Felip VI invoca la “integritat” de les institucions mentre el seu pare segueix a Abu Dhabi

El rei espanyol Felip ha invocat la “integritat” de “totes les institucions” mentre el seu pare i rei emèrit continua a Abu Dhabi per esquivar la suposada investigació dels seus negocis. En el seu discurs de Nadal com a cap d’Estat, Felip de Borbó h evitat qualsevol referència al seu predecessor en el càrrec i progenitor, Joan Carles, i tampoc ha fet absolutament cap referència a Catalunya, com és habitual. Només ha reivindicat la Constitució –la “biga mestra” de la “convivència”– i ha reclamat “unitat” en comptes de “divisió” i ha demanat “generositat” i “visió de futur”: una reflexió que tant pot ser un advertiment sobre les tensions territorials com un avís als dos grans partits espanyols, el PSOE i el PP, amb greus dificultats fins i tot per pactar la renovació de càrrecs com el del CGPJ.

Amb la major part del missatge destinada a parlar de la pandèmia i dels esforços que cal fer per superar-la, Felip VI ha afirmat que “totes les institucions” han de respectar la llei i ser un “exemple d’integritat pública i moral”, frases molt semblants, per no dir gairebé idèntiques, a les que pronuncia cada any des que va accedir al tron.

Les institucions, a més de “tenir sempre present els interessos generals i pensar en els ciutadans”, “d’estar permanentment al seu servei i atendre els seus problemes”, han de “estar al lloc que constitucionalment” correspon a cadascuna, ha subratllat.

“Si sabem on volem anar també hem de ser conscients d’on venim, del canvi extraordinari d’Espanya en 40 anys” de “democràcia i llibertat” que, segons ell, s’han teixit “amb sentit de la història, grans acords, generositat i visió de futur”. Això és, el que considera que representa la Constitució espanyola del 1978, “l’esperit de la qual convoca a la unió en lloc de la divisió”. “La Constitució és la biga mestra que ha afavorit el progrés, la que ha sostingut la convivència democràtica davant de les crisis, serioses i greus de diferent naturalesa, que s’han viscut, i mereix per això respecte, reconeixement i lleialtat”, ha insistit.

També ha fet referència a la Unió Europea, que defensa que dona “un marc d’estabilitat i confiança”. “La lluita contra la pandèmia ha reforçat la UE, i ara s’obre la possibilitat de tenir fons europeus per modernitzar el país”, ha afegit.

L’única referència al que podria ser el marc plurinacional que és l’Estat espanyol ha sigut un comiat molt beu en totes les llengües co-oficials. És a dir, ha dit “bon Nadal” en català, gallec i basc.

Comentaris

  Manel Desembre 24, 2021 | 21:55
  Clar q defensa la Constitució, pq sense ella i la definició d'Espanya com a monarquia parlamentaria, se li acaba el xiringuito.
  Pere LLimonera i Citronell Desembre 24, 2021 | 22:26
  Bon Nadal - Feliz Navidad 2021 a todo el mundo... a los no separatas y a los separatas también... Si, separatas, os queremos aunque estéis sumidos en el error; sabemos que la abducción no es enteramente responsabilidad vuestra : sois, lamentablemente, victimas del adoctrinamiento mas atroz e intensivo... a pesar de ello os queremos; ! Feliz Navidad - Bon Nadal !
   Anònim Desembre 25, 2021 | 15:04
   GILIPOLLAS,no nos quieras tanto..
    Pere LLimonera i Citronell Desembre 25, 2021 | 20:25
    Una noche, ociosa de aquellas / en que un indePendenciero no grita, / no rompe cristales, ni agita / carteles, ni banderas con estrellas; / ni busca, con el prójimo, querellas / y cual ciudadano honesto y probo, / razona, dejando de hacer el b0bo, / sobre la falsa Historia impostada, / ve, bajo la luna, en su gloria alzada, / el porqué del tres por ciento y el robo.
   Adéu Desembre 25, 2021 | 20:44
   Somos más. Te lo digo en castellano para que lo entiendas. 52%
  Claravalls Desembre 24, 2021 | 23:44
  Als genocides borbònics a la guillotina.Lladres,corruptes,assassíns,covards,criminals sou la purria de l'ésser humà.Teniu merda en comptes de cervell. Fora de Catalunya tots els immigrants i fills d'immigrants espanyols inadaptats. Catalunya no és ni serà mai España. Catalunya no és ni serà mai España.//*// Som República //*//
   Doctor Strangelove Desembre 25, 2021 | 12:14
   Claravalls, tros d'anormal, no vas dir que vomitaries mai més les teves dèries en aquest digital? Doncs, compleix-ho tros de boja! Doc.
    Robert Desembre 26, 2021 | 19:37
    I tu ja hauries d'estar fora de Catalunya...ñordo inadaptat.Collons millor que escriguis en ñordo perquè de català ni punyetera idea. Visca Catalunya lliure i independent.
  Iguals Desembre 24, 2021 | 23:53
  Alerta que aquest cap d'estat també té immunitat, i se'n serveix, com el seu pare.
  Jaume m Desembre 25, 2021 | 00:20
  La biga mestra està corcada i te termines. El rei es depriment.
  Marc Desembre 25, 2021 | 05:36
  Ves a cagar, titella de Franco
  Lucha por la dignidad Desembre 25, 2021 | 06:22
  Puigdemont reclama dignidad y valores en el movimiento independentista, mientras sus compañeros fueron a la cárcel y el está en Bélgica.
  Català Desembre 25, 2021 | 07:20
  El fill de putero seguix demostrant què, a banda de ser un ésser abominable, té més cara que esquena.
  els catalans no tenim rei Desembre 25, 2021 | 08:41
  Aquests "quarenta años de democracia y libertad" em sonen als "venticinco años de paz" d'en Franco. Hiprocresia pura.
  fideli Desembre 25, 2021 | 08:50
  què collons hi fot aquest titular i no notícia a primer lloc? que us heu venut?
  adolf Desembre 25, 2021 | 09:18
  Ni diaris catalanistes sou capaços de deixar de donar notícies del borbó, no ens desempallegarem d'espanya mai.
  Josep Desembre 25, 2021 | 09:18
  Una constitució que s'ha de reivindicar dia a dia pels seus acòlits, no pot ser gaire bona constitució, per dir-ho suaument.
  Anònim Desembre 25, 2021 | 10:21
  He fet un comentari poc falaguer- natiralmet- a aquest sinistre personatge. I l'heu censurat, no?. Doncs ja us podeu confitar el Mon i la mare que us va parir. Heu perdut un lector i un col·laborador. Que us bombin!
   Doctor Strangelove Desembre 25, 2021 | 12:17
   Sobretot no tornis, tros de carn! Doc.
  Vicenç Ramoneda Desembre 25, 2021 | 10:59
  No té cap sentit que a Catalunya reservem la nit de Nadal per propagar el discurs del rei borbó, ja va sent hora d’ignorar-lo definitivament.
  Ja Desembre 25, 2021 | 11:44
  Ens importa una merda el que digui el vostre reietó dèspota.
  Josep Desembre 25, 2021 | 12:56
  Gullotina pels borbons, com van fer a la france
  Doctor Strangelove Desembre 25, 2021 | 13:49
  Bon Nadal trossos de carn infeliços! Només vomiteu odi, fins i tot un dia com avui. Sou la degeneració de la humanitat. Algú us ho havia de dir! De res, Doc.
   pocs arguments Desembre 25, 2021 | 20:47
   Jo diria que qui vomita odi ets tu, només cal anar seguint els teus missatgets. A la redacció del Món saben bé qui ets.
  Comun's,crostadrégimen78 Desembre 25, 2021 | 18:13
  Monarquía bananera hispánica nazional católica.
  fat boy Desembre 25, 2021 | 19:14
  No m'estranya que n'estigui encantat. Poden robar, matar al germa, anar de putes gratis, ensabonar els amics i no es ja que no els puguin ficar a la cangri, es que ni tan sols se'n pot parlar, ja no diguem investigar, ni a ell, ni a la familia ni als amiguets de la familia. I al que s'atreveixi, a l'exili o a la garjola.
  Gaf Desembre 26, 2021 | 08:33
  Por q no te callas

Nou comentari