El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els analistes constaten que la cèl·lula de Ripoll estudiava “conductes de ventilació” de centres comercials
  • CA

Jornada gairebé escombra del judici del 17A. La presència del Major Josep Lluís Trapero com a públic, tot un simbolisme després del via crucis judicial que hi va viure, ha estat la novetat de la constitució de la sala que jutja els atemptats. El matí ha començat amb testimonis endarrerits des de dilluns d’aquesta setmana. Un calendari collat que apunta que dijous el president del Tribunal, Félix Alfonso Guevara, habilitarà la sala per proseguir el judici i, si convè, dilluns i dimarts vinent. A l’estrada s’han enfilat els analistes de Mossos i Guàrdia Civil que han analitzat ordinadors, tablet, recerques d’internet, xats, mòbils i targes de memòria. Tots han apuntat recerques de possibles objectius, fabricació d’explosius o informació sobre altres atemptats gihadistes. Fins i tot, una analista, la 984 de la policia catalana, ha explicat al tribunal que membres de la cèl·lula van analitzar els “conductes de ventilació d’un centre comercial molt important” a Tànger, (El Marroc).

Els investigadors han referit que els diversos terminals recollien no només indicis, sinó pistes força concloents, com ara en Younnes Abouyaaqoub recintant un nasheed, un versos que vanaglorien el martiri. Per cert, un vídeo que es talla de cop i que està gravat el 27 de maig de 2017. “Amb la mort comença la meva vida”, recitava en aquelles imatges el conductor de la furgoneta de la Rambla. També hi ha imatges de recerques de possibles objectius com la Torre Agbar, l’Audiència Nacional, l’embassament de Riudecanyes o la seu de l’OTAN. Els analistes han remarcat també com a través de fòrums extreien informació de com “fabricar explosius per a principiants” i manuals per a “diferents nivells” de capacitat intel·lectual. També vídeos sobre l’ISIS, o explicacions o tutorials d’armes de foc. Els policies han subratllat l’estudi que membres de la cèl·lula van fer a través d’imatges del “sistema de ventilació d’un centre comercial” a Tànger.

Especialment sucós ha estat el disc dur que suposadament utilitzava l’imam Abdelbaky Es Satti, en el que fins i tot, hi ha informació guardada de recerques de com investiguen o controlen els mòbils els serveis de seguretat. De fet, aquest disc dur acumula informació a través de les recerques fetes a través del manlleu d’una connexió wifi Moviestar d’un veí d’Es Satti a Ripoll i posteriorment de la targeta SIM de Mohamed Hichami. Els analistes també han aportat informació sobre adreces de correus electrònics, perfils d’instagram i facebook. La conclusió dels investigadors és que tots els membres de la cèl·lula acumulaven informació de caire jihadista.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa