Era la primera sessió de la poderosa Comissió d’Afers Institucionals del Parlament. Un organisme d’alt voltatge polític que fiscalitza l’orientació estratègica del Govern. Aquest matí hi ha comparegut la consellera de Presidència, Laura Vilagrà. La pedra angular de la compareixença havia de ser com pensa abordar l’executiu de Pere Aragonès la nova etapa del Procés, però qui s’ha endut el protagonisme ha estat TV3 i la resta de mitjans públics així com “l’ecosistema” de comunicació del país. La intervenció estrella ha sigut la del portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, que ha comparat els mitjans públics amb la “radiotelevisió dels mil turons que inoculava l’odi entre hutus i tutsis”. Una comparació amb un dels genocidis més brutals de la història contemporània a l’Àfrica.
Respecte els mitjans públics, Vilagrà ha defensat que TV3 no és pas la televisió més cara de l’Estat tal i com han volgut assenyalar els grups de l’oposició més espanyolista. De fet, la situada com la tercera amb un cost més alt, però si es tenen present les variables de població i audiència, se situa en la novena. Així mateix, ha posat en valor els “nivells de qualitat i neutralitat política”. En la rèplica, el portaveu a la comissió dels Comuns, Marc Parès, després de mostrar la seva conformitat amb els nivells de qualitat i neutralitat de la televisió pública, ha preguntat a Vilagrà si no li preocupa “el biaix ideològic de l’audiència de TV·, que en un 90% és independentista, quan la societat no és així”.
Després que el portaveu de Vox, Joan Garriga, també carregués contra els mitjans públics o subvencionats, ha estat el torn de Carrizosa que ha carregat els neulers amb perilloses comparacions. Així, ha acusat a “l’ecosistema” català de comunicació de no “ser neutral i d’estar contaminat perquè vostès no deixen passar l’aire fresc”. “S’imaginen com s’embolicaria la troca si algú digués Puta Catalunya a Televisió Espanyola?”, ha clamat per criticar a un dels “graciosos oficials de Tv3”. “Cada vegada és més com la radiotelevisió de les mil turons que inoculava l’odi entre hutus i tutsis”, ha conclòs.
Sobre altres aspectes, Vilagrà ha defensat que la Generalitat plantegi una amnistia per als independentistes i l’autodeterminació de Catalunya a la taula de diàleg amb l’Estat. “La taula de diàleg ha de ser per acabar amb el conflicte polític”, ha insistit. Ara bé, Vilagrà ha volgut diferenciar que una cosa és la taula de negociació política i una altra són les vies de les negociacions competencials i d’inversions, que haurien de romandre “en el marc de les comissions bilaterals” . Vilagrà també ha defensat que el president Carles Puigdemont “pugui exercir els seus drets polítics” i que es retirin les ordres de detenció contra ell i més després de l’informe del Consell d’Europa.