ERC guanya el pols a JxCAT i demana un referèndum a Madrid

Aragonès a Pedro Sánchez: “És l’hora de resoldre el conflicte votant en un referèndum, sense repressió, democràticament”

ERC ha superat per primera vegada el seu etern rival en el món sobiranista –des de CiU fins a Junts per Catalunya- en unes eleccions al Parlament de Catalunya. Per un sol escó, 33 per als republicans i 32 per als junters, i una diferència de 34.000 vots, i amb la victòria del PSC en nombre de vots però amb els mateixos diputats. Uns pocs milers de vots que suposen aplanar el camí als republicans cap a la presidència de la Generalitat per primera vegada des de la represa democràtica. Una victòria estreta, però que canviarà les regles del joc i els acords per reeditar un govern independentista que en qualsevol cas necessitarà del suport per activa o per passiva de la CUP. L’aritmètica aboca una clara majoria independentista amb 74 diputats, 3 més que en la legislatura anterior. Però el PSC ja ha anunciat que presentarà candidatura a la investidura, amb la intenció de repetir la fórmula de la Moncloa i de l’Ajuntament de Barcelona amb un govern PSC-Comuns, que per cert, només sumaria 41 escons.

ERC ha començat felicitant les forces independentistes per haver superat el 50% dels vots, i ha constatat que l’independentisme ha guanyat el bloc del 155 i les traves que ha posat l’Estat en aquestes eleccions. “Hem guanyat després de noranta anys i estem en condicions d’assolir la presidència de la Generalitat. Posem fi al període llarguíssim en què vam ser expulsats de les institucions, per la guerra civil, la dictadura franquista i després un règim autonòmic”, ha proclamat el president d’ERC, Oriol Junqueras, que ha deixat clar que ERC “està compromesa a culminar la república, i estem disposats a construir grans consensos al voltant de l’amnistia i l’autodeterminació”, ha dit Junqueras, convençut que “avui es restableix un deute històric de més de vuit dècades”.  

Després ha pres la paraula el candidat a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès. “L’independentisme ha tornat a guanyar les eleccions. I per primera vegada superem el 50% dels vots, i vol dir que el país inicia una nova etapa, amb una força immensa per aconseguir la llibertat dels presos i preses polítiques i el retorn dels exiliats. Tenim una força immensa per aconseguir el referèndum”. “Es la hora de resolver el conflicto, votando en un referèndum, sin represión, democràticamente”, ha dit Aragonès adreçant-se en castellà al president espanyol. Després, ha fet una crida a les institucions europees en anglès perquè donin suport a la causa catalana.

Aragonès ha insistit que al Parlament hi haurà “una àmplia majoria d’esquerres”, adreçant-se als Comuns per “reconstruir el país” des dels amplis consensos. El candidat republicà ha emplaçat el partit d’Albiach “a fer un pas endavant per a un acord programàtic per implicar-nos en el govern del país”. Aragonès ha dit que no es conforma amb 68 diputats independentistes, sinó que vol obrir una nova etapa àmplia de consensos. La proposta d’ERC tindria 82 escons en total.

Comentaris

  JordiP 15/02/2021 9:55 am
  Gràcies, Marta, Àngels i els demés infiltrats!!!!
  el lapidero 15/02/2021 9:49 am
  mucho me temo que las próximas elecciones serán convocadas muy pronto, por : ERC intentará llegará a "acuerdos" con el PSC /(PSOE)/podemitas , dejando de lado a JXC y CUP, adiós amnistía, adiós referéndum con fecha fija, y volver a la autonomía al gusto del sottogoverno y de la moncloa . pero JXC ni la CUP lo van a permitir, y el Parlament será ingobernable con el progresivo descredito del mosen junqueras y demás "republicanos monárquicos" de ERC. tiempo al tiempo.
  Bot 15/02/2021 9:02 am
  Pedecat
  República catalana 15/02/2021 8:52 am
  Els partits independentistes que no tenen representació parlamentària han llençat 90.000 vots a la paperera. Gràcies per la vostra manca d'intel·ligència.
  Junqueras españa.una 15/02/2021 7:49 am
  Tripartit Arriba españa, arrgones la chacha del illa
  27
  62
  Respon
  Llobregat 15/02/2021 1:13 am
  Si Pdcat fuera más leal entonces JxCat ganaría las elecciones. Aviso para botifleros: qui pacta amb PPsoE/PPsc i Valls/Vox passaran a ser irrellevants.
   JordiP 15/02/2021 9:56 am
   Com UDC.
  Luisnomeacuerdo 15/02/2021 1:03 am
  Milhaus quiere Imponer , lo que tiene que hacer es quitarse el frenillo , si no se le entiende cuando habla. Habrá repugblica cuando,en el referéndum votemos todo y seáis capaz de ganar, mientras tanto a hacer camisetas y cantar con las manitas unidas y los mecheros encendidos. Por fin está el lovox vigilando a los borreguetes grocñordos. Hora de rebuznar grocñordos.
  478
  142
  Respon
   JordiP 15/02/2021 10:00 am
   He, he. el profeta.
   JordiP 15/02/2021 9:59 am
   "Fino analista político", no saps qué fer per tal de quedar en evidència.
   Lluisquenot’enrecordes 15/02/2021 8:38 am
   Els paràsits de llarga duració no hauríeu de poder votar.

Nou comentari