La crisi al secretariat de l’ANC es desboca. La divisió generada arran de l’estratègia de la presidenta, Dolors Feliu, de persistir amb la llista cívica, ha pres forma amb la creació d’un corrent crític oficial autobatejat com Indesinenter. El nom de la nova organització articulada per membres del secretariat de l’entitat independentista és un adverbi llatí que es pot traduir com a “sense aturar-se, incessantment”. La nova organització ha posat en marxa una web on exposa el seu manifest i la resolució que va vessar el got de la divisió sobre la llista cívica independentista. Entre les peticions, canviar el sistema i la representativitat del Comitè Permanent de l’ANC, veritable politburó de l’entitat per “reflectir les diferents sensibilitats”.
“No som uns dissidents, ans al contrari, nosaltres defensem la democràcia”, apunta un dels secretaris signants. “Va de valors, democràcia, transparència i rebuig a l’autoritarisme”, insisteixen des del nou grup en declaracions a El Món. Els secretaris nacionals que s’hi han afegit mantenen ara per ara discreció davant les accions que volen portar a terme. De fet, una de les claus serà organitzar campanyes internes si el sector oficialista de Dolors Feliu enceta el pla per buscar suports a la llista cívica a través de les assemblees territorials. A més dels canvis al Comitè Permanent, exigeixen un canvi en les “maneres de fer” i “respecte a totes les persones del Secretariat Nacional”. Són tres eixos amb què construeixen aquest moviment “democràtic” d’oposició.

La llista cívica, el detonant definitiu
El manifest del nou corrent crític es basa, principalment, en la reivindicació de tres eixos. En un primer punt, reclama “el debat de fons sobre què volem fer” davant el que consideren una “lectura esbiaixada del full de ruta de l’entitat”. Entenen, segons el manifest, que l’actual comitè i l’actual presidenta tenen una “orientació política” amb el compliment del full de ruta. En aquest punt, critiquen la persistència en la llista cívica quan aquest projecte “només és un element més dins un conjunt d’objectius operatius per soscavar els pilars de l’Estat”.
D’aquí que fonamenten el seu moviment en els dos documents que han aportat al darrer secretariat del 28 de gener i que van ser tombats, titulats “Nou embat, confrontació i llista cívica” -presentat per 14 secretaris nacionals i un altre text d’Esmena a la totalitat a la “Proposta de Resolució de creació del Grup de Treball (GdT) sobre la Llista Cívica”, presentada per 22 secretaris nacionals, que va tirar endavant per un vot de diferència, però que el sector Feliu vol maniobrar per tal que siguin els associats qui ho decideixin.
“Maneres de fer” i “respecte” als secretaris nacionals
El document és molt dur amb les formes de l’actual comitè permanent i el nucli dur del secretariat que fa costat a Feliu. Així qualifiquen “les maneres de fer” del comitè de “centralisme, autoritarisme i abús de poder de l’actual majoria del comitè permanent”. “Aquest és un aspecte que ha aguditzat les tensions”, indiquen en el text fundacional. En aquest marc, acusen una “bona part dels membres del comitè permanent d’extralimitar-se en exercir funcions executives que no els són atribuïdes ni per Estatuts ni per Reglament Intern”. També “destaquen especialment les pràctiques irregulars del secretari”.
Pel que fa a “el respecte i la consideració deguda a totes les persones membres del Secretariat Nacional i de l’Assemblea“, el document detalla el que titlla de “vulneració repetida dels drets dels secretaris nacionals en els Plenaris”. Una acusació arguïda amb la “no admissió de Propostes de Resolució (PdR), no admissió d’esmenes, rebuig de Punts de Debat (PdD), retard reiterat i injustificat de rebre les actes, rebuig arbitrari d’esmenes a les actes i destitució del president de la mesa escollit”. “En els xats oficials de Telegram de les Comissions i Grups de Treball constituïts trobem continuadament faltes de respecte, desqualificacions, falsedats i judicis d’intencions”, s’exclamen. “S’ha arribat a traspassar tant els límits que aquest 2023 han dimitit dues secretàries nacionals de gran vàlua”, indiquen.
Ultimàtum
Arribats a aquest punt, els signants del manifest proposen “reconduir la crisi interna del secretariat, la crisi política i de govern”. D’aquesta manera reclamen un “acord ampli sobre les prioritats i vinculacions dels objectius operatius del Full de Ruta”. “La incidència política, la confrontació i la mobilització social són indestriables”, conclouen.
També exigeixen la “remodelació del Comitè Permanent és el mínim indispensable per evitar el bloqueig” de l’ANC. “Per recuperar la confiança, la seva composició ha de reflectir el conjunt de sensibilitats del Secretariat Nacional”, sentencien. “Retrobar una entesa sòlida sobre l’estratègia”, “fer una renovació necessària” i “retornar les bones pràctiques” són els objectius finals d’Indesinenter.