ERC i Junts reprenen les negociacions: fredor i moltes carpetes obertes

La setmana passada hi va haver contactes a distància i intercanvi de documents. Els dos equips es troben aquesta tarda després de cinc dies de desconnexió

Després que Junts tombés dimarts passat la segona votació d’investidura de Pere Aragonès i demanés als republicans “més temps” per fer viable l’acord, els equips negociadors d’ERC i de Junts van mantenir els dos dies següents alguns contactes a distància i es van “intercanviar documentació”, segons confirmen fonts coneixedores de les negociacions. Però es va decretar una aturada de cinc dies –tot i els missatges enviats a través de mitjans de comunicació- perquè els equips reflexionessin sobre el moment i les carpetes que encara són obertes. I aquest dimecres, després que ahir no es produís cap reunió, però que la presidenta del Parlament i candidata de Junts, Laura Borràs, assegurés que a hores d’ara estan més fora que dins del Govern –i que Ernest Maragall, a títol personal, digués que ERC podia governar sola-, aquesta tarda es reprenen els contactes presencials entre ambdues formacions. 

Sobre la taula, moltes carpetes obertes encara i un horitzó que cada vegada és més proper, una hipotètica investidura pels volts de Sant Jordi –abans que Junts celebri el seu congrés el 24 d’abril-, però també el relleu de Jaume Alonso Cuevillas –que aquest dimecres al matí ha presentat la seva renúncia, i per tant, deixa la Mesa amb un membre menys fins que el ple del Parlament voti el seu relleu- i l’oferta dels Comuns perquè ERC no voti la diputada Aurora Madaula sinó un diputat dels Comuns. Una possibilitat que els junters “no contemplen” donat que suposaria trencar tots els ponts, i que de forma oficial, ERC tampoc no avala però no rebutja frontalment.

Sigui com sigui, a la reunió d’aquesta tarda s’hi arriba amb fredor i amb molts temes oberts. Per contra, la batalla sobre el Consell per la República sembla “resolta” segons confirmen fonts republicanes i dels junters, que haurien signat una treva en aquesta carpeta. Per contra, segueix oberta de bat a bat la carpeta sobre l’estratègia conjunta a Madrid, si cal actuar en bloc al Congrés i davant del govern espanyol –pressupostos, estabilitat, lleis, etc-. Aquí Junts aposta per la unitat d’acció, mentre que els republicans prefereixen fer la seva pròpia política a Madrid, com en l’anterior legislatura. Tampoc no està resolt, ni de bon tros, el flanc del full de ruta.

El candidat Pere Aragonès, amb mascareta, durant el debat d’investidura, el 26 de març de 2021

L’acord entre ERC i la CUP preveu una aposta clara i prioritària per la mesa de negociació, que darrerament Junts ha avalat a desgrat, però els junters exigeixen concreció en cas que el diàleg fracassi. Volen tenir dibuixada com serà l’estratègia “d’embat democràtic” que proposen en l’acord i com es traduiria en un referèndum. Per als junters, aquesta és una peça clau que ha de marcar una legislatura que volen que sigui de confrontació. I justament, la confrontació amb l’Estat per la via legislativa o declarativa al Parlament, i com afrontar la repressió que es pugui produir, també provoca dificultats importants en la negociació. Els republicans creuen que el Parlament no se l’ha de jugar per qüestions declaratives –aquest és el posicionament del dimitit Cuevillas-, mentre que els junters consideren que tota confrontació pot donar fruits i aposten per preservar i potenciar la sobirania de la cambra catalana. Una posició que molesta especialment els republicans, que senten que s’ataca el president Torrent, que la legislatura anterior va aturar algunes accions per evitar la repressió.

I una qüestió no menor. L’acord entre ERC i la CUP inclou alguns aspectes que els junters no compren en el pla social, com la renda mínima, que consideren que xuclaria una part massa substancial del pressupost tal i com està plantejada en l’acord. De fet, en el debat d’investidura els junters van ser clars dient que no compraven aquell acord. I de fet, ERC estaria disposada a signar un altre acord per separat amb JxCAT.

I una carpeta clau: la de l’estructura de Govern. Ni tan sols s’ha obert de forma oficial, i és que tant ERC com Junts assenyalen que la de les cadires ha de ser la darrera carpeta a obrir quan la resta estiguin tancades. Ara bé, ja hi va haver batalla per Interior, propostes de noms per ocupar carteres i també sembla clar que en cas que hi hagi acord, Elsa Artadi ocuparia la vicepresidència i conselleria d’Economia per Junts. Un nom que no agrada a la CUP, que encara no ha decidit si podria incorporar-se a l’executiu, a l’inici de la legislatura o més endavant.

Comentaris

  En fi 07/04/2021 7:47 pm
  Enèsim acte del paripe, total acabarà en unes noves eleccions. Aquest cop imposades pels interessos partidistes. Ara això si, mentres tant, el poble anant pagant els sous d'aquesta desunida gentusa
  Joan 07/04/2021 7:34 pm
  Si JxCat no entra al govern serà la victòria de Felip vi, de los Cobos, Arrimadas, Pedro Sánchez, Ibex, Prisa, Abascal i companyia. Tots desitgen que s'acabin els blocs, el dubte planava sobre ERC, però ERC ha demostrat que és lleial al moviment sobiranista. La sorpresa és que sigui JxCat qui trenqui els blocs i malbarati la majoria històrica del 52%. Posen les tàctiques de partit per davant del país.
   Quatripartit d'esquerres, Illa President 08/04/2021 5:42 am
   Ximplet, un sergio sol fent la cantonada. Sou esquerres antiindeoendentistes, doncs feu el quatripartit i President a l'Illa que dona mil voktes al carallot Aragones, un nen ric, pijo, gandul i per esquerar. Junqueras va triar a un tontet per no fer.li ombra i li llepi el cul tot el dia. Aragones es un maltractat, mal criat i esclau
    Joan 08/04/2021 11:41 am
    ERC ni parla amb Illa, t'equivoques, no tens arguments i per això insultes. ERC és lleial al moviment sobiranista mentre JxCat es planteja trair-nos per tacticisme
  Josep 07/04/2021 6:42 pm
  ERC i JUNTS, (o separats) foteu llàstima, no sé si riure o plorar veient l'espectacle que heu muntat entre l'un i l'altre. De la CUP ja no val ni la pena parlar-ne.
  Ramon 07/04/2021 6:41 pm
  Si Espanya, si tota la botiflerada, si tots els coscubieles, si godós, fainés i cavistes, si fins i tot la més pútrida de les escòries espanyoles ajuda i prefereix ERC a Junts per Catalunya, resulta difícil de creure que tots s'equivoquin alhora. Més aviat fa pensar que s'equivoca aquell català decent que vota ERC.
  31
  26
  Respon
   Homrani la gestapo matavellee 08/04/2021 5:44 am
   Votar erc es votar FERROVIAL JUNQUERAS.IBEX35. Qui vota erc es un corrupte matavelles pel sistema Homrani assassi
   la més pútrida de les escòries espanyoles .... 07/04/2021 8:18 pm
   ..... es coneix com "nacionalisme catalanet".
    Ramon 07/04/2021 10:17 pm
    No, no, ningú no la coneix pas per eixa expressió. De fet eixa expressió jo particularment és la primera vegada que la sento. Probablement no l'havia emprada mai ningú, abans. I no m'estranya. Perquè és estupidíssima. Per tant poc que "es coneix". En realitat, la catalanofòbia és un reconeixement nacional implícit. Altrament seria autoodi espanyol. I òbviament no és el cas. És xenofòbia.
     Madura pútrida escòria espanyola coneguda en aquest pamflet com un dels @Ramon 07/04/2021 11:36 pm
     No diguis més ximpleries de les habituals.
   Casa de palla 07/04/2021 7:14 pm
   Sap que passa, que la direcció de JxCAT no la volen ni els seus. Estar pendent dels capricis d'il·luminats no és gens aconsellable, i per un país pot ser un autèntic desastre. Les afirmacions que vostè fa no tenen cap fonament.
   10
   19
   Respon
    Ramon 07/04/2021 8:09 pm
    Ah, ja, sí, esclar, el joc brut d'Espanya i l'empresariat botifler en favor d'ERC contra Junts per Catalunya és benintencionat, sí, segur, no hi havia caigut!
  Els ferrovials pel sanchez 07/04/2021 5:31 pm
  Junts son junters i erc son ferrovials. O tots monges o tots junqueras. Els ferrovial no tene estudis ni ofici ni benefici. Son totxanes com la verges, el homrani, l'aragones o el junqueras. Realment er 3s una casa de nens, nenes i mossens
  Embranzit 07/04/2021 5:16 pm
  ERC és un partit independentista, JxCat és un partit unilateralista, no s'ha de confondre. Per exemple, el govern d'Escòcia és independentista i no unilateralista. Sorprenent que el partit que fa bandera de la confrontació sigui incapaç de fer una proposta sobre quin ha de ser aquest embat i vulguin que s'ho diguin els altres. Lo de JxCat no és actitud passiva, és no tenir ni idea de què vols.
  31
  45
  Respon
   Ramon 07/04/2021 6:32 pm
   "No som independentistes" (Ernest Maragall). El Rufián també ha dit que ell no és independentista però en llur cas l'aclariment era del tot sobrer.
   Contra tots 07/04/2021 6:30 pm
   JxCAT és una formació populista i demagògica, que es dedica a publicitar expectatives per aconseguir vots, i que no té ni capacitat per formar govern. Aquest posicionament perjudica a tothom.
  LLARENA dPENA 07/04/2021 4:55 pm
  Deixeu de fer els miserables i el ridicul, rucs ¡ Aquest misatge va dirigit preferentment a EAC (Esgarro Autonomista de CAT). Sense cap voluntat de tirar endavant les politiquues que permetin la república catalana, a banda de fer el que es pogui amb els caramels que arribin de Madrid, deixeu-lo estar. Aneu separats,calleu per sempre de dir-nos tanta mentida, i no ens feu sentir tanta vergonya. Prou. Millor que en Sebirà i la Vilalta callin i deixin d'insultar i amenaçar. Si més no l'Aragonés però no insulta ni que sigui per no cridar tant negativament l'atenció com a probable President. Sou patétics. Espero i desitjo que JuntsxCAT, si més no, mantingui un mínim de dignitat i no entri a formar part de cap govern que no farà res perque CAT sigui un nou país independent.
  Ramon 07/04/2021 4:44 pm
  Eleccions? No encara.
  Català 07/04/2021 3:44 pm
  Si tornem a eleccions, desprès de haver-los donat la majoria que volien (o potser no la volien?)als autoanomenats partits independentistes, abans que jo anirà a votar el Sant Pare de R.oma.
  Català 07/04/2021 3:44 pm
  Si tornem a eleccions, desprès de haver-los donat la majoria que volien (o potser no la volien?)als autoanomenats partits independentistes, abans que jo anirà a votar el Sant Pare de R.oma.
  bs 07/04/2021 1:04 pm
  als botiflers erñ ni aigua, anem a eleccions
   Sense nivell 07/04/2021 5:27 pm
   Ets espanyolista o curt de gambals? O les dues coses?
   25
   31
   Respon

Nou comentari