Sota la bota dels comissaris

"Aquest preacord és una rendició total de JxC davant ERC"

Parlo de l’exposició que, en nom d’ERC i JxC van fer Pere Aragonès i Jordi Sánchez de l’anomenat “preacord” de govern i l’explicació que van fer en roda de premsa posterior. Trigar tres mesos a reconèixer que hem de fer un govern in extremis perquè no es digui que som incapaços de fer un govern amb el 52% no és massa brillant. Si també renunciem als principis per tal d’arribar a un acord només per evitar noves i temeràries eleccions que posarien en perill centenars de càrrecs de confiança, cadires i endolls es pot dir que l’acord ha estat un fracàs sota l’ombra del famós “París (la Generalitat) bé val una messa (espanyola)”. El preacord es diu preacord perquè és una promesa d’acord. El que ens han venut com una fita és que han estat capaços de posar-se d’acord que ja es posaran d’acord. El cas és guanyar temps i esperar que escampi.

El “nou” preacord es basa a la mateixa aliança política del govern anterior que, al seu torn, va trigar tres anys i escaig a no fer gairebé res cap a la independència. Preveu una reorganització de les conselleries, el que ha provocat ja l’habitual especulació sobre noms. I grans paraules sobre òrgans col·legiats que sempre inspiren respecte.

Si és la mateixa aliança política serà el mateix govern. Una reorganització funcional no garanteix un funcionament millor, encara que a la presentació es puguin fer tota mena de retòriques flamboyants sobre la modernitat i la postmodernitat.

Per fer un govern nou a partir d’un govern vell cal canviar la seva orientació política o el que s’anomena amb curiosa paràfrasi, l’orientació estratègica o la mirada estratègica de la qual, només faltaria, sempre es recorda que és plural.

Llavors la proposta de preacord entra en una zona nuvolosa i la mirada es torna boirosa. Hi ha una voluntat de coordinar (coordinació és un terme sovintejat) ambdues orientacions estratègiques, per tal d’en fer una. Al capdavall això es compleix, des del moment que JxC assumeix explícitament l’estratègia d’ERC d’atendre els resultats de dos anys de taula de negociació, per cert, l’únic termini concret que s’esmenta.

Que ERC assumeixi l’estratègia de JxC, però, no vol dir res, car no té cap concreció sinó que consisteix a mantenir viva la demanda d’autodeterminació i, passats dos anys sense resultats positius, posar-se amb determinació a cercar altres camins per tal de fer realitat el dret d’autodeterminació, etc., etc.

Esgotar dos anys sencers en comprovar el que ja se sap abans de començar a comptar, és a dir, que no hi haurà ni cap amnistia, ni cap autodeterminació, no té gens sentit des d’una mirada estratègica independentista sigui del color que sigui. Té en canvi tot el sentit des d’una mirada no independentista. El temps no pot donar (més) raó a l’independentisme, però sí que pot restar-li possibilitats de fer-la servir.

Considereu la divertida qüestió de la coordinació a Madrid. Sembla una mica complicat que JxC accepti la tesi del portaveu republicà al Congrés que cal estabilitzar, enfortir, el gobierno d’Espanya. Sens dubte, una de les qüestions conflictives que haurà de resoldre l’òrgan màxim de decisió estratègica una mena de Think Pentagon (els tres partits i les dues organitzacions socials) amb el qual haurà de coordinar-se el CxR que també ha de reorganitzar-se o sotmetre’s. La finalitat d’aquest òrgan tan grandiós com inútil és acabar amb el Consell de la República, únic òrgan fora de l’abast de l’Estat espanyol i, per tant, fora de l’abast del seu servent, la Generalitat espanyola que l’acord anomena “republicana”

Si la qüestió política no està clara, sí que ho està la qüestió de la gestió pràctica, basada, diu Aragonès, a la confiança i lleialtats mútues de les quals, com tothom sap, hem tingut moltes proves al passat. Hi ha una encomiable unanimitat a refrendar el programa electoral d’ERC, el famós Quartet d’Alexandria de l’àmbit social, el feminista, el verd i el de la revolució democràtica i tot això inspirat en la cerca del bé comú. Amb raó diu Pere Aragonès que es tracta d’un govern al “costat de la gent”, repetint l’eslògan de la campanya electoral.

Si encara voleu més proves que aquest preacord és una rendició total de JxC davant ERC, considereu que els mitjans públics de comunicació queden sota control total d’ERC que els fa valer com a aparell de propaganda propi i d’atac sistemàtic a JxC. El mateix dilluns que Pere Aragonès parlava de lleialtat mútua estava el comissari polític Sergi Sol vilipendiant JxC a la ràdio pública que ell controla.

Comentaris

  Narcís 19/05/2021 9:13 pm
  Quina TV3 més espanyolera .. quin nivell més baix de programació ! PD : quina manca d' honorabilitat i intel.lecte fum servir !
  SantiS 19/05/2021 9:04 pm
  Retiris sr.Cotarelo i deixi en pau als catalans. El seu deliri es total, aquí ningú s'ha rendit, el que han fet TOTS es pensar en els seus interessos (càrrecs i sous) i punt. No hi han bons i dolents o tontos i savis, hi han MALS POLÍTICS què no es mereixen les molèsties que ens varem prendre per anar a votar. Per tornar a pensar en independència, tindrem que esperar a una nova fornada de polítics. Mentrestant els polítics actuals, seguiran fent la seva pasant de tot.
  20
  29
  Respon
   Anònim 20/05/2021 4:41 am
   Ha ganado la Izquierda fascista para la continuidad de la España franquista
  Català 19/05/2021 4:08 pm
  Un govern amb les mateixes prespectives que l'anterior si té sentit, Sr. Cotarelo. Te sentit en forma de sous elevats i una jubilació daurada pels figurants del parlament. Perquè son aixó: figurants sense cap mena de poder de decisió.
  jmj 19/05/2021 2:39 pm
  Els independentistes que venen de fora moltes vegades saben bastant més que els d’aquí doncs coneixen millor a l’adversari i son més expeditius.
  Donec Perficiam 19/05/2021 2:12 pm
  Li compro l'article Sr. Cotarelo. Més del mateix, disfressat de nou. Més dels mateixos personatges, amb diferents vestits. Més servilisme sota la sabata de Caspaña, disfressada d'Autonomia. Més fatxes trinxant Catalunya sota l'ampara de la democràcia. Torno a dir-ho, davant de la Caspaña rància, cruel i fatxenda (a part de molts altres adjectius que no puc possar perque em borrarien del diari), només hi ha un camí...i no és pacific. Caspaña mai deixarà que ho sigui.
  Ebrenc 19/05/2021 12:00 pm
  Que el Cotarelo està a sou del deepstate espanyol i que la seva missió és esfonsar l'independentisme, ni cotitza.
  56
  49
  Respon
  Ramon 19/05/2021 11:38 am
  La hidrofòbia del sicariam republicà és indistingible de la que provindria de la caverna mateixa de Nicaragua. I és que ERC, definitivament, continua posseïda pel maligne, llegeixi's el PSC, des del tombant de segle ençà. La fidelitat a Catalunya promesa arran l'ensulsiada republicana del 2010 era mentida. Teatre. La comèdia va quedar ben a la llum arran el 9N però ja venia d'abans. ERC havia fet un tomb de 360 graus. Però, atenció, que tota aquesta bilis republicana o nicaragüenca contra En Cotarelo, aquest no poder suportar que ni una o dues columnes en un digital contradiguin el diktat del tripartit, aquesta reacció no fa més que donar-li la raó quan denuncia un totalitarisme mediàtic que ell l'atribueix a ERC però que en realitat és del PSC o, si ho preferiu, del tripartit. La força mediàtica d'ERC és la que li atorga la màfia sociata. I dir la màfia sociata és dir godós, fainés i cavistes per un costat més colonització i lerrouxisme per l'altre. Si La Vanguardia, El Periódico o el CIS estintolen ERC no és pas perquè ara de cop i volta el Grup Godó, el Grup Zeta i En Tenazas s'hagin tornat independentistes o republicans sinó perquè volen que els netament independentistes votem ERC en lloc de Junts per Catalunya.
  91
  37
  Respon
   Joan 19/05/2021 2:09 pm
   Excepte algun "petit" matís, hi toques molt Ramon. Es una questió de veure'ls "in terren", sobre el terreny. Sembla mentida, pero tot el seu objectiu, tota la seva famfàrria, tots els seus esforços, tota la seva "estrategia" es "substituir" al PSC, un objectiu galdós i d'una podredumbre espaterrant. Fins i tot el Tardà, a la comarca, esta en aquest plan, envoltat de tots els mandamassos del PSC. I van parlant de independencia....... I si van apuntant els del PSOE..... Bona estratègia espanyola. Boníssima.
  GROC 19/05/2021 10:46 am
  Si els comentaris de Cotarelo , ara ja no serveixan per ensorrà a ERC. Si la seva "gran" inteligencia es dir que JxC s'han rendit , sera per que no els i quedaba altra alternativa.. La força senvà per la boca Els aduladores de Cotarelo , tranquils ,que te contracta per llarc
  82
  69
  Respon
  Doctor Strangelove 19/05/2021 8:59 am
  Veig que hi ha un reguitzell de "haters" que comenten els meus escrits. Nois no veieu que el vostre odi és la meva victòria? Ni això sou capaços d'entendre! Una altra cosa són els apunts del Ramon, que se'l veu una persona educada i no té aquest odi interior que teniu els perdedors! Sou brossa, i per tant, us demano que no us dirigiu a mi, puix per mi sou éssers insignificants, tot i que considero que teniu dret a viure. Què bo que soc en el fons! Doc.
   Bepo 19/05/2021 12:38 pm
   Company, no he parlat de tu ni comentat el que dius, cadascú té la seva manera d'enfocar les coses, sí que et vull dir i criticar és la teva manera petulant i mesquina que tens escrivint, sembla que talment ets el cunyat de déu, els teus qualificatius: "sou brossa" et situen en un dels llocs més foscos de l'escala humana, procura centrar-te, contesta educadament i rebat amb bo es formes allò que consideres no va amb tu. Deixa de fer pena i deixa de voler copsar moment de gloria, aquests només estan a l'abast de la gent honorable i tu demostres no tenir res d'això. Gràcies.
   Com vos deieu... 19/05/2021 12:20 pm
   Xucla-me”l’a 😂😂😂 STRANGEGILIPOLLES!!!
   Ramon 19/05/2021 11:21 am
   Tanmateix, i a tall de postil·la, hi afegiré que mon antiantipujolisme no m'impedeix apreciar l'eventual vàlua, ni que sigui formal, en l'enemic antipujolista. Ho dic tenint en ment el teatre d'Albert Boadella, les estratègies retòriques d'Aleix Vidal-Quadras o els divertits esclats d'ira del nostre doctor.
   Argelaguer 19/05/2021 9:14 am
   El que ets es un pallasso patètic, torna a la claveguera que estaràs a gust amb els teus amics de corrupvergencia.
   30
   73
   Respon
    Doctor Strangelove 19/05/2021 10:05 am
    Es diu corrupgència, idiota! I repeteixo, no has entès res del que he estic, meló! Doc.
     Argelaguer 19/05/2021 2:58 pm
     Pobre noi, fes-t'ho mirar que potser encara ets a temps d'una lobotomia.
     Ramon 19/05/2021 11:14 am
     Homen, doctor, educat, mireu, això fa de mal dir, però consti que odiar també odio, eh? Jo concretament odio els antipujolistes. Els odio amb furor visigòtic. Els he odiat tota la vida. No perquè jo sigui pujolista. Que no en sóc pas. Jo sóc antiantipujolista.
  Jo 19/05/2021 8:51 am
  Senyor Cotarelo, com sempre és un gust llegir-lo i quan els fatxes bramen, es que encerta en el seu comentari.
  142
  3
  Respon
  FUERA LA OLIGOCRACIA 19/05/2021 8:45 am
  Esto me hace mucha gracia. Si no hay acuerdo solo miran por sus intereses, pero si pactan sin esclavos de ERC.
  baldiret 19/05/2021 8:25 am
  Caldria ignorar del tot les intervencions de l'inevitable parasitam que sínfilta pet tot arreu.
  En resumen, que seguimos en la pantalla república-simbólica-valle-de-lágrimas-efectivo 19/05/2021 7:42 am
  Para este viaje al mismo sitio no hacían falta tres meses. Y tampoco para repartir las engrunes de las alforjas. Pero al menos han cobrado tres meses extra de sueldo, menos da una piedra.
  27
  43
  Respon
  artur 19/05/2021 6:01 am
  En Cotarelo mira, escolta,analitza, i, finalment, escriu el q sent. Llençar li la vostra bruticia no l embruta, nomes us posa en evidencia. Gracies, professor.
  116
  1
  Respon
  Argelaguer 18/05/2021 10:24 pm
  Esperava l'homilia del Sr. Cotarelo amb ànsia. Tanta cantarella contra Esquerra durant setmanes i ara que hi ha acord per un govern independentista ja no sap que dir. Bé, si que sap que dir... el mateix de sempre! Pobre home, quant vas d'enfant terrible i no passes de bufó passa aixó que el llautó es veu de lluny. Vinga noi torna a la teva trona a treure't els mocs que se t'ha acabat la corda i aquí tenim feina.
  2
  175
  Respon
   serty 19/05/2021 10:28 am
   Hola Sergi Sol....
  Només independència 18/05/2021 9:28 pm
  Una altra vegada sense poder votar
   Layetana 18/05/2021 10:58 pm
   Totalmente de acuerdo. Una rendición de Junts. Se lo encontrarán.
  Iago Blanc 18/05/2021 9:01 pm
  Escoltar les realitats sol ser dur. Gracies Sr.Cotarelo.
  85
  26
  Respon
  Vendetta 18/05/2021 8:41 pm
  Veritat tot gracis sr cotarelo per obrir els ulls dels babaus processistas
  Fabencio 18/05/2021 8:40 pm
  Tiene toda la razón profesor. Espero que en menos de un año quede clara la tradición de erc y que la única salida es el enfrentamiento con madrid.
   Doctor Strangelove 18/05/2021 10:54 pm
   Ets tan subnormal que no saps ni castellà ,"tradición" diu el retardat mental. Realment, aquesta merda és la que hem de fer fora de Catalunya . Doc.
    Lisa 19/05/2021 8:43 am
    Ets tan burro, que no saps que això és un problema de corrector...i vas de doctor...hauries d'anar de sabatot!
    Els “Doctors” com tu, StrangeGilipolles, no es podríem fer fora com als moros... 19/05/2021 8:42 am
    No mereixes viure aquí...
    Ramon 19/05/2021 1:12 am
    No és una errada lexical ans un acte fallit. Tradició i traïció són conceptes que van lligats en ERC. Però ara els tenim just on volíem. Ben agafats per l'entrecuix. Ara la traïció la pagarien a preu de Coutinho.
  Doctor Strangelove 18/05/2021 8:25 pm
  S'ha de ser un barrut per dir-li comissari polític al Sergi Sol, quan tu ets el sicari de JxCash pagat per fer la mateixa feina que el talòs del Sol! Saps el que passa Mortadelo, que ara ja s'ha acabat el teatre i els corrupgents ja no et necessiten i aviat et fotran una puntada al cul, que te la mereixes, i cap a la meseta d'on mai hauries d'haver sortit. Tio no ets català, i als catalans no ens agrada gens ni mica que vinguin vells de fora a dir-nos el que hem de fer, i a més a més, cobrant del 3%! Doc.
  4
  216
  Respon
   al Strangelove 19/05/2021 8:47 am
   Els catalans el que no volem són botiflers com tú, les ments lúcides sempre són ben rebudes a casa nostra, jo prefereixo tenir de veí a un Cotarelo, que a un xixarel.lo com tú, tros de fatxa!
   Tu tampoc ets català, Doctor StrangeXarnego... 19/05/2021 8:44 am
   S’intueix amb els teus comentaris, poc donats a un català de soca-rel...
    Argelaguer 19/05/2021 9:13 am
    No cal ser català de socarrel per opinar, de catalansdesocarrelconvergentets n'hem tingut una pila d'anys i ben amorrats a la mamella d'ejpana.
   Arnau 19/05/2021 2:01 am
   Ets un pobre unionista. Als franquistes us fan mal les orelles sentint veritats. Endavant Cotarelo.
   Anònim 19/05/2021 1:21 am
   Sr. Doctor, no estic d'acord en molts dels plantejaments polítics de Ramon Cotarelo, especialment quan li surten més de les entranyes i del cor que no del cervell, però el teu escrit de desqualificació d'en Cotarelo és tant vomitiu que només et desqualifica a tu. I sobre la catalanitat de Cotarelo no tinc capo dubte que és molt més consistent que la teva perquè fa anys que he anat seguint la seva lluita contra corrent en defensa de Catalunya allà pel centre de les Espanyes. Amb gent com Cotarelo val la pena discutir, fins i tot encesament, amb paios com tu, no val la pena. No tinc idea si milites a Vox o o ets simplement nazistoide però un escrit com aquest el firmaria quasevol feixista espanyol, simplement canviant "Catalunya" per "Espanya".

Nou comentari