L’advocat del president a l’exili Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, ha fet una nova passa més en la seva estratègia judicial d’internacionalització del conflicte. Tot orientat a assolir que el president Puigdemont i la resta de membres del seu Govern a l’exili, Toni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig puguin tornar més aviat del previst a Catalunya. En el camí judicial ha irromput una resolució del Tribunal General de la Unió Europea que tot i mantenir suspesa la seva immunitat com a eurodiputat, li atorga la possibilitat de deambular lliurament per qualsevol país de la Unió sense por a ser detingut, també a Espanya. Arran d’aquesta resolució del passat 26 de novembre, i que resulta de detenció de Puigdemont a Sardenya el passat 23 de setembre, Boye ha vist una clau mestre d’obertura de la porta del retorn. D’aquí que hagi presentat un escrit de situació al Tribunal Suprem per tal d’escatir el camí d’una tornada immediata, que no imminent.
El lletrat ha aprofitat la resolució del vicepresident del TGUE, Savvas Papasavvas, per enviar una carrega de profunditat a la judicatura espanyola. La decisió de divendres passat afirmava que el plantejament del jutge instructor de la causa del Procés, Pablo Llarena, d’una qüestió prejudicial implicava la suspensió del procés judicial i, de retruc, de les eurordres que en deriven contra els exiliats. La resolució era força contundent i renyava sense embuts l’instructor espanyol. De fet, assegurava que el Tribunal Suprem “estava al corrent d’aquest efecte suspensiu“ i d’aquí li retreia que mantingués vigents les ordres de detenció.

En la mateixa resolució, el vicepresident insistia que el cas de Sàsser demostra que “les autoritats judicials d’execució no tenen intenció d’executar les ordres de detenció europees dirigides contra els diputats abans que el Tribunal de Justícia es pronunciï sobre aquesta petició”. Així mateix emfatitzava que “els diputats esmentats no corren el risc de ser lliurats a les autoritats espanyoles en aquesta fase“. La mateixa decisió assenyalava que “les autoritats nacionals han de tenir en compte la suspensió del procés penal i de l’execució de les ordres de detenció europees dirigides contra els diputats”. “La premissa que algunes autoritats nacionals competents podrien no extreure totes les conseqüències del plantejament de la petició de decisió prejudicial no pot ser sinó hipotètica”, apuntava el vicepresident. Un avís a navegants a la justícia espanyola que han de fer cas a la premissa processal que implica suspendre les ordres de detenció contra eurodiputats.
En base aquest dictament, Boye ha vist una escletxa que pot fer avançar el retorn del president i els membres del Govern exiliat. En aquest nou marc aquest matí ha registrat un escrit davant el Suprem carregat amb bala. L’escrit contè una petició d’informació “sobre l’estat del present procediment penal, que el Vicepresident del Tribunal General ha considerat suspès de conformitat amb el que preveu l’article 23 del conformitat amb el principi de cooperació lleial“. En el mateix sentit demana saber si “s’ha procedit al dictat de les instruccions oportunes per fer efectiva la suspensió del present procediment penal amb caràcter general, especialment pel que fa a les diferents ordres de detenció emeses en aquesta causa penal, comunicant aquesta suspensió a les diferents forces i cossos de seguretat de l’Estat, així com al sistema d’informació de Schengen ia Interpol“. De fet, l’advocat exigeix la còpia de les notificacions emeses suposadament per Llarena a la policia.
L’escrit té un objectiu clar: una resolució on posi negre sobre blanc que el procediment penal d’instrucció contra el president Puigdemont està suspès i per tant, no només les ordres de detenció internacional, sinó també l’estatal, estan aturades. Aquesta situació permetria el plantejament que Puigdemont i la resta de l’exili poguessin retornar a Catalunya en un termini relativament curt. La intenció de Boye és evident i aprofita el criteri del TGUE que deixa clar que malgrat Puigdemont no ostenti la immunitat parlamentària, no hi ha cap autoritat judicial que cursi la seva detenció fins que la justicia europea no resolgui sobre la qüestió prejudicial del mateix cas. Llarena ara haurà de dictar una nova providència o resolució on resolgui la petició de Boye. Del contingut d’aquesta resolució depèn en part que Puigdemont retorni més aviat que tard a Catalunya.