El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Consell d’Europa, “alarmat” per l’ús il·legal de Pegasus
  • CA

La comissària de Drets Humans del Consell d’Europa, Dunja Mijatovic, ha assegurat que està “alarmada” per l’ús il·legal del programa espia israelià Pegasus, que des de fa un any s’investiga en una comissió del Parlament Europeu. Mijatovic s’ha mostrat preocupada per les “proves” que demostren que el software espia s’ha utilitzat per espiar ciutadans europeus i fins i tot rivals polítics que no tenen res a veure amb “qüestions legítimes de seguretat pública”.

“Estic alarmada sobre l’impacte d’eines potents que donen un accés complet i no restringit a la vida privada d’una persona”, ha dit la comissària de Drets Humans. “L’ús de programaris espia té un efecte paralitzador sobre altres drets humans i llibertats fonamentals, inclosa la llibertat d’expressió i la participació pública. Crea un clima d’autocensura i por en el qual totes les persones poden ser tractades com a sospitoses i els defensors dels drets humans i els membres de la vida política estan especialment amenaçats”, ha alertat.

La ponent de l'informe del comitè sobre Pegasus de l'Eurocambra, Sophie in 't Veld, durant la presentació del document preliminar | ACN (Nazaret Romero)
La ponent de l’informe del comitè sobre Pegasus de l’Eurocambra, Sophie in ‘t Veld / ACN

Mijatovic ha reclamat als estats que estableixin normes “clares” per autoritzar l’espionatge amb aquest mena de programes pel que fa “als delictes, les activitats i les persones subjectes a vigilància”. La comissària de Drets Humans ha criticat que moltes vegades “s’utilitza la seguretat nacional com a pretext” i ha criticat la manca de “transparència i col·laboració” dels governs quan s’han d’investigar presumptes abusos.

El Parlament envia una missió a Espanya per Pegasus

El comitè del Parlament Europeu que lidera l’ús de Pegasus contra ciutadans europeus ha acordat finalment organitzar una missió a Espanya els pròxims 20 i 21 de març. El comitè, que ha ampliat tres mesos la seva feina, també ha viatjat a Israel, Polònia, Grècia i Xipre i té previst anar a Hongria al febrer. La ponent del comitè, Sophie In’t Veld, ha instat l’estat espanyol a esclarir l’ús de Pegasus per haver espiat l’independentisme.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a gener 27, 2023 | 17:51
    Luisnomeacuerdo gener 27, 2023 | 17:51
    A mi me da igual porque yo soy epañó
  2. Icona del comentari de: Gonzalo a gener 27, 2023 | 20:04
    Gonzalo gener 27, 2023 | 20:04
    Que empiecen ya a desmantelar este país de pandereta
  3. Icona del comentari de: Kiss a gener 27, 2023 | 22:44
    Kiss gener 27, 2023 | 22:44
    Avui Estic d’acord amb els trolls?
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a gener 28, 2023 | 10:07
      Pere Llimonera i Citronell gener 28, 2023 | 10:07
      ... pués, haces muy mal en estar de acuerdo con los TRoLLs... porque son los TRoLLS separatas suprematas usurpa_N0mbres del Régimen del Nacional Catalanismo separata supremata inventa patrias... y como tal, N0 dicen mas que ch0RRaDas, sandeces, T0NTaas, sectarias y totalitarias, ademas de imposturas y aseveraciones anti-Democráticas repletas de sesgos y sofismas "feixistes" y fantasiosos... I just ant your extra time and your... Kiss... You got to not talk dirty, baby If you wanna impress me (ah) You can't be too flirty, mama I know how to undress me, yeah I want to be your fantasy Maybe you could be mine You just leave it all up to me We could have a good time, uh Don't have to be rich To be my You don't have to be cool To rule my world Ain't no particular sign I'm more compatible with I just want your extra time and your... Kiss... Apa, Siau!
  4. Icona del comentari de: ton c. a gener 28, 2023 | 08:07
    ton c. gener 28, 2023 | 08:07
    aixó pot ser greu oi, s´han alarmat. Potser que els hi treguin la meitat de prebendes que gaudeixen i aleshores si que entrarem en un estat d´alarma, mentrestant, aquí pau i allà gloria, cínics.
  5. Icona del comentari de: ciutadà a gener 28, 2023 | 09:43
    ciutadà gener 28, 2023 | 09:43
    Ho sabeu tot sobre l'espionatge aquest, hipócrites.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa