acord amb els de la CUP. De res serveix pressionar per una cosa que, tots sabem, és completament inúti i irrellevant.
  17
  21
  Respon
  Català 23/03/2021 8:11 am
  Per una vegada estic d'acord amb els de la CUP. De res serveix pressionar per una cosa que, tots sabem, és completament inúti i irrellevant.
  10
  19
  Respon
  Català 23/03/2021 8:11 am
  Per una vegada estic d'acord amb els de la CUP. De res serveix pressionar per una cosa que, tots sabem, és completament inúti i irrellevant.

Nou comentari