El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
50 personalitats internacionals a favor de l’amnistia: de Yoko Ono a Dilma Rouseff
  • CA

La diplomàcia d’Òmnium Cultural s’apunta un nou gol en la batalla de la internacionalització del conflicte de l’Estat amb Catalunya. La delegació de l’entitat a Brussel·les, Òmnium Civil Rights Europe,  ha difós un manifest titulat Dialogue for Catalonia subscrit per mig centenar de personalitats internacionals en què es “demana l’amnistia per als represaliats per l’Estat espanyol en el marc del procés sobiranista com a primer pas per a la resolució del conflicte polític”.

El signen, entre d’altres, Dilma Rousseff, expresidenta del Brasil; Gerry Adams, polític irlandès, impulsor dels acords de pau d’Irlanda del Nord; Yoko Ono, cantant; Ai Wei Wei, artista i activista xinès exiliat a Alemanya; i cinc premis Nobel: Shirin Ebadi, advocada iraniana; Adolfo Pérez Esquivel, pacifista argentí; Jody Williams, activista americana pels drets humans; Mairead Corrigan, activista per la pau a Irlanda del Nord –tots quatre Nobels de la Pau– i l’escriptora austríaca Elfriede Jelinek, premi Nobel de Literatura.

Els 50 signants lamenten la judicialització del conflicte polític català. De fet, creuen que l’agreuja. “Ha comportat una repressió creixent i cap solució”, signen. Alhora, fan una crida al “diàleg sense condicions” de les parts “que permeti a la ciutadania de Catalunya decidir el seu futur polític”. Així mateix, “exigeixen la fi de la repressió i l’amnistia per als represaliats”

Per la seva banda, el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, condemnat a 9 anys de presó i sense drets penitenciaris, ha assegurat que “qualsevol vulneració de drets fonamentals és un atemptat contra la democràcia arreu del planeta”. Cuixart destaca que els 50 signants “denuncien una vegada més l’incompliment del dret internacional per part de l’estat espanyol”. En aquest sentit, lamenta “la greu anomalia d’un estat de la Unió Europea que, per tal de negar el dret a l’autodeterminació de Catalunya continua ignorant l’ONU i les principals organitzacions de drets humans del món”. Una situació que reclama com “imprescindible” l’amnistia  per tal “d’afrontar la resolució democràtica del conflicte polític que ens manté a la presó i a l’exili”, segons el manifest.

El manifest Dialogue for Catalonia també posa de relleu els nombrosos posicionaments internacionals, com el Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de l’ONU, que reclama la llibertat immediata dels presos polítics i denuncia les vulneracions de drets fonamentals. El text impulsat per Òmnium Civil Rights Europe, la filial al cor d’Europa de l’entitat sobiranista, el signen també relators especials de Nacions Unides, com ara Ben Emmerson o Michel Forst; presos polítics d’arreu del món, com Osman Kavala, Joshua Wong i Can Dundar; activistes com Mirta Baravalle, fundadora de les Madres de la Plaza de Mayo; polítics internacionals com Ronald Kasrils –ministre de Sud-àfrica i lluitador contra l’apartheid–, Milan Kucan –expresident d’Eslovènia–, Rémy Pagani –alcalde de Ginebra–, José Bové –activista, sindicalista i eurodiputat francès–; personalitats del món de la cultura, com la cantant i activista Joan Baez, i escriptors com l’escocès Irvine Welsh i la bosniana Lana Bastasic, guanyadora del Premi de Literatura 2020 de la UE. També firmen el text directors d’institucions internacionals referents en drets humans, com Clayborn Carson –director de l’Institut Martin Luther King, Jr.– i Ramin Jahanbegloo –filòsof iranià director del Centre Mahatma Gandhi per la Pau. El manifest ha estat publicat al diari nord-americà The Washington Post i al britànic The Guardian

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa