Un estudi del Govern veu la DUI frustrada com el “joc del pollastre”

Nova anàlisi de la Declaració Unilateral d’Independència per part del Govern que conclou que el 27 d’octubre del 2017 va ser el resultat del “joc del pollastre”. És a dir, una competició absurda basada en la cursa mortal de la pel·lícula icònica Rebel sense causa. Així s’explica en un dens estudi publicat en el nou  número de la Revista d’Estudis Autonòmics i Federals, el butlletí de l’Institut d’Estudis de l’Autogovern, el think tank de la Generalitat gestionat a través del departament de Presidència que dirigeix la consellera Laura Vilagrà

L’estudi el signa Pau Bossacoma, un investigador postdoctoral a la Universitat Pompeu Fabra i professor col·laborador a la Universitat Oberta de Catalunya, màster en Ciències Jurídiques i doctor en Dret. El seu llibre Justícia i legalitat de la secessió (premi Josep Maria Vilaseca i Marcet 2014) va ser revisat i publicat amb el títol Morality and Legality of Secession. Més enllà de l’acadèmia, ha estat assessor jurídic del Govern de la Generalitat de Catalunya i, prèviament, havia assessorat diversos grups i diputats dels parlaments català, espanyol i europeu.  Bossacoma intenta desxifrar en el seu article acadèmic el fiasco del resultat de la unilateralitat del Procés, la repressió de l’Estat i com el projecte independentista és ara com ara “més inabastable i en canvi, el projecte d’unió amb Espanya menys atractiu”. 

Bossacoma relata de manera força gràfica la seva visió de l’etapa del Procés de l’octubre de 2017. Així per “explicar per què Catalunya es va precipitar a la secessió unilateral”, l’investigador pren com a metàfora “la clàssica pel·lícula Rebel sense causa en el sentit que “els dos partits catalans pro-secessió al Govern van iniciar una carrera a gran velocitat cap al vora del penya-segat”. “En aquest joc de pollastre, els conductors pensaven que qui frenés primer perdria una part important de l’electorat secessionista i, per tant, seria derrotat per l’altre partit en les següents eleccions”, relata. “El lideratge d’ambdues parts –Carles Puigdemont i Oriol Junqueras–, en comptes d’acordar aturar aquesta carrera suïcida, accelerada cap a l’abisme”, conclou. 

Per cert, l’investigador remarca que la cursa va ser “estimulada per les xarxes socials com Twitter, que va augmentar la pressió per accelerar”. És més, raona que a instància de les “xarxes socials modernes es va augmentar la fragmentació, la polarització i l’extremisme”.  “Es podria dir que els partits secessionistes no van poder cooperar racionalment en lloc de competir sense sentit, escoltar tant els silencis com el soroll, i prioritzar les estratègies a llarg termini per sobre d’un esprint ràpid i eliminatori”, retreu Bossacoma. 

Carles Puigdemont i Oriol Junqueras a les escales del Parlament el 27-
Carles Puigdemont i Oriol Junqueras a les escales del Parlament el 27-O, el dia de la DUI

A partir d’aquesta idea, el jurista i politòleg emfatitza que la “secessió unilateral ha alimentat la polarització, els populismes, i les tendències autoritàries tant a Catalunya com a Espanya”. En aquest sentit, insisteix que els tres partits de la dreta i extrema dreta, (PP, Vox i Ciutadans) s’han compromès electoralment a retallar l’autonomia catalana i controlar el Palau de la Generalitat des de Madrid. Per altra banda, recorda que Pedro Sánchez i el PSOE tot i haver arribat a acords amb els partits d’esquerres i sobiranistes bascos i catalans no es contemplen “grans reformes territorials a curt termini”. 

La gran paradoxa espanyola

En aquest sentit, Bossacoma raona que cal distingir dos períodes després de la “derrota de l’intent unilateral de secessió: l’acord de pacificació i l’acord de reconciliació”. El primer seria un pacte per reduir la repressió i la desobediència, és a dir, per buscar “l’estabilitat”. El segon, tindria com objectiu assolir un pacte per treballar el procés a mitjà termini. Segons, aquest article, en aquest escenari, la secessió es perseguiria de “manera consensuada, legal i tranquil·la”.

Amb aquest antecedents, l’autor de l’informe exposa el que qualifica “d’interessant paradoxa política” de la secessió. Per una banda, Bossacoma interpreta que els partits d’esquerres espanyols i els seus votants semblarien “menys reticents” o “més inclinats” a negociar l’autodeterminació si “així ho demana una majoria clara i persistent de catalans”. Ara bé, l’autor ressalta que “no obstant aquesta predisposició, les seves possibilitats de governar la resta d’Espanya després de la independència de Catalunya quedaria tocada, atès que molts dels seus vots provenen de ciutadans catalans i, sovint, necessiten el suport dels partits polítics catalans per controlar les branques centrals del govern”

La manifestació unionista del 10 de febrer del 2019 a la plaça Colón de Madrid / Jesus Hellin/ZUMA Wire/dpa

Per altra banda, Bossacoma contraposa que al fil d’aquest raonament, “els partits de dretes espanyols, molt més oposats a l’autodeterminació, tindrien millors resultats electorals i podrien exercir un major control de les branques centrals com a conseqüència de la independència catalana”. Una veritable paradoxa perquè es podria concloure, segons l’autor, que l’objectiu de la secessió sigui més difícil, ja que la dreta seria més probable que prioritzés els principis i el sentiment davant l’interès, mentre que molts de l’esquerra podrien acabar donant prioritat als interessos electorals i de poder per sobre dels principis”. A la vista de tot plegat, Bossacoma descriu com a “espinosa”, ara per ara, la via cap a la independència. 

Comentaris

  LlunyDeCat Gener 01, 2022 | 19:24
  No llegiré pas l'estudi del Sr Bossacoma. No m'interessa gens ni mica tot plegat. El referèndum fou guanyat i el vot fou sí a la independència. I els Catalans votaren mentre la Gestapo dels Espanyols els fotia d'hòsties. I tot seguit les elits independentistes feren figa. I punt. Feren figa perquè sembla que no volien realment la Independència. Mai ho sabrem. Només els fets: dur la població a protegir els col.legis electorals amb llur cos, rebre pallisses dels Criminals Espanyols i després les elits abandonaren els Catalans a les mans de l'Enemic. I alguns d'ells fins i tot es lliuraren a l'Enemic. I ni tan sols cridaren a la Revolució per venjar les pallisses als nostres vells. Aquests són els fets i no pas una història muntada quatre anys després i pagades amb diners dels impostos que paguen els Catalans. Allò que és una evidència és que amb tota aquesta gent del tripartit MAI assolirem la Independència. Ni llurs líders ni llurs militants la volen. Volen viure tranquils de la menjadora (sous i càrrecs per a tots) mentre la població pateix les agressions dels Espanyols.
   Ferran Gener 01, 2022 | 21:31
   Collons, menys mal que algú amb seny resumeix tant de rotllo saduceo.... Salut y bon any
   2022 Gener 01, 2022 | 23:45
   D'acord amb Lluny de cat
   Gonzalo Gener 01, 2022 | 23:52
   Esperamos que sigas muchos años bien lejos de nuestra amada región catalana. Eres un virus. Un transmisor de odio. Un inoculador de maldad.
    Anònim Gener 02, 2022 | 15:13
    L'amada región n'esta fins els collons dels feixistes ocupants, Fora genussa
     Gonzalo Gener 02, 2022 | 17:25
     Tenga usted buen viaje. Y no se olvide de cerrar la puerta al salir.
   Així és, vam votar i vam guanyar! Gener 02, 2022 | 07:21
   Però després un batxiller foll i gens preparat va trigar setmanes a donar el resultat, 8 segons a suspendre la DUI, i hores a fugir deixant-ho tot enmerdat. Vam perdre una oportunitat que passa cada 300 anys. Per explicacions hauràs d'anar a Waterloo...
   Lo de l'1-O no va ser cap referèndum Gener 03, 2022 | 12:17
   Va ser una altra cosa. Ni es va guanyar res ni es va generar res.
  Pere LLimonera i Citronell Gener 01, 2022 | 19:45
  El "Procés" catalán ha perdido ya el sentido (bueno, nunca lo tuvo)... es un maremágnum de empanadas mentales, falacias Históricas, imposturas culturales, Dogmas de Fe Lingüísticos, intereses económicos de poderes fácticos locales, y 'peix al cove'... una impostura llevada a cabo por los "Senyoritos" de parte de la Burguesía Extractora Catalana para manejar al pueblo, manipularlo y ostentar el poder con mas facilidad... luego algunos 'ximplets' y gente de buena Fe se creyeron el cuento poco a poco y así comenzó el proceso de adoctrinamiento que dura ya siglo y pico... Al principio eran 4 gatos y la gran mayoría de Catalanes no les hacían ni caso; les trataban de locos; y ahora tras la crisis económica del 2008, que aprovecharon para manipular al pueblo, piden el cielo apoyados por grupos de fanáticos radicales y simpleras que se han tragado el cuento, década tras década... ... Los simples y los políticos psicópatas manipuladores existen en todos lados; y ahora la t0nteria se repite y comienza en Asturias; como antes se dio en Catalunya y Euskadi (y siempre con 'potencias' extranjeras metiéndose por medio y financiando a algunos grupos de estos psicópatas, simplones y dementes)... ... Veremos si dentro de 30 o 40 años no hay un puñado de t0nt0s de lo 00 en Asturias pidiendo "Independencia"... Por lo pronto, algunos ya quieren crear un Asturiano "Batua" y hacerlo Oficial y obligatorio en la administración y educación, porque el Asturiano NO existe (existen varios dialectos que con frecuencia no se comprenden entre ellos, como pasa con el Euskera y antes los dialectos catalanes)... Pidieron unificar los diversos dialectos -como se hizo con el Catalán actual y el Euskera Batua... Y, una vez realizado, ya hay unos cuantos políticos que aprovechando quieren montarse su "Chiringuito"... Hoy en Asturias, están todos los componentes entre "Listillos" y "B0b0s" para que se repita lo mismo que en Catalunya y Euskadi; por que para los que NO lo sepan esa era la situación hace 1 siglo o poco mas: la inmensa mayoría de Vascos y Catalanes se consideraban Españoles y algunos grupitos de "Listillos" empezaron a montar sus chiringuitos y los simples a seguirles el cuento; hasta que aparecieron partidos como ERC, CIU y otros hasta hoy que viven de eso (y muy bien, con suledazos e mas de120.000 euros, "Industria del Catalanismo", Chiringuitos a tutti-pleni y 3% o mas...)... ... Se monta el partido, se adoctrina al populacho y luego a crear chiringuitos de todo tipo y a vivir bien, enviando a sus hijos a escuelas trilingues y cuatrilingues, pero obligando al pueblo a ser monolingue el la lengua del Terruño, aunque esta consista, en principio, en dialectos separados y no sea mayoritaria... Así comenzó todo; y así sigue... ... ! Feliz año nuevo a todos ! ! Feliç any nou 2022 a tothom !
   Hiper Gener 01, 2022 | 21:23
   Quina capacitat de síntesi, anyorareu Catalunya perquè ja es tart per Espanya. Dialectes diu, no com el castellà que es l’idioma originari de totes les llengües del món. Serem bons veïns? Feliç Any Nou
   Adonae Gener 02, 2022 | 01:35
   Sr. Pedro Limonero creu que sap alguna cosa, però està molt equivocat en tot.
   Eleuterio Gener 02, 2022 | 08:13
   Más bobo y no naces.
    Pere LLimonera i Citronell Gener 02, 2022 | 10:44
    " Propósitos de Año Nuevo "... "Propósitos de Enmienda" y buenos deseos de mejora para todo separata supremata en este año 2022, para ser mejor persona : No voy a inventarme la Historia... No voy a impostar la cultura ni el folclore... No voy a ser intolerante... No voy a adoctrinar a los niños Catalanes... No voy a hacer "Dogma de Fe" de la Lengua Catalana... No voy a discriminar en ayuntamientos y Generalitat Catalana a todos aquellos que no comulgan con las ideas del Nacional-Catalanismo separata supremata... No voy a agredir, vejar, gritar ni insultar en la TV, en las calles, en la Universidad o en eventos públicos deportivos, musicales u otros a todo aquel que no comulga con las ideas del Nacional-Catalanismo separata supremata... No voy a mentir sistemáticamente, ni difamar sobre la situación real de España dando la brasa a todo guiri que me encuentre para intentar sumarle a mi cause; y que me responda que si que Catalunya tiene que ser independiente porque los catalanes somos superiores ... Voy a intentar ser menos Racista -o no ser; ya sabemos que a algunos les cuesta mucho-... Voy a intentar ser menos Xenófobo -o no ser; ya sabemos que a algunos les cuesta mucho-... Voy a intentar ser menos Supremacista -o no ser; ya sabemos que a algunos les cuesta mucho-... Voy a Respetar Democráticamente los deseos y pensamientos de la mayoría de la población... Voy a respetar la Ley... Voy a Respetar Democráticamente el funcionamiento del sistema Democrático... Voy a Respetar Democráticamente el sistema educativo que apoye la mayoría... ... , y para los mas casposos y anclados en el medioevo y/o añoradores decimonónicos : N0 voy a medir mas cráneos de los cementerios para intentar probar, que, al otro lado del Ebro, "en la Meseta", la gente tiene menor capacidad craneal y son menos inteligentes; Ni voy a justificar una superioridad catalana por el aire mas sano que se respira, al estar "La Meseta" toda a una considerable mayor altura y por tanto contener menos Oxigeno en el aire, necesario para la buena oxigenación del cerebro; así como otras "profundas reflexiones intelectuales" que abundaron, justificaron y dieron lugar al Nacional-Catalanismo supremacista... ! Feliz año nuevo a todos ! ! Feliç any nou 2022 a tothom !
  fideli Gener 01, 2022 | 19:47
  la independència no vindrà per cap partit i sí pel mètode Tamarit
  Game of chicken Gener 01, 2022 | 19:47
  O joc de la gallina perquè qui es desvia de la trajectòria de xoc entre dos cotxes que van en direcciò oposada (no en cursa cap el penya segat) és considerat un covard o "gallina". Bossacoma tambè es podria dedicar a un'altra cosa mès profitosa...sobretot amb l'airet que bufa d'oest.
  Dr Sallop Gener 01, 2022 | 19:55
  el pollastre, a l'ast, rostit, al forn, o am samfaina.
   Dra. Vagina Gener 02, 2022 | 07:25
   Estimat, recorda que com diu el psiquiatre d'en Narcís, t'has de medicar abans de vomitar tonteries...
  Gonzalo Gener 01, 2022 | 20:09
  No lo veíais, laZisnaZis, que ibais directos al precipicio? Aquí no quiso frenar nadie, y menuda ostia os llevasteis. Y si persistís, más os llevaréis.
   Mikelet Gener 01, 2022 | 20:34
   Gonçal, podries fer els teus comentaris sense insultar, si us plau. Comenta el que vulguis, però no cal que sempre insultis. Gràcies.
    Gonzalo Gener 02, 2022 | 14:06
    Entonces lo ñordo, colono e inadaptado son muestras de cariño y amor, verdad?
   Ermessenda de Carcassona Gener 01, 2022 | 22:40
   El joc no ha acabat. Encara hi ha feina per fer, des de la base. Començant per trencar lligams econòmics amb Espanya-Regne de Castella. És on fa més mal. Desfer-nos de les empreses de l'IBEX que van finançar Ciudadanos, potenciar el consum local. Donar l'esquena a les empreses que van treure la seu social de Catalunya. I recorda que malgrat tot, el sobiranisme guanya a Catalunya. I això amb el 85 % dels mitjans audiovisuals en castellà i generant contingut espanyolitzador.
   Ñordilanciaapendrepelcul Gener 02, 2022 | 00:09
   Don Gonzalo de bocagrossa. Els únics que sempre s'han anat contra les roques han estat els Ñordos que mai heu sabut afrontar els problemes i sempre, sempre, sempre i sempre heu acabat de la mateixa manera, amb el més absolut fracàs. Gaudiu, ara que encara us creieu que podeu, del que vosaltres us creieu que és un èxit, perquè res més lluny.
    JordiP Gener 02, 2022 | 09:55
    És bén cert, Ñordi...Els españocastellans no saben solucionar res que no sigui a pinyes. I, si cal, amb traidoria. No en va Bellido Dolfos (hijo de Dolfos Bellido, si gran traidor era el padre, mayor traidor era el hijo) era vellcastellà. I també és castellà l'aforisme "Donde un español no llega con la mano, llega con la punta de la espada". Son hereders dels beduins que van venir a la península gràcies a la traició del conde Don Julián. Coses de poble.
    Ray Gener 02, 2022 | 11:57
    Sempre sempre no, al cas Calatalà sembla que de moment mês aviar nosaltres els nyordos no anem perdent. Algo hurem aprés.
  Joan de Sant Andreu Gener 01, 2022 | 20:43
  Amb aquest panflet es gasta ERC els diners de tots? Amb el que manca en Sanitat, Desenvolupamant d Empresa, Serveis i destina els diners a això? Fotut ho tenim; com sempre, cada vegada que ERC agafa poder, ho acabem pagant. Unes vegades per cobardía (al 36) altres vegades per voler viure del momio, però amb ells sempre acaba arrivant la foscor.Aixó sí, ells sempre la panxa plena.
  Juanito Gener 01, 2022 | 20:47
  El nivell de l'anàlisi basat en el joc del pollastre és lamentable i impropi d'una persona amb estudis. El titular és molt cridaner, però d'aquí no passa. El temps posarà a cadascú al seu lloc i quan acabi la pandèmia del COVID-19 veurem petits canvis demogràfics que precisament no beneficiaran l'espanyolisme i la situació econòmica d'Espanya serà tan precària que no es descartarà ni la fallida ni la intervenció econòmica de la Unió europea, si encara existeix. El proper embat per aconseguir la Independència de Catalunya serà el definitiu. Hem aprés una dura lliçó, ara ja sabem que Espanya no és una democràcia i per tant no hi haurà cap Referèndum acordat sinó es troba en un carreró sense sortida i que la Unió Europea o mourà un dit sinó veu trontolla la situació econòmica d'un dels seus socis principals i per tant de la seva pròpia existència. La Història dels països que s'independitzen ens ensenya que l'assoliment de la Independència és una qüestió de temps, alguns anys. Per tant només cal persistir i esperar el moment oportú.
  Realitat Gener 01, 2022 | 20:59
  Fer una declaració i retirar-la immediatament és l'estupidesa política més gran que s'ha fet en tot el procés. I després exigir una negociació, quan ja has perdut tota credibilitat, és per nota. Atrinxerar-te en un xalet i pensar-te que ets el rei del mambo, és la culminació del ridícul i la impossibilitat de fer res de bo.
   així és Gener 02, 2022 | 20:50
   encara creus que els conversos a l'independentisme, quan es va destapar la corrupció endèmica a Can Corruptgència durant è0 anys amb la Família són indepes?
  Gonzalo Gener 01, 2022 | 21:15
  Lo que no entiendo , como español de bien que soy, es que haya mayoría independentista en el parlamento, y que el apoyo a la independencia vaya subiendo y subiendo.. Y que los unionistas seamos tan pocos.
  Pera Llimonera i Citronell Gener 01, 2022 | 21:22
  Como democracia fuerte y consolidada decidimos mandar la policía a apalear a la gente. Apaleamos gente indefensa i pacífica que quería votar, un referèndum que según nuestra prestigiosa y imparcial justicia no era legal. Toda Europa vio que España era una democracia fuerte y consolidada y con una policia homologable a cualquier cuerpo europeo
   JordiP Gener 02, 2022 | 09:56
   Òndia! Qué malament t'ha sentat el raïm, nano! Què passa? Que és "un any més" i també "un any menys", oi? He, he.
   Pere LLimonera i Citronell Gener 02, 2022 | 10:48
   Este comentario NO es del VERDADERO "Pere LLimonera i Citronell", que soy yo... Es un TROLL que comenta usando el nombre de otros para meter Cizaña... El Troll IndePendenciero que usa mi nombre y el de otros para comentar solo busca crear indignación y cólera entre los catalanes con sus comentarios de "Falsa Bandera"... ... El 'pobret' del Troll no debe ser muy listo, para pasarse el día copiando comentarios de otros y modificandolos o escribiendo chorradas de 'su nivel intelectual' postearlos despues con nombres de otros comentaristas... Tampoco parece que tenga muchos 00 para hacerlo con su verdadero nombre; y ademas ignora que nadie esta en contra del uso del Catalán; y que seguramente los comentaristas a los que el muy simple imposta el nombre para comentar, hablan y escriben en mas del doble de lenguas en que pueda hacerlo el pobrecito TRoLL Independenciero adoctrinado.
  BondiaCatalunya Gener 01, 2022 | 21:38
  D'estudis d'aquesta mena en tornarem a parlar quan tinguem totes les sentències del TJUE i el TEDH sobre la taula.
   Gonzalo Gener 02, 2022 | 17:29
   Ya salió una sentencia del TEDH, respecto a los infames días 6 y 7 de septiembre. Dicha sentencia deja bien clara que la anulación de dichas sesiones parlamentarias fueron acertadas y pertinentes, apoyando así el marco constitucional español.
  x Gener 01, 2022 | 21:42
  Institut d'Estudis autonòmics? No hase falta desir más nada.
  Indesinenter Gener 01, 2022 | 22:01
  El senyor Bossacoma ensenya el llautó, fins i tot abans de referir-se a la “derrota de l’intent unilateral de secessió: l’acord de pacificació i l’acord de reconciliació”. No és estrany que el "Think tank" aquest gestionat pel govern de Vichy, en mans del virrei Junqueras, li hagi publicat. Parlar de derrota sense referir-se a la traïció dels qui havien de preparar les "estructures d'estat" i, en comptes de dedicar-s'hi s'entrevistaven amb Rajoy d'amagat del President Puigdemont és desviar l'atenció. La conxorxa entre el sector autonomista-espanyolista de JUNTS i la direcció d'ERC van ser la causa de la derrota.
  Ermessenda de Carcassona Gener 01, 2022 | 22:41
  De moment, jo ja m'he desfet de VODAFONE i aviat ho faré de NATURGY. Espero fer el canvi aviat.
  enric Gener 01, 2022 | 22:59
  que "el mon", també amb la tercera via?
  Robert Gener 01, 2022 | 23:43
  Aquests d'ER són tant imbecils que en lloc de dir el que pensen directament ho encarreguen a un criat desconegut perquè ho escrigui. Com si fós un gran expert i es pensen que així enganyaran la gent. ER no ha volgut mai l'independència, només ha volgut una sopa boba com la del Pujolisme. Ara que tenen el cul a la poltrona faran tot el que calgui per mantenir-lo, encara que sigui amb mentides i traïcions.
  Francisco Gener 02, 2022 | 00:34
  Algú va dir que el MHP Quim Torra era el president més nefast de la Generalitat (no sé si tenía present l'"elèctric" José Montilla) però l'actual autonòmic (i autonomista) és a punt de sobrepassar-los amb una bona marca. Cremat i amortitzat als sis mesos.
  Francesc Fabre Gener 02, 2022 | 00:44
  D'un estudi en el que l'autor pretén demostrar allò que presuposa d'entrada per la seva ideologia se'n diu sofisma.
  David86 Gener 02, 2022 | 01:45
  El Sr. Bossacoma és tan unionista com el menyspreable Sr. Llimonera, i d'aquí les seves opinions. Els partits d'esquerres espanyols, com tothom sap, són tant o més jacobins que els de dretes. La independència no arribarà mai de forma "consensuada, legal i pacífica", com tothom sap també. Serà unilateral o no serà.
  Òskar Sener Gener 02, 2022 | 05:13
  Qui la segueix l'aconsegueix, Gonçal. I persitirem perquè les hosties venen per part vostra, i sou summament desagradables.
  Encara Gener 02, 2022 | 09:06
  Una acció unilateral d'independència en un estat feixista va servir, això si, per denunciar l'estat. I encara estem aquí, I déu n'hi do del que està sortint.
  Gonzalo Gener 02, 2022 | 09:32
  Hola, soy un neandertal venido a menos, no me criaron mis padres. Me crie en una granja de cerdos. Espero tengáis en cuenta todo esto y como no, no hacer ni valorar ninguno de mis comentarios, en mi cueva hay poca luz, y vivo bastante amargado no tengo un prisma claro de la realidad ni de la vida en general.
   Gonzalo Gener 03, 2022 | 00:14
   Pero el wifi me va de puta madre...jajaja! Venga....devuélvele ya el móvil a quien te dijeron que es tu padre.
  CaterinaCh Gener 02, 2022 | 09:50
  Amb aquest resum que en fa Quico Sallés, arribo a la conclusió que no calia fer aquest estudi. Potser aporta altres dades interessants que l'article no mostra, però les conclusions no tenen res de noves ni aporten res, per la qual cosa sembla un exercici estèril políticament. A mi em sona més a propaganda, i a fer un estudi per arribar a unes conclusions, és a dir, justificar les conclusions. I per tant, per reforçr la idea que la independència é impossible. Això sí, dient que quedar-se a Espanya és cada cop més insuportable. Llavors, què hem de fer? Fer-nos l'harakiri? No sé, a mi em sembla un article d'opinió basat en les dades que més els van bé per revestir-ho d'estudi acadèmic.
  La gallina diu que no Gener 02, 2022 | 10:18
  Doncs és ben clar que uns van saltar del cotxe per anar corrents a comissaria a denunciar una cursa il·legal. Els mateixos que ara encarreguen estudis.
  No teniu Vergonya Gener 02, 2022 | 10:47
  Literatura merdosa covarada i claudicant per justificar els pantalons baixats del govern de Vichy.
  Tela quina farsa Gener 02, 2022 | 11:01
  A la peli que esmenta el pamflet de Vichy, ningú s'entrega a l'enemic. Els partits "independentistes" encarreguen estudis autonomistes? Això no sortia al programa electoral. Els partits mai han volgut la Independència, s'hi van posar per que els catalans sí que la volem.
  L'anàlisi correcte Gener 02, 2022 | 11:07
  Només Erc jugava al joc de la gallina, per què tenien por de perdre sous. Jxcat la van traïr des de dins els Jordi Sànchez de torn, i erc clavà les punyalades definitives. Mentrestant, la cup acumulava sous nous. Conclusió: no ens serveixen de res els partits autonomistes que guanyen vots fent-se passar per independentistes. Son parts del estafo podrit.
   correcte per a un corruptgemt... Gener 02, 2022 | 20:32
   com ser un batxiller foll que mai vam votar, posat a dit per Miss Catalunya, el de feu-me confiança i ens donar una costellada de 3 respostes sense cap trascendència. a on veus la correcció???????
    De res Gener 03, 2022 | 10:11
    Tu també et deus entregar a l'enemic a la primera. I la corrupció, al Catalunya, és tant sistèmica com a espanya. Et penses que a erc, cup i jxcat no hi ha corrupció, innocent? Tots sou del règim del 78. I això vol dir corrupció per defecte. De fet, erc ens va traïr pa canvi dels sous del partit i de intentar enfonsar l'independentisme. No sen sortiran. Quan el estafo ja no necessiti erc, els destaparà la corrupció que fins ara permet. És el preu de la repartidora, de la menjadora. Erc al meu ajuntament és igual de podtida que els altres. Per això no voleu la independència.
  jg Gener 02, 2022 | 11:10
  las lagrimas de marta rovira desencadenaron todo
  MHP Gener 02, 2022 | 11:30
  Jejejejeje
  Quina vergonya Gener 02, 2022 | 12:08
  Literatura de traïdors pagada per tots.
  Pere Llimonera i Citronell Gener 02, 2022 | 16:31
  Hola sou el Pere Llimonera i CiTronell autentico, de verdad os lo digo, y no sou nacionalista español, soy solo español y yo quiero a Cataluña, mi mujer se llama Montserrat. Alguien, algun catalanista independentista muy malo se hace pasar por mi. Que puedo hacer?
  Pep Gener 02, 2022 | 16:31
  ERÑ finançant el conte que la DUI i el referèndum no can servir. Res de nou en el seu projecte autonomista de Catalunya. Puta espanya i putos polítics de poltrona.
  joandomenec Gener 02, 2022 | 20:05
  Aquest individu ha cobrat per fer l'estudi? No calia, és la doctrina del predicador Junqueras i els seus deixebles. Pura carronya autonomista.
  Lluït Gener 02, 2022 | 20:25
  L'enfocament de l'estudi és el reflex de les elucubracions d'un cagat del cul. Els polítics van haver de seguir l'empenta del poble. Amb els raonaments de l'estudi, no s'aconseguiria mai res. El més evident i lamentable és la revenja d'ERC i d'altres a l'empoderament de la gent que es va produir quan van pressionar els partits. Ara veiem un governet de fireta agenollat acceptant una miniautonomia i qualsevol ridícula engruna, enviant la independència al terreny de la fantasia.
  DUI frustrada.... Gener 02, 2022 | 20:39
  Va durar 8 segons... Setmanes després de guanyar-la sota les porres dels polines, després, un poc honorable batxiller va trigar setmanes a donar el resultat, segons a suspendre la DUI, i hores a fugir deixant-ho tot enmerdat. ara viu a un palauet a Waterloo amb gastos pagats, voltant pel món...

Nou comentari