El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La comparació de TV3 amb la guera d'”hutus i tutsis” escalfa la compareixença de Vilagrà

Era la primera sessió de la poderosa Comissió d’Afers Institucionals del Parlament. Un organisme d’alt voltatge polític que fiscalitza l’orientació estratègica del Govern. Aquest matí hi ha comparegut la consellera de Presidència, Laura Vilagrà. La pedra angular de la compareixença havia de ser com pensa abordar l’executiu de Pere Aragonès la nova etapa del Procés, però qui s’ha endut el protagonisme ha estat TV3 i la resta de mitjans públics així com “l’ecosistema” de comunicació del país. La intervenció estrella ha sigut la del portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, que ha comparat els mitjans públics amb la “radiotelevisió dels mil turons que inoculava l’odi entre hutus i tutsis”. Una comparació amb un dels genocidis més brutals de la història contemporània a l’Àfrica.

Respecte els mitjans públics, Vilagrà ha defensat que TV3 no és pas la televisió més cara de l’Estat tal i com han volgut assenyalar els grups de l’oposició més espanyolista. De fet, la situada com la tercera amb un cost més alt, però si es tenen present les variables de població i audiència, se situa en la novena. Així mateix, ha posat en valor els “nivells de qualitat i neutralitat política”. En la rèplica, el portaveu a la comissió dels Comuns, Marc Parès, després de mostrar la seva conformitat amb els nivells de qualitat i neutralitat de la televisió pública, ha preguntat a Vilagrà si no li preocupa “el biaix ideològic de l’audiència de TV·, que en un 90% és independentista, quan la societat no és així”.

Després que el portaveu de Vox, Joan Garriga, també carregués contra els mitjans públics o subvencionats, ha estat el torn de Carrizosa que ha carregat els neulers amb perilloses comparacions. Així, ha acusat a “l’ecosistema” català de comunicació de no “ser neutral i d’estar contaminat perquè vostès no deixen passar l’aire fresc”. “S’imaginen com s’embolicaria la troca si algú digués Puta Catalunya a Televisió Espanyola?”, ha clamat per criticar a un dels “graciosos oficials de Tv3”. “Cada vegada és més com la radiotelevisió de les mil turons que inoculava l’odi entre hutus i tutsis”, ha conclòs.

Sobre altres aspectes, Vilagrà ha defensat que la Generalitat plantegi una amnistia per als independentistes i l’autodeterminació de Catalunya a la taula de diàleg amb l’Estat. “La taula de diàleg ha de ser per acabar amb el conflicte polític”, ha insistit. Ara bé, Vilagrà ha volgut diferenciar que una cosa és la taula de negociació política i una altra són les vies de les negociacions competencials i d’inversions, que haurien de romandre “en el marc de les comissions bilaterals” . Vilagrà també ha defensat que el president Carles Puigdemont “pugui exercir els seus drets polítics” i que es retirin les ordres de detenció contra ell i més després de l’informe del Consell d’Europa.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Un de pas a juny 28, 2021 | 16:23
  Un de pas juny 28, 2021 | 16:23
  ? I això no és denunciable? Com a mínim que vagi al metge... Psiquiatria, per començar... I Tortosa per continuar... Potser no som un 90% d'independentistes, però és fàcil que hi hagi un 95% antiburrades com les que diuen... Marxem ja, que fa temps que perdem temps i quartos... Salut i dues Repúbliques, aquí i a Ñ
 2. Icona del comentari de: Anònim a juny 28, 2021 | 16:28
  Anònim juny 28, 2021 | 16:28
  Quin nivell ! Estem perduts
 3. Icona del comentari de: Actora a juny 28, 2021 | 16:53
  Actora juny 28, 2021 | 16:53
  Ja ho veig clar, ja ho veig que et refereixes a l'independentisme espanyol, aquell que defensa una "unitat" tant fal·laç com una casa, car des del 1587 l'independentisme espanyol i la unitat d'Espanya, han perdut un munt de territoris separats d'Espanya, el darrer la província espanyola del Sàhara que se els hi va separar sota el regnat del Borbó rei fugit "emérito" o "campechano"... Ha, ha, ha.
 4. Icona del comentari de: Paco a juny 28, 2021 | 17:07
  Paco juny 28, 2021 | 17:07
  Diu el carrizosa que en les altres televisions de l'estat espanyol no es diu de tot contra catalunya? No veu gaire la tv...
 5. Icona del comentari de: Delfí Artós a juny 28, 2021 | 17:08
  Delfí Artós juny 28, 2021 | 17:08
  Algú diu que Tv3 -suposo que es refereix a tots els canals de la Corporació- en "un 90% és "independentista"". En que és basa el paio que diu això ? Hi suma tot allò que és neutre i més ? Com el "tribunal de [passar] cuentas" espanyol que considera pel broc gros, tota l'activitat exterior com a "independentista", sense considerar res, ni argumentar res, ni presentar proves, ni res altre ? Jo a Tv3 hi veig un munt d'annexionisme i de "tertulians" unionistes espanyolistes, "federalistes", "autonomistes" etc. Per una altra banda suposo que els espectadors RtvE -una TV pública que també paguem-, sobretot del "canalet" de les "desconnexions" regionals, també poden informar-nos si mantenen aquest "percentatge"...
 6. Icona del comentari de: Gecko a juny 28, 2021 | 17:14
  Gecko juny 28, 2021 | 17:14
  No cal fer-ne escarafalls, els espanyolistes els coneixem de fa anys y panys, per exemple el pare d'una ministra espanyola actual, de cognom Calvinho, als anys 80 essent director de la RtvE, durant la gestació de TV3 havia arribat a dir que el seu model de televisió pública per als catalans era d'una tv, "complementaria y antropológica"... No cal afegir-hi res més. o sí, escriure que ens fa molta manca, la independència.
 7. Icona del comentari de: Ricard a juny 28, 2021 | 18:20
  Ricard juny 28, 2021 | 18:20
  Es important recordar qui agredeix, i qui és agredit. I en això no hi ha cap equilibri. Cap. No siguem hipòcrites. Ens volen aniquilats, i a sobre ni tan sols podem protestar? Que cínics.
 8. Icona del comentari de: David a juny 28, 2021 | 19:19
  David juny 28, 2021 | 19:19
  TV3 sembla l´única televisió espanyola que treballa amb uns paràmetres i criteris europeus i internacionals, i que, sobretot, és l'única que té vocació de televisió de referència, a diferència de la resta de televisions autonòmiques. Per això no agrada, ja que no és tant controlable com la resta i tampoc és secundària o d'entreteniment folklòric (és a dir, no canvies a una estatal a l'hora de les notícies).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa