A primera ullada, les relacions entre els dos partits del govern “independentista” semblen més absurdes que un diàleg d’una obra de Ionesco. Però tenen el seu segon sentit que cal esbrinar per darrere la xerrameca retòrica de la propaganda oficial. Durant l’última legislatura, ERC es va dedicar en cos i ànima a boicotejar l’acció del govern del qual formava part. Com que el MHP Torra no procedia de la pedrera habitual que permet als polítics reconèixer-se com essent del mateix bru de cultiu, li van fer el buit: fins i tot, els seus. Imagineu els altres. Quan va plantar cara a l’Estat dins les seves possibilitats, li van deixar sol davant la inhabilitació i la repressió. La famosa foto dels diputats de JxC aplaudint-li mentre els d’ERC guardaven un ominós silenci és una metàfora gràfica que resumeix el sentit de la legislatura.

La col·laboració amb l’Estat va permetre al govern provisional de Pere Aragonès fer realitat el seu projecte d’eleccions anticipades a Catalunya per tal d’invertir la situació i aconseguir-hi el seu veritable objectiu: la presidència de la Generalitat autonòmica, cosa que es va produir per un escó de diferència en relació amb JxC. Encara que el partit més votat va ser el PSC, les tres formacions teòricament independentistes, ERC, JxC i la CUP feien majoria absoluta i les dues primeres, després d’un inaudit estira-i-arronsa, van formar govern amb el suport exterior de la CUP.

Els termes de l’acord tancat gràcies a la intervenció directa del secretari general, Jordi Sánchez, feien massa concessions a les ambigüitats d’ERC a ulls dels sectors més independentistes de JxCat i no preveien cat termini per a la independència, tret d’un boirós nou “embat democràtic” al voltant de dos anys de la formació del govern. Tanmateix, la direcció del partit va recordar als sectors més impacients que la minsa diferència d’un escó, al cap i a la fi, era la garantia que ERC no podria imposar tota la seva política anomenada pragmàtica però vista com claudicant pels seus socis suposadament més combatius.

Tanmateix, un sol escó pot significar un món. Al cap i a la fi, Lluís XVI de França va ser decapitat per un vot de diferència. I, efectivament, sembla que un escó de diferència pot fer bascular tota la política d’un govern, de forma que l’orientació tàctica i estratègica d’ERC s’imposa com la del govern sencer. Això anul·la tota possibilitat de JxC de presentar un perfil propi, i l’arrossega a la política de “diàleg” (o sigui, col·laboració) amb Espanya del seu soci.

Sembla que al pròxim congrés de JxC al més de juliol, es debatrà un projecte de declaració política per sortir de l’atzucac actual de l’independentisme i del qual encara s’haurà de parlar. També es prendrà una decisió sobre la continuïtat de l’aliança amb ERC al govern, atès que sembla créixer una opinió contrària sobretot al si del seu electorat. Com que el nou secretari general, Jordi Turull, ja ha manifestat que en cap cas no hi és partidari de trencar el govern, les possibilitats d’una escissió semblen febles.

Els partidaris de continuar amb el govern de coalició diuen que una escissió no significaria noves eleccions, car ERC tindria la possibilitat d’un nou tripartit informal: una coalició amb els Comuns amb suport exterior del PSC. El remei, doncs, seria pitjor que la malaltia. Però això no té perquè ser necessàriament cert. A la vista dels resultats dels primers catorze mesos de govern hegemonitzat per ERC no hi està clar que el resultat d’un tripartit d’aquesta mena no fos pitjor.

En canvi, JxC s’estalviaria la pèrdua d’imatge independentista que l’aliança li provoca i aturaria el desencís que el seu seguidisme provoca entre els seus electors. La qüestió és si la militància amb més triennis i interessos al partit, que és la que prendrà la decisió, considera que la possibilitat de revifar i fer creïble l’independentisme del partit els compensarà de la pèrdua de càrrecs, cadires i privilegis.

Una altra opció, encara més improbable, però no impossible, del sector més decididament independentista del partit seria constituir un altre partit clarament compromès amb la independència del país, una proposta que, amb el Consell de la República pogués articular una llista de país, fent valer el que resta del lideratge del seu president.

Tot això no és més que el somni d’una nit d’estiu en una situació de desori general en què la gent ja no se’n refia dels partits i els partits no se’n refien de la gent.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a juny 21, 2022 | 21:31
  Luisnomeacuerdo juny 21, 2022 | 21:31
  Cotorralero a ti los fascistas independentistas de tractoria que te pagan en carne, porque se te hace el culo ratafria hablando bien de esos supremacistas de pacotilla y hablando mal de tu país, España .
  • Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a juny 22, 2022 | 10:40
   Luisnomeacuerdo juny 22, 2022 | 10:40
   " Cotorralero" , "tractoria", etc siempre digo lo mismo, para que el concepto quede impregnado, es mi propósito en la vida, también "ojete de gamba" lo digo bastantes veces, para que quede en el recuerdo... je, je
 2. Icona del comentari de: Narcís a juny 22, 2022 | 09:44
  Narcís juny 22, 2022 | 09:44
  Sí.. ERC deia ( jugava ? ) ser pro la independència de Catalunya i mateixos PPCC tot tibant la corda d'allò més ( que era el que calia ) . . i a l' hora de la veritat posar entrebancs a partit que titllaven de no ser independentista . . sense comentaris ! PD : verament, el capteniment no fou/ és gens normal .. no pas quan Junts cerca la llibertat ( independència ) que tant caracteritzava Esquerra i .. demanava com fonament de sa existència !
 3. Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a juny 22, 2022 | 10:41
  Pere LLimonera i Citronell juny 22, 2022 | 10:41
  Esta vez estoy de acuerdo con Cotarelo, je, je me estoy volviendo tan de izquierdas que me pasa hasta eso...
  • Icona del comentari de: Anònim a juny 23, 2022 | 11:19
   Anònim juny 23, 2022 | 11:19
   ja, je cuando venga el PP, a sudar sudores fríos, amigo...
  • Icona del comentari de: Gonzalo a juny 23, 2022 | 11:19
   Gonzalo juny 23, 2022 | 11:19
   ja, je cuando venga el PP, a sudar sudores fríos, amigo...
 4. Icona del comentari de: almogaver.cat a juny 22, 2022 | 12:36
  almogaver.cat juny 22, 2022 | 12:36
  Avui no tinc sort. El meu comentari els (Srs.Morales) no el publiquen; però si, publiquen, barroers malescrits propis de rata quartellera (és definició, no insult ok?) dels: "Todo por la Pasta i mas fongdos reservaos" A veure si tinc sort al segon cop: Anem a pams. Es pot insultar i intentar degradar ( mai ho aconseguiran) al professor Cotarelo, però estar d'acord amb el professor, en el fet que; Junt per la República i el MHP Puigdemont, pot ser el cavall blanc guanyador, cap a la Independència i dissentir en què no cal fer un partit nou de JUNTS, perquè a mesura que s'apropen les eleccions, ja escapçarà l'estat als dèbils i comprables. Per què l'enemic, dels africanistes, ara per ara, principalment és; Consell per la República i el MHP Puigdemont; La MHP Presidenta del Parlament i Junts per Catalunya. Lo de més, (al seu entendre) són focs d'encenalls en la revetlla de Sant Joan; i tan perillosos, com un gelat de Tutti-fruti.
 5. Icona del comentari de: elMónCorruptgent.Cot a juny 22, 2022 | 13:57
  elMónCorruptgent.Cot juny 22, 2022 | 13:57
  Com és que publiqueu comentaris d'altres articles i d'aquest no? Por d'ofendre al Hidalgo Cotalelo?
 6. Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a juny 22, 2022 | 14:09
  Pere LLimonera i Citronell juny 22, 2022 | 14:09
  Me molesta que esté de acuerdo con Cotorrarrelo, ¿me estaré volviendo estalinista? ¿tengo cura? Apa Adéu!
 7. Icona del comentari de: ERC las chachas de Sanchez a juny 22, 2022 | 16:22
  ERC las chachas de Sanchez juny 22, 2022 | 16:22
  ERC-JUNTS la mateixa mafia junqueril per SALVAR EL GOBIERNO DE ESPAÑA. Sort que el temps del Sanchez s'acaba, sens dubte el politic més POCAVERGONYA D'EUROPA, i el junqueras llepant.li el cul
 8. Icona del comentari de: Sup Marcos a juny 22, 2022 | 17:19
  Sup Marcos juny 22, 2022 | 17:19
  Junts hace un papel muy ridículo, pero interesado, (por supuesto) que pone como excusa, no me separo de mi niño, para que no vaya con malas compañías (Comunes y psoe) es tan repugnante la excusa, que ellos mismo se delatan el porque no se sueltan de las faldas de ER.
 9. Icona del comentari de: Ferran a juny 22, 2022 | 17:48
  Ferran juny 22, 2022 | 17:48
  Otro partido pero indepe de verdad.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa