Qui és Alberto Rodríguez, el diputat canari que ha desencadenat la crisi

Alberto Rodríguez, el diputat canari de Podem que ha desencadentat la crisi institucional a tres bandes a Espanya per la retirada del seu escó, va arribar a la política institucional el 2016 com a diputat al Congrés després d’anys d’activisme: des del sindicalisme quan treballava d’operari en una refineria de petroli fins a la militància a Izquierda Unida i a diferents moviments socials. El 2012 va ser detingut durant les manifestacions del 15-M, la gran protesta que va donar peu a la fundació posterior de Podem, sota el lideratge de Pablo Iglesias.

Rodríguez va cridar l’atenció dels mitjans el primer dia que es va presentar al Congrés dels Diputats pel seu aspecte amb un pentinat de rastes, barba i vestimenta informal. La seva irrupció a la cambra va personificar el canvi de codis a la cambra espanyola. El xoc per alguns membres de la classe política espanyola, sobretot per la banda conservadora, va deixar algunes perles, com la de la vicepresidenta del Congrés en aquell moment, la popular Cèlia Villalobos, que va dir: “A mi mentre les portin netes perquè no em passin polls, em sembla perfecte”.

També des de la premsa es van fer comentaris contra l’aspecte del diputat. La periodista Pilar Cernuda va suggerir que arribaven “males olors” de la bancada de Podem. Això va provocar que Íñigo Errejón, que aleshores era el número dos de la formació lila, intervingués per denunciar la falta de respecte vers els seus companys i que el que llastra la higiene d’un grup parlamentari és la corrupció.

Més enllà del seu aspecte, l’activitat parlamentària de Rodríguez no ha destacat especialment. Tot i així el 2019 es va convertir en el nou secretari d’organització de Podem en substitució de Pablo Echenique. Els fets que han desencadenat l’actual crisi es remunten al 2014 en una manifestació en la qual s’acusa el diputat d’haver agredit un policia. El 20 de gener de 2021 el Tribunal Suprem va imputar el diputat per un presumpte delicte d’atemptat contra l’autoritat i falta o delicte lleu de lesions. Un cop el Congrés dels Diputats va acceptar el suplicatori, el Suprem va continuar el procés contra Rodríguez, que ara finalment ha estat inhabilitat.

Comentaris

  Luisnomeacuerdo Octubre 23, 2021 | 12:49
  Ya con ver la pinta es culpable sin duda. Perroflauta de libro. Etro éxito más de los tribunales de España, esto es un no parar, primero les damos a los fascistas independentistas y ahora a los fascistas comunistas, los mayores asesinos de la historia de la humanidad.
   Anònim Octubre 23, 2021 | 15:16
   i tu un comemierda fascista xupa nabos borbonicos
   AGSA Octubre 23, 2021 | 15:16
   i tu un comemierda fascista xupa nabos borbonicos
  Pep Octubre 23, 2021 | 17:30
  A ver, basura ñorda Por qué no dejas a la gente tranquila? No puedes ser menos facha?
  Basura Octubre 23, 2021 | 20:43
  Me gustaría saber si el objetivo del Món es sólo crear el odio. ¿Qué tipo de periodistas sois ? Habéis dedicado DOS párrafos hablando del aspecto de una persona. Esto no es periodismo - esto es basura.

Nou comentari