El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La policia patriòtica continuava conspirant contra Trias l’any 2017

Xavier Trias era un objectiu de la policia patriòtica espanyola fins i tot després que es descobrís la “burra”, l’enganyifa, del seu suposat compte corrent en un banc suís l’any 2014. Una operació de la qual, segons els àudios publicats per El Món, n’estava al corrent el jutge de l’Audiència Nacional Fernando Andreu, que va mirar cap a una altra banda tot i saber que era una informació fake i que formava part de l’Operació Catalunya. L’any 2017, la policia patriòtica de Mariano Rajoy no només va intentar fer creure que la informació sobre els suposats fons de Trias era certa sinó que, a més, va tenir a les seves mans un altre dossier amb dades més suposats comptes corrents que, finalment, no van veure la llum. A més, van intentar embolicar serveis secrets estrangers en l’operació contra la figura de l’exalcalde de Barcelona.

La persecució a Trias es torna a constatar a través dels whatsapps que compartien l’exsecretari d’Estat de Seguretat, Francisco Martínez, i l’ex director adjunt operatiu (DAO) del Cos Nacional de Policia, Eugenio Pino. Els missatges, als quals ha tingut accés El Món, s’han incorporat a la macrocausa Tàndem, que investiga les activitats del comissari d’intel·ligència jubilat José Manuel Villarejo. De fet, aquests missatges formen part d’un nou gruix de prova documental de la peça separada número 7 que instrueix el jutges Manuel García Castellón, batejada com Operació Kitchen, sobre l’espionatge de la brigada política al tresorer del PP, Luis Bárcenas. En un dels xats, s’envia l’informe “XTVL”, acrònim de Xavier Trias i Vidal de Llobatera.

“Li he donat a Cosidó”: l’informe per a l’exdirector general de la Policia

En concret, el sumari inclou un xat de la tarda del 5 de juny del 2017. Eugenio Pino es dirigeix a Francisco Martínez donant detalls sobre com va anar l’Operació Trias. Un extens informe que situa els seus inicis l’estiu del 2014 i que s’ha remès a l’exdirector general de la Policia, Ignacio Cosidó. Aquest informe indica que “a l’estiu del 2014 als mitjans de comunicació hi ha uns indicis clars de corrupció sistèmica a Catalunya amb el cas Palau/Millet, en dates coincidents amb l’època en què XTVL era el màxim dirigent de CiU a Barcelona i que tenen a veure amb finançament irregular del partit que fins i tot va portar a la desaparició del mateix perquè no es poguessin vincular el partit i la corrupció, que preocupen la societat i la policia”. Un resum, doncs, de la conversió de CDC en el PDeCAT i del cas Palau ,on s’hi va embolicar els dirigents de Convergència.

A continuació, afegeix que “al CNP es té coneixement d’un informe que l’Oficina Antifrau de Catalunya envia al SEPBLAC sobre finançament des de països/societats off shore de fons privats que sostenen el projecte de la Marina del Port Vell en terrenys públics durant el mandat de XTVL al capdavant de l’Ajuntament de Barcelona”. “Aquesta mateixa font”, continua, “ens diu que pel que fa a l’Advocacia de l’Estat se li prohibeix a l’Oficina Antifrau investigar, per ser competència estatal allò que afecta el Port de Barcelona, però que hi ha indicis clars que s’hi estan movent molts diners i que tots els partits poguessin estar pringats en comissions irregulars, així com persones particulars”. En aquest context, admeten que van fer una investigació prospectiva. “Es mira per tots els mitjans disponibles si algú que pogués tenir accés al cobrament de comissions, per càrrec i exercici professional, pogués tenir un compte en paradisos fiscals que estiguessin ocultant aquesta evasió de diners de què hi ha indicis sòlids”, manifesta.

Un dels missatges ja al mes de novembre on Pino assegura que passarà un nou número de compte de Trias/Quico Sallés
Un dels missatges ja al mes de novembre on Pino assegura que passarà un nou número de compte de Trias/Quico Sallés

“Servei d’intel·ligència amic”

L’informe continua situant-se al setembre de l2014, quan la policia patriòtica “rep informe XTVL procedent d’una font col·laboradora (d’un servei d’intel·ligència d’un país amic i condecorada per la policia espanyola quan treballava als serveis antiterroristes, ja que en aquell moment és un comandament alt, amb rang al de subdirector, de la policia d’un altre país) de total solvència, que altres vegades ha col·laborat amb nosaltres (en temes de terrorisme) i ha estat una col·laboració amb èxit”. “El 10 d’octubre del 2014, l’informe XTVL es traspassa, amb ofici de remissió, de la DAO a la Consell General del Poder Judicial perquè s’efectuin totes les gestions que siguin necessàries per a la determinació dels fets denunciats en aquest informe i la seva tramesa als tribunals de justícia, de poder acreditar els extrems denunciats”. Una informació que contrasta amb el fet com la policia patriòtica va explicar al jutge Andreu com s’havia produït la compra de la informació sobre Trias, que era absolutament falsa.

“El 27 d’octubre del 2014, la notícia surt publicada al diari nacional El Mundo. I l’endemà, el número de compte que venia a l’informe, que en aquell moment ja té no sabem quantes persones”, continua l’informe. “El dia 31 d’octubre del 2014, només quatre dies després que aquesta notícia fos publicada, el senyor XTVL exhibeix públicament un informe expedit per, segons el demandant, els serveis jurídics de l’entitat UBS, (no sabem qui són les persones signants), acreditant que ell no té cap compte en aquesta entitat bancària”, addueix. En aquest punt, Pino recomana continuar investigant perquè “es fa constar que al document que exhibeix inicialment, figurava Xavier Trias i Vidal de Llobatero (canviant una a per una o al segon cognom)”. “Verificar bé això”, insisteix.

Part de l'informe tramès per whatsapp sobre Trias de Pino a Martínez que li han passat a Cosidó/Quico Sallés
Part de l’informe tramès per whatsapp sobre Trias de Pino a Martínez que li han passat a Cosidó/Quico Sallés

“Trias ho sabia abans” i la “solvència del servei secret estranger”

La policia patriòtica s’intenta excusar del nyap de l’operació contra Trias argüint que l’exalcalde segurament tenia “informació prèvia” i això “li va permetre preparar i anticipar la resposta”. Fins i tot assenyalen que va portar a terme una campanya mediàtica per fer passar la notícia com a falsa. També hi sumen que el dia 14 de novembre del 2014 la Brigada de Blanqueig de Capitals i Anticorrupció de la Unitat Central de Delinqüència Econòmica i Fiscal de la Comissaria General de Policia Judicial va enviar un informe a la fiscalia especial contra la corrupció i la criminalitat organitzada, sol·licitant l’obertura de diligències de recerca amb registre de sortida número 58.107/2014 i registre d’entrada a la Fiscalia número 1923. El març del 2015, la Fscalia va arxivar la investigació perquè entenien que no tenia cap base. És més, asseguren com a ‘prova de càrrec’ que Trias “va estudiar a Berna” i per aquest motiu tenia relació amb Suïssa.

La policia no va quedar satisfeta perquè “la font que aporta la informació provinent d’un servei estranger era de tota solvència i fiabilitat, motiu pel qual es demana que s’iniciï una investigació per aclarir tots els aspectes relacionats amb la informació”. Així, van enviar policies a Suïssa que no van poder aclarir la informació més enllà d’una presumpta captura de pantalla de l’hipotètic compte. Amb aquest “pantallasso” intenten reiniciar la investigació malgrat que “no ofereix totes les garanties jurídiques exigibles” perquè consideren que “encara és un element de convicció suficient per intentar continuar amb les gestions”.

És més, Pino emfatitza que tenien una còpia de la targeta de la constitució del compte amb la “signatura original de XTVL” que “finalment no se’ns va aportar, ja que la font ens indica que s’han extremat les mesures de precaució al banc amb la informació concernent al senyor XTVL de forma extrema”. “Està clar”, replicava Martínez. El 5 de novembre del 2017, Pino aprofitant una informació d’El Confidencial sobre Trias advertia Martínez: “Sortirà un altre compte, ens ha costat molt però sortirà”. No va sortir mai. Continuarà.

Part del xat entre Pino i Martínez on li passa l'informe que ha fet per Cosidó sobre els suposats comptes de Trias/Quico Sallés
Part del xat entre Pino i Martínez on li passa l’informe que ha fet per Cosidó sobre els suposats comptes de Trias/Quico Sallés

Més notícies
Artur Mas i Carles Puigdemont abans de sortir cap al TSJC per al judici del 9-N / EuropPress (06/2/2017)
L’efecte Trias fa revifar el gen convergent de Junts per al 28-M
Notícia: L’efecte Trias fa revifar el gen convergent de Junts per al 28-M
Comparteix
La marxa de Junts del Govern no evita que alcaldes històrics de CIU se sumin al projecte de Turull i Borràs de cara a les municipals
El líder del PDeCAT a l'Ajuntament de Barcelona, Xavier Trias, en el seu últim ple, el 3 de maig del 2019. (ACN)
La policia patriòtica va comentar com van enfangar Trias a un jutge de l’Audiència Nacional
Notícia: La policia patriòtica va comentar com van enfangar Trias a un jutge de l’Audiència Nacional
Comparteix
ÀUDIOS | Villarejo va explicar en un dinar al magistrat Fernando Andreu com havien "venut la burra" als periodistes d''El Mundo' i que el número dos de Fernández Díaz n'estava al cas
Trias ressalta el civisme del 20S i les crides a que ningú “faci ximpleries”
Notícia: Trias ressalta el civisme del 20S i les crides a que ningú “faci ximpleries”
Comparteix
Cap acusació pregunta a l'exalcalde de Barcelona
El comissari Villarejo en rebre una condecoració ara fa onze anys/Quico Sallés
El Ministeri d’Interior va donar tres identitats oficials a Villarejo
Notícia: El Ministeri d’Interior va donar tres identitats oficials a Villarejo
Comparteix
Els investigadors ressalten l'excepcionalitat de la seva situació, i el comissari era presentat internacionalment com a "cap dels agents encoberts" del CNP

Comentaris

  1. Icona del comentari de: almogaver.cat a març 27, 2023 | 04:19
    almogaver.cat març 27, 2023 | 04:19
    "És patètica la lleugeresa dels malvats. Creuen que tot els sortirà bé" (V. Hugo) Varen perseguir i difamar al Sr. Tries, una gran persona, per posar-hi una gran tanoca. I així va i així està Barcelona, i així mateix és com volien els malvats que anés Barcelona, Catalunya i la perseguida minoria catalana. El mateix els turcs, volien destruir la Grècia (Bressol d'Europa) Abans de que sigues independent del corrupte turc. Que no s'adonen que a Catalunya ja hem votat per Referèndum la nostra independència? I ara ja no és qüestió de si; sinó de quant; farem efectiu el mandat de les urnes?
    • Icona del comentari de: girigall a març 27, 2023 | 08:41
      girigall març 27, 2023 | 08:41
      D'acord, però no us serivirà per blanquejar en Tries. És un producte de l'estat amb la conivenica de junts. Ep, que ER és pitjor....
    • Icona del comentari de: MHP a març 28, 2023 | 13:43
      MHP març 28, 2023 | 13:43
      Un referèndum????? per l'independència???????? Estàs segur que no va ser una xarlotada?
  2. Icona del comentari de: Gecko a març 27, 2023 | 12:14
    Gecko març 27, 2023 | 12:14
    Cap novetat, l'estat espanyol des de fa segles ha empaitat, empaita i empaitarà catalans. La qüestió és que hi fem els catalans el 2023 encara sota sobirania espanyola. La resta donar voltes i més voltes per a no res, per a no arribar enlloc i romandre dins el tapís roulant que ens ha parat Espanya com a parany i del qual els catalans sembla que no en sabem sortir. Primer de tot els catalans el què hem d'aprendre, és a autoprotegir-nos, a saber que hem de prendre mesures de seguretat i cautela quan ens movem, ens comuniquem etc. Hem de fer com els nostres pares i avis durant el franquisme, però, és clar adaptat al segle XXI. Per a començar actualment ja hi ha guies i protocols que ens ajuden a saber que hem de tenir en compte i com utilitzar les eines informàtiques etc. La mandra i la autoconfiança no han de prevaldre mai, però, encara menys en situacions com l'actual en la qual ja sabem que "feien" els espanyols, i que son capaços de fer, per si algú era incapaç de creure-ho
  3. Icona del comentari de: Kiss a març 27, 2023 | 13:07
    Kiss març 27, 2023 | 13:07
    Podeu muntar totes les palles mentals que volgueu, però esperem que en l’hora cabdal estem tots al lloc .
  4. Icona del comentari de: Guim a març 27, 2023 | 17:38
    Guim març 27, 2023 | 17:38
    Caram, caram amb l'Stasi hispana.
  5. Icona del comentari de: Gonzalo a març 27, 2023 | 19:13
    Gonzalo març 27, 2023 | 19:13
    Y los indepres vais a votar al trias? Sabéis a quien lleva en el puesto número 2, verdad? Jajaja! Neus Munté. La que dijo, palabras textuales, que "obviamente, el 1 de octubre no fue un referéndum legal". Jajaja! Jajaja! Y les seguís votando! Jajaja!
    • Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a març 27, 2023 | 22:19
      Luisnomeacuerdo març 27, 2023 | 22:19
      El próximo alcalde Gonzalo, será independentista.
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a març 27, 2023 | 22:20
      Pere Llimonera i Citronell març 27, 2023 | 22:20
      Coño Gonzalo! Aún votas a Ciudadanos?
  6. Icona del comentari de: Gonzalo a març 27, 2023 | 19:56
    Gonzalo març 27, 2023 | 19:56
    Era ilegal si, pero lo hacían por España. En nuestra democracia todo cabe, somos la administración de toda Europa.
  7. Icona del comentari de: fat boy a març 27, 2023 | 20:09
    fat boy març 27, 2023 | 20:09
    Doncs es veu que no n'ha tingut prou perque encara esta contra la independencia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa