El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El ‘pendrive’ sobre els Pujol que va donar la Policia al jutge conté informació des de 1998
  • CA

 

L’últim ‘pendrive’ lliurat per la Policia al jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata conté informació amb arxius creats originàriament en 1998, relatius tant a la família de l’expresident català Jordi Pujol com a Jordi Puig, el germà de l’exconseller d’Interior Felip Puig. Els perits informàtics han reflectit les dades contingudes en el dispositiu en fulls de format Excel, a les quals ha tingut accés Europa Press, i en les quals s’inclouen anotacions sobre empreses com Ibadesa o negocis en països com el Gabon, el Marroc, Jamaica o Ghana, així com a vehicles d’alta gamma. El fet que s’obtingués informació que es remunta a 1998 no vol dir que aquests arxius no s’hagin pogut modificar posteriorment, segons les fonts jurídiques consultes per Europa Press.

Els experts ara han d’analitzar les metadades per tractar de precisar si aquests 1.807 documents han estat manipulats, així com per qui i quan. Els experts de la Unitat d’Investigació Tecnològica (UIT) han constatat que el ‘pendrive’ oposat per un inspector cap de la Policia “ordenant calaixos” conté part de la informació inclosa en un CD aportat amb anterioritat a la causa. Es tracta del CD que va adjuntar l’Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (Udef) de la Policia juntament amb l’informe d’abril de 2016 sobre Jordi Pujol Ferrusola que va despertar els dubtes del jutge José de la Mata. Els agents van sostenir que la informació s’havia obtingut gràcies a labors d’intel·ligència policial i del registre realitzat en el despatx de l’agencia Método 3.

 

Diferents versions policials

 

Les diferents versions policials han portat al magistrat de l’Audiència Nacional a obrir una peça separada i interrogar aquesta setmana a Eugenio Pino i al que va ser el seu subordinat en l’Unitat d’Assumptes Interns, Marcelino Martín Blas: el primer es va desvincular del ‘pendrive’ i va responsabilitzar al seu col·laborador, quelcom que aquest segon nega. Aquests dos antics col·laboradors, enfrontats en la coneguda com a ‘guerra de comissaris’, han mantingut davant el jutge la seva disparitat de criteri sobre l’obtenció i custòdia d’aquestes proves que, segons el testimoni d’altres policies, va anar originàriament guardada en un disc dur d’Eugenio Pino que va acabar sent destruït.

 

Aquest 23 de febrer el jutge de la Mata interrogarà com a testimonis a Julián Ángel Peribáñez Rius i Antonio Tamarit Febrero, els dos exdetectius de Método 3 identificats pel director d’aquesta agència, Francisco Marco, com els empleats que, de connivència amb policies, van ‘hackejar’ el seu ordinador per robar-li informació que després van incloure en la causa que investiga el patrimoni del clan Pujol.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa