Argimon alerta del perill de “recentralització” de l’Estat després de la Covid-19

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha alertat aquest dimecres sobre el perill que l’Estat caigui en la “temptació” de “recentralització” després de la pandèmia de la Covid-19. Argimon ho ha dit durant la presentació d’un informe de l’Institut d’Estudis de l’Autogovern (IEA) que denuncia “l’opacitat” en la gestió de la pandèmia per part dels òrgans estatals. Sota el títol Les relacions intergovernamentals en l’Estat autonòmic durant, l’informe apunta unamanca de transparència pel que fa als “acords adoptats” pel Consejo Interterritorial del Sistema Nacional de Salud (CISNS), l’òrgan de coordinació i cooperació més important durant l’emergència sanitària, que va optar per la “verticalitat” en la presa de decisions. L’informe denuncia a més “la inoperància” de la Conferència de presidents, on s’anunciaven acords aprovats pel consell de ministres.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha assegurat durant la presentació de l’informe al costat del director de l’IEA, Joan Ridao, que malgrat les crítiques a la gestió Covid-19 “la relació entre els governs ha estat correcta i fructífera en general”, però ha insistit en el “perill de la recentralització, que ha estat evident en alguns moments i continua sent evident”. Riado ha atribuït la centralització del poder de decisió a una opció política per reforçar la imatge del govern davant la situació de crisi.

Tant Argimon com Ridao han qüestionat la declaració de l’estat d’alarma en la primera part de la pandèmia, tot i considerar que es reunien els “supòsits” que el feien pertinent. Ara bé, els dos han dit que altres instruments més respectuosos amb l’estat de les autonomies s’haurien pogut fer servir, com per exemple, la Llei de salut pública de Catalunya que va permetre el confinament perimetral de la Conca d’Òdena, que no va ser impugnat pels tribunals. Per la seva banda, Ridao ha dit que “la centralització del poder de decisió va portar a situacions paradoxals i delirants en molts casos, com és el cas del tractament homogeni territorialment de les mesures”.

Argimon ha remarcat que la “idea de centralització ha estat flotant tots aquests mesos i continua flotant perquè, ens agradi més o menys, les competències de gestió dels serveis sanitaris rau en els governs autonòmics, però dues o tres —que són clau i que incideixen molt en la gestió del dia a dia— no i per això és necessària la cogovernança”. El conseller ha criticat per exemple que l’Estat fallés amb la compra de material sanitari.

Per la seva banda, Ridao ha assegurat que, de cara a crisis futures, cal apostar per la modificació de la legislació estatal i la llei de salut pública catalana. A banda, ha dit el director de l’IEA, en breu el Tribunal Constiturcional podria declara inconstitucional també la cogovernança, després d’haver declarat el primer estat d’alarma inconstitucional. “Per precisar quins elements de la crisi necessiten els governs per no deixar en mans de tribunals i jutges el poder de decisió total”, ha indicat Ridao.

Comentaris

    JordiP Octubre 20, 2021 | 20:03
    La recentralització, senyors, està funcionant a tot taco. S'està "consiguiendo el efecto", però com que són uns xapusserus i uns tuercebotas, "se nota el cuidado". Els molt cretins estàn obligant a que destinem més recursos a contrarrestar aquesta invasió, perdent alguna passada en el dia a dia. I portem 550 anys en aquest pla. Filant prim, podriem dir que des del Compromís de Casp que estem intentant parar els peus a aquesta colla de chiquiliquatris castellans que pretenen viure abase dels nostres recursos i la nostra suor. Hem de marxar.
    Gerard de sarria Octubre 21, 2021 | 06:08
    Menys el vostre sou· sou treballadors directes del Maligne.

Nou comentari