El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La resolució del TC fractura el Congrés i encén les alarmes de la Moncloa
  • CA

La decisió del Tribunal Constitucional de suspendre cautelarment la tramitació de la reforma judicial impulsada pel govern espanyol per canviar el sistema d’elecció dels magistrats del TC ha provocat un terratrèmol al Congrés dels Diputats i ha encès totes les alarmes de la Moncloa. Mentre el PSOE i Podemos rebien la notícia amb una barreja d’estupefacció i indignació, els partits de la dreta han celebrat la resolució del TC com una victòria de la democràcia i ja han avisat que recorreran a la via judicial sempre que els faci falti per “atura l’assalt de Sánchez”.

Després de gairebé una setmana de dubtes i debats interns, el Tribunal Constitucional ha optat per la confrontació directa amb el govern de Pedro Sánchez i la majoria progressista del Congrés dels Diputats. La votació, a última hora de la nit, es va resoldre amb un ajustat 6 a 5 després que el sector conservador fes valdre la seva majoria. Hores abans el mateix TC havia rebutjat les peticions de recusació que el PSOE i Podemos havien fet contra el president del tribunal, Pedro González-Trevijano, i Antonio Narvaéz, que d’haver-se inhibit haurien canviat la relació de forces.

D’aquesta manera, el ple del TC ha pres una decisió històrica i de conseqüències incertes com és aturar la deliberació i la votació al Senat de les dues disposicions finals de la modificació el Codi Penal, que canviaven el sistema de votació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i el funcionament del mateix TC. El secretari del ple de l’alt tribunal ja ha notificat la resolució al Senat i, malgrat que l’escrit no incorpora cap advertència al president de la cambra alta, Andrés Gil, perquè aturi la tramitació de les dues esmenes, aquest ja ha anunciat que acata la decisió.

La Moncloa s’indigna, però descarta desobeir el Tribunal Constitucional

La resolució del Tribunal Constitucional ha caigut com una gerra d’aigua freda a la Moncloa, que manté un pols tens amb la cúpula judicial des de fa anys. Després de molts estira-i-arronses, Pedro Sánchez pretenia forçar el CGPJ a nomenar els seus dos magistrats al TC amb una jugada arriscada que no ha sortit bé. El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha comparegut aquesta nit per valorar la decisió del TC i ha assegurat que la Moncloa acatarà la resolució encara que la considera d’una “gravetat màxima” perquè atura l’activitat legislativa del Congrés i “afecta els fonaments de la democràcia”.

El ministre de la presidència, Félix Bolaños, durant una roda de premsa al Palau de la Moncloa Data de publicació: dimecres 27 de juliol del 2022, 13:27 Localització: Madrid Autor: Javier Barbancho
El ministre de la presidència, Félix Bolaños, durant una roda de premsa al Palau de la Moncloa / ACN

“El TC ha aturat la seva pròpia renovació pendent des de fa sis mesos, i ho han fet magistrats que amb el seu vot han decidit el seu propi futur”, ha lamentat Bolaños, que ha acusat el PP de voler “controlar el parlament quan tenen majoria i quan no la tenen”. El ministre de la Presidència ha assenyalat que la polèmica decisió del TC “no és un conflicte entre partits ni institucions, sinó un conflicte entre els que complim la Constitució i els que ela incompleixen fa quatre anys” i ha enviat un missatge de pessimisme pel futur. “Avui lamentablement s’ha obert aquesta porta i no sabem on ens portarà”.

La dreta celebra el triomf de democràcia sobre Sánchez

Els partits de la dreta espanyola han celebrat la decisió del TC com un triomf de la democràcia sobre Pedro Sánchez i els seus socis de coalició. El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha assegurat que la democràcia espanyola ha sortit “reforçada”. Feijóo ha aprofitat la resolució del TC per llançar un missatge en clau electoral i situar el PP com a defensor d’Espanya i de les seves institucions “sense por ni cessions, des de la moderació i la raó” i enfront “el soroll i les pressions”. Els populars esperen ara que el govern espanyol acati la resolució i suspengui la tramitació de les dues polèmiques esmenes.

Feijóo i Abascal conversen en la desfilada militar del 12-O a Madrid / Europa Press

El líder de Vox, Santiago Abascal, ha avisat Pedro Sánchez que la formació d’ultradreta vol tirar endavant la moció de censura contra ell i ha amenaçat amb més accions judicials si el president espanyol no acata la decisió. “No hi ha res guanyat perquè continua amb el seu pla de perpetuar-se i és capaç de desobeir el tribunal”, ha dit. Malgrat tot, Abascal considera que la decisió del TC “hauria d’aturar, de moment, l’assalt de Sánchez”. El partit ultra espera ara que el TC també resolgui el seu recurs d’empara per aturar la derogació del delicte de sedició.

El Congrés i el Senat també acaten la decisió del TC d’aturar la reforma judicial

Tampoc hi haurà xoc institucional entre les Corts Generals i el Tribunal Constitucional. La presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, ha avançat que la cambra baixa acatarà la decisió del TC. “L’actuació del Congrés no pot ser sinó una, el compliment de la decisió”, ha dit. Batet ha lamentat que la resolució del TC és una decisió “sense precedents en la història de la jurisdicció constitucional d’Espanya” i ha insistit que batallaran per “defensar l’autonomia parlamentària” durant la resolució del recurs del PP.

El president del Senat, Andrés Gil, ha assegurat que la postura del TC és un pas “de difícil retorn” i ha criticat que el tribunal hagi pres la decisió “sense haver escoltat les Corts generals” és “un trist punt d’inflexió” en la història parlamentària recent del país. Gil ha anunciat que la cambra alta també estudia les vies per “preservar l’autonomia parlamentària” i ha acusat el PP d’instrumentalitzar el TC.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Gonzalo a desembre 20, 2022 | 08:15
    Gonzalo desembre 20, 2022 | 08:15
    ja, ja, ja cojones
  2. Icona del comentari de: fat boy a desembre 20, 2022 | 08:18
    fat boy desembre 20, 2022 | 08:18
    S'ha acabat la comedia. Torna el atado y bien atado sense mascares ni romanços.
  3. Icona del comentari de: fideli a desembre 20, 2022 | 08:26
    fideli desembre 20, 2022 | 08:26
    el Movimiento Nacional segueix viu i actiu, no està detingut: la màfia del ralfranquisme... i aquí anant-lis llepant el cul... tan imbècils uns com els altres...
  4. Icona del comentari de: Català decebut a desembre 20, 2022 | 08:27
    Català decebut desembre 20, 2022 | 08:27
    Doncs jo no estic gens satisfet de haver-la encertat. M'hagués estimat més equivocar-me.
  5. Icona del comentari de: Abstencionista convençut. a desembre 20, 2022 | 08:32
    Abstencionista convençut. desembre 20, 2022 | 08:32
    Ja veieu com no cal anar a votar; al capdavall els que manen son els jutges i aquests no els podem elegir. Així que podeu estalviar-vos la feina com faig jo ja de molts anys ençà
    • Icona del comentari de: Al barrut convençut que es creu llest a desembre 20, 2022 | 11:11
      Al barrut convençut que es creu llest desembre 20, 2022 | 11:11
      És clar a Espanya no cal anar a votar res, per això volem la independència. A veure si aprens a desconnectar d'Espanya, setciències. A més a més no ens intentis aixecar a la camisa, durant el franquisme hi havia els que es declaraven "apolítics", com tu ara "abstencionista", és el mateix, en ambdós casos el missatge és el mateix, no hi intervinc perquè ja m'està bé la "situació" espanyola, en el primer el maleït franquisme i en el segon la sobirania espanyola del nostre país. Fes el que et roti, però no ens intentis enganyar.
      • Icona del comentari de: abstencionista convençut a desembre 20, 2022 | 19:18
        abstencionista convençut desembre 20, 2022 | 19:18
        No, noi no. No van per aquí els trets. Has de saber que em tocà anar a la caserna de la guardia civil un grapat de vegades. I que una d'elles vaig estar a punt d'anar a raure a la Via Laietana. El què no admeto és l'abaixada de calces que va suposar la Constitució del 1978. N'hi ha que ara s'exclamen per l'aplicació del 155, oblidant que vat aprovar aquesta costitució nefasta que l'inclou - aquest i d'altres articles molt pitjors. Quan la vaig refusar públicament en un plé de l'ajuntament i vaig votar-hi en contra, me'n vaig haver de sentir de totes. Aquesta és la veritat. No em penedeixo del què vaig fer, només en dol que no hagi servit per a res, sino és per a rebre el menyspreu de persones com tú que encara tenen pa a l'ull.
  6. Icona del comentari de: Fatxa power! a desembre 20, 2022 | 09:06
    Fatxa power! desembre 20, 2022 | 09:06
    Fàstic de gent! Fàstic de país! ????
  7. Icona del comentari de: Ricard a desembre 20, 2022 | 09:18
    Ricard desembre 20, 2022 | 09:18
    Castellans, uns penques cínics. Que els bombin.
  8. Icona del comentari de: ciutadà a desembre 20, 2022 | 09:41
    ciutadà desembre 20, 2022 | 09:41
    Els ho dirfé en castelà per a que m'entenguin: "DONDE LAS DAN LAS TOMAN". Apa, estigueu-hi bons
    • Icona del comentari de: Per una ciutadania amb més sentit comú i més coherent a desembre 20, 2022 | 11:17
      Per una ciutadania amb més sentit comú i més coherent desembre 20, 2022 | 11:17
      Et comprenen en la teva llengua, no t'erris, a més hi ha traductors. Potser no ho saps dir ni escriure, però, per manca de versions segur que no ho és : Tal faràs, tal trobaràs / Qui la fa, la paga / Qui sembra cards, recull espines / Massa poc / Ja t'està bé / Ara torna-hi...
  9. Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a desembre 20, 2022 | 10:56
    Pere LLimonera i Citronell desembre 20, 2022 | 10:56
    ... dice el 'Gato de Cheshir', dirigiéndose a una Alicia confundida, alterada, y perdida en ensoñaciones estrambóticas: “Aquí todos estamos locos. Yo estoy loco. Tú estás loca”... ... pa que seguir, si ya lo dejó todo bien explicado Lettis Carrillo, que se perdía mucho menos en FRiKadas, y en divagaciones estrambóticas, psic, psic... Algú havia de dir-HO!
  10. Icona del comentari de: Gonzalo a desembre 20, 2022 | 11:05
    Gonzalo desembre 20, 2022 | 11:05
    El dramita del martes. Jajajaja!
  11. Icona del comentari de: Gonzalo a desembre 20, 2022 | 11:19
    Gonzalo desembre 20, 2022 | 11:19
    Transformaremos Madrid en un hermoso vergel sin impuestos, Bilbao en una gran fábrica y Barcelona en un inmenso solar.
  12. Icona del comentari de: Observador a desembre 20, 2022 | 11:54
    Observador desembre 20, 2022 | 11:54
    Doncs, per encendre les alarmes, podrieu encendre tot el Palau de La Moncloa. I el de La Zarzuela, de passada.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa