El Tribunal Suprem avisa que detindrà Carles Puigdemont si torna

El magistrat instructor de la causa especial del Procés al Tribunal Suprem, Pablo Llarena, no pensa retirar les ordres de detenció espanyoles contra el president exiliat Carles Puigdemont, i els consellers a l’exili Toni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig. D’aquesta manera, serien arrestats si tornen de l’exili, només de posar els peus a l’estat espanyol. Així ho apunten fonts judicials que ja han rebut la interlocutòria del vicepresident del Tribunal General de la Unió Europea de divendres passat amb què si bé no retornava l’immunitat europarlamentària, si que advertia al jutge espanyol que el procés judicial contra els exiliats havia d’estar suspès. A més, Llarena haurà de respondre un escrit registrat per l’exili amb què demana si ja ha retirat les ordres d’arrest i en reclama les comunicacions realitzades als cossos i forces de seguretat de l’Estat.

Ara, l’oficina de l’instructor estudia la interlocutòria del TGUE per respondre en temps i forma des de la judicatura espanyola. Ara bé, el Suprem no pensa suspendre les ordres de detenció, com a mínim, a nivell estatal. De fet, entenen que en aquest cas, el dret europeu no influeix en el procés penal intern espanyol. És a dir, el tribunal europeu va advertir que mentre estava en procés la qüestió prejudicial presentada pel mateix Suprem arran de rebutjar la detenció i extradició del conseller Puig a Bèlgica, les ordres de detenció europees estaven suspeses i igual que s’havia de suspendre el procés principal. En canvi, Llarena quan va demanar l’extradició de Puigdemont, i de retruc, els consellers, quan va ser arrestat a l’Alguer, a Sardenya, va al·legar que la qüestió prejudicial només afectava al cas de l’exconseller de Cultura.

El TGUE deixa clar que el Tribunal Suprem sabia que el procés s’aturava per la qüestió prejudicial, i de retruc, les ordres de detenció que se’n deriven. De fet, el cas d’Oriol Junqueras n’és una prova que aquesta és una premissa processal absolutament necessària. Manuel Marchena, president de la sala penal del Suprem, que va condemnar per sedició als presos polítics, va obrir una peça separada de situació personal pel president d’ERC i d’aquesta manera va maniobrar per evitar aturar el procés principal i guanyar temps fins a dictar sentència. Precisament, aquest truc de Marchena, va ser denunciat pels advocats de l’exvicepresident davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

Pel TGUE, el procés contra l’exili està suspès fins que no es resolgui la qüestió prejudicial. Llarena, però, vol replicar davant les instàncies europees que Puigdemont ja estava processat abans de ser eurodiputat. En tot cas, des del Suprem s’apunta que si bé pot retirar les euroordres, les ordres de detenció nacional les mantindrà. Així, si Puigdemont retorna a Catalunya, tal com prepara el seu advocat, Gonzalo Boye, seria detingut. En aquest marc, fonts del cas apunten que el magistrat podria, en darrera instància, desistir de les qüestions prejudicials. Ara bé, això comportaria, arran de la interlocutòria de divendres, que el TGUE li retornés la immunitat parlamentària. Al capdavall, li negava el retorn de la immunitat perquè no hi havia perill de detenció arran, precisament, que el tribunal considerava suspeses les euroordres.

En tot cas, ara Llarena s’ha de pronunciar i posar negre sobre blanc als advocats de Puigdemont si ha remès alguna ordre, providència o instrucció als cossos i forces de seguretat de l’Estat per tal que retirin el nom de l’expresident de les bases de dades de recerca i captura a través d’Interpol i Europol integrats al Sistema de l’espai Schengen.  La seva resposta serà clau i ha d’anar entortolligada a la resposta que enviï a la judicatura europea que li reclama “lleialtat” i el compliment de la norma que si presenta una qüestió prejudicial suspèn el procediment. La idea és donar una resposta conjunta que, en primer terme, demani que precisi si aquesta suspensió afecta a investigats abans de ser eurodiputats. Mentre no tingui resposta del TGUE, les ordres de detenció estaran actives, només a Espanya, perquè tant a Itàlia, Alemanya o França s’han negat a tramitar l’extradició. Fins i tot, Suïssa ja es va negar fins i tot a incloure a la seva base de dades el nom de Puigdemont.

Comentaris

  Català Desembre 01, 2021 | 14:06
  Algú en dubtava, d'aixó?. I algú dubta què, si passa, a Europa es quedaràn tan amples?
  Català Desembre 01, 2021 | 14:06
  Algú en dubtava, d'aixó?. I algú dubta què, si passa, a Europa es quedaràn tan amples?
  Anònim Desembre 01, 2021 | 14:11
  El MHGP y su secuaz siguieron amamantando y después alentando a estos puros y duros fascistas.
  Franck Desembre 01, 2021 | 14:14
  Spain is diferent
  X2 Desembre 01, 2021 | 14:24
  Pero Espanya es a Europa ? o es a Africa, ?, segons els brillants jutges feixistes som a Africa
  Gonzalo Desembre 01, 2021 | 14:26
  Es fácil de entender. La euroorden solo afecta a nivel exterior. Las órdenes NACIONALES no se anulan. Ni las internacionales. Si piensa ir a Canadá, y en el supuesto caso de que le dejasen entrar, sería automáticamente detenido y extraditado a España.
   ton c. Desembre 01, 2021 | 15:44
   osti gràcies senyor. no sabía que el Canadá era a Europa.
    Gonzalo Desembre 01, 2021 | 16:53
    Que parte de orden de detención INTERNACIONAL no entiendes? Las que se refieren al resto de países europeos, se llaman EUROORDENES, limitadas al espacio europeo. Y lo de Canadá lo he puesto porque, como bien sabrás, le han denegado por dos veces la entrada en el país. Y bien que hacen. No quieren la entrada de delincuentes y desalmados.
     Pericodelospalotes. Desembre 01, 2021 | 20:27
     Pero si tu ni te entiendes a ti mismo. Pelandrusco.
     Egon Klepsch Desembre 01, 2021 | 21:35
     España solo pertenece a la CE cuando le conviene, y cuando no pasa a ser un tercer pais ajeno al tratado de la union. Es esto ,no?
   Josep Desembre 01, 2021 | 17:52
   gonçal·lo pseudopicoleto analfabet tant de bo agafessis l'òmicron i marxesssis d'aquest mon
    Gonzalo Desembre 01, 2021 | 18:27
    Sois todo amor.
     Josep Desembre 01, 2021 | 20:28
     mmillor amb ETA que amb vox
      Gonzalo Desembre 02, 2021 | 08:13
      Mira como acabó eta. Así acabareis vosotros, hijos de puta.
    Gonzalo Desembre 01, 2021 | 20:05
    Y vigila con el karma. Seguro que tienes padres, hermanos, sobrinos...hijos.
  Veritat sempre Desembre 01, 2021 | 14:36
  Gràcies per deixar clar que el TS és una farsa judicial institucional i es mou per idees polítiques franquistes i de dretes.
  Claravalls Desembre 01, 2021 | 14:47
  Togues feixistes descerebrades ñordes que us bombin...els catalans/es no reconeixem tribunals i togues de rates putrefactes franquistes. Togues franquistes teniu merda en comptes de cervell.Sou la vergonya de l'ésser humà. Rates franquistes ens la bufai ens la sea tot el que feu...que us fonguin amb un ferro roent. Catalunya no és ni serà mai España.//*// Mai,mai serem ñordos.//*// Som República.//*//
  Curiós Desembre 01, 2021 | 14:50
  Erc jxca i cup poden respurar tranquils, de moment.
  Franquisme borbonic psoe.erc.bidu.jodemos Desembre 01, 2021 | 15:22
  La dictadura franquista del Sanchez.155 es mes viva que mai. Felipe6, dsanchez155 i aragones1, els jefes de la tribu franquista
  Tap Desembre 01, 2021 | 15:45
  Espanyols: el Cul Nazi d'Europa, els Turcs d'Europa, La Deixalla d'Europa. Heu copsat que ERC no ha dit pas ni ase ni bèstia ? Tenim ERC (i la majoria de JXCAT) com el nou Règim col.laboracionista dels Espanyols. El nou Règim de Vichy Català. Catalans: com podeu aguantar més anys aquests monstres miserables d'Espanyols ? Fotem-los fora ! Spaniards Go Home !
   Gonzalo Desembre 01, 2021 | 16:57
   Pues para ser todo eso, poco mejores sois los catalanes de la barretina enroscada. Poco dice de vosotros. Ya lo dice aquel chiste: cuando hablan mal de Francia, es un alemán quien lo dice. Cuando hablan mal de Alemania, es un inglés quien lo dice. Cuando hablan mal de Inglaterra, es un francés que lo dice. Y cuando hablan mal de España, es un español quien lo dice.
  Ricard Desembre 01, 2021 | 16:19
  Els castellans a la seva, i el que diu el tgue se'l passen pels dallonses, com els polonesos i els hongaresos. I es diuen de la UE.
  Anònim Desembre 01, 2021 | 16:50
  El nostre President ha de continuar dirigint la resistència des de algun país civilitzat i no posar-se en perill que és tant com posar en perill la resistència mateixa que quedaria tocada
  Marc F. Desembre 01, 2021 | 17:43
  Doncs sanció económica per ñordia,( fons europeus) si volen euros europeus que siguin europeus en la Llei també.
   Gonzalo Desembre 01, 2021 | 18:29
   Piensa lo que dices. Si España no ve un euro, la región o comunidad autónoma catalana, tampoco.
    JordiP Desembre 01, 2021 | 21:15
    No deiau que "más vale honra sin barcos que barcos sin honra?" Sou disbaratats.
     Gonzalo Desembre 02, 2021 | 08:15
     Y vosotros unos cobardes.
  Jou Desembre 01, 2021 | 19:01
  Caspanya és un estat immadur en tots els àmbits institucionals.
   Robert Desembre 01, 2021 | 20:22
   Aleshores que hi fem encara els catalans ( excepte del nord) dins d'Espanya ? Els catalans sota sobirania espanyola ens ho hem de fer mirar. No creus ?
  Cal dir-ho Desembre 01, 2021 | 19:57
  Espanya s'enfronta de nou amb el dret de la Unió Europea, així l'acosta encara més a les tesis de Polònia, estat que fa unes setmanes va desafiar l'ordenament jurídic de la Unió quan el Tribunal Constitucional polonès va dir que considerava el dret nacional per sobre del dret comunitari. No és pas la primera vegada que Espanya no fa cas dels tribunals europeus, tampoc va deixar sortir de la presó l'eurodiputat Junqueras per a recollir l'acta d'eurodiputat malgrat la resolució del Tribunal de Justícia de la Unió Europea l'any 2019. Nosaltres, cap a la independència.
  Boquess Desembre 01, 2021 | 20:21
  De moment, molta boqueta. A veure si en Llarena respon el mateix quan ja no sigui només parlar.
  Luisnomeacuerdo Desembre 01, 2021 | 20:37
  Mortadelo como debe ser, hay que perseguir a los fascistas independentistas golpistas y no cejaremos hasta que estén en el trullo unos añitos para que se pongan al día con el resto de payasos per la repugblica.
  Vendetta Desembre 01, 2021 | 22:22
  Putaejpanya
  JordiP Desembre 02, 2021 | 10:47
  Sostenella y no enmendalla. España y yo somos así. "pasamos a saco en Gante el palacio episcopal".
  remigio III Desembre 02, 2021 | 11:31
  Contra el feixisme franquista sols ens cap la OTAN. Jutges protegits per policia europea i, els tancs de l'OTAN, per protegir la societat amenaçada. Aquesta gentola no entén altres coses. Estan on estan per el vessament de sang i, no ho deixaran sense vessar més sang. Son criminals nats. No serveixen per a res si els treuen del lloc. On son pel genocidi franquista. Tots estan tocats per prevaricacions i corrupció. No tenen on anar-hi.

Nou comentari