El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La CUP enfonsa la investidura de Turull
  • CA

 

Fins al darrer minut. La CUP ha matingut JxCAT i ERC amb l’ai al cor, esperançats amb la possibiitat de poder investir president Jordi Turull i que es pogués presentar demà divendres davant del Tribunal Suprem com a president de la Generalitat electe. Però finalment, el Consell Polític GAP de la CUP ha decidit que no canvia el seu sentit del vot i s’abstindrà, en considerar que el programa de Govern és autonomista i no garanteix la construcció de la República. Així, la CUP ha donat prioritat al programa de Govern per sobre de la repressió de l’Estat contra els líders independentistes -tots de JxCAT i ERC, tot i que Anna Gabriel és a l’exili- i tombarà la candidatura de Jordi Turull. Amb aquesta decisió, a la pràctica la CUP fa el joc al jutge Llarena, que buscava pressionar perquè Turull no fos investit amenaçant-lo amb la presó i la suspensió com a càrrec públic.  

 

En un comunicat enviat a les 16.30h, només 30 minuts abans que comenci oficialment el ple, la CUP ha argumentat les 4 abstencions assegurant que “no podem condicionar la nostra acció política a l’acció de repressiva de l’Estat. Des del primer moment, vam dir que calia continuar l’embat amb un programa de govern per aquesta legislatura que fos valent i continués el mandat de l’1-O. En aquest sentit, i com la CUP ja va expressar en el seu consell polític del 3 de març, la proposta de programa de govern de JxCat i ERC no avança en la construcció de mesures republicanes ni socials, que responguin als drets i necessitats de la classe treballadora i de la resta de classes populars”.

  

En aquest sentit, afegeix el text, “considerem que l’estat espanyol vol condicionar l’acció política a través de la justícia, i això no ho podem permetre. Cal coordinar l’acció antirepressiva perquè ens faci més fortes políticament, però això no significa fer política a cop de citació del jutge Llarena. En aquest sentit, reiterem que la convocatòria de ple d’investidura va ser una decisió d’ERC i JxCat i que la CUP-CC no hi va participar”. 

La CUP va decidir aquest dimecres al vespre convocar un Consell Polític GAP extraordinari per valorar la candidatura de Jordi Turull en un ple urgent, donada “l’excepcionalitat repressiva” de l’Estat. I és que dues hores després que JxCAT anunciés la renúncia de Jordi Sànchez com a candidat, el jutge del Suprem Pablo Llarena comunicava a 6 dels 28 investigats en la macro-causa contra l’independentisme que estaven convocats al Suprem divendres a les 10.30h per tal que se’ls comuniqués si se’ls revisen les mesures cautelars, que poden implicar ingrés a presó i posterior suspensió automàtica dels seus càrrecs polítics. Curiosament, Llarena ha cridat a declarar les sis persones que són diputats al Parlament, en un intent d’interferir en la investidura i condicionar les votacions.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa