El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El sector crític de l’ANC s’organitza i planteja un ultimàtum a Dolors Feliu

La crisi al secretariat de l’ANC es desboca. La divisió generada arran de l’estratègia de la presidenta, Dolors Feliu, de persistir amb la llista cívica, ha pres forma amb la creació d’un corrent crític oficial autobatejat com Indesinenter. El nom de la nova organització articulada per membres del secretariat de l’entitat independentista és un adverbi llatí que es pot traduir com a “sense aturar-se, incessantment”. La nova organització ha posat en marxa una web on exposa el seu manifest i la resolució que va vessar el got de la divisió sobre la llista cívica independentista. Entre les peticions, canviar el sistema i la representativitat del Comitè Permanent de l’ANC, veritable politburó de l’entitat per “reflectir les diferents sensibilitats”.

“No som uns dissidents, ans al contrari, nosaltres defensem la democràcia”, apunta un dels secretaris signants. “Va de valors, democràcia, transparència i rebuig a l’autoritarisme”, insisteixen des del nou grup en declaracions a El Món. Els secretaris nacionals que s’hi han afegit mantenen ara per ara discreció davant les accions que volen portar a terme. De fet, una de les claus serà organitzar campanyes internes si el sector oficialista de Dolors Feliu enceta el pla per buscar suports a la llista cívica a través de les assemblees territorials. A més dels canvis al Comitè Permanent, exigeixen un canvi en les “maneres de fer” i “respecte a totes les persones del Secretariat Nacional”. Són tres eixos amb què construeixen aquest moviment “democràtic” d’oposició.

Una imatge de la darrera Assemblea General de l'ANC
Una imatge de la darrera Assemblea General de l’ANC

La llista cívica, el detonant definitiu

El manifest del nou corrent crític es basa, principalment, en la reivindicació de tres eixos. En un primer punt, reclama “el debat de fons sobre què volem fer” davant el que consideren una “lectura esbiaixada del full de ruta de l’entitat”. Entenen, segons el manifest, que l’actual comitè i l’actual presidenta tenen una “orientació política” amb el compliment del full de ruta. En aquest punt, critiquen la persistència en la llista cívica quan aquest projecte “només és un element més dins un conjunt d’objectius operatius per soscavar els pilars de l’Estat”.

D’aquí que fonamenten el seu moviment en els dos documents que han aportat al darrer secretariat del 28 de gener i que van ser tombats, titulats “Nou embat, confrontació i llista cívica” -presentat per 14 secretaris nacionals i un altre text d’Esmena a la totalitat a la “Proposta de Resolució de creació del Grup de Treball (GdT) sobre la Llista Cívica”, presentada per 22 secretaris nacionals, que va tirar endavant per un vot de diferència, però que el sector Feliu vol maniobrar per tal que siguin els associats qui ho decideixin.

“Maneres de fer” i “respecte” als secretaris nacionals

El document és molt dur amb les formes de l’actual comitè permanent i el nucli dur del secretariat que fa costat a Feliu. Així qualifiquen “les maneres de fer” del comitè de “centralisme, autoritarisme i abús de poder de l’actual majoria del comitè permanent”. “Aquest és un aspecte que ha aguditzat les tensions”, indiquen en el text fundacional. En aquest marc, acusen una “bona part dels membres del comitè permanent d’extralimitar-se en exercir funcions executives que no els són atribuïdes ni per Estatuts ni per Reglament Intern”. També “destaquen especialment les pràctiques irregulars del secretari”.

Pel que fa a “el respecte i la consideració deguda a totes les persones membres del Secretariat Nacional i de l’Assemblea“, el document detalla el que titlla de “vulneració repetida dels drets dels secretaris nacionals en els Plenaris”. Una acusació arguïda amb la “no admissió de Propostes de Resolució (PdR), no admissió d’esmenes, rebuig de Punts de Debat (PdD), retard reiterat i injustificat de rebre les actes, rebuig arbitrari d’esmenes a les actes i destitució del president de la mesa escollit”. “En els xats oficials de Telegram de les Comissions i Grups de Treball constituïts trobem continuadament faltes de respecte, desqualificacions, falsedats i judicis d’intencions”, s’exclamen. “S’ha arribat a traspassar tant els límits que aquest 2023 han dimitit dues secretàries nacionals de gran vàlua”, indiquen.

Ultimàtum

Arribats a aquest punt, els signants del manifest proposen “reconduir la crisi interna del secretariat, la crisi política i de govern”. D’aquesta manera reclamen un “acord ampli sobre les prioritats i vinculacions dels objectius operatius del Full de Ruta”. “La incidència política, la confrontació i la mobilització social són indestriables”, conclouen.

També exigeixen la “remodelació del Comitè Permanent és el mínim indispensable per evitar el bloqueig” de l’ANC. “Per recuperar la confiança, la seva composició ha de reflectir el conjunt de sensibilitats del Secretariat Nacional”, sentencien. “Retrobar una entesa sòlida sobre l’estratègia”, “fer una renovació necessària” i “retornar les bones pràctiques” són els objectius finals d’Indesinenter.

Més notícies
La direcció de l'ANC en una manifestació / ACN

L’ANC i el Consell de la República defensen Borràs abans del judici al TSJC

Notícia: L’ANC i el Consell de la República defensen Borràs abans del judici al TSJC
Comparteix
Les dues entitats donen suport a la presidenta suspesa del Parlament, mentre que Òmnium encara no ha decidit què farà
Salvador Cot i Dolors Feliu, en un moment de l'acte a Tiana/Mireia Comas

Feliu: “Hi ha independentistes que els falta una papereta per votar”

Notícia: Feliu: “Hi ha independentistes que els falta una papereta per votar”
Comparteix
"No he tingut cap conversa, ni llarga ni curta, amb Oriol Junqueras", assegura la presidenta de l'ANC
Elisenda Paluzie acompanya Dolors Feliu després de ser escollida nova presidenta de l'ANC / ACN

Dolors Feliu s’imposa amb claredat i serà la nova presidenta de l’ANC

Notícia: Dolors Feliu s’imposa amb claredat i serà la nova presidenta de l’ANC
Comparteix
L'entitat aposta per aprofitar la renovació de càrrecs per iniciar un cicle més combatiu
La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Dolors Feliu, en una roda de premsa a la seu de l'entitat | ACN (Sara Escalera)

L’ANC posa sobre la taula agrupar les entitats unilateralistes

Notícia: L’ANC posa sobre la taula agrupar les entitats unilateralistes
Comparteix
L'entitat independentista ho portarà a la Conferència Nacional del Moviment Civil Independentista que se celebrarà l'11 i 12 de març

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Mala peça al teler a febrer 08, 2023 | 17:31
  Mala peça al teler febrer 08, 2023 | 17:31
  L'ANC ha passat a ser instrumentalitzada per Junts, i doncs ha deixat de ser una entitat transversal per convertir-se en partidista. La força que tenia s'ha debilitat, fins al punt de no tenir pràcticament cap repercussió mediàtica. A més s'ha convertit en un focus negatiu, que genera divisió a l'independentisme.
  27
  Icona de dislike al comentari de: Mala peça al teler a febrer 08, 2023 | 17:31 24
  Respon
  • Icona del comentari de: El temps dirà a febrer 09, 2023 | 00:29
   El temps dirà febrer 09, 2023 | 00:29
   Des del 155, ERc Junts i Cup fa temps que malden per eliminar l'ANC. Però no sé si aquests son aquests. El temps dirà.
  • Icona del comentari de: Miratu a febrer 09, 2023 | 16:51
   Miratu febrer 09, 2023 | 16:51
   Te mes a veure amb l esquerra indepe que amb junts
 2. Icona del comentari de: Continua el frau convergent a febrer 08, 2023 | 17:40
  Continua el frau convergent febrer 08, 2023 | 17:40
  Ja es veia venir que això havia d'esclatar. Fa massa temps, de fet des de que es va escollir al vuitè de la llista com a president perquè era convergent, que la democràcia interna brillava per la seva absència. La Feliu (com a bona convergent) no ha mesurat les conseqüències d'anar contra una part de l'independentisme, es deu pensar, com la tràpis, que el món es tweeter. Resultat? Els juntaires s'estan carregant l'ANC, com tot allò que toquen, només divideixen.
  20
  Icona de dislike al comentari de: Continua el frau convergent a febrer 08, 2023 | 17:40 28
  Respon
  • Icona del comentari de: Wow a febrer 08, 2023 | 20:48
   Wow febrer 08, 2023 | 20:48
   Hi ha pessats i després estàs tu, ganapia.
 3. Icona del comentari de: Prevaricador a febrer 08, 2023 | 18:11
  Prevaricador febrer 08, 2023 | 18:11
  Sembla que la llista cívica no agrada molt. Per que serà? Tenen por els partits politics apoltronats? LLISTA CIVICA amb ACORD I AMB EL CONSELL DE LA REPÚBLICA. JA !
  26
  Icona de dislike al comentari de: Prevaricador a febrer 08, 2023 | 18:11 14
  Respon
 4. Icona del comentari de: Els que proposen un nou referèndum autoritzat per Espanya escupen a la cara dels 2.266498 catalans que vam anar a votar el 1d'octubre del 2017 a febrer 08, 2023 | 19:17
  Els que proposen un nou referèndum autoritzat per Espanya escupen a la cara dels 2.266498 catalans que vam anar a votar el 1d'octubre del 2017 febrer 08, 2023 | 19:17
  Als autonomistes no els agrada gens la llista cívica perquè els podria fer perdre algunes trones i preparen una escissió de l'ANC
  21
  Icona de dislike al comentari de: Els que proposen un nou referèndum autoritzat per Espanya escupen a la cara dels 2.266498 catalans que vam anar a votar el 1d'octubre del 2017 a febrer 08, 2023 | 19:17 13
  Respon
  • Icona del comentari de: Si noi, a febrer 08, 2023 | 21:02
   Si noi, febrer 08, 2023 | 21:02
   per reclamacions vés a Waterloo, a un palauet d'un barri ric trobaràs al batxiller que va suspendre la DUI abans de fugir.
 5. Icona del comentari de: Qui prodest? a febrer 08, 2023 | 19:49
  Qui prodest? febrer 08, 2023 | 19:49
  El sector crític? Pensi-ho bé, Sr. Sallés, és una maniobra de manual que ja feia el PSOE quan manava el Felipe González contra les organitzacions d'esquerres que no es plegaven al seu dictat. No dic que sigui el PSOE això d'ara, per saber qui hi ha darrera cal preguntar-se: Qui prodest?
  15
  Icona de dislike al comentari de: Qui prodest? a febrer 08, 2023 | 19:49 11
  Respon
 6. Icona del comentari de: jaux a febrer 08, 2023 | 19:57
  jaux febrer 08, 2023 | 19:57
  La llista cívica no treurà resultats, ni baixos. Divideix. Error. L'entitat ha de fer un altre tipus de plantejament. Que hi hagi ara un sector crític és normal. La direcció actual no es competen i te un perfil baix i de mira curta. Un Titanic a la deriva.
  16
  Icona de dislike al comentari de: jaux a febrer 08, 2023 | 19:57 16
  Respon
  • Icona del comentari de: pregunta a febrer 09, 2023 | 00:32
   pregunta febrer 09, 2023 | 00:32
   Divideix el què?
   • Icona del comentari de: visca sant Kalashnikov! a febrer 09, 2023 | 11:34
    visca sant Kalashnikov! febrer 09, 2023 | 11:34
    I tant que divideix! Divideix espaÑistán en 2: monarquía bananera de castilla la menor i República de Catalunya. Llista cívica ara mateix! L'únic espaÑol bo és l'espaÑol mort!
 7. Icona del comentari de: elMónCorruptgent.Cot a febrer 08, 2023 | 20:59
  elMónCorruptgent.Cot febrer 08, 2023 | 20:59
  Còm és que heu tornat a censurar comentaris? Cot, que també va fer un contracte amb la xoni perquè li fraccionés les factures i no hi hagués control per part del Parlament?
 8. Icona del comentari de: fideli a febrer 08, 2023 | 21:01
  fideli febrer 08, 2023 | 21:01
  oh collons, aquests saben llatí
 9. Icona del comentari de: elMónCorruptgent.Cot a febrer 08, 2023 | 21:12
  elMónCorruptgent.Cot febrer 08, 2023 | 21:12
  Avui teniu el censor "on fire", ja li pagueu les hores extres o és un becari corruptgent fent mèrits?
 10. Icona del comentari de: Llista cívica i fora venuts a febrer 08, 2023 | 21:37
  Llista cívica i fora venuts febrer 08, 2023 | 21:37
  Té collons que acusin la presidència de tenir una orientació política quan ells funcionen de portaveus d'interessos de partit. L'orientació política de la presidenta té un nom, gamarussos, se'n diu independència. No sou secretaris, sou sectaris. Ultimàtums de pallassos i perdedors, colla de fatxendes. Cal una llista nova perquè no hi ha un sol partit parlamentari que estigui disposat a treballar per la independència, prou bé que ho sabeu perquè vosaltres també us dediqueu a sabotejar-la. Fora de l'ANC, venuts. Us fa mal que ja no va a remolc d'ERC com en temps de la comprada. Doncs a c. a la via.
 11. Icona del comentari de: Anna C. G. a febrer 08, 2023 | 21:58
  Anna C. G. febrer 08, 2023 | 21:58
  La llista cívica fa por als partits polítics i els seus infiltrats són els crítics. Transparència i que donin la cara i posin noms, cognoms.
 12. Icona del comentari de: Manel a febrer 08, 2023 | 22:55
  Manel febrer 08, 2023 | 22:55
  No tinc clar quins son els bandols, i no se, ni m'inporta una merda quins partits estan a cada costat, però jo estic amb els partidaris de la llista cívica, els que estiguin en contra, que montin una altra entitat, que no es faci dir independentista.
 13. Icona del comentari de: Montse gomis a febrer 08, 2023 | 22:58
  Montse gomis febrer 08, 2023 | 22:58
  Si la llista cívica no tira endevant, votare FNC, no tinc cap altre opcció, el vot mal enomenat "útil" ja no es ni creible ni útil.
 14. Icona del comentari de: Quina colla a febrer 08, 2023 | 23:29
  Quina colla febrer 08, 2023 | 23:29
  La llista cívica interessa a la dreta. Alguns idiotes creuen que faran la revolució, i l'únic que s'aconsegueix és debilitar l'independentisme. Més o menys com el que van fer els rucs de Primàries.
 15. Icona del comentari de: Kiko a febrer 08, 2023 | 23:37
  Kiko febrer 08, 2023 | 23:37
  De la mateixa manera que els socis votaren el Pesarodona de President i varen posar a la Feliu, també és pot desfer la llista civica encara que estigui al full de ruta. Llàstima d´interessos personals de gent que vol crear una llista tres mesos abans de les eleccions per probar sort, i si no treuen res, no els veurem mai més. Qui és vulgui presentar a eleccions que crei el seu propi partit polític i deixi d´utilitzar recurssos i el nom de l´ANC, ningú els ho impedeix, però se suposa els socis els hi em de fer la campanya i pagarlis, au va.
 16. Icona del comentari de: Miquel Subirats a febrer 08, 2023 | 23:41
  Miquel Subirats febrer 08, 2023 | 23:41
  La llista cívica us fa por. És la única manera de tornar a tindre alguna posibilitat de exercir l’autodeterminació. Qui no ho vegi es un cec o està pagat pels unionistes.
 17. Icona del comentari de: Alternativa a febrer 09, 2023 | 00:30
  Alternativa febrer 09, 2023 | 00:30
  L'única cosa clara és que ERC, Junts i Cup son una colla de porcs traïdors. Cal buscar una alternativa o no votarem.
 18. Icona del comentari de: Edgar a febrer 09, 2023 | 08:53
  Edgar febrer 09, 2023 | 08:53
  Els partits que ens han traït aquests anys són els que estan en contra de la llista cívica. Si queden dubtes que l'ANC consulti els seus membres. És clar que al secretariat de l'ANC n'hi ha molts que treballen per al seu partit i no per a la independència. Els "autonomistes col·laboracionistes" ja han pres el control de TV3, catradio i ara volen dividir l'ANC.
 19. Icona del comentari de: Pako Jones Menda a febrer 09, 2023 | 09:55
  Pako Jones Menda febrer 09, 2023 | 09:55
  Cuperjunts, partits borbònics.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa