Últimes notícies sobre l’ultimàtum

"El lideratge d'Aragonès, però, està limitat abans de néixer. Està limitat pels trenta-dos escons de JxC, l'antiga "neoconvergència" que, expulsada per la porta, va tornar per a la finestra i va esdevenir ubicua"

L’ultimàtum no era un ultimàtum, sinó un desideràtum. L’u de maig no era un termini, ni tan sols un llindar, sinó un canvi de marxa. Cal posar la llarga perquè l’u de maig comença el compte enrere per a la dissolució del Parlament i la convocatòria de noves eleccions. Amb una majoria absoluta independentista en vots i escons, els partits dits independentistes no es posen d’acord per bastir un govern independentista. Sembla un imbroglio difícil d’en sortir-se. Si tots es diuen independentistes, per què no hi ha govern independentista des del minut u de les eleccions?

Amb la seva navalla, Occam ha estat sempre més efectiu que el trastornat que ha enviat la seva regalimant sang a la ministra. Quan hi ha un problema difícil, sovint la solució més senzilla és la correcta. Per què no hi ha encara un govern independentista? Perquè alguns dels partits que se’n diuen independentistes no ho són.

Embolicar i transmutar aquesta senzilla raó en una boira de consideracions estratègiques, pragmàtiques i cabalístiques és la tasca de la nova ofensiva mediàtica d’ERC. Aprofita el seu control dels mitjans públics catalans per farcir-los de militants de la causa amb més o menys habilitats dialèctiques, però una provada fidelitat a la doctrina. De la mateixa forma que Pere Aragonès vol que a cada conselleria del futur govern (només parlen de conselleries) hi hagi un delegat d’ERC, ERC considera que a cada programa de TV3 hi ha d’haver un portaveu del partit, de vegades dos, per fer punt-contrapunt.

No cal que siguin militants de carnet; ja hi ha prou si exposen i fan seva la sana doctrina. Per exemple, la senyora Boya, de la CUP, proposa la senyora Marta Rovira com a presidenta del CxR. No estic segur si la senyora Rovira és membre del Consell; sí que n’estic que no ha fet res per a ell. Si això és un títol per assolir qualsevol càrrec a una organització, jo podria arribar a Papa; mai a tertulià televisiu.

Com que el candidat Aragonès té a la seva esquena l’alè dels ideòlegs del partit o gents afins, com el senyor Ridao, va deixar les coses clares: no admetrà cap límit al seu lideratge. No vol tuteles; vol mans lliures per fer i de-fer perquè el seu partit té un escó més. El seu lideratge, però, està limitat abans de néixer. Està limitat pels trenta-dos escons de JxC, l’antiga “neoconvergència” que, expulsada per la porta, va tornar per a la finestra i va esdevenir ubicua. O no heu sentit al senyor Sabrià dient que mai es farà res sense JxC? El lideratge es veu limitat també pel CxR perquè aquest està fora de l’abast de l’Estat espanyol i, en conseqüència, fora de l’abast de la Generalitat que, com se sap, és part de l’Estat espanyol. I, fins i tot, està limitat per a la jerarquia del seu partit que li posa per damunt al senyor Junqueras, líder indiscutible d’ERC.

L’ultimàtum ajornat cerca frenèticament un acord, diguem institucional, a Lledoners. Sembla un acudit que el candidat vingui a negociar a la presó de la qual té la clau. Seria molt més fàcil i elegant deixar sortir una estona al senyor Sánchez a fer un passeig, car el resultat seria el mateix: res de nou. El govern exerceix la direcció política de l’Estat (o el fragment d’Estat), no només l’administrativa. I, com que la direcció política determina l’administrativa, no té cap sentit negociar els nivells administratius abans dels polítics.

L’anomenat “conclave” de Lledoners és part de l’ofensiva de propaganda mediàtica republicana. I els seus resultats, paper mullat abans de néixer perquè només estan dictats per l’oportunisme i la claudicació. ERC ensopega una altra vegada amb una realitat que no va entendre mai perquè està afectada del complex de Sant Tomàs: es va fer independentista perquè no creia que els de JxC ho fossin de debò. Després va tancar un “preacord” blocat amb la CUP perquè no creia que els de JxC fossin capaços de dir que no i perdre unes quantes conselleries. Però la realitat és la que és; no tothom està en política pels diners dels càrrecs i no hi ha lloc per a ultimàtums i molt menys per endarrerir-los en una confessió palesa d’impotència de qui creia que un escó de diferència dona dret a amenaçar i fer xantatge.

D’altra banda, si em permeteu: Monasterio, Iglesias, Barceló, Echenique, Marlaska, Espinosa de los Monteros, Ayuso i resta de bocamolls espanyols i llurs picabaralles a Madrid tenen un eco desmesurat a Catalunya. Francament, semblem una trista província, gaudint d’uns espectacles que són una barreja de xafarderies, retòrica i demagògia. Com si els assumptes que ens ocupen a Catalunya no fossin molt més importants per a nosaltres. Com si no estiguéssim a un moment crític en què sabrem si, per fi, sortim del marasme del govern anterior per trobar-nos en un altre o si avancem en la confrontació pacífica, democràtica i intel·ligent amb l’Estat per assolir l’únic que importa, que és la independència.

No hi calen Lledoners per entendre això.

Comentaris

  Cal llegir 29/04/2021 5:30 pm
  Gràcies sr Cotarello per la seva força i compromís amb la llibertat. El que està passant últimament, crec que cal llegir sobre una gent a qui s'ha volgut amagar i tergiversar: Joan Salvat-Papasseit Pau Claris i Casademunt Josep Moragues i Mas Pompeu Gener i Babot Josep Dencàs i Puigdollers Josep Maria Batista i Roca
  45
  19
  Respon
  Robert Poblet 29/04/2021 11:53 am
  Com cou als esquerrates quan parla un catedràtic de debò, com Ramon Cotarelo, enlloc d'un de la 'Universitat Progressista d'Estiu', com Jordi Serrano!
  Tornem/hi 28/04/2021 10:05 pm
  Masses fems a la cort. NOVES ELECCIONS
  42
  16
  Respon
   Clara 29/04/2021 3:24 pm
   Dels darrers mantres d'Erc destaca el que diu: "Erc ha de decidir perquè tenen més diputats" (un més) i que "Junts no sap ser segon". Si fos així no vindriem d'un govern que va formar-se en els moments més fràgils de la història recent i Erc no va tenir cap mena d'escrúpol en fer el xantatge necessari a Junts per monopolitzar la gestió de les conselleries de més pressupost i projecció mediàtica. El més trist del cas és que un professional qualificat en Dret, potent i creíble, com Joan Caralt vagi al 324 amb aquesta mateixa cantarella com si fos un complet ignorant de com funciona això de negociar majories de governs. Li va sortir un vassallatge? Perquè també es va esforçar construint circumloquis qüestionant el paper del Consell de la República.
  Massa fems a la cort 28/04/2021 10:03 pm
  Noves ELECCIONS. Repeteixo, no hem publiquen, això ,
  36
  14
  Respon
  Si 28/04/2021 8:23 pm
  Gràcies sr Cotarello per la seva força i compromís amb la llibertat. Últimament crec que cal llegir sobre una gent a qui s'ha volgut amagar i tergiversar: Joan Salvat-Papasseit Pau Claris i Casademunt Josep Moragues i Mas Pompeu Gener i Babot Josep Dencàs i Puigdollers Josep Maria Batista i Roca
  65
  22
  Respon
  Perdó 28/04/2021 8:12 pm
  Això que dius, Groc, maleuradament s'ho ha fet ERC tota sola.
  26
  11
  Respon
  Ramon 28/04/2021 6:40 pm
  ERC va sabotejar la unitat que tant necessitava Catalunya per la independència. I ara vol la unitat que tant necessiten ells per la traïció.
  210
  14
  Respon
  Josep 28/04/2021 6:37 pm
  Gràcies Sr. Cotarelo!!! Acostumats als sermons de la bondat Junqueras, un personatge egolatra, cregut i superior, que voten gent creient en el seu missatge salvador i catòlic, que es el nou Jesucrist per fer.nos més d'esquerres, i que sap crear impostos per tot arreu, repartint la misèria, l'atur, la pobresa i la immigració com mai cap aqui, vosté destrossa a aquest personatge sinistre que vol convertir Catalunya en una NOVA VENEZUELA COMUNISTA CATALANA. En Junqueras es la BENEFICIENCIA PUBLICA, tots publics i besant la mà del que reparteix pa sec i engrunes salvadores. La independencia es un tema que ja no interessa per res al Sant Junqueras de los pobres
  135
  13
  Respon
  Layetana 28/04/2021 5:58 pm
  Normalmente es la intolerancia la que convierte la convivencia en un estercolero.
  Ona 28/04/2021 3:22 pm
  Resulta esperançador que existeixi encara la valentia de donar espai i veu a qui les diu sense complexos. Botiflers cagacalces submarins, esquerra divina de saldo, us cou la veitat perqué fa com un mirall que us torna imatge de la deformitat que sou. Ramon Corarelo mereixia un comentari millor que aquest. Per compensar li deixo una abraçada i els millors desitjos. Gràcies.
  Montserrat 28/04/2021 12:51 pm
  Vull donar les gràcies a elMon.cat per donar veu al vetat i perseguit Professor Ramon Cotarelo
  201
  14
  Respon
   @Monserrat 28/04/2021 6:17 pm
   ¿Quien le persigue? ¿Un hombre misterioso en patinete?
   63
   144
   Respon
  Narcís 28/04/2021 12:25 pm
  Ras i curt : allò únic que no entenc és perquè ERC anava d' independentista d' allò més .. i no sembli joiosa de tenir el suport de JxC ! PD : i, si us plau,deixi de ' jugar a social ' amb desconeguts sinó invasors àdhuc delinqüents . . força feina hi ha amb els propis, amb qui els hi paguen sou no justament curt !
   Ramon 29/04/2021 11:33 am
   Ja t'ho responc jo, Narcís, ERC anava d'independentista per "legitimar" sa conxorxa amb el PSC o sia amb l'enemic. Aquella ERC tenia permanentment la paraula independència a la boca per dissimular que tenia permanentment la xorra sociata al cul. Tot l'empresariat botifler encantat de la conxorxa perquè ja prou que sabia que allò només era xerrera, fum, gesticulació, postureig. Però el pla els va petar a Espanya. Allà es van espantar. Allà els va fer por que aquí es parlés d'independència amb tanta condescendència dels mitjans botiflers i, pitjor encara, amb la sucursal sociata de sòcia. Com a resultes d'aquelles temences, que les tenia el propi PSOE per interès electoral propi, Zapatero va arribar en tren a la Moncloa. I llavors els sabatots d'ERC ja van ser emmorrionats i només es feien els independentistes quan sortien pitofs d'una calçotada. L'ERC del Septenni Negre va passar de cridar al boicot als JJOO de Madrid a estar-hi a favor perquè potser ens deixarien ser subseu d'alguna disciplina olimpica. Recorda que l'ERC del tripartit fins i tot va anar del bracet dels sociates en la contraprogramació de la consulta d'Arenys de Munt. Allò va acabar com va acabar, mercès a com de bé va jugar les cartes Artur Mas amb l'Estatut, i un cop produït l'esclat del 2010 ERC figurava que de cop i volta havia tornat a ser molt independentista. Però no era més que un postureig a l'espera que Convergència posés el fre per no estimbar-nos i així ells ja tenir l'excusa per poder refer la conxorxa amb les esquerres sucursalistes i tornar al festival de sucu-sucus d'aquells anys. Que és l'únic que han tingut en tot moment en ment.
  GROC 28/04/2021 10:24 am
  Com sempre el Cotarelo removen la consiencia dels mes fanatics Cotarelo os ha trobat el "taló d'Aquiles , per fervos treura tota la vilis contra ERC i entronitzar a JxC ,la pura dreta catalana
  412
  454
  Respon
   Susana Rodríguez-Vida 28/04/2021 4:00 pm
   El teu horrorós català mostra clarament el que ets: un espanyol que pretén fer-se passar per català.
   257
   236
   Respon
   Susana Rodríguez-Vida 28/04/2021 3:56 pm
   El teu horrorós català mostra el que ets: un espanyol que pretén fer-se passar per català.
   208
   173
   Respon
    UFF 28/04/2021 6:39 pm
    A veure si respectes,mal educada!!!
    64
    80
    Respon
    Layetana 28/04/2021 5:47 pm
    Vaya! Ya tenemos aquí un desgraciado comentario supremacista. Un catalán o catalana que, en vez de agradecer el esfuerzo que el Sr. Cotarelo hizo en TV3 para expresarse en catalán, a sabiendas de que sus limitaciones idiomáticas deslucirían su intervención, se presta a criticarlo sin más argumentos que su falta de fluidez en el idioma catalán. Me gustaría que tal catalán o catalana se imaginara compitiendo con el Sr. Cotarelo en castellano. Sólo la necedad le haría obviar el resultado.
    268
    205
    Respon
     Susana Rodríguez-Vida 30/04/2021 2:10 pm
     Perdona'm, però no has vist que el meu comentari anava dirigit al tal Groc, de cap de les maneres a Cotarelo, a qui respecto i admiro. I, per cert, no sóc una catalana "supremacista" sinó una argentina que estima i defensa Catalunya.
    traca 28/04/2021 5:33 pm
    matemoslo por infiltrado impuro!!!!!!!!!!!!!!!
  Realitats 28/04/2021 9:39 am
  Potser tot és més senzill, ERC s'ha arrossegat i humiliat per aconseguir el perdó, l'indult. A mesura que aquest s'allunya, hauran de mirar la realitat a la cara, en comptes de mirar-se el melic.
  157
  136
  Respon
  Demían D'arc 28/04/2021 7:34 am
  Ja tot fa massa pudor.
  Doctor Strangelove 28/04/2021 7:02 am
  Diu en Xitxarel·lo: " com si els assumptes que ens ocupen aquí a Catalunya no fossin molt més important per nosaltres". Però tros de quòniam que tu no ets ni seràs mai català, tu només ets un sicari de JxCash! A veure vell xaruc, per ser català, s'hi ha de viure força temps a Catalunya i entendre la nostra cultura, i tu portes quatre dies aquí cobrant dels corrupgents! Realment Catalunya s'està convertint en un abocador i i ve tota la brossa que no vol ningú! Doc.
  77
  424
  Respon
   uno que vive en Tabarnia 29/04/2021 10:33 am
   cada dia mostres el pobre home que ets,
   En Cotarello i el teu amic del xandall et pasen la ma per la cara en qualsevol tema que triï vostè, BiDoctor dels meus collons! 29/04/2021 8:51 am
   I ja m’agradaria veure fins on es vostè català, Doctor StrangeBurleroMerengueCatolicsectariDivisionariblau i ple de rabia, bilis i enveja...
   38
   16
   Respon
   Antoni SF 29/04/2021 7:33 am
   Anem a veure si aclarim la situacio: en Ramon Cotarelo es catedratic emerit i esta jubilat. Es a dir, no li fa falta que ningu el mantingui ni li pagui per les eves opinions. Normalment, quan una persona es economicament independent es quan es veritablement lliure... a veure si n'aprenem res d'aquesta frase. A mes a mes, es doctor! Per tant una mica de respecte per el Dr. Cotarelo. A la resta d'Europa un catedratic es sumament respectat a nivell social. Dit aixo, es catala qui vol ser catala encara que no visqui ni treballi a Catalunya. Les meves filles son nescudes a Suissa, i ara vivim a Alemanya, i es senten catalanes com els que mes. Dit aixo, entendre i paralar el catala es important per a sentir-se com a tal... es allo que ens transmet la mare des de ben petits i controla la nostra forma de pensar per a tota la vida. Es aixi com un espanyol com el Dr. Cotarelo fa l'esforc per ser catala. Enhorabona Ramon!
   173
   22
   Respon
   Layetana 28/04/2021 5:56 pm
   Normalmente es la intolerancia la que convierte la convivencia en un estercolero.
    uno que vive en Tabarnia 29/04/2021 10:35 am
    d,aixo el Doc i enten molt, perque es un intolerant que esta acostumat a viure entre les deixalles de la seva ment
   Jiii 28/04/2021 1:13 pm
   I tu no saps parlar sense insultar oi??
    Núria 28/04/2021 3:09 pm
    No, no en sap. Segur que s'insulta ell mateix. Li agrada viure així.
    25
    19
    Respon
   nel 28/04/2021 11:40 am
   no es pot ser mes idiota. tu no ets catala, ni bona persona,una deixalla com tants altres.
   47
   42
   Respon
   Demían D'arc 28/04/2021 7:34 am
   Ja tot fa massa pudor.
  El Rey Junqueras, el buncker espanyol 28/04/2021 6:20 am
  TV3.ERC es el NODO DEL FERROVIAL, l'espanyolista Junqueras, el venut, el traidor , el JUDES de Catalunya. ERC no existeix, es pura metralla o excrement del miserable Junqueras el REY D'ERC.ESPAÑA.UNA. TV3 es una missa continua per Sant Ferrovial, el lladre i criminal, que porta erc a desapareixer. Adoctrinar amb tertulians i grasets, sols , heredies i meleros es FRANQUISME JUNQUERIL. PROU!!!!! independencia o el Rey Junqueras, Catalunya o erc.españa
  168
  1
  Respon
   Massa merde a l’estable 28/04/2021 9:56 pm
   Noves eleccions.
  "D’altra banda, si em permeteu: Monasterio, Iglesias, Barceló, Echenique, Marlaska, Espinosa de los Monteros, Ayuso i resta de bocamolls espanyols i llurs picabaralles a Madrid tenen un eco desmesurat a Catalunya." 28/04/2021 1:06 am
  Efectivamente. Debemos consumir producto de proximidad. Nuestra República lleva años produciendo bocamolls de calidad extraordinaria, picabaralles apasionantes, retòrica y demagogia que son la envidia y el asombro de Madrit. Pongamos en valor lo nuestro.
  16
  156
  Respon
  Pol 27/04/2021 11:10 pm
  No només ERC i la seva gent al sottogoverno són responsables de la situació. JXCAT té també gent del sottogoverno que no vol pas perdre la situació econòmica. En diuen els "institucionals" de JXCAT. Tot plegat molt patètic. Els més de 600'000 vots perduts el 14F per l'independentisme només s'han pogut amagar perquè els partits dels Espanyols n'han perdut moltíssims més.
  102
  110
  Respon
  Espectador 27/04/2021 10:17 pm
  Aragonès es com el" sastrinyolis" del poble, o l'escolanet del Junqueras.
  178
  3
  Respon
  Carles 27/04/2021 9:08 pm
  Deixem que els madrilenys ventilin els seus problemes i centrem-nos en els nostres. A nosaltres Madrid ens ha d'importar força menys que Paris, Washington o Beijing.
  183
  2
  Respon
   Ramon 29/04/2021 1:40 am
   Aquest és l'objectiu de futur. Aquest és l'objectiu de la nostra lluita. Que d'aquí a un temps als catalans ni ens soni per exemple el nom d'Antonio Machado. Però ara com ara el que passi a Madrid ens importa perquè ens afecta.
   27
   13
   Respon

Nou comentari