El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Cs, PSC i PP acusen JxCat, ERC i CUP de buscar “revenja” amb la comissió del 155
  • CA

Cs, PSC-Units i PPC han carregat contra JxCat, ERC i la CUP per muntar “una farsa” i buscar “revenja” amb la comissió d’investigació sobre l’aplicació del 155. El Parlament vota aquest dimarts a la tarda el dictamen aprovat per la comissió, que considera “necessària” l’abdicació de Felip VI i ha proposat que el Parlament reprovi el president del govern espanyol Pedro Sánchez, l’expresident Mariano Rajoy o el mateix monarca. Els independentistes, que han criticat la no participació a la comissió de Cs, socialistes i populars, s’han reafirmat en l’autodeterminació. Els comuns creuen que la comissió ha estat una “oportunitat perduda” per com s’ha desenvolupat. En vista del que s’aprovarà, Cs ha instat Sánchez a portar-ho davant del TC.

El diputat d’ERC Jordi Orobitg ha afirmat que el 155 s’ha demostrat com una “eina totalment ineficaç per a enfonsar l’independentisme” que “no va servir ni per canviar el Parlament ni va canviar el Govern”. Per tot plegat, ha reclamat una llei d’amnistia i la convocatòria d’un referèndum, a més de l’abdicació de Felip VI “per sanitat democràtica” i per la seva aposta pel conflicte i la confrontació. També ha criticat que el 155 es va aplicar “trencant el pacte constitucional” i ha carregat per “la deixadesa de funcions” dels grups parlamentaris que no han participat en aquest espai.

La diputada de JxCat Gemma Geis creu que el 155 és “el no projecte” de l’Estat espanyol i ha lamentat que “continua vigent” perquè per debatre sobre autodeterminació o sobre la monarquia s’han de “sotmetre a querelles”. El grup parlamentari de JxCat ha demanat la reprovació de Pedro Sánchez, de Mariano Rajoy i Albert Rivera com a “ideòlegs” de l’aplicació del 155 i la de Felip VI “perquè el 155 no es pot entendre sense el seu paper actiu avalant la violència de l’1-O”. Geis també ha dit que el 155 només se superarà amb l’exercici de l’autodeterminació.

Per la seva banda, el diputat dels comuns Marc Parés ha qualificat la comissió “d’oportunitat perduda” perquè considera que era l’espai on es podien “reconèixer mútuament, fer autocrítica i buscar punts en comú per poder avançar“. “Tinc la sensació que hi ha una part de la cambra que ha eludit la seva responsabilitat en no participar-hi i que l’altra ha volgut imposat el seu relat”, ha lamentat. Parés ha dit que el 155 no va contribuir a resoldre el conflicte polític, “tot el contrari”; i que “es podria haver evitat” si tots els actors haguessin estat capaços de trobar vies de diàleg.

Des de la CUP-CC, Carles Riera ha reclamat al Govern que “davant futurs escenaris, canviï de capteniment i opti per la no col·laboració i desobediència i per defensar els drets civils i polítics“, un fet que considera que no es va produir al 2017, quan ha denunciat “l’aplanament d’alts funcionaris de JxSí”. Riera ha situat el diàleg en una via “fallida” i ha dit que la unilateralitat “aleshores i ara és l’única via per fer l’autodeterminació i fer front a la repressió”.

El president de Cs, Carlos Carrizosa, ha instat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a recórrer les conclusions que el ple votarà aquest dimarts a la tarda. “És contradictori que el que van defensar al Senat no es defensi pel govern davant dels tribunals”, ha dit. I ha acusat els independentistes de “voler guanyar votant al Parlament el que van perdre als tribunals” i de moure’s per la “revenja” i estar “plens d’odi”. “Van perdre als tribunals, acceptin les sentències”, ha etzibat Carrizosa, que ha defensat la legalitat del 155.

Els socialistes creuen que la comissió ha estat “una farsa“. El diputat del PSC-Units Ferran Pedret ha justificat l’absència del seu grup en les sessions convocades perquè “es pretenia investigar un efecte sense investigar la causa”. “Sempre ho tracten així, com si el 155 fos un fet aïllat que no es correspongui a cap motiu. Parlem del 6 i 7 de setembre”, ha emplaçat Pedret, que ha denunciat “l’atropellament del reglament del Parlament i dels drets dels diputats”. El parlamentari ha admès que el 155 va tenir “afectacions” però que van ser “menors” a les que haurien estat si s’haguessin “consolidat els actes del 6 i 7 de setembre i després la DUI”.

El diputat del PPC Santi Rodríguez ha criticat que aquesta comissió d’investigació “no té per objecte investigar absolutament res” i que “ja tenien les conclusions escrites abans de la seva constitució“. En aquest sentit, ha acusat els independentistes de tenir com a objectiu “utilitzar el Parlament com a propaganda i donar carta de naturalesa a un relat fictici”. Rodríguez també ha defensat que l’aplicació de la Constitució era “absolutament imprescindible” en aquell moment i que les úniques responsabilitats les tenen “qui va generar inseguretat jurídica” per als catalans.

Finalment, el diputat que ha presidit la comissió, Toni Morral, ha reconegut “certa insatisfacció” per no haver obtingut resposta a preguntes clau a “personatges que van ser els màxims responsables en la decisió d’aplicar el 155”, ja que van optar per no comparèixer. “No van comparèixer emparats amb l’informe del consell d’estat que dia que podien permetre’s el luxe de menysprear el Parlament”, ha denunciat Morral, decebut també amb la no participació a la comissió de Cs, PSC-Units i PPC.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa