El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
JxCAT treballa en el document d’ERC per lliurar una contraproposta la setmana vinent
  • CA

A poc a poc i bona lletra. Nova jornada de negociacions entre ERC i JxCAT encara que no s’han produït trobades. Els junters admeten que han començat a treballar sobre la proposta “global” que els van lliurar els republicans el cap de setmana. De fet, els “especialistes” de cada apartat han elaborat addendes, aclariments i esmenes a punts dels acords que en “molts casos coincideixen o superen, fins i tot, els pactes amb la CUP”. Un treball que fa que des de Junts apuntin que la setmana vinent –”d’aquí quatre a cinc dies”– podran lliurar la contraproposta al document dels republicans. Al capdavall, els junters consultats per El Món avisen que “triguen perquè volen baixar al detall de fins i tot enumerar quines lleis es volen aprovar en aquesta legislatura“. “No volem viure tres anys més com els viscuts en aquesta legislatura”, concreten.

Aquest dimecres, els junters van celebrar una trobada entre el grup parlamentari i l’equip negociador, amb les instruccions del secretari general, Jordi Sànchez, que va servir per repartir-se les tasques d’anàlisi i esmena de la proposta d’ERC per oferir un “contradocument”. Fonts parlamentàries insisteixen que volen aprofitar l’oportunitat per “detallar el programa de treball, de legislatura i de Govern” que esdevingui “solvent i perdurable”.

Per això, ara treuen ferro a les contradiccions que poden aparèixer entre l’acord que proposin a ERC i els pactes que han consignat amb la CUP. “Nosaltres superem els cupaires en molts aspectes”, es vanten les mateixes fonts de la formació. En aquest sentit, consideren que pot haver un “punt mig a través del consens de país amb la moratòria de l’energia eòlica o també sobre la Renda Bàsica que sobretot cal mirar si econòmicament és sostenible”. “Cal treballar-ho, per això, cal esmerçar tots els esforços i portar un manual d’instruccions per un Govern, que no tinguem sorpreses durant la legislatura”, comenten les mateixes fonts des del Parlament. De fet, en una reunió de l’executiva de Junts, el mateix Sànchez va dir que no hi hauria problemes amb l’apartat social del pacte entre ERC i la CUP perquè “nosaltres som un partit d’esquerres i no farem polítiques neoliberals, per tant, no hi haurà problemes”.

Assemblees territorials d’ERC

Per la seva banda ERC, que ha obligat els seus negociadors a “estudiar a fons el reglament de la cambra”, comença aquest dijous les seves assemblees territorials per explicar l’estat de les negociacions per formar Govern així com per explicar el contingut de l’acord subscrit amb la CUP. “Estem amb l’esperit tranquil perquè tenen el nostres documents”, apunten els negociadors de Pere Aragonès. Seran 13 assemblees i hi estan convocades les 9.700 persones que integren la militància. Curiosament, les assemblees, que seran telemàtiques, acabaran abans del 21 d’abril, dos dies abans de Sant Jordi. Una data que estava marcada al calendari com un límit oníric per signar l’acord de Govern. De fet, aquest document proposta presentat a les bases ofereix deixar en mans d’Aragonès el comandament estratègic del Procés en consens amb JxCAT, ERC, CUP, Òmnium i l’ANC.

La presó, un impediment: la metàfora de la casa per a la negociació

Des d’ERC i Junts lamenten que la logística de les negociacions també n’entrebanca l’agilitat. El fet el secretari general de Junts i el president d’ERC siguin a la presó “alenteix molt la negociació”, remarquen. En aquest sentit, des de Junts també veuen la construcció de l’acord en diferents mans, cadascuna amb el seu criteri. “Així com el president Puigdemont estableix que la casa ha d’estar orientada al nord i tenir bones vistes, Sànchez és qui mira que els plànols siguin correctes, les mides adients i el pressupost ajustat; Jordi Turull és el que reclama que la cuina sigui funcional i Josep Rull si la decoració és correcta; i finalment Quim Forn, és el que intenta posar-los d’acord a tots”, descriuen des de Junts, com a metàfora del comportament de l’exili i la presó en la negociació del pacte.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ramon a abril 15, 2021 | 21:14
    Ramon abril 15, 2021 | 21:14
    Fulminar la inqualificable ignomínia de donar-los dos anys de marge per convocar la "taula de negociació" repromesa pels sociates en campanya ha de ser una condició prèvia.
    24
    Icona de dislike al comentari de: Ramon a abril 15, 2021 | 21:14 23
    Respon
  2. Icona del comentari de: fideli a abril 15, 2021 | 21:42
    fideli abril 15, 2021 | 21:42
    o parlament i govern indepes, o noves eleccions. fora falòrnies
    27
    Icona de dislike al comentari de: fideli a abril 15, 2021 | 21:42 11
    Respon
  3. Icona del comentari de: Ramon a abril 16, 2021 | 01:52
    Ramon abril 16, 2021 | 01:52
    Aquest Quico deu tenir ordres de dir "Junters".
    21
    Icona de dislike al comentari de: Ramon a abril 16, 2021 | 01:52 13
    Respon
  4. Icona del comentari de: toni a abril 16, 2021 | 06:33
    toni abril 16, 2021 | 06:33
    Jordi Sànchez dixit; Nosaltres els de Junts som un partit d'esquerres. Ja..... Ja......Ja.......Ja, ala Jordi, ves al recó de pensar uns dies.
  5. Icona del comentari de: Josep a abril 16, 2021 | 07:58
    Josep abril 16, 2021 | 07:58
    Parole, parole, parole.
  6. Icona del comentari de: Ferran a abril 16, 2021 | 09:59
    Ferran abril 16, 2021 | 09:59
    1 - PROPOSTA :::::::::::::::::::::::::::::::::::: ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: 2 - Contraproposta ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: 3 - Re contraproposta 4 - ?
  7. Icona del comentari de: bs a abril 16, 2021 | 13:57
    bs abril 16, 2021 | 13:57
    erñ botiflers

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa