El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Girona apuja el to contra la monarquia espanyola i es prepara per expandir la campanya

La monarquia espanyola i Girona tenen una relació molt complicada des de fa molts anys. Mentre la ciutat aposta i defensa contundentment la seva tradició antimonàrquica, la Fundació Princesa de Girona (FPdGi), fundació borbònica, continua intentant consolidar-se a la capital del Gironès buscant escletxes desesperadament, perquè, tot i tenir-hi la seu, les arrels no han acabat d’enfortir-se. Així ho relata el 5è tinent d’alcaldia i regidor de Gestió de Recursos i Atenció a la Ciutadania, Sergi Font Domènech (de Guanyem Girona), que assegura que Girona té un “problema” amb la fundació monàrquica.

Més enllà de les concentracions contra l’entrega de premis de la fundació, l’últim combat contra la monarquia s’ha fet des de l’Ajuntament i no des dels carrers, ja que les entitats que conformen la Coordinadora Antimonàrquica (​ADAC, ADIC, ANC Girona, ARRAN, Ateneu 24 de Juny, Casal Independentista El Forn, CDR Girona, ClxR, CUP, Demòcrates de Catalunya, Endavant, ERC, FAGC, Jovent Republicà, Junts per Catalunya, La Intersindical, La Forja, Òmnium Gironès, Poble Lliure, Seguim 1714, SEPC, IAC, JNC, CDR Ter-Gavarres) van presentar una moció al plenari municipal per “trencar lligams” amb la monarquia. Una moció que es va aprovar per majoria, ja que les tres formacions independentistes que conformen l’executiu van votar que sí: “Era una decisió òbvia”, afirma Font.

En la moció, les 21 entitats signants van defensar que l’Ajuntament rebutgés “d’una manera simbòlica, i també real i legitima, tots els títols i tota vinculació que pugui tenir la ciutat de Girona amb la monarquia”, i, simultàniament, “anul·lar democràticament tots els lligams que podem tenir [fent referència als borbons] com ara el títol de príncep de Girona, i així deslliurar-nos a nivell pràctic de tal institució”. Amb aquest primer pas fet i aprovat per l’Ajuntament pretén desvincular-se definitivament d’una institució que titlla d’un “niu de privilegis, abusos i de discriminació de tots tipus, degut a la mateixa injusta Constitució espanyola que els converteix amb una casta intocable”.

Aquestes últimes setmanes la tensió entre entitats socials i la FPdGi ha escalat a grans passes arran de l’entrega de premis de la fundació i altres actes que han organitzat a la ciutat, com ara la Setmana del Talent. Uns esdeveniments que han despertat la resposta veïnal i els han dut a fer diversos “actes sorpresa” per impedir que es poguessin celebrar, o, si més no, deixar palès el rebuig gironí a la monarquia. Tenint en compte que el rei espanyol Felip VI és considerat “persona non grata a la ciutat de Girona després de la seva hostilitat manifesta contra el moviment independentista del 2017, la Coordinadora Antimonàrquica ha assumit el rol de lluita i ha optat reiteradament per boicotejar tots els intents de la Fundació d’estendre el seu missatge entre els catalans.

“Blanquejar” la monarquia

Font considera en declaracions a El Món que el problema que té Girona és que la Fundació fa servir el jovent per “blanquejar” la imatge de la monarquia, és a dir, “instrumentalitza els joves” per aconseguir que la reialesa espanyola estigui ben vista entre la ciutadania. El regidor cupaire creu que això és exactament el que va fer la Fundació organitzant la Setmana del Talent, ja que darrere la “pantalla” d’apostar pel talent jove, les seves intencions eren que la ciutadania valorés positivament la monarquia: “Premiant amb grans quantitats de diners els joves el que realment estàs fent és comprar una neteja d’imatge”, denuncia, afegint que és una manera d’actuar que “està completament fora de lloc”. 

Manifestació en contra de la monarquia a Figueres / ACN
Manifestació en contra de la monarquia a Figueres / ACN

Seguint en aquesta línia, el cupaire denuncia que la fundació “amagui el seu nom” d’entrada per tal de poder celebrar els actes sense veure com la societat civil es mobilitza en la seva contra. És a dir, que tot i que la Fundació expliqui que són els organitzadors, no s’abanderin d’aquest fet per la por a les represàlies. És una idea que també comparteix el portaveu i activista de la Coordinadora Antimonàrquica, Quim Tell. El portaveu explica que fa un parell de mesos aproximadament, el 12 de juny, l’Escola Vedruna havia d’organitzar un acte en col·laboració amb la Fundació, però van acabar decidint no fer-lo arran de les queixes de diverses famílies del centre educatiu.

Segons van explicar a l’ACN fonts de l’escola en aquell moment, el centre “no va ser conscient” de la relació “tan directa” de la proposta amb la FPdGi fins que van rebre queixes d’algunes famílies. En prendre consciència de qui era l’entitat organitzadora, van decidir fer marxa enrere perquè “igual que l’Ajuntament”, l’escola “no acull cap activitat de la Fundació”. Per als antimonàrquics, aquesta és una mostra més del ‘modus operandi’ de l’entitat borbònica que demostra que cal “plantar-los cara”: “Que ho portin d’amagat ja és un èxit”, assegura Tell, ja que considera que això exemplifica que tenen “por” a la resposta ciutadana a les seves accions.

L’expansió antimonàrquica

En aquests moments la Coordinadora Antimonàrquica de Girona ha centrat el seu radi d’acció contra els borbons a la capital del Gironès, ja que és el punt neuràlgic de la Fundació i, per tant, el principal lloc on actuen. Ara bé, la seva intenció no és quedar-se només aquí i expandir-se pel territori català. Segons explica Tell, com que la Fundació ha començat a fer actes fora de Girona, com ara l’entrega de premis que es va haver de fer a Caldes de Malavella, en un recinte turístic de luxe aïllat, amb l’objectiu d’evitar el boicot, des de la Coordinadora també han ampliat el seu radi d’acció: “Ara som la Coordinadora Antimonàrquica del Gironès”, assegura.

Veient que “l’estratègia els està funcionant”, segons Tell, han decidit expandir-se per Catalunya. I no només amb actes de protesta, sinó que també repetint la jugada de l’Ajuntament de Girona. Tot i que encara no s’ha fet oficial en més municipis, des de la Coordinadora han preparat una moció per presentar als consistoris independentistes com el d’Amer, Celrà o Caldes, entre d’altres, i que, si s’aprova, es retirin totes les vinculacions amb els borbons. Aquest, però, no és l’últim pas que tenen previst, ja que segons confessa Tell a El Món, a la “tardor” discutiran si articular un ”punt d’acció a Barcelona” per preparar més accions contra els borbons: “Sorprendrem”, avisa el portaveu.

Més notícies
El cap de llista d'ERC a les eleccions del 23-J, Gabriel Rufián, vota a Badalona / ACN
ERC consultarà a la militància si investeix Sánchez
Notícia: ERC consultarà a la militància si investeix Sánchez
Comparteix
La formació també inicia un procés "intern de diàleg"
Joaquim Nadal, Conseller de Recerca i Universitats 18.07.2023 / Mireia Comas
Joaquim Nadal: “La llei d’universitats espanyola pot obrir o tancar portes segons qui la interpreti”
Entrevista: Joaquim Nadal: “La llei d’universitats espanyola pot obrir o tancar portes segons qui la interpreti”
Comparteix
ENTREVISTA al conseller del Departament de Recerca i Universitats, que es referma en el compromís de garantir el compliment dels plans docents i l’oferta de graus i màsters en català
Josep Rull, Raül Romeva, Jordi Cuixart, Oriol Junqueras i Jordi Turull, el dia de l'alliberament dels presos polítics de l'1-O per l'indult, a la sortida de Lledoners / Jordi Borràs
L’espantall de la revocació dels indults reapareix després de les eleccions del 23-J
Notícia: L’espantall de la revocació dels indults reapareix després de les eleccions del 23-J
Comparteix
La dreta guarda el roc a la faixa de fer tornar els presos polítics a la presó
El Palau Firal de Tarragona és el col·legi amb més meses electorals constituïdes per a les eleccions del 23-J, amb un total de vuit / ACN
Junts manté els escons de Girona i Tarragona amb el vot exterior
Notícia: Junts manté els escons de Girona i Tarragona amb el vot exterior
Comparteix
El recompte del vot de residents a l'estranger no canvia els resultats del 23-J

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Republicà. a juliol 29, 2023 | 16:59
    Republicà. juliol 29, 2023 | 16:59
    Els Borbons han de fer la mateixa fi dels Romànov.
  2. Icona del comentari de: Anònim a juliol 29, 2023 | 16:59
    Anònim juliol 29, 2023 | 16:59
    Y el catalán, el tonto, se lo cree.
  3. Icona del comentari de: Gonzalo a juliol 29, 2023 | 17:14
    Gonzalo juliol 29, 2023 | 17:14
    Pero que malotes que son! Siempre viviendo al límite. Jajaja!
    • Icona del comentari de: A Gonzalo a juliol 30, 2023 | 09:39
      A Gonzalo juliol 30, 2023 | 09:39
      T'hauràs de posar uns tirants als calçotets, perquè quan es parla dels Borbons, et cauen, com a bon fatxa...
      • Icona del comentari de: Gonzalo a juliol 30, 2023 | 17:24
        Gonzalo juliol 30, 2023 | 17:24
        El primer catalán que pidió ayuda a un borbón fue un tal Pablo Claris... Jajaja! Anda, so analfabeto, vete a lamer rabo a Waterloo. Jajaja!
  4. Icona del comentari de: Murciano a juliol 29, 2023 | 17:47
    Murciano juliol 29, 2023 | 17:47
    Que personal más patético. Veamos lo que tarda el poble girones en decirle al alcalde que se dedique para lo que le han elegido y que llame a la casa real a pedir disculpas y ver de algún evento que mueva el mercado de turistas españoles y franceses que los tienen muy mosqueados.
    • Icona del comentari de: Al murciano a juliol 30, 2023 | 09:37
      Al murciano juliol 30, 2023 | 09:37
      Els francesos mosquejats? Doncs ells la monarquia la varen tallar de socarrel..vaja els hi varen tallar el cap...
  5. Icona del comentari de: L'OBSERVADOR ASTORAT a juliol 29, 2023 | 18:14
    L'OBSERVADOR ASTORAT juliol 29, 2023 | 18:14
    General Juan Prim (1868): “Els Borbons són l’impediment més gran a la democratització i a la modernització d’Espanya”.
  6. Icona del comentari de: Republicà a juliol 29, 2023 | 18:15
    Republicà juliol 29, 2023 | 18:15
    Els Romànov tampoc s'ho creien I ja sabem què va passar.
  7. Icona del comentari de: ernst a juliol 29, 2023 | 18:44
    ernst juliol 29, 2023 | 18:44
    PODRIEN HAVERHO FET MES EXPLICIT "FORA LA MONARQUÍA DE FRANCO"
  8. Icona del comentari de: Aquests són xusma medieval herència de la xoxona Madrenes a juliol 29, 2023 | 23:48
    Aquests són xusma medieval herència de la xoxona Madrenes juliol 29, 2023 | 23:48
    Amb el que presumien pel rodatge de "Joc de Trons" i ara bramejant com a borregos contra la monarquia.
  9. Icona del comentari de: teix a juliol 30, 2023 | 10:44
    teix juliol 30, 2023 | 10:44
    Tinc prou anys com per haver arribat al convenciment que ens sobren cartells i ens falten polítics. Els cartells en esbraven i esgargamellen alhora que la manca de polítics en engega en orris.
    • Icona del comentari de: Gonzalo a juliol 30, 2023 | 17:25
      Gonzalo juliol 30, 2023 | 17:25
      Y las chamarretas! No te olvides de las chamarretas de colorines. Jajaja!
  10. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a juliol 31, 2023 | 00:06
    Luisnomeacuerdo juliol 31, 2023 | 00:06
    Estos paletos tractorianos y sus tonterias, no se si dan más risa que pena.
  11. Icona del comentari de: teix a juliol 31, 2023 | 07:31
    teix juliol 31, 2023 | 07:31
    Resulta, amic meu, que jo només volia fer una reflexió seriosa
    • Icona del comentari de: Al teix a juliol 31, 2023 | 10:12
      Al teix juliol 31, 2023 | 10:12
      Si em vols fer cas, deixa'l córrer. Estan molt perduts i ja es limiten a insultar, negar així perquè sí, treure els seus tòpics de sempre... Suposo que es pensen que retratant-se així ens fan algun efecte.
  12. Icona del comentari de: Tururut-ginjola a juliol 31, 2023 | 10:42
    Tururut-ginjola juliol 31, 2023 | 10:42
    Amb aquesta pancarta ja tenim als feixistes castefas patint alzheimer o cagats per lo que pugui venir. Els infiltrats buscant el W.C. per amagar-se
    • Icona del comentari de: Gonzalo a juliol 31, 2023 | 13:35
      Gonzalo juliol 31, 2023 | 13:35
      ????????????????? Si...nerviosisimos....jajaja!
  13. Icona del comentari de: Tururut-ginjola a juliol 31, 2023 | 10:52
    Tururut-ginjola juliol 31, 2023 | 10:52
    Els "trolls" castellufos ja van de cul només de pensar que els ventaran del país. Molt de paper higiènic per a que es puguin netejar "las caquitas".
  14. Icona del comentari de: Pèrfid a juliol 31, 2023 | 11:05
    Pèrfid juliol 31, 2023 | 11:05
    gonzalin: no nos acompañes nunca al anochecer, que la luna sale tarde , y te puedes perder......
    • Icona del comentari de: Gonzalo a juliol 31, 2023 | 13:37
      Gonzalo juliol 31, 2023 | 13:37
      Ya sabes... La noche me confunde... Jajaja! Sabes que hay farolas? Uy... Es verdad... Que te quedaste anclado en el 1714...Jajaja! Anda..... Cierra el pico, que tienes menos luces que un barco pirata! Jajaja!
      • Icona del comentari de: Pèrfid a juliol 31, 2023 | 18:48
        Pèrfid juliol 31, 2023 | 18:48
        gonzalin jajaja, la farola a la que vives abrazado es de verdad o es de plàstico? o es la tienen en el patio del cuartel?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa