L’adjectiu que titula aquest article ha esdevingut un insult recurrent contra els independentistes per part de sectors significatius de la societat espanyola i dels colonitzadors que tenim dins de casa. El seu pensament és primari, però efectiu: “si vols ser independent és que no vols ser espanyol perquè et consideres superior a nosaltres, i això és racisme”. Volen associar un ideal col·lectiu de llibertat a un moviment suprematista. Se’n sortiran?

De moment, hi han fets que demostren que no van per mal camí. Entre molts exemples que podríem triar, hem pogut saber i veure com algun personal de bars, restaurants o comerços de la capital de Catalunya principalment, treuen tota la seva mala bava quan algun catalanoparlant no claudica amb l’ús seva llengua i exigeix que l’entenguin. Tant se val que es vulgui emparar en el capítol VIII de la Llei del codi de consum de Catalunya on es recullen els drets dels catalans a ser atesos en la llengua de la Nació. Aquells que detesten que els parlin en català saben perfectament que qualsevol llei que no s’aplica, no serveix per res. Per això es veuen amb cor d’humiliar a aquells catalans que només volen poder no sentir-se estrangers a casa seva.

Mentrestant, el govern “independentista” d’Esquerra i Junts mira cap a una banda davant la progressiva minorització del català. Són tant poqueta cosa que són incapaços de sancionar i perseguir a qui vulnera una llei autonòmica com és la del codi de consum. Per què? Tenen por de les campanyes que es poden desfermar des de Madrid que els acusarien de racistes, nazis i vés a saber quantes coses més. “El nostre mal no vol soroll”, pensen sempre les mentalitats petites que depenen del favor de l’amo i que són les mateixes que diuen que els votin per trencar amb Espanya. Si no tenen ni esma per multar a qui no retola o té la carta del restaurant en català, com diantre han de fundar i dirigir un estat independent? Ni de minyones trobarien feina.

Així, a poc a poc, la llengua catalana va esdevenint una peculiaritat indígena. Entre la mesquinesa dels nostres representants polítics i la por d’una gran part dels catalanoparlants, el nostre idioma cada dia més és una llengua de gent derrotada. Qui s’apunta amb els perdedors? Si no som capaços de generar situacions de tensió a causa de la vulneració dels nostres drets lingüístics més bàsics, acabarem parlant el nostre idioma només en el menjador de casa. Seria trist que fóssim nosaltres mateixos els que enterréssim el català només per covardia.

Amb tot, estic absolutament convençut que el capteniment vigorós, dur i sense concessions en defensa i promoció de la llengua de la Nació per part d’uns nous líders polítics, capgiraria la situació de dalt a baix. Serien l’exemple a seguir i els catalanoparlants se sentirien protegits i amos a casa seva. Ells marcarien el camí de la plenitud del català i la farien veure com una llengua de poder. Però mentre continuem votant a qui té la mentalitat de l’esclau, no tenim més futur que ser uns rellogats a casa nostra. Voleu això per Catalunya?

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ferran pty a abril 25, 2022 | 23:01
    Ferran pty abril 25, 2022 | 23:01
    Com sempre, excel·lent article.
  2. Icona del comentari de: fat boy a abril 25, 2022 | 23:23
    fat boy abril 25, 2022 | 23:23
    Efectivament, pero digui noms home. Per exemple no se l'acudeixi demanar un tallat al bar Ri Sarria de la plaça de Joaquim Pena de Barcelona que li sortira un cambrer, no ja espanyol, sino sudamerica, per l'accent, que li dira que no sap que es un tallat.
  3. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a abril 25, 2022 | 23:31
    Luisnomeacuerdo abril 25, 2022 | 23:31
    Santiago descabalgado despierta , no habéis sido una nación, no lo sois y nunca lo seréis, sois una región más del reino de España con una peculiaridad debido a los fascistas independentistas como tú y otros tantos que pululan por ahí, pero pronto se acabará, no te apures por eso.
  4. Icona del comentari de: Jordi (Català i Suís) a abril 26, 2022 | 04:08
    Jordi (Català i Suís) abril 26, 2022 | 04:08
    Un dels avantatges de no tenir pas cap mena de contacte amb els Espanyols és que quan te'n trobes un en fuges. Si malhauradament se t'adrecen per exemple en anglès i et demanen el nom, tot seguit es posen a parlar Espanyol perquè relacionen un nom Català amb Ells. Molts en són inconscients però saben que són els nostres Amos i com que encara no ens hem pas rendit i adoptat llur llengua de merda com a pròpia ens detesten. Fa segles que ens detesten perquè "Encara" mantenim la nostra llengua. Ésser Espanyol és una desgràcia. Qualsevol Espanyol que hagi emigrat de jove i s'hagi integrat i naturalitzat al país d'emigració ho sap perfectament. I ésser Sud-Català és una doble desgràcia: primer per ésser esclaus dels Amos Espanyols i segon perquè la majoria ja han assumit l'esclavatge com a normal. La prova la tenim amb la llengua: fa anys que parlar Espanyol és considerat normal pels Catalans. Quan escric Catalans em refereixo als qui tenen la llengua catalana com a pròpia, no pas als Colons i Descendents i altres Estrangers. Comptat i debatut cal afegir-hi la porqueria d'elits falsament independentistes que han dirigit (??) el procés cap a la Independència. Espanya és un país de merda i Catalunya també perquè pertany als Espanyols. Sé que per a molts Catalans de l'Interior que no han pas viscut mai fora de la merda espanyola els és difícil de creure que pot existir països molt millors i on curiosament no parlen pas Espanyol ni en volen. L'única solució per als Sud-Catalans és traure's la merda del damunt que fa molta pudor i embruta. I aquesta merda és Espanya que simplement vol dir els Espanyols.
  5. Icona del comentari de: Lluís el Piadós a abril 26, 2022 | 07:15
    Lluís el Piadós abril 26, 2022 | 07:15
    No sols tenen mentalitat d'esclau i practiquen l'autonomisme, sinó que són col·laboracionistes de la repressió del Règim caspanyol
  6. Icona del comentari de: adolf a abril 26, 2022 | 07:54
    adolf abril 26, 2022 | 07:54
    . M'han trucat Plataforma per la Llengua per fer una aportació i que em semblava, doncs els hi informat que les campanyes que fan estan molt be però son estèrils ja que cada any el català està pitjor. Els hi manifestat que el català te dos problemes, un la immigració i l'altre la manca de patriotisme del poble, la paraula Patriotisme està a Catalunya proscrita, es tabú, incomoda als polítics, som una anomalia al mon, aquesta manca te moltes conseqüència i entre elles una nul.la defensa de la llengua, pensava que la conversa acabaria malament doncs no , m'han donat la raó.Plataforma no modificarà la seva estratègia, suposo perquè en part rep subvencions de les administracions, campanyes com ara Bon Preu.....i clar prefereixen que el pantà tingui les aigües tranquil·les però pudentes, però els meus calés no els tindrà com li vaig dir.
  7. Icona del comentari de: Ricard a abril 26, 2022 | 08:23
    Ricard abril 26, 2022 | 08:23
    Convé seguir l'exemple flamenc.
  8. Icona del comentari de: Narcís a abril 26, 2022 | 10:24
    Narcís abril 26, 2022 | 10:24
    L' article n' és prou diàfan .. les mamarratxades, les animalades/ bestialitats que llancen així ho confirma ( només cal veure comentaris d' aquests pobres llàtzers ! ) ! PD : tots sabem fins on pot arribar la maldat d' aquests éssers àdhuc fins el ridícul de voler trasllada'ns-e allò que són ells en exclusiva ! Nota : ni cas, no podem perdre el temps en sa ignorància, en son interès espuri i en sa misèria moral i de tot ordre ! Anotació al marge : no podem arrisca'ns-e a encomana'ns -e de sa manera de ser, de fer i d' actuar si no volem ser com ells però en català ! Incidència : així agraeixen sobreviure, viure, a ca nostra .. amb això n' és dit tot !
  9. Icona del comentari de: Anònim a abril 26, 2022 | 14:12
    Anònim abril 26, 2022 | 14:12
    Els racistes titllant-nos de racistes. El feixistes titllant-nos de feixistes. Els xenòfobs, titllant-nos de xenòfobs. Els franquistes, ep! Això no tenen collons de dir-ho, deu ser que són franquistes de veritat, i que comporta el franquisme? De racisme, de feixisme, de xenofòbia, de homofòbia, de nacisme i totes les fobies mundials. Demà serem una conspiración judeo-masonica, també. Hahahahahahahahahaha
  10. Icona del comentari de: Anònim a abril 26, 2022 | 15:21
    Anònim abril 26, 2022 | 15:21
    No oblidem que qui titlla de cop d'estat el 1-O, són els súbdits de una "monarquia" coronada per un dictador, que va fer un dels 63 cops d'estat que hi ha hagut en la curta història del reino de apaga y vámonos, contra la republica constituida democràticament. I a sobre anomenen reina a la consort. Ni ells saben que son, pobre genteta. Per cert, ara diuen que el emérito segundo, te 2,5 milions de €. Pobre miserable, no fa ni dos anys la consort, al lecturas crec, deia que en tenia més de 8milions. Fins i tot és més miserable que la divorciada, que encara no s'entén com la van casar per l'església. En fi, monarquia bananera nord-africana
  11. Icona del comentari de: Joan a abril 26, 2022 | 16:12
    Joan abril 26, 2022 | 16:12
    No t'hi escarrassis, Espot. 1) Aquests "nous líders" de què parles no seran mai votats perquè no són Els Nostres. 2) Als catalans els importa un rave la llengua, i prova d'això és que el 99% es passen al castellà a l'acte. I revisa el text abans de penjar-lo. Està ple d'errors.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa