El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La campanya pel ‘sí’ als Jocs, nova discrepància entre ERC i JxCat
  • CA

La candidatura per als Jocs Olímpics d’Hivern 2030 no para de provocar maldecaps als partits que formen el Govern, que aviat hauran de prendre un altra decisió que podria ser controvertida: definir el tipus de campanya que s’ha de fer de cara a la consulta. No és un detall menor perquè, segons com, podria generar encara més malestar a la tercera pota de la majoria parlamentària del 52%, la CUP, formació que tant públicament com en privat s’expressa de forma molt crítica per l’aposta de l’executiu a favor del megaprojecte. Fonts d’ERC mostren certa decepció per les crítiques cupaires que troben excessivament incendiàries i constaten que no han aconseguit entesa en pràcticament res. Tampoc en la qüestió de la llengua. “S’autoexclouen”, assenyalen les mateixes fonts republicanes.

La consellera d’Acció Exteriors, Victòria Alsina, de qui depèn l’organització de la consulta dels Jocs va expressar la setmana passada en el ple del Parlament que el Govern faria “campanya pel ‘sí’”. Alsina deia concretament: “En farem bandera i el Govern farà campanya pel ‘sí’ per convertir els Pirineus en centre d’esports de neu, pel ‘sí’ al desenvolupament sostenible, pel ‘sí’ al creixement econòmic com a sistema de millora de la vida de les persones”. De fet, la pregunta, encara no presentada, és un aspecte que genera també una forta controvèrsia. 

La consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina / ACN

La CUP, que és qui va posar la consulta com a condició per aconseguir l’acord d’investidura, vol que sigui una pregunta de ‘sí’ o ‘no’. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, va anunciar setmanes enrere que es tractaria d’una pregunta “clara i directa”, admetent un ‘sí’ i un ‘no’ com a resposta. Els cupaires expressen els seus dubtes sobre el fet que això acabi sent així i pensen que el Govern intentarà ajustar la pregunta als interessos del Comitè Olímpic Internacional (COI), per qui la consulta és un entrebanc pel projecte. Fonts del Govern expressen el seu convenciment que el resultat de la consulta serà favorable al projecte.

A banda de la pregunta, també afloren els plantejaments dispars sobre el tipus de campanya que caldrà fer un cop es convoqui la consulta, un fet que hauria de tenir lloc aquesta setmana, segons el Govern. Fonts d’ERC expressen els seus dubtes sobre la possibilitat que el Govern es pugui lliurar a fer una campanya pel ‘sí’, és a dir, prenent partit per una de les opcions i invertint recursos públics per l’opció que desitja que resulti vencedora. D’aquesta manera els republicans qüestionen les afirmacions que va fer Alsina en el ple del Parlament.

Aquestes fonts apunten que el Govern hauria de centrar-se a fer la campanya institucional per incentivar la participació. No acaba d’estar clar, però, què passa amb la visibilitat que tenen els membres del Govern que es mostren disposats a fer “bandera” a favor del projecte. Aquesta visibilitat implicaria sortir amb molt d’avantatge respecte als contraris als Jocs, que no disposen de tot l’aparell governamental per fer propaganda a favor de la seva posició. Fonts de Presidència apunten que aquesta qüestió encara no s’ha parlat i afirmen que la qüestió relativa a “processos electorals” penja d’Exteriors.

Sense previsió de promocions immobiliàries

Per la seva banda, fonts del Govern que treballen en la candidatura expliquen que les crítiques al projecte van en benefici del mateix perquè ajuden a buscar solucions als problemes plantejats. La qüestió mediambiental és la més espinosa. Les mateixes fonts, però, diuen que el megaprojecte es farà atenent a criteris de sostenibilitat. En aquest sentit, per exemple, expliquen que no hi ha previstes promocions immobiliàries. En cas que es decideixi construir alguna vila olímpica, apunten que “ha de ser una necessitat que ens demani el territori, per dedicar-la després a la gent d’allà com a habitatge social”. Per ara, es creu que amb les infraestructures hoteleres existents ja es cobreix tota la necessitat d’allotjament.

Pel que fa a infraestructures, fonts del Govern apunten que caldrà arreglar la R3, però això és un aspecte que depèn del govern espanyol. També cal aclarir com se solucionen algunes qüestions relatives a la mobilitat a la Val d’Aran. “Tenim uns mesos per estudiar-ho, té una carretera dolenta, hem de mirar per on s’ha d’arreglar i què s’ha d’arreglar, això ho hem de treballar ara”, apunten les mateixes fonts. La manca de neu el 2030 tampoc preocupa al Govern. Diuen que en un informe del 2012 ja estava estudiada la quantitat de neu que caldria generar en el supòsit que en el moment de celebrar els jocs no hagués nevat gens. Tots aquests informes ara s’han de refer.

La CUP, en peu de guerra

La CUP no dona crèdit a les explicacions sobre el megaprojecte. El diputat cupaire Xavier Pellicer definia aquest dimarts des del Parlament la gestió del projecte com “un culebrot” i denunciava que el COI té més informació sobre el mateix que no pas la gent que haurà de participar en la consulta. “És un absolut despropòsit”. Els cupaires carreguen contra el Govern liderat per ERC perquè, asseguren, “ha fet seva l’agenda dels grans lobbies econòmics, la patronal i les demandes de l’estat espanyol”. Els anticapitalistes creuen que els republicans “s’han posat d’esquena a les reivindicacions, propostes i projectes per fer avançar el país i el territori”. Pellicer reblava el clau: “No és que ens hàgim posat en peu de guerra contra el Govern, sinó que mig país està en peu de guerra contra les seves polítiques i propostes [del Govern] i serem al costat de la mobilització popular”. Els cupaires donen suport a la plataforma Stop JJOO d’Hivern, que aquest dijous celebrarà una assemblea a Can Batlló (Barcelona).

El diputat de la CUP-NCG Xavier Pellicer en roda de premsa al Parlament / ACN

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Joan a març 30, 2022 | 19:47
    Joan març 30, 2022 | 19:47
    Qualsevol excusa es bona per fer el ridicul, com sempre. No us mereixeu el nostre vot.
  2. Icona del comentari de: Jm a març 30, 2022 | 19:53
    Jm març 30, 2022 | 19:53
    Plegueu tots d’una puta vegada… noves eleccions..
  3. Icona del comentari de: fideli a març 30, 2022 | 20:32
    fideli març 30, 2022 | 20:32
    jocs de lladres
  4. Icona del comentari de: Pagès del Pirineu a març 30, 2022 | 20:56
    Pagès del Pirineu març 30, 2022 | 20:56
    Que no es facin, que no es facin, que no es facin, que no es facin, que no es facin, que no es facin, que no es facin, que no es facin, que no es facin, que no es facin, que no es facin, que no es facin, que no es facin, que no es facin, que no es facin, que no es facin,
    • Icona del comentari de: Pagès de can fanga a març 31, 2022 | 10:02
      Pagès de can fanga març 31, 2022 | 10:02
      Al Pirineu hi ha pastors, ramaders i contrabandistes. Els pagesos són a la plana.
      • Icona del comentari de: Català a abril 01, 2022 | 08:42
        Català abril 01, 2022 | 08:42
        Al Pagés de Can Fanga: doncs si, encara que us pugui semblar extrany, al Pirineu també hi ha pagesos. No viuen només de carn.
  5. Icona del comentari de: Mala peça al teler a març 30, 2022 | 21:07
    Mala peça al teler març 30, 2022 | 21:07
    Entre en Lambán i en Puigdemont tot són problemes. Haver de treballar amb curts de gambals no és fàcil.
  6. Icona del comentari de: Tant costa d'entendre? a març 30, 2022 | 21:10
    Tant costa d'entendre? març 30, 2022 | 21:10
    No els podem tenir 4 anys en plena estafa als polítics del 52%. Eleccions ja. Això és un desgavell, un caos i una autonomía española patètica i liliputenc. No volem jjoo a Catalunya, que se'ls facin els aragonesos!
    • Icona del comentari de: Miquel a març 31, 2022 | 16:16
      Miquel març 31, 2022 | 16:16
      Et confons una mica, l'estafa és l'estat espanyol que ens és hostil. Separar-nos no és fàcil i cal treballar-hi molt. Ara bé, tens raó en que ara no volem jocs Olímpics, més tard potser i és clar amb les comarques de la Cerdanya, el Capcir i el Conflent, i fins i tot Andorra si ho vol, també s'hi haurà de comptar.
  7. Icona del comentari de: eleccions ja! a març 30, 2022 | 21:23
    eleccions ja! març 30, 2022 | 21:23
    La Cup no, tota Catalunya acabarem en peu de guerra amb vosaltres, polítics! No governeu i el que feu ho feu malament. Ara la copa Amèrica, ahir el Cambray, abans d'ahir el Rufián, fa una estona uns jjoo que no vol ningú amb el Lamban que se'n fot de tots nosaltres, uns abaixen els preus del metro, els altres dieu que no hi ha diners per fer-ho. Fins quan us penseu que aguantarem?
  8. Icona del comentari de: Miren a març 31, 2022 | 11:03
    Miren març 31, 2022 | 11:03
    Recull breu d'alguns comentaris. No us mereixeu el nostre vot. Plegueu tots. Venuts. JJOO, que no es facin, que no es facin. Això és un desgavell, un caos i una autonomia espanyola. Fins quan us penseu que aguantarem? Plenament d'acord.
    • Icona del comentari de: Anna a març 31, 2022 | 16:12
      Anna març 31, 2022 | 16:12
      És clar que és un desgavell, no és pot governar dins d'un estat hostil com ho és l'espanyol i a sobre amb el poder judicial lawfare inclòs i a tota màquina amb la repressió. Alguns no sabem si us heu adonat que reclamem que es faci efectiva la independència. però és clar mentrestant la vida no s'atura i hem de viure, treballar, menjar... D'ací el desgavell i les contradiccions.
  9. Icona del comentari de: Independence Process a març 31, 2022 | 12:14
    Independence Process març 31, 2022 | 12:14
    Cal "anunciar" cada discrepància entre ERC i Junts per Catalunya ? Sí son partits diferents el més lògic és que hi hagin discrepàncies altrament serien el mateix partit. El parany és creure's que dos partits que fan, o se suposa, fan front comú per a fer efectiva la independència han d'ésser el mateix. Quan el nostre país sigui un estat independent aquests dos partits, segurament amb altres noms, seran completament rivals en les eleccions "generals" del nostre país. És lògic i de sentit comú, que com més temps passi fins aconseguir fer efectiva la independència, més "discrepàncies" hi haurà. És clar, amb això hi juguen i van a la una, els annexionistes i els aparells de l'estat espanyol. Per què us penseu que de Madrid estant tot ho allarguen, paren les trampes de l'ampliació de l'aeroport del Prat de Llobregat, la de la "negociació", sentències judicials lawfare inclosa la del 25% de llengua espanyola... Esperen amb candeletes que el front comú independentista es desgasti i s'enfrontin entre ells. El més ridícul de tot plegat és llegir alguns comentaristes suposadament d'independentistes que han caigut a la trampa de l'estat espanyol i escriuen comentaris lamentables i ridículs.
  10. Icona del comentari de: Miren a març 31, 2022 | 19:04
    Miren març 31, 2022 | 19:04
    Ja ho tenim clar que ens volen barallats i els primers que haurien de prendre nota són els partits polítics. No són discrepàncies, són dards enverinats. El que passa és que el famós mentrestant és una baixada de pantalons d'una forma constant i matussera. No és que estem aturats, és que reculem i estem farts de que se'ns pixin a sobre. Si seguim així i anem perdent llençols ens tornaran a donar coses que ja teníem abans com el Turó de l'home.
  11. Icona del comentari de: Pilar a abril 01, 2022 | 08:06
    Pilar abril 01, 2022 | 08:06
    Negocien amb el COI fer-los a CAT i resulta que no volen que es facin els Jocs a CAT? ERC té un gran problema de personalitat múltiple. Igual que va passar amb l'ampliació de l'aeroport: es van manifestar en contra mentres negociaven fer-ne l'ampliació. Igual passa amb la indi: no pots dir que ets indepe mentres dones suport i mantens al R78 amb els vots robats indepes "a cambio de nada"... Així tot.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa