El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Govern farà campanya pel ‘sí’ a la consulta dels Jocs d’Hivern
  • CA

El Govern promourà el ‘sí’ a la consulta sobre els Jocs Olímpics d’Hivern 2030 i eludirà, per una qüestó de terminis, la fase participativa que hauria de servir per integrar idees de la ciutadania. Així ho ha explicat la consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina, responsable dels temes de participació, durant el ple del Parlament aquest dimecres, en el qual s’ha aprovat la convalidació del decret de modificació de la llei de consultes populars no refrendàries, per permetre que el president pugui convocar consultes en una part del territori. El decret s’ha validat amb els vots a favor d’ERC, JxCat i la CUP. La resta de grups han votat en contra.

Alsina ha defensat el megraprojecte dels JJOO perquè “obre un escenari tremendament positiu perquè al Pirineu passin coses i per ubicar-lo al món”, segons ha dit. Amb la convalidació del decret es posen les bases legislatives per organitzar la consulta amb la participació de les persones afectades, “que viuen al Pirineu”. Alsina, ha afegit que “el Govern es pren molt seriosament el mandat del Parlament per consensuar amb les comarques del Solsonès, el Berguedà i el Ripollès la participació en el procés participatiu”. “Tècnicament estem preparats —ha afegit Alsina—, però la decisió la prendrà el president en els propers dies”.

La consellera ha assenyalat que l’èxit de la candidatura “dependrà molt directament que tota la població li doni suport ampli i s’il·lusioni amb el projecte”. Des del seu departament Alsina ha afirmat que es té la intenció d’impulsar un projecte de llei de participació que en processos semblants hi pugui haver una fase informativa, una fase participativa (per integrar idees) i finalment fer la consulta. “Per un tema de terminis no podem fer aquest procés participatiu per agafar idees i enriquir la candidatura, però es podrà produir més endavant quan s’hagi presentat si surt el ‘sí’ o quan s’hagi guanyat”, ha dit Alsina.

El Govern pren partit a favor del projecte. “En farem bandera i el Govern farà campanya pel ‘sí’ per convertir els Pirineus en centre d’esports de neu, pel ‘sí’ al desenvolupament sostenible, pel ‘sí’ al creixement econòmic com a sistema de millora de la vida de les persones”.

Dures crítiques de la CUP

La CUP ha aprofitat el debat per manifestar el seu desacord amb el projecte, tot i que ha donat suport al canvi legislatiu per poder fer la consulta. La diputada de la CUP Dolors Sabater ha dit “hi ha tres fantasmes que persegueixen aquesta consulta”, els quals ha demanat “esvair el més aviat possible”. Sabater ha afirmat que “sí o sí [la consulta] ha d’incloure a més dels Pirineus i l’Aran, el Solsonès, el Ripollès i el Berguedà” perquè “no fer-ho és fer trampa” i ha recordat que “ja es va aprovar una moció a favor de donar veu a aquests territoris”. Si això no passa, ha advertit, la CUP s’hi oposarà i també “el territori”.

Les diputades de la CUP Dolors Sabater i Eulàlia Reguant / EP

Els anticapitalistes també han denunciat “la perversió del procediment” perquè “no compleix cap principi ètic que vostès publiquen al web de Govern obert”. Sabater diu que no es compleixen els requisits d’informació, deliberació i procediment normal de qualsevol procés participatiu. “Com es pot fer una consulta sobre un projecte que no s’ha presentat? No hi ha informació.” La diputada anticapitalista ha dit que “és urgent un canvi radical en com el Govern està desplegant aquesta proposta: fins ara ni transparència, ni traçabilitat, ni deliberació, ni igualtat de les opcions”. Sabater ha demanat al Govern que “deixi de fer propaganda i xantatge” al territori i que “aclareixi què sotmetran a votació”.

La CUP també ha advertit que no es pot permetre que el Comitè Olímpic aigualeixi la pregunta que es plantegi a la consulta. “Ha de ser una pregunta clara i concisa i sinó serà un frau: no amaguin els JJOO darrere de plans estratègics, respectin el territori i la gent, que vol votar sobre una pregunta clara”. Sabater creu que el Govern està demanant a la ciutadania que “faci un acte de fe i que voti a priori sense cap projecte” sobre la taula sinó sobre “una idea abstracta de progrés”. La diputada cupaire ha dit que “pretenen validar la feina que no han fet” sobre un projecte al qual s’hi destinen diners públics des del 2010.

El PSC, en contra de la consulta

Qui no té dubtes sobre el projecte és el PSC, que s’ha posicionat en contra de fer la consulta. “No ens cal fer cap consulta, només s’ha de creure en el projecte i ara hauríem d’estar treballant per una candidatura sense dubtes i sense titubejar i no perdent el temps en modificar la llei de consultes: si s’està d’acord amb la candidatura l’hem de tirar endavant i amb convicció”, ha remarcat la diputada socialista Marta Moreta. Moreta també ha defensat fer la candidatura conjuntament amb l’Aragó. “No ens podem permetre perdre els Jocs Olímpics del 2030”, ha conclòs.

Per part d’ERC, Marta Vilalta ha defensat el canvi de la llei per tenir eines per fer la consulta i ha lamentat que es faci servir el debat sobre aquesta modificació per utilitzar-ho com a “arma política”. Vilalta ha dit que el que s’ha sotmès a votació no era qui podia participar en la consulta si no un millor mecanisme de participació.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Observador a març 23, 2022 | 17:14
    Observador març 23, 2022 | 17:14
    Cupaires, no ens colloneu. On heu vist un polític amb ética? (vosaltres inclosos). I pel que fa als ditxosos jocs d'hivern no us hi amoïneu; la manca de neu farà el fet.
  2. Icona del comentari de: x a març 23, 2022 | 17:14
    x març 23, 2022 | 17:14
    Pel PSC l'opinió de la gent importa un rave. Bra-vo
  3. Icona del comentari de: fideli a març 23, 2022 | 17:23
    fideli març 23, 2022 | 17:23
    aneu a la merda, traïdors
  4. Icona del comentari de: Manel a març 23, 2022 | 18:26
    Manel març 23, 2022 | 18:26
    Nosaltres farem campanya per el NO, espero que els ciutadans no es deixin enganayar com sempre, LLUVIA DE MILLONES, i al final queda en res, a mes, seran uns Jocs ñordos, i no volem banderes ñordas als pirineus Catalans.
  5. Icona del comentari de: ferreret a març 23, 2022 | 18:33
    ferreret març 23, 2022 | 18:33
    no calen campanyes governamentals, hi ha molta feina per a fer i més urgent
  6. Icona del comentari de: No teniu Vergonya a març 23, 2022 | 19:05
    No teniu Vergonya març 23, 2022 | 19:05
    Erc jxcat i cup, fent de tot menys la Independència. Venuts.
  7. Icona del comentari de: Josep a març 23, 2022 | 19:55
    Josep març 23, 2022 | 19:55
    seran uns jocs españols, no penso posar-hi ni un èntim de la meva butxaca, els calers ben lluny d'españa i de la catalunya esgerrada
    • Icona del comentari de: Catalunya esguerrada? a març 24, 2022 | 07:21
      Catalunya esguerrada? març 24, 2022 | 07:21
      Fes memòria, la va esguerrar un batxiller foll i gens preparat suspenent la DUI en segons i fugint deixant-ho tot enmerdat. Quina diferència amb Zelenski, oi?
  8. Icona del comentari de: És el que ha de fer un Govern! a març 23, 2022 | 21:40
    És el que ha de fer un Govern! març 23, 2022 | 21:40
    Consultar al poble què i com ho ha de fer, no com els predecessors que tiraban endevant sense consultar al poble per fugir deixant-ho tot enmerdat.
    • Icona del comentari de: otro a març 24, 2022 | 00:08
      otro març 24, 2022 | 00:08
      tonto util, digo inutil. deu ser de erň
      • Icona del comentari de: No ho crec pas a març 24, 2022 | 11:07
        No ho crec pas març 24, 2022 | 11:07
        Segur que es independentista, de tota la vida, no dels nouvingut que han segrestat la independència per prUcessar cap enlloc durant anys a veure si oblidem que son el partit més corrupte de Catalunya.
  9. Icona del comentari de: miquel puigpelat a març 24, 2022 | 08:09
    miquel puigpelat març 24, 2022 | 08:09
    La major part de Catalunya no els vol. No volem uns jocs espanyols, compartits amb els saquejadors de museus i acabnt fent proves a Sarajevo. A més, tal com va el clima, a l'any 30 s'hauran de fer sobre farina.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa