El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La consulta dels Jocs d’Hivern serà doble i es farà el 24 de juliol
  • CA

La consulta sobre la celebració els Jocs Olímpics d’Hivern al Pirineu se celebrarà el 24 de juliol i serà doble. La primera consulta anirà dirigida a la ciutadania de les comarques més afectades per l’impacte de la candidatura i tindrà una pregunta clara que serà “El Govern de la Generalitat ha de presentar una candidatura dels Jocs Olímpics d’Hivern?” i s’hi podrà respondre “sí, l’ha de presentar” o “no, no l’ha de presentar”. La segona consulta, que tindrà el mateix dia, anirà dirigida a les tres comarques que no reben l’impacte directe del projecte. La pregunta en aquest cas serà “La teva comarca s’ha d’involucrar en el projecte de Jocs Olímpics i Paralímpics?” i també s’hi podrà respondre “sí, estic d’acord amb què s’involucri” o “no, no estic d’acord amb què s’involucri”.

La consulta doble tira endavant després que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, hagi signat aquest dilluns dos decrets: un d’impuls de la consulta i un altre de convocatòria de la mateixa, ha anunciat en roda de premsa la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà. En una roda de premsa al costat de la consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina, responsable d’organitzar la consulta, Vilagrà ha descrit com a “justa” la fórmula finalment escollida. Tot i que Barcelona acollirà les proves d’hoquei, el Govern estima que això no té un impacte territorial en el Barcelonès, de manera que aquesta comarca no s’inclourà en la consulta. El recompte de vots es farà en global de les sis comarques de la Vegueria de l’Alt Pirineu i Aran, i individualment les altres tres comarques.

A la consulta hi podran participar els majors de 16 anys que figurin en un registre de participants que facilitarà l’Idescat. Les persones participants han d’acreditar un any de residència a les comarques cridades a votar. La consulta serà només presencial, no hi haurà vot telemàtic, tampoc per correu ni de forma anticipada. “Tots els que vulguin votar hauran d’anar a la mesa corresponent”, ha informat Alsina. Encara no se sap el número exacte de meses, però el Govern calcula que a la Veguera de l’Alt Pirineu i Aran hi haurà unes 121 meses, amb unes 55.000 persones cridades a votar. Pel que fa a les altres tres comarques, hi haurà 137 meses i aproximadament 63.000 persones convocades. Alsina ha aclarit que la campanya que farà el Govern sobre la consulta serà “neutra” i “informativa”. El Govern hi destinarà 1.100.000 euros.

Sobre la impossibilitat de votar telemàticament, Alsina ha aclarit que no serà possible “per un tema de logística i terminis i més indirectament per l’increment de costos associats”. A banda, Alsina ha dit que a Catalunya “no tenim un bon marc jurídic per fer processos participatius” i ha recordat que “es treballarà en una llei de participació que ordeni el mapa, els drets i deures i altres tipus de processos participatius”.

El Govern considera que la proposta tècnica que es va acordar amb el govern espanyol i el COI la setmana passada és la bona i ha assegurat que no hi ha converses amb el govern de l’Aragó perquè la interlocució recau en el Comitè Olímpic Espanyol. “Nosaltres no entrem en polèmiques”, ha dit Vilagrà, que ha recordat que el COE ha apel·lat el govern aragonès a “tornar al consens”.

Més informació en breu

Comentaris

  1. Icona del comentari de: La surrealista que lo pierde todo a abril 04, 2022 | 12:16
    La surrealista que lo pierde todo abril 04, 2022 | 12:16
    Cualquier cosa que se planea hacer en cataluña está llena de problemas surrealistas, normalmente buscados por los cuatro que se creen que mandan. Así se pieden cosas. El nuevo aeropuerto, Hermitage, Nissan, Agencia del Medicamento, y cómo no tienen suficiente, ahora se cargarán los juegos olímpicos.
  2. Icona del comentari de: Mic a abril 04, 2022 | 12:38
    Mic abril 04, 2022 | 12:38
    Aragonés llepaculs d'Espanyistan. Deixa votar tot Catalunya pels jocs. Us considereu demòcrates però utilitzeu tàctiques dictatorials de papà Espanya.
  3. Icona del comentari de: Porcs traïdors a abril 04, 2022 | 13:16
    Porcs traïdors abril 04, 2022 | 13:16
    Buscant l'aval de la població per consumar l'estafa i l'españolització. No teniu vergonya.
  4. Icona del comentari de: MHP a abril 04, 2022 | 13:25
    MHP abril 04, 2022 | 13:25
    Si, nois, el governet embolicat amb xorrades i menterès tant les empreses i les oportunitats econòmiques per Catalunya van marxant. Aixó si, obrir xiringuitos, gairabè cada dia, hi ha molta penya que te que viure del comte i molt endollat que col.locar i continuem amb els impostos mès alts del estat Español, per pixar i no treure gota.
  5. Icona del comentari de: Joan de l'Os a abril 04, 2022 | 13:52
    Joan de l'Os abril 04, 2022 | 13:52
    S'anuncia triomfalment un nou fiasco del govern autonomista. Una nova oportunitat per a cobrir-se de vergonyós ridícul, i ni tan sols ho saben veure a venir
  6. Icona del comentari de: Josep a abril 04, 2022 | 14:21
    Josep abril 04, 2022 | 14:21
    jocs españols, no gràcies. un bon joc sería escampar el cervell del lamban en una paret
  7. Icona del comentari de: Go home! a abril 04, 2022 | 14:23
    Go home! abril 04, 2022 | 14:23
    Us fumbrem una xufla a les pròximes eleccions a governar Catalunya que acabareu demanant pels carrers d'indigents. No ens mereixeu!
  8. Icona del comentari de: Gonzalo a abril 04, 2022 | 14:30
    Gonzalo abril 04, 2022 | 14:30
    Al final, la fiesta la pagaremos Barcelona y área metropolitana. Nada nuevo en la tractorlandia subvencionada.
  9. Icona del comentari de: Tano a abril 04, 2022 | 14:39
    Tano abril 04, 2022 | 14:39
    Aragones, el pitxor President de la Generalitat que te Catalunya desde que existeix.
  10. Icona del comentari de: Cal dir-ho a abril 04, 2022 | 17:04
    Cal dir-ho abril 04, 2022 | 17:04
    Sincerament, per a fer carreteres, infraestructures necessàries (manteniment inclòs) i per damunt planificació responsable i amb sentit comú de tot ell nostre territori, prefereixo un estat propi que no pas unes olimpíades espanyoles com a pedaç de no sabem què, fins al pròxim esdeveniment "singular"... Els catalans som massa submisos, massa desorientats, amb massa autoodi, massa mesells... per a no veure que l'estat espanyol ens és sempre un estat a la contra i un tap als interessos dels catalans. Excuseu però algú ho havia d'escriure. Jo votaré no a les olimpíades espanyoles i tornaré a votar SÍ a la independència. Despertem-nos.
  11. Icona del comentari de: Patriota a abril 04, 2022 | 18:38
    Patriota abril 04, 2022 | 18:38
    L'únic referèndum que ens importa ja es va fer i el vam guanyar. Si no tens el que cal per defensar la llibertat del país, plega, Molt Poc Honorable President Botifler Aragonès! A "epaÑa" t'esperen amb els braços oberts amb les teves 30 monedes d'argent. Te les has ben guanyat!
  12. Icona del comentari de: ciutadà a abril 05, 2022 | 08:27
    ciutadà abril 05, 2022 | 08:27
    Podrien esperar uns dies i fer la consulta al mes d'agost, que és quan les administracions posen a exposició pública els temes que volen fer passar desapercebuts. quan tothom està de vacances.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa