El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
ERC exigeix replantejar els informes d’Europol que encara parlen d’anarquistes italians
  • CA

“Escandalós”. Aixíd descriu l’eurodiputada d’ERC, Diana Riba, el contingut de l’informe European Union Terrorism Situation and Trend Report 2020 de l’Europol. Un dossier que avalua el terrorisme de l’any 2019 a Europa i en fa comparatives amb la resta del món. Aquest informe, al que ha tingut accés El Món, alertava, entre d’altres coses, de la presència dels ja “famosos anarquistes italians a l’Estat espanyol”. De fet, l’informe referència que els seus atacs terroristes són dos petards en sengles caixers automàtics i, en canvi, no apareix cap atac de l’extrema dreta.

 

En primer terme, Riba retreu que l’informe arribés als eurodiputats només “30 minuts abans” de la seva presentació oficial. Així mateix, considera que està fet amb un biaix força evident marcat sobretot pel cap del Centre Europeu contra el Terrorisme, el coronel de la Guàrdia Civil, Manuel Navarrete, que dirigeix l’estudi.

 

En un fil de piulades, la cap de files dels republicans a Brussel·les denuncia que l’estudi parteix d’un defecte d’origen, que s’entén per terrorisme. Les dades que hi apareixen són aquelles facilitades pels Estats Membres i registren molts més incidents de terrorisme considerats d’extrema esquerra i nacionalista/separatista que no pas d’extrema dreta”, remarca Riba. Així mateix, considera que “criminalitza la dissidència d’esquerres, l’antifeixisme i l’antiracisme”.

 

“Pel que fa a l’Estat espanyol, es parla únicament del terrorisme jihadista, d’extrema esquerra i d’ETA (que es va dissoldre l’any 2018). Curiosament, no es parla de la violència d’extrema dreta ni, tampoc, de la violència indiscriminada de l’Estat contra ciutadans”, apunta l’eurodiputada. També retreu que “tot i que l’informe reconeix en diverses ocasions que ETA es va dissoldre i no té activitat, sembla que insisteix en fer-ne esment i vincula volgudament l’esquerra independentista basca amb el terrorisme d’ETA”. “En el cas del terrorisme d’extrema dreta, que en parla de manera genèrica fent referència als trets ideològics però sense fer esment a cap grup o moviment concret”, retreu.

 

Ara, l’equip de Riba, té l’encàrrec de denunciar aquest informe per tal de canviar els sistema d’elaboració d’aquest informe que titllen “d’opac”. Tantmateix, subratllen que cal “homogeneïtzar el concepte de terrorisme a nivell europeu”. “La proposta de revisió del mandat d’Europol que la Comissió Europea té previst presentar a finals d’aquest any és una bona oportunitat per replentejar-nos totes aquestes mancances”, planteja Riba que portarà la revisió del sistema de treball contraterrorista al seu grup europeu, els Verds/ALE.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa