Sánchez, obligat a posar per escrit que la Guàrdia Civil seguirà a Catalunya

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha hagut d’assegurar per escrit que no té cap intenció de treure la Guàrdia Civil de Catalunya. Així ho escriu negre sobre blanc en una resposta parlamentària a una pregunta d’un grup de diputats del partit ultraespanyolista Vox, a la qual ha tingut accés El Món, sobre el futur de l’institut armat a Catalunya. En concret, la resposta de la Moncloa és concloent: “Pel que fa a si el govern d’Espanya té la intenció de retirar la Guàrdia Civil de Catalunya, la resposta és no“.

La sentència de l’executiu espanyol prové d’una llarguíssima pregunta parlamentària d’un grup de diputats de Vox registrada al Congrés el passat 25 d’agost. En aquesta pregunta, els cinc diputats ultranacionalistes fan una exposició sobre el contingut de la reunió de la comissió bilateral que es va celebrar a Madrid, el dos d’agost entre el govern català i el govern espanyol. Vox contrasta les valoracions de la reunió i recupera les declaracions sobre el contingut de la mateixa que van fer les dues parts.

La reunió de la Comissió Bilateral Estat-Generalitat del 2 d'agost de 2021 / ACN
La reunió de la Comissió Bilateral Estat-Generalitat del 2 d’agost de 2021 / ACN

Segons recullen els diputats ultres en la seva pregunta, la part catalana va anar més enllà de matèries com les “beques o transports” que va resumir la part espanyola. Així emfatitzen articles de premsa que explicaven com consellers de Govern i fonts de presidència que la Generalitat havia posat sobre la taula el traspàs de 56 competències entre les que hi havien tota la protecció civil i la seguretat de l’energia nuclear. Arran d’aquestes propostes, i després de cinc folis d’exposició, Vox formulava una única pregunta de contingut ras i curt. “Té intenció el govern d’Espanya de retirar la la Guàrdia Civil de Catalunya?”.

“La resposta és no”

La resposta, també llarguíssima del govern espanyol, es va registrar el 24 de setembre. Consisteix en una defensa aferrissada del sistema vertebrat per regular la relació entre l’executiu estatal amb les administracions autonòmiques. Així, Moncloa es felicita per les converses amb la Generalitat. “El govern manté una interlocució oberta amb la Generalitat de Catalunya per iniciar, negociar i culminar de comú acord els traspassos corresponents”, assenyala. “Aquesta via de comunicació s’articula a través de la negociació dels traspassos de funcions i serveis una vegada analitzada, tant per l’Estat com per la Generalitat, la viabilitat i contingut de cada traspàs, i sempre que hi hagi prou base competencial per a això“, continua.

La resposta parlamentària del govern espanyol amb què assegura que la Guàrdia Civil continuarà a Catalunya/Quico Sallés

En aquest sentit, indica que els acords de traspàs pactats es traslladarien a la Comissió Mixta de Transferències. És a dir, que els acords de traspàs sempre tiraran endavant si hi ha base legal per realitzar-los. A tot això, conclou que “en darrer terme, pel que fa a si té intenció el govern d’Espanya de retirar la Guàrdia Civil de Catalunya, la resposta és no”. Sánchez, doncs, es veu obligat a dir per escrit que no traurà l’institut armat del Principat.

Comentaris

  miquel puigpelat Octubre 29, 2021 | 19:28
  Sort que en Sanchez no compleix res.
  JordiP Octubre 29, 2021 | 19:32
  Lògic. Mentre no estiguin totalment segurs d`haver esclafat l'independentisme, no ens treuran la negra GC. I quan ho hagin esclafat, encara menys. -què s'hauran cregut, aquests catalanots, que els daixarem sols perqu`s puguin complotar? A aquests aborígens cal lligar-los ben curt.
  Evarist Octubre 29, 2021 | 20:13
  fins al proper 29 de maig
  fat boy Octubre 29, 2021 | 21:24
  No crec que li hagin hagut de torcer un braç. Aixo ho signaria fins i tot el Rufian.
  Luisnomeacuerdo Octubre 29, 2021 | 21:39
  Pues claro mortadelo, en una región más de España, la Guardia Civil permanecerá, al igual que la Policía Nacional o el Ejército, teneis el mismo derecho que cualquier otra región a que esten presentes, sobre todo para que los fanáticos fascistas independentistas no os vengáis arriba en vuestras ensoñaciones, alguien os tiene que poner los pies en el suelo.
   ton c. Octubre 30, 2021 | 11:26
   ui, tu quina cacona tenen AQUESTS UNIONISTES.
  fideli Octubre 30, 2021 | 06:28
  doncs per escrit posem que sortireu per cames tots dos, estrangers.
  avia Octubre 30, 2021 | 07:21
  "obligat", no ens feu riure
  ton c. Octubre 30, 2021 | 08:53
  ui s´ha cagat als bolquers, pobre xicot, tot i ser president.
  República catalana Octubre 30, 2021 | 08:57
  d´acord que es quedin a Catalunya,però tots a la presó.
  A part de conviure amb gunçals, lluisosquenoesrenten i stranges supremacistes (no elitistes)… Octubre 30, 2021 | 09:01
  També ho hem de fer amb piolins? Doncs quina merda! Si fos per mi…
  Claravalls Octubre 30, 2021 | 11:18
  Nois/és aquest diari digital españolista no té remei...només pública comentaris unionistes i feixistes.. doncs,apa que us bombin jo dimiteixo i us dit adéu,però abans ho tinc de dir encara que dolgui al diari españolista...fora de Catalunya tots els immigrants i fills d'immigrants espanyols inadaptats. Catalunya no és ni serà mai España.//*// Som República.//*//
   Aigualit Octubre 30, 2021 | 18:39
   Claravalls, ja t'ho has fet mirar? Ja has demanat hora al veterinari del teu poble?
    El liquat, un altre ecspanyordo de merda! Octubre 30, 2021 | 21:31
    Un ésser mes per fer el platano balú, junt amb el gunçal, el lluisnoesrenta i el strangeSupremacista…

Nou comentari