JxCAT, disposats a cedir Salut a ERC a canvi d’Educació i Economia

Polítiques digitals, un altre punt calent de la negociació per repartir les conselleries

Batalla per les conselleries. Aquesta és l’altra gran fase de la negociació entre ERC i JxCAT que es va encetar oficialment aquest dimarts a la cimera de Lledoners. La llarga reunió que van celebrar Oriol Junqueras, Pere Aragonès i Josep Maria Jovè d’ERC i de Jordi Sànchez, Elsa Artadi i Josep Rius de JxCAT va servir perquè el presidenciable republicà expliqués la “seva proposta de Govern”, així com tota l’estructura que té al cap per a l’executiu. A priori, els punts calents amb més fricció són Educació, Economia i Polítiques Digitals, a més del debat de la fusió d’Interior i Justícia.

Fonts de la negociació expliquen en conversa amb El Món que Aragonès va fer una proposta advertint que “la situació era del tot nova”. És a dir, que el seu plantejament de Govern no estava hipotecat per l’arquitectura del Govern anterior presidit per Quim Torra. Era una manera d’explicar als negociadors de Junts que la seva idea de quid pro quo, amb el traspàs de conselleries d’ERC a Junts i a l’inrevés, no s’adeia a les intencions del seu programa de Govern. Un resposta del presidenciable que no va acabar de convèncer els negociadors junters.

Des de Junts van replicar que “recollien la idea i la proposta d’Aragonès” però que farien una contraproposta. De fet, aquest dimecres l’han començada a analitzar amb la idea de reformular el disseny d’Aragonès. “És evident que ERC posa màxims i tothom té les seves cartes”, comenten fonts de la negociació. Així, Junts considera que és prioritari per a la seva formació tenir la titularitat del departament d’Educació, ara a mans de Josep Bargalló, d’ERC. Els republicans, però, no ho posaran fàcil. Els d’Aragonès insisteixen a descriure la tasca del conseller de “miracle” per la gestió de la pandèmia a les escoles, així com el projecte d’educació “inclusiva” i l’absorció d’escoles concertades al sistema públic que ha dut a terme sense aixecar gaire polseguera. Junts considera que cal una visió mes empàtica amb el sistema escolar tradicional a Catalunya i l’entramat de les escoles concertades.

En la mateixa línia, els junters volen defensar a capa i espasa la conselleria de Polítiques Digitals que ara comanda amb cert èxit mediàtic i de projectes Jordi Puigneró. Segons entenen des de JxCAT, el projecte d’Aragonès passa per “trinxar el departament” i buidar-lo de contingut, repartint les seves competències en direccions generals més discretes. “Als republicans els va incomodar el projecte de NASA Catalana”, retreuen els junters, que consideren “paradoxal” voler minimitzar aquest departament que és “capaç de neguitejar l’Estat”. Junts vol mantenir la conselleria a mans de Puigneró.

Salut, amb Argimon en el mateix càrrec

Un altre dels punts en conflicte és el departament de Salut. Des d’ERC, i així ho van defensar durant la campanya, volen mantenir el departament. Però, si s’apliqués la fórmula del quid pro quo que defensa Junts, quedaria a les mans dels de Carles Puigdemont. A més, en el debat de la campanya electoral, Laura Borràs va anunciar el fitxatge com a conseller del ram de Josep Maria Argimon, actual secretari de Salut Pública. Fonts dels interlocutors, però, apunten que hi podria haver entesa perquè des d’ERC asseguren que “Argimon no es toca” i el mantindrien en el càrrec. Això sí, potser ERC no mantindria Alba Vergés com a conselleria i seria substituïda per Marc Ramentol, actual secretari general del departament. És a dir, l’actual número dos del departament.

La disputa per Economia

On també passen baixos és pel repartiment d’Economia. Segons el pla de Pere Aragonès, ERC vol retenir la conselleria tenint present que podria ser el centre de gestió dels fons europeus per afrontar la crisi post Covid. Junts entén que aquesta conselleria aquesta vegada hauria d’estar a les seves mans, en concret, d’Elsa Artadi, que ja havia estat al departament quan el dirigia Andreu Mas-Colell. Les apostes per aquest departament per part d’ERC serien Lluís Salvadó i el regidor per Barcelona, Miquel Puig.

Pel que fa Interior, s’ha posat sobre la taula la fusió d’Interior i Justícia i així mantenir el número actual de conselleries. Negociadors de Junts admeten que “no els desagrada la idea”, que ja es va posar en pràctica amb Núria de Gispert de consellera. En qualsevol cas, Interior o Justícia, fins i tot s’havia plantejat el canvi de nom d’Interior com a departament de Seguretat Pública, hi ha un ball de noms per ocupar-lo, entre els quals s’hi compten Roger Torrent i Carles Castillo, a més de l’actual titular de Justícia, Ester Capella, tot i que algunes veus opinen que s’estimaria un departament de caire més social.

Comentaris

  Anselm 01/05/2021 1:30 pm
  Torrent a Interior ?? si us plau ciència ficció és un altre diari I de ajuntar Interior i Justícia ja ni parlem que amb les experiències prèvies tant a Catalunya com a Espanya ja tenim suficient d'artefactes estranys .
  Conselleria de simbolismes 29/04/2021 6:07 pm
  Assumptes religiosos i màgia laica, serà dirigida pel messies Puigdemont des de Waterloo, lloc de culte i de dipòsit d'almoines. Tindrà plena independència de la Generalitat i serà com un petit estat.
  72
  19
  Respon
   Ramon 30/04/2021 12:59 am
   Continua vomitant "junters".
  A. M 29/04/2021 5:21 pm
  Educació no es cedeix, sisplau. Farem mal negoci.
  Català 29/04/2021 4:30 pm
  Repartiment de cromos (cadires) sense vergonya. No sé pas que els podeu retreure als polítics espanyols; sou tan indesitjables com ells.
  Llluid 29/04/2021 3:09 pm
  Si la Verges és una inutil, el Ramentol es la Verges en home, pero mes incapacitat
  Todo es cuestión de la "pasta". 29/04/2021 10:28 am
  Pobres vejestorios corrupgentes morirán sin ver la republiqueta y llenos de odio hacia ERC; tardarán décadas en tener otro President.
  42
  25
  Respon
   Fertxox 29/04/2021 3:08 pm
   Ets de Vox, oi?
    Ramon 30/04/2021 1:00 am
    De Vox o del tripartit.
  Robert 29/04/2021 9:00 am
  Ahir vaig fer un comentari demanant la dimissió de Vergés i que Junts no deixessin Salut mans d'aquesta dona incompetent. Perquè l'heu censurat?. Sou mitjà venut a les subvencions que us dóna ER?. O és només aquest periodista que s'arrossega davant del poder?
   Ramon 30/04/2021 1:02 am
   Totes dues coses.
   Mesimes 29/04/2021 3:12 pm
   Els diaris venuts al 100% als erkis ( Sergi Sol, Toni Soler i Roger Heredia com a manipuladors) són el diari ARA i El Nacional
  Jofre 29/04/2021 8:41 am
  Tot plegat fa bastant fàstic. Per començar, els presos no haurien de tenir cap participació en l'estratègia independentista precisament perquè són presoners de l'enemic i estan condicionats per la seva situació personal. En segon lloc... repartiment de conselleries? Tot es redueix a això? Influències i sous públics? Plantar cara a Espanya ara que estan en fase de pre-guerra civil no toca. Defensar el català no toca. Lligar curt a la policieta autonòmica perquè no treguin ulls als manifestants no toca. Xerrar i xerrar i xerrar, sí, anar de víctimes, també. Fer alguna cosa, això no, que perdrem el sou. Vaig votar Primàries i me'n vaig mig penedir quan no van obtenir representació, però com més passen els dies més orgullós me'n sento.
  A. M 28/04/2021 11:40 pm
  Educació, ni parlar-ne de cedir-la
  Robert 28/04/2021 11:34 pm
  Si junts no fa fora la incompetent de la Vergés haurà perdut tot la credibilitat. Com es nota que ER vol mantenir els xanxullos del germà del Junqueras a Ferrovial costi el que costi!. Algú ha de passar comptes de les morts que han ocasionat la incompetència i xuleria d'aquesta consellera!. FORA LA VERGÉS DEL DEPARTAMENT DE SALUT!
  37
  20
  Respon

Nou comentari