El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Juanma Moreno (PP), nou president d’Andalusia gràcies als vots de Cs i Vox
  • CA

 

El president del PP-A, Juanma Moreno, ha estat investit aquest dimecres president de la Junta d’Andalusia en primera votació gràcies als suports que li han prestat Ciutadans (Cs) i Vox, que li han valgut per a superar els 55 parlamentaris que marca la majoria absoluta de la Cambra autonòmica. La candidatura del líder ‘popular’ ha aconseguit un total de 59 vots, que es desprenen dels 26 parlamentaris que va obtenir el PP-A en les eleccions andaluses del 2 de desembre, més els 21 que va aconseguir el partit taronja i els dotze amb els quals s’ha estrenat Vox en el Parlament andalús. Tots dos partits han recolzat a Moreno en virtut dels acords que, per separat, han signat amb el PP-A per a garantir la seva investidura.

 

  

De la mateixa manera, el dirigent del PP-A ha rebut un total de 50 vots en contra de la seva investidura com a cap de l’Executiu andalús, els que sumen els 33 parlamentaris del PSOE-A més els 17 d’Endavant Andalusia, la coalició electoral que aglutina a Podemos i a IULV-CA. Així les coses, Juanma Moreno es converteix des d’aquest dimecres en el primer president de la història de l’autonomia andalusa que no pertany al PSOE-A, i d’ara endavant capitanejarà un Executiu en el qual el PP-A cogobernará amb Cs, amb onze conselleries repartides en sis per als ‘populars’ i cinc per al partit taronja, entre les quals s’inclou una Vicepresidència que quedarà en mans del líder andalús d’aquesta formació, Juan Marín.

 

 

  

Una vegada investit president, la decisió serà comunicada al president del govern espanyol i al Rei, que haurà de sancionar-la mitjançant un Reial decret. Serà a partir de llavors i una vegada publicada l’orde en el Boletín Oficial del Estado (BOE) i en Butlletí Oficial de la Junta d’Andalusia (BOJA) quan Juanma Moreno prengui possessió del càrrec i formi el govern de la XI legislatura. Juanma Moreno prendrà possessió del càrrec aquest divendres, 18 de gener, en el Parlament andalús, concretament en el Saló d’Usos Múltiples a partir de les 12,00 hores, en un acte que estarà presidit per Marta Bosquet, presidenta del Parlament.

 

 

  

De moment ja han confirmat que acudiran a la presa de possessió el president del PP, Pablo Casado; el seu antecessor en el càrrec i expresident del govern espanyol, Mariano Rajoy, i la seva exvicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría. Així les coses, Moreno donarà a conèixer al seu futur govern dilluns que ve, i un dia més tard, el dimarts, prendrà possessió. El flamant president ja ha anunciat que el primer Consell del seu Govern se celebrarà el divendres, 25 de gener, en Antequera (Màlaga).

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa