El fiscal arxiva la querella contra el Mag Lari però li estira les orelles

El ministeri fiscal ha arxivat la denúncia presentada per l’organització Hablamos Español conrra el Mag Lari presentada per un delicte d’odi. Tot arran d’una intervenció en un programa de TV3 on disfressat de calamar deia que parlava en castellà als nens “per fer més por”. No obstant, l’escrit d’arxiu del ministeri fiscal retreu al mag que la frase podria tenir una “lectura pejorativa” i que no va tenir clar “el context social” on feia la broma.

Segons ha comunicat la mateixa entitat contrària a la immersió, la denúncia es va presentar davant la Fiscalia de Barcelona, en considerar que es trobaven en un supòsit contemplat a l’article 510 del Codi Penal. Era la seva interpretació per la intervenció de Lari en el programa L’Au pair on per entretenir uns nens es disfressava de cefalòpede i els deia que enraonava en castellà per fer-los “més por”.

El ministeri públic considera que la seva actuació no compleix amb els requisits d’un delicte d’odi. No obstant, raona que “si bé és cert que en el context social en què s’efectua es detecta certa tensió per tendències a la discriminació per motius ideològics, no hi concorren la resta dels indicadors de delicte d’odi”. Així mateix, el fiscal admet que “el llenguatge utilitzat no es detecte la contundència” que seria necessària per imputar l’artista en aquest delicte.

També, fiscalia reconeix que la frase no estava inclosa al guió i recull les disculpes que el Mag va donar en una entrevista a RAC. Una conversa en la que va justificar l’ús del castellà perquè “tots els de la seva generació van créixer amb dos canals de televisió on es parlava castellà, d’aquí la frase denunciada, ja que el que veien era que els dolents parlaven castellà“.

Ara bé, el ministeri fiscal remarca que “és cert que es tracta d’una frase que pot contenir una lectura de prejudicis i pot ser pejorativa per un determinat col·lectiu“. En aquest marc, demana distingir “l’odi que incita a la comissió d’un delicte i el que s’identifica amb animadversió i ressentiment hi ha matissos que no poden ser aparcats amb l’argument de que tot el que pugui tenir una interpretació delictiva sigui delicte”.

La resolució de la fiscalia no ha fet gota de gràcia a l’entitat Hablamos Español. La presidenta de l’entitat, Gloria Lago, ha emès un comunicat amb què es pregunta “si només hi havia dolents als programes d’aquestes dues cadenes”. És més, s’empipa amb la fiscalia a qui acusa de “preocupar-se més de no molestar els nacionalistes catalans que de protegir els nens contra missatges discriminatoris o de odi”.

Comentaris

  HABLEMOS MÁS CATALÀ, TAMBIÉN.! Gener 03, 2022 | 17:56
  Aquests denunciants que ens diuen "hablemos español" (Si me da a gana, afegeixo jo), veuen garses per perdius!
  Ferran Gener 03, 2022 | 18:08
  Me alegro por Catalunya y por el Mago Lari.
  El cit campejador Gener 03, 2022 | 18:33
  Me alegro por el Lari. Ha quedado demostrado que las ratas indepes como él no sufren ningún tipo de represión, pueden vomitar lo UE quieran incluso delante de niños mientras no amenacen de muerte...
   Hiperventilat Gener 03, 2022 | 23:56
   A la teva boca vomitem.
  Com se li diu a això, feixisme o imperialisme? Gener 03, 2022 | 18:58
  Quin dret te aquesta gentussa a fer que jo a la meva terra, parli el seu idioma i no el de la meva terra?
   El cit campejador Gener 03, 2022 | 21:48
   Inglés? Alemán? Chino? No sé a qué te refieres...
   Pere LLimonera i Citronell Gener 04, 2022 | 09:13
   El Nacional-Catalanismo = no hacer NaDa útil y ARRuiNaR Catalunya... y así mantener el 3% a toda costa y los mas de 500 grandes puestos con SuELDaZos mucho mas altos que el Sueldo del Perico Sánchez, Presidente del Gobierno de la Nación... o sea, "Senyoritos" Cat que se levantan de 120.000 a 195.000 € al año por hacer bien poquito (Govern + GenCat + Chiringuitos Cat + ONGs PijoProgresCat + el Chollo de la "Industria-Catalanista")... los Patriarcas y "Senyoritos" de parte de la Burguesía -que no toda- corrupta y opresora e Inventa-Patrias, a los que los 'Ximplets' -muchos de Izquierdas- han seguido y creído el cuento de la Historia Inventada, la cultura impostada y el supremacismo durante décadas...
  El Cit Campejao Gener 03, 2022 | 22:45
  Se ve que a los que hablan castellano les ponen Astrazeneca.
  El Cid Campejador Gener 03, 2022 | 22:46
  Me han dicho que a los que hablan castellano les ponen Astrazeneca.
  Ricard Gener 04, 2022 | 11:16
  Estic segur que a aquest pas els castellanistes obligaran a que, fins i tot, el paper de water porti la seva bandera. Són tan rucs com nacionalistes.

Nou comentari