Apujar les cotitzacions un 0,6%, la proposta d’Escrivá per garantir les pensions

El govern espanyol ha proposat que la pujada de les cotitzacions socials durant deu anys per pagar les pensions de jubilació de la generació més nombrosa, la del baby boom, sigui del 0,6%, una dècima més que el 0,5% que havia plantejat anteriorment, segons han informat CCOO i UGT a la sortida de la mesa de diàleg social d’aquest dilluns. L’executiu planteja que les empreses assumeixin un 0,4% de l’augment i els treballador el 0,2% restant, segons han explicat fonts del diàleg social a l’Agència Catalana de Notícies. Aquest repartiment és encara insuficient pels sindicats, que reclamen que els empresaris absorveixin el 0,5% de l’increment.

La pròxima trobada de la mesa serà el dilluns 15, quan es preveu que es pugui tancar un acord entre el govern espanyol i els sindicats. El ministeri d’Inclusió i Seguretat Social, liderat pel ministre José Luís Escrivá, que encapçala la negociació, ha valorat la trobada com “molt productiva”. El ministeri ha accedit a presentar “petites modificacions” per assolir un acord sobre l’anomenat Mecanisme d’Equitat Intergeneracional, que ha de substituir el factor de sostenibilitat aprovat pel PP i ha de garantir les pensions. “S’estan realitzant avenços i les converses continuaran en els propers dies”, ha dit un dels portaveus del ministeri.

Els sindicats han continuat mantenint que veuen amb bons ulls que el plantejament se centri a augmentar els ingressos de la Seguretat Social i no a retallar les pensions, però han assenyalat que la proposta de l’equip de José Luis Escrivá ha de ser “millorada” en termes de “suficiència”, és a dir, ha d’incorporar més ingressos i repartint de manera òptima distribució addicional entre empreses i treballadors.

En aquest sentit, les organitzacions sindicals CCOO i UGT també reclamen que els acords es facin de tal manera que no predeterminin les negociacions futures, “en cas de ser necessàries” en la mesa de diàleg social.

La Moncloa aprova un crèdit de 5.000 milions per a la Seguretat Social

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dilluns un reial decret llei que permet la concessió d’un crèdit extraordinari de 5.012 milions d’euros a la Seguretat Social. L’objectiu d’aquesta mesura és equilibrar l’efecte que van tenir les despeses vinculades a la crisi de la covid-19, com ara les exempcions en les cotitzacions dels Expedients de Regulació Temporals d’Ocupació (ERTO), les exempcions per incapacitat temporal, les exoneracions de les quotes a la Seguretat Social o les prestacions per a autònoms. Segons ha indicat aquest dilluns el govern espanyol, el projecte dels pressupostos generals de l’Estat per al 2022 inclou una transferència per 18.396 milions a la Seguretat Social, gairebé 4.500 milions més que l’any passat.

Comentaris

    Josep Novembre 08, 2021 | 16:35
    i els autonoms s'ho menjen tot. els diners ben lluny de les urpes ñordes.
    Tano Novembre 08, 2021 | 20:22
    En todo caso bajando los sueldos de la Casa Real, hasta el último político de todas las formaciones, se crearia un ahorro tal, que no seria necesario, ni cargarlo a la empresa, ni tampoco al trabajador. No os parece?. Ah no, todas sus Señorías no estarían de acuerdo, por tanto siempre le toca al pueblo agachar la cabeza y decir Amén. Esto es España la grande, y libre sobre todo.

Nou comentari