El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Junts i PSC acorralen Vilagrà pel caos en les oposicions d’estabilització d’interins

Els Sindicats i aspirants en el concurs d’oposició d’estabilització a la Generalitat denunciaven “caos” en les proves per aconseguir una plaça de funcionari, que han tingut lloc aquest dissabte. Amb tot, la reacció política dels grups parlamentaris opositors al Govern d’Aragonès no s’ha fet esperar. Junts per Catalunya i PSC ja han demanat la compareixença de la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, competent d’aquest cas. En els dos casos, ho demanaran el pròxim 2 de maig.

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i el presidentl del Govern, Pere Aragonès | ACN
La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i el presidentl del Govern, Pere Aragonès | ACN

“Desgavell”

En aquest context, la portaveu socialista, Alícia Romero, afirma que aquest “desgavell” no es pot tornar a repetir i considera “del tot insuficients” les explicacions donades pel Departament. Així mateix, veu “molt poc seriós” que el Govern busqui desviar tota la responsabilitat cap a l’empresa privada que va contractar per organitzar les proves.

Pel que fa a Junts, considera que la situació “és inadmissible”. La seva portaveu parlamentària, Mònica Sales, que ha acusat el Govern de “centrifugar responsabilitats culpant l’empresa subcontractada”. Sales ha defensat que és l’executiu que ha de “supervisar el procés per garantir-ne el correcte funcionament”. “S’està institucionalitzant la incompetència”, ha afirmat.  A més de demanar la compareixença de Vilagrà, JxCat també registrarà preguntes parlamentàries per esclarir els fets i que “s’assumeixin responsabilitats”. 

La Generalitat assenyala l’empresa contractada

Per la seva banda, la Generalitat de Catalunya assenyala l’empresa contractada per dur a terme les oposicions. En declaracions a la premsa, la secretària d’Administració i Funció Pública, Alícia Correa, s’ha disculpat als examinands i ha obert la porta a repetir algunes de les proves. Tot i això, ho ha condicionat a les conclusions de l’informe intern que han encarregat per saber què ha fallat. “Estem a l’espera de l’informe jurídic, que ens indiqui si hi ha alguna vulneració dels principis d’igualtat, mèrit i capacitat, i d’analitzar les situacions més personals”, ha dit.

Correa ha explicat que és la primera vegada que el Govern externalitza aquestes proves i ha indicat que caldrà fer “una valoració jurídica de les responsabilitats contractuals” per si l’empresa, Cegos, ha comès “un incompliment molt greu i negligent de les clàusules essencials d’aquesta contractació”. Si és així, ha advertit, haurà d’afrontar “la reparació dels possibles perjudicis ocasionats”. Tot i això, ha justificat l’aposta per una externalització pel “volum molt important” de candidats i la falta de personal de Funció Pública: “Contractar una empresa és per ajudar a portar el procés. En cap cas ens pensàvem que sorgiria un incompliment i per això som tan contundents”, ha resumit.

De moment, el Govern està recollint informació, però ja avança que “les incidències, com sembla a priori, poden ser imputables a l’empresa contractista”, a la qual acusa de generar fins i tot “patiment en algunes persones opositores”. “No podem tolerar la situació”, ha afegit.

Crítiques dels sindicats

CGT criticat la “mala gestió” i IAC-CATAC parla de “desorganització” i “incompetència”. Fonts d’aquest sindicat indicaven a l’ACN que això s’ha traduït en retards generalitzats a l’hora de començar els exàmens o en males condicions per fer-los, amb els opositors atapeïts. A més, expliquen, l’examen dels educadors socials es va acabar suspenent a Barcelona a primera hora de la tarda després de tot el matí d’incertesa per un problema a l’hora de repartir els models. IAC-CATAC critica Funció Pública per haver externalitzat l’organització de les proves.

Un total de 13.581 treballadors de la Generalitat estaven convocats aquest dissabte a les proves, amb un total de 1.825 places. Les proves s’han fet de forma descentralitzada: 9.147 persones estaven convocades a Barcelona; 1.246, a Girona; 1.634, a Lleida i 1.554, a Tarragona. Les places a les quals es presenten són 1.534 llocs de treball de personal funcionari —que inclouen personal d’administració i serveis, personal d’execució penal, cos d’agents rurals i cos d’advocacia—, més 291 llocs de personal laboral transversal.

Més notícies
Captura de pantalla del vídeo d'Octuvre
Un vídeo d’’Octuvre’ denuncia 3 noves discriminacions del català del govern espanyol
Notícia: Un vídeo d’’Octuvre’ denuncia 3 noves discriminacions del català del govern espanyol
Comparteix
Decisions recents dels ministeris de Consum, Sanitat i Drets Socials protegeixen el castellà i boicotegen les altres llengües oficials
Imatge del punt de l'accident a l'autovia A-2 a la Segarra
Data de publicació: diumenge 30 d’abril del 2023, 10:14
Localització: Granyanella
Autor: Ignasi Gómez
Moren dues persones en un xoc frontal de turismes a la Segarra
Notícia: Moren dues persones en un xoc frontal de turismes a la Segarra
Comparteix
Un dels dos turismes anava contra direcció
L'expresidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie / Mireia Comas
Paluzie desemmascara com l’Estat usa la reforma del Codi Penal en favor seu
Notícia: Paluzie desemmascara com l’Estat usa la reforma del Codi Penal en favor seu
Comparteix
L'Estat defensa els indults, la reforma del Codi Penal i els pactes entre governs en un escrit a l'ONU
Imatge d'arxiu de pluja a la Rambla Ferran de Lleida / ACN
Méteo | Els punts de Catalunya on plourà aquest pont
Notícia: Méteo | Els punts de Catalunya on plourà aquest pont
Comparteix
Cap de setmana llarg de contrastos i amb ruixats excepcionals

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Rsalva a abril 30, 2023 | 12:17
    Rsalva abril 30, 2023 | 12:17
    Vaja vaja tant d esquerres q son els d erc i resulta q externelitzen fins i tot unes oposicions al més pur estil corruptgent, fent servir el seu argot, quins interessos hi ha darrera d aquest desastre d empresa ?
  2. Icona del comentari de: adolf a abril 30, 2023 | 12:32
    adolf abril 30, 2023 | 12:32
    No tenen vergonya, l'externalització no eximeix al Govern de responsabilitat, es el Govern el responsable davant el ciutadà, el cert es que la funció pública els importa un rave, tindre cossos de l'administració ben preparats igual.
  3. Icona del comentari de: Joanka a abril 30, 2023 | 14:16
    Joanka abril 30, 2023 | 14:16
    Es molt d'esquerra culpar a qualsevol que passi per allà i mai assumir cap mena de responsabilitat. Es curiós perque quan esquerra no mana són els primers de la cua en demanar responsabilitats i dimissions
    • Icona del comentari de: Si noi, a abril 30, 2023 | 17:34
      Si noi, abril 30, 2023 | 17:34
      com el batxiller suspenent la DUI en segons i fugint deixant-ho tot enmerdat. Quines responsabilitats ha assumit en 7 anys?
  4. Icona del comentari de: Vilagrà, pastilles per destrempar a abril 30, 2023 | 15:07
    Vilagrà, pastilles per destrempar abril 30, 2023 | 15:07
    La responsabilitat de contractar l'empresa contractada de qui és, Vilagrà? Per cert, el peu de foto a dalt no pot ser més partidista: "El president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, mirant en la direcció del líder del PSC, Salvador Illa, durant la sessió de control." Ja posats podríeu parlar de "mirada sociovergent".
  5. Icona del comentari de: Joan de l'Ós a abril 30, 2023 | 16:08
    Joan de l'Ós abril 30, 2023 | 16:08
    Només el fet d'haver extrnatitzag les oposicions en detriment de la pròpia funció pública ha hauria de ser motiu d"altres dimissions, i això només per començar. Quina és aquesta empresa? Quina era la seva experiència i competència? Un tema interessant pel periodisme d'investigació no us sembla?
    • Icona del comentari de: Doctor Strangelove a maig 01, 2023 | 09:47
      Doctor Strangelove maig 01, 2023 | 09:47
      Joan el gos, investiga-ho tu, sergur que al teu oftacte caní ho trobaràs, tros de quòniam! Doc.
  6. Icona del comentari de: RAMON A a abril 30, 2023 | 16:52
    RAMON A abril 30, 2023 | 16:52
    Si vols arreglar el mon primer dona tres voltes a casa teva
  7. Icona del comentari de: Sempre s'han estimat els corruptgents i psociolistos a abril 30, 2023 | 17:32
    Sempre s'han estimat els corruptgents i psociolistos abril 30, 2023 | 17:32
    S'estimen tant que en públic es tiran punyals però després venen les revolcades a la intimitat. Repetiran el matrimoni als ajuntaments i diputacions, tot i que torni a guanyar ERC però no tingui majoria absoluta. Contranatura? No pas, uns son muy y mucho ejpaÑoles, els altres prioritzan les menjadores i viuen de l'engany, ara s'han convertir a l'independentisme des que's va destapar la corrupció famigliar que tantes alegries els ha donat.
  8. Icona del comentari de: ERCorrupcio infinita..IL.LEGALITZACIO Mafia junqueras a abril 30, 2023 | 18:08
    ERCorrupcio infinita..IL.LEGALITZACIO Mafia junqueras abril 30, 2023 | 18:08
    Vilagra, corrupta, un ALTRE FERROV8AL Y YERMANO JUNQUERAS
  9. Icona del comentari de: ciutadà a maig 01, 2023 | 09:41
    ciutadà maig 01, 2023 | 09:41
    La culpa és molt lletja: ningú no la vol.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa