Els valors de la Merkel

"Mentre Alemanya es fa fotre i encara amb duresa les festes nadalenques, aquí reclamem l'obertura total"

En temps de crisi, d’inseguretat, d’empobriment, és quan es valora més la política seriosa, digna de confiança, sòlida. És quan busquem polítics/es previsibles, coherents, responsables, fiables, amb més idees que ocurrències, capaços/es de resistir la pressió, immunes a les ximpleries populistes i al festival simplista de les xarxes socials, que ens empobreix tant com enriqueix els seus amos… i els que se n’aprofiten per controlar-nos.

Per si no ho sabem encara, estem fotuts, i més que n’estarem. Ja ens n’anirem adonant. Ens espera un 2021 més difícil que el 2020.

Ens prometen vacunes, ens diuen que a la primavera o a l’estiu estarem ja al principi del final, però probablement només estarem al final del principi.

El realisme dur és el de la Merkel, un realisme germànic, sí, que aquí no estem preparats per digerir. Mentre aquí tothom pressiona per tenir un “Nadal normal”, cosa “normal” perquè cadascú té els seus interessos, les seves necessitats i les seves desesperacions. Però Alemanya opta per la línia dura. Amb dades sanitàries millors que les nostres.

Com deia el doctor Argimón: si fóssim més rics, aplicaríem mesures més dures i tindríem diners per compensar els que més les pateixen, a més de garantir una sanitat pública més forta.

Però, realment som tan pobres que no ens ho podem pagar?

Sí i no. Òbviament, un país industrial és més potent que un país de serveis, de turisme i de totxo i negoci immobiliari. Catalunya és això, impregnada de l’Espanya inviable, tot i que podria ser una altra cosa..

Ho veurem en breu, quan arribi el repartiment dels fabulosos fons europeus que en teoria ens hauran de treure de la misèria. Una pluja de milions europeus que no ens acabarem, però n’hi ha que sí que se’ls acabaran: els que viuen “acampats sobre l’Estat”, els que es quedaran aquests fons i en repartiran algunes engrunes a la resta del país.

Aquest serà el paisatge post-crisi català i espanyol: tot es confiarà al miracle dels fons europeus.

Mentre Alemanya es fa fotre i encara amb duresa les festes nadalenques, aquí reclamem l’obertura total. Mentre Alemanya consolida una economia industrial, capaç de crear autèntic valor afegit, aquí ens perdem, amb tots els respectes, en els bars, els comerços o els espectacles i les festes, sense que ens adonem que hem perdut el sentit de la proporció. Clar que estem desesperats, i molt, però la solució és una altra: menys bars, menys comerços anorèxics, més fàbriques. I sens dubte, més justícia fiscal, que és l’altra part de l’estafa en la qual hem caigut.

Els fons europeus els veurem passar per l’estratosfera, lluny de nosaltres.

Ho hem de resoldre des de baix, des de la base, i encara no ens hi hem posat i qui sap si ens hi posarem. La manera espanyola de resoldre les crisis és esperar que des de fora arribi un miracle. Si no reinventem una manera catalana de sortir de tot això, “estarem” espanyols per sempre més. Ull, perquè és un vici còmode, planer… i les coses no canvien mai.

Frau Merkel ho sap millor que ningú. Com també sap que ser alemany/a no és tan fàcil com sembla. Ni és de franc, per descomptat. I encara més: és incompatible amb ser espanyol/a.

Comentaris

  Doctor Strangelove 13/12/2020 10:16 pm
  Tio, tu no ets curt, ets el següent. Però com podeu permetre que un retardat escrigui aquestes bajanades? Doc
  EL AVI DE CARDEDEU .. JA SENTO DIR A VERGES LA CONSELLERA DE SALUT , LO QUE PASA EN ALEMANIA NO PASARA A CATALUNYA CON VA DIR DE ITALIA . 14/12/2020 9:41 am
  ANGELA MERKEL Te una cosa no tenen el Govern Espanyol o el Català , que lo que diu ella tot el seu Govern i estan de acord .DE aquesta manera la LA CANSILLER ALEMANA Te tot el PODER I LA FORÇA Per fer les lleis que calen per EL BE DEL PAIS I DE LA SEBA GENT ..EN ALEMANIA No se suben Sous duran LA PAMDEMIA CON SI HAN FET A ESPAÑA I A CATALUNYA . Cuan en realitat se tenian que BAIXAR ELS SOUS PER ANAR MILLOR EL PAIS .. Alla NO COBREN DIETAS Els que no tenen dret
  Gonzalo 14/12/2020 12:55 pm
  Debemos de fijarnos más en alemania. artículo 21.2 de su constitución :son inconstitucionales los partidos que “por sus fines o por el comportamiento de sus adherentes tiendan a desvirtuar o eliminar el régimen fundamental de libertad y democracia, o a poner en peligro la existencia de la República Federal de Alemania”.
  Narcís ( molt fúmer el paperot amb la bandera o vegi's mateix madrid .. però sempre havent de rebre diners forans .. i, ja posats, mateix CSIC algun cop ha estat pioner en quelcom ? ) 14/12/2020 1:42 pm
  No li estranyi a l' autor ( ja sé que no pas ) , ço és, què passà amb l' Ictíneo I de Narcís Monturiol i Estarriol i cap ajut governamental .. àdhuc amb el mateix Ictíneo II amb subscripció popular i llançat a ferralla .. ! què passà amb l' autogir/ giroavió o helicòpter d' en Juan de la Cierva i Codorníu on va ser ben explotat a Anglaterra i ací , sense comentaris ..! PD : no digué ( imagino que irònicament ) l' Unamuno aquell .. allò de ' que inventen ellos ' ?
  Rovira fora de la realitat 14/12/2020 6:59 pm
  Com molts altres. Catalunya és Espanya. Parlar de Catalunya i Espanya com a ens diferents és una de les xorrades màximes del nacionalisme català i d'altres nacionalismes regionals. Tots els articles basats en aquesta falsa dicotomia són també falsos i no expliquen la realitat.
  Bot 15/12/2020 8:39 am
  Els valors de la merkel es fomentar una pandèmia que ve d’una superdictadura comunista hipertrofiada per les elits com és Xina
  "La manera espanyola de resoldre les crisis és esperar que des de fora arribi un miracle" 15/12/2020 2:18 pm
  ¿Un milagro en plan "Europe, help us!"? ¿Piensa el Sr. Rovira que TODOS los españoles son procesistas?

Nou comentari