El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La queixa de Villarejo per haver avançat diners de l’Operació Catalunya
  • CA

El comissari retirat José Manuel Villarejo va haver de reclamar per escrit la factura de l’Operació Catalunya. Així ho indica una nota d’intel·ligència de caràcter confidencial lliurada a l’Audiència Nacional. Un document que s’incorpora en el procés de recusació del magistrat Javier Fermín Echarri que ara forma part del tribunal que jutja al comissari per les tres peces separades de les 30 de l’Operació Tàndem. Tot arran de  la trama Al Assir, el traficant d’armes amic del rei emèrit, a qui Villarejo va intentar aturar un procés judicial a Espanya per delicte fiscal arran d’un operatiu del Centre Nacional d’Intel·ligència. 

Villarejo havia de passar comptes sobre les seves gestions i entrevistes a Suïssa amb el traficant per tal que li passés informació que semblava “rellevant” per protegir les “altes institucions” de l’Estat com la monarquia. En la nota d’intel·ligència signada el 23 de juliol de 2014 remet les novetats sobre les seves trobades amb OP14, nom en clau d’Al Assir. Només començar la nota, el comissari es queixa sense embuts que l’Estat encara no li ha abonat la despesa ni de l’operació Al Assir, ni tampoc les factures de l’Operació Catalunya. 

Nota d'intel·lència amb què Villarejo rondina perquè no ha cobrat les despeses de l'Operació Catalunya/QS
Nota d’intel·lència amb què Villarejo rondina perquè no ha cobrat les despeses de l’Operació Catalunya/QS

“Fons propis no oficials”

“Han estat necessaris diverses trobades a Suïssa, als que, donada la naturalesa sensible dels mateixos, com en altres ocasions han estat sufragats amb fons propis no oficials”, informa el comissari. De fet, exposa que ha utilitzat les seves empreses i diners dels seus comptes per pagar les despeses de l’operació donat que el CNI no li ha avançat els diners de caràcter reservat. Una situació que es repetia prou sovint en diferents operatius “sensibles” tal  i com es constata a la pràctica de la prova de la vista oral a l’Audiència Nacional de les tres peces separades de l’operació Tàndem que es jutgen des de l’octubre passat.

En aquest marc, el comissari lamenta i recorda en la mateixa nota que “la relació de despeses pel cas Al Assir s’acumulen als ja pendents d’altres actuacions, que, a l’igual que els molt engreixats realitzats a Catalunya, encara no han estat reemborsats”. La nota incideix en el sistema de finançament d’algunes operacions encobertes o clandestines en el sentit que l’entramat empresarial del comissari pagava per avançat les despeses i posteriorment li eren abonades a través de fons reservats de l’Estat, ja fossin “A” -és a dir, fons reservats oficials- o “B” no oficials i que sorgeixen d’altres partides pressupostàries encara no especificades.

Una versió confirmada en el cas Kitchen

De fet, el passat 16 de desembre, tot un tòtem dels operatius policials d’intel·ligència del Cos Nacional de Policia detallava com treballaven les empreses de Villarejo a compte de l’Estat. Ho feia responent les preguntes de l’incisiu fiscal Miguel Serrano en el judici de l’Operació Tàndem.  En aquella declaració, el comissari Enrique García Castaño “El Gordo”, excap de la poderosa UCAO, la Unitat Central de Suport Operatiu del Cos Nacional de Policia, va afirmar que les empreses de Vilalrejo “s’autofinançaven” i que també servien pel Centre Nacional d’Intel·ligència. L’excap de la UCAO ha informar que Villarejo cobrava una “quantitat molt petita” dels fons reservats.

Així destacar que “l’única vegada que li va veure rebre alguna cosa de fons reservats va ser a mans d’Afers Interns pel cas de l’operació Catalunya”, el dispositiu contra el Procés. De fet, era l’explicació més formal sobre com funcionaven els fons reservats oficials fins al punt que va distingir la partida oficial d’un altra que es cobrava en efectiu en una oficina del Banc de Santander de Canillas (Madrid), població on hi ha en complex policial més important del CNP. Amb aquesta nota d’intel·ligència, que la representació processal de Villarejo ha lliurat a l’Audiència Nacional no només confirma la relació del comissari encobert com a policia de l’Operació Catalunya sinó que, a més, la va pagar.

Més notícies
Artur Mas, durant una entrevista amb El Món, el 20 d'octubre del 2020 / Jordi Borràs
Artur Mas diu que el retorn de Joan Carles I li va fer “fàstic”
Notícia: Artur Mas diu que el retorn de Joan Carles I li va fer “fàstic”
Comparteix
L'expresident valora positivament el pacte del català entre ERC, Junts, PSC i Comuns
El comissari José Manuel Villarejo a una visita a l'Audiència Nacional en l'inici del judici de tres peces separades del cas Tàndem/EP
L’operació del CNI amb Villarejo per ajudar un traficant d’armes amic de l’emèrit
Notícia: L’operació del CNI amb Villarejo per ajudar un traficant d’armes amic de l’emèrit
Comparteix
Àudios, mails, gestions, reunions i notes d’intel·ligència del cas El Assir que embolica el magistrat que ara jutja el comissari
El comissari jubilat José Manuel Villarejo a la sortida de l'Audiància Nacional el setembre del 2021 / Europa Press
Els mails de Villarejo amb el CNI sobre el 17-A: “Morets de Catalunya”
Notícia: Els mails de Villarejo amb el CNI sobre el 17-A: “Morets de Catalunya”
Comparteix
El comissari jubilat aportarà a l'Audiència Nacional quatre correus electrònics amb 'La Casa', els serveis secrets espanyols
Cospedal amb Rajoy, en una imatge d'arxiu | ACN
L’informe Cospedal sobre l’Operació Catalunya: “Negociar i bombardejar”
Notícia: L’informe Cospedal sobre l’Operació Catalunya: “Negociar i bombardejar”
Comparteix
Els diaris de Villarejo reflecteixen el poder de l’exsecretària general del PP en el pla contra el Procés

Comentaris

  1. Icona del comentari de: fideli a maig 28, 2022 | 15:44
    fideli maig 28, 2022 | 15:44
    roma no paga traïdors, ruc
  2. Icona del comentari de: X2 a maig 28, 2022 | 16:10
    X2 maig 28, 2022 | 16:10
    Quanta merda , en això d'Espanya, no?
  3. Icona del comentari de: Gonzalo a maig 28, 2022 | 16:24
    Gonzalo maig 28, 2022 | 16:24
    Els serveis secrets espanyols som com la TIA. Se n'enfoten des de Portugal fins a Finlandia i fins a Turquia.
  4. Icona del comentari de: ton c. a maig 28, 2022 | 17:51
    ton c. maig 28, 2022 | 17:51
    senyor de la gorra, aixó no s´ho creu ni vosté, sapastre,
  5. Icona del comentari de: Anònim a maig 28, 2022 | 20:19
    Anònim maig 28, 2022 | 20:19
    I que et pensaves tros d'ase? Ara ja saps com ens sentim els catalans, cornuts i pagar el veure. Per cert, que ve es llegeix el diari El cap de setmana sense trolls de pagament.
  6. Icona del comentari de: Pilar a maig 29, 2022 | 08:52
    Pilar maig 29, 2022 | 08:52
    L'R78 no tracta bé ni respecta els tractes amb als seus, però Nerk ens jura i perjura que l'R78 ens donarà un referèndum d'autodeterminació vinculant per perdre el xec en blanc de >16.000.000.000€ anuals que rep dels polacos "a cambio de nada"... Parauleta de Junqueras, que com tots sabem, i si no ens ho recorda ell, Junqueras és honest, decent i bona persona.
    • Icona del comentari de: Anònim a maig 29, 2022 | 13:07
      Anònim maig 29, 2022 | 13:07
      Al menys és en un partit que no es corrupte com els corruptgents. Mans netes noia, que els del teu partit no saben que és. I de pas torneu tot el que heu robat, incluint la independència
  7. Icona del comentari de: Delfí Artós a maig 30, 2022 | 11:35
    Delfí Artós maig 30, 2022 | 11:35
    Villareco un cas paradigmàtic i molt grotesc de com es descobreixen els "secrets" d'estat espanyol. Quan entre els propis interessats hi ha desavinences, lluites internes, discòrdia, desacords etc aleshores hi ha venjances i autodefensa en forma de delacions, acusacions, recriminacions, reprovacions... cosa que fa que ho revelin tot o quasi tot. El cas de villareco és bestial, un funcionari servidor d'Espanya des del 1972 (abans del començament de l'inacabat procés transició 78) que també aprofitava la posició de funcionari espia per a fer "feinetes" de caire "privat" i fer-se un sobresou, sempre ho ha enregistrat i ho emmagatzemat tot, ara solament ha de triar allò que vol que sigui conegut. El 1995 també hi va haver un cas sonat dels serveis "d'intel·ligència" espanyols, aleshores ho van resoldre amb la dimissió, entre altres, del conegut Narcís Serra (aleshores vicepresident de govern espanyol, però, prèviament havia estat "menistro" de defensa espanyol i doncs responsable) i sobretot amb el canvi de nom de l'organisme, cosa típica també espanyola, canviar el nom de cara a l'opinió pública per a no canviar res del contingut.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa