El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Govern i fiscalia es tornen a aliar per demanar presó a un independentista
  • CA

Fiscalia i el Govern de la Generalitat tornen a unir-se contra un manifestant independentista per les protestes contra les sentències del Procés. Es tracta d’en Max, un xicot per al qual la fiscalia reclama set anys i mig de presó, i els lletrats de la Generalitat dos anys, així com multes, pel paquet habitual d’atemptat a l’autoritat, desordres públics i lesions. El jove està acusat de llançar “algun objecte” a la línia policial de la Brigada Mòbil i de lesionar un agent –que ni tan sols va arribar a agafar la baixa– quan el va detenir. A més, asseguren que ho va fer amb l’agreujant de “disfressa” perquè portava, suposadament, un casc que li tapava la cara. Una campanya de solidaritat ha ajudat en Max a sufragar-se la defensa i poder reivindicar la seva innocència en el judici, que se celebrarà la setmana que ve, el dimecres 9 de febrer.

Els fets es van registrar a tres quarts de dotze de la nit del 17 d’octubre als carrers del voltant de la delegació del govern espanyol a Catalunya, ubicada al carrer Mallorca amb Roger de Llúria de Barcelona. Segons l’atestat policial, recollit per fiscalia i la Generalitat, hi havia un grup d’entre 80 i 100 persones, entre les quals hi hauria el processat. De fet, la mateixa policia i les acusacions admeten que no van poder identificar-ne cap. Ara bé, sí que els acusen de tenir un “evident ànim d’alterar l’ordre establert” i del llançament de “pirotècnia”, “còctels molòtov” i aixecament de barricades contra la línia dels antiavalots.

En l’escrit d’acusació, que trasllada l’atestat policial, apunten que l’acusat “va llançar algun objecte a la línia policial”. Però no n’especifiquen cap, ni tan sols diuen de quina mena era. Ara bé, com que portava unes ulleres de protecció, un casc, i una muda a la motxilla, ja n’hi hauria prou per culpabilitzar-lo. En tot cas, fiscalia i els advocats de la Generalitat entenen que va participar a la protesta amb el “coneixement, acceptació i col·laboració activa”. És a dir, que com que era al lloc dels fets, ja n’hi havia prou.

Així mateix, la policia assegura que quan van baixar de la furgoneta es van dirigir a l’acusat per demanar-li la identificació i que el noi va marxar corrents seguit pels agents mostrant el seu “menyspreu” cridant-los un “joderos, hijos de puta” mentre ensenyava el dit del mig de la mà, fent la figa. El mateix acusat es va aturar i la policia el va detenir tot i que “es va resistir de manera molt activa”. De fet, va caure a terra i els policies, membres de la potent Brigada Mòbil, remarquen que li va propinar una puntada de peu a un agent i que li va lesionar el genoll, tot i que el blau que va patir no li va impedir seguir treballant durant els vuit dies de curació.

Però els vídeos i els testimonis amb què treballa la defensa no concorden amb aquesta versió. De fet, les imatges de la detenció són prou clares i mostren com un grup d’agents antiavalots es va abraonar contra el noi, que es trobava sol davant un altra línia policial. De fet, ell nega haver llançat res a la línia policial. “Com que estava sol, enmig del carrer quan van baixar de la furgoneta, van venir a per mi, però jo estava allà sol, sense fer res”, detalla en Max en conversa amb El Món.

“Em van detenir i jo no vaig oferir cap resistència, em van tirar a terra i no vaig fer cap puntada ni cap cop, com ho podia fer si eren tot de policies que se’m van abraonar?”, es pregunta. “No entenc res! Estava sol!”, insisteix tot aportant les imatges que altres manifestants van poder captar. “Són delictes fabricats pels atestats policials”, raonen fonts del cas. La detenció el va fer estar-se tot un dia a la comissaria de les Corts, hi va passar la nit al calabós. “Érem 18 allà dins, i sort vaig tenir que la jutgessa de guàrdia em va deixar anar amb càrrecs, però la majoria van ingressar en presó preventiva”, subratlla. Una decisió que la defensa observa com un detall important que indicaria que la policia no tenia cap prova contra en Max, més enllà que l’havia pogut detenir.

Un dels fets més sorprenents de l’acusació és que la fiscalia li aplica l’agreujant “d’ús de disfressa” perquè portava ulleres de protecció i un casc. Per cert, elements habituals aquella setmana que portaven des de periodistes, curiosos i manifestants per protegir-se dels projectils de foam, les bales de goma, els pots de fum que disparaven els policies i també d’aquells objectes que algun manifestant pogués llançar. Aquests elements són, per a les acusacions, proves de càrrec contra en Max.

L’acusat seurà al banc dels acusats de la secció 8 de l’Audiència de Barcelona tant com autor però també com a cooperador necessari. Serà el proper 9 de febrer acusat d’un delicte de desordres públics, un delicte d’atemptat a l’autoritat i un delicte de lesions, tant per fiscalia com per la Generalitat. Això amb un diferència de petició de penes notòria. Pel delicte de desordres, el ministeri públic reclama 5 anys de presó i el Govern, un; pel d’atemptat, el fiscal vol dos anys i mig i la Generalitat, un; i pel de lesions, fiscalia demana 720 euros de multa i la Generalitat en vol 600.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: fat boy a febrer 04, 2022 | 23:09
    fat boy febrer 04, 2022 | 23:09
    Amb els espanyols corren a llepar-los el cul pero amb els nostres si que s'hi atreveixen.
  2. Icona del comentari de: Vendetta a febrer 04, 2022 | 23:23
    Vendetta febrer 04, 2022 | 23:23
    Orioljudes res a dir?
    • Icona del comentari de: Et faig la llista dels Judes dels darrers 10 anys: a febrer 06, 2022 | 14:46
      Et faig la llista dels Judes dels darrers 10 anys: febrer 06, 2022 | 14:46
      Miss Catalunya que'ns donà una costellada de 3 respostes sense cap transcendència, el batxiller foll que va suspendre la DUI en 8 segons i va fugir deixant-ho tot enmerdat, el pallasso Torra jugant amb pancartetes i obeïnt als jutges, i Laura Hagrid Borràs fent un Fuigpelmón (prometen una cosa i fent el contrari). Pots contradir-ho corruptgent Vendetta?
    • Icona del comentari de: Si noi, a febrer 06, 2022 | 15:33
      Si noi, febrer 06, 2022 | 15:33
      per Judes ningú pot superar al batxiller foll que va suspendre la DUI en segons i va fugir deixant-ho tot enmerdat. Era traïció o covardia?
  3. Icona del comentari de: MHP a febrer 05, 2022 | 10:54
    MHP febrer 05, 2022 | 10:54
    Cap agressió sense resposta, no? Doncs aqui teniu la resposta. No està jutjat per ser independentiste, no manipulis Quico, sempre igual, manipulant. Apa, a cascar-la.
  4. Icona del comentari de: X2 a febrer 05, 2022 | 15:09
    X2 febrer 05, 2022 | 15:09
    El govern i la fiscalia son uns delinqüents de la dictadura borbónico-franquista espanyola, son gentussa despreciable
    • Icona del comentari de: El Govern? a febrer 06, 2022 | 14:50
      El Govern? febrer 06, 2022 | 14:50
      Ha estat Laura Hagrid Borràs, presidenta del Parlament, qui aquesta setmana ha tornat a fer un Fuigpelmón, prometre una cosa i fer el contrari. Qui et sembla que és més gentussa despreciable?
  5. Icona del comentari de: Anònim a febrer 05, 2022 | 15:34
    Anònim febrer 05, 2022 | 15:34
    Quico,que eres periodista o el abogado defensor?
    • Icona del comentari de: Ni una cosa ni l'altre a febrer 06, 2022 | 14:52
      Ni una cosa ni l'altre febrer 06, 2022 | 14:52
      Simplement el nostrat Quico Sallés és corruptgent de socarrel...
  6. Icona del comentari de: NO en nom meu! a febrer 05, 2022 | 15:42
    NO en nom meu! febrer 05, 2022 | 15:42
    Per acabar tenint un govern independentista que fa la mateixa persecució que elspppsoecomunsvox, o pitjor, no us cal votar. No valeu res, gent del govern.
    • Icona del comentari de: Si noi, a febrer 06, 2022 | 14:54
      Si noi, febrer 06, 2022 | 14:54
      El Govern no té ni un any, i s'ha trobat el pastel que van deixar els corruptgents prUcessant cap enlloc durant 10 anys, un merder pitjor que'l Fil d'Ariadna. Per reclamacions hauràs d'anar a Waterloo...
  7. Icona del comentari de: Abstencionista. a febrer 05, 2022 | 16:01
    Abstencionista. febrer 05, 2022 | 16:01
    I vosaltres, quan hi hagi eleccions, com xaiets a vota a aquests fills de puta.
    • Icona del comentari de: Si noi, a febrer 06, 2022 | 15:04
      Si noi, febrer 06, 2022 | 15:04
      abstencionista i muy y musho ejpaÑol, oi?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa