Qui talla el bacallà?

"Catalunya no tindrà govern mai. I si el té, serà un govern fictici, que grinyolarà per tot arreu i no servirà per a res"

El 14 de febrer ens ho jugàvem tot. El 14 de març les coses anaven com anaven. El 14 d’abril és un dia que té ressonàncies republicanes, estèrils, però estètiques, i el deixarem enrere, perquè tampoc no significa res. El 14 de maig ja farà caloreta… Una mica menys, segurament, que el 14 de juny. I el 14 de juliol, el dia de la revolució francesa, estarem com sempre discutint si salvem l’estiu, si ens vacunem o si ens confinem, entre infinites altres opcions i mesures preventives caòtiques. I després vindrà l’agost i el setembre i la tardor i l’hivern… I si per ells fos, continuarien entretinguts amb les seves maniobres, estratègies, tàctiques i jugades brillants fins a la fi dels temps

Amb aquesta política, Catalunya no tindrà govern mai. I si el té, serà un govern fictici, que grinyolarà per tot arreu i no servirà per a res. Passaran els dies, les setmanes, els mesos, els anys. Ells seguiran amb la seva dèria: qui mana, qui controla, qui talla el bacallà. I seguiran sense adonar-se que ja no hi ha bacallà, cosa que tampoc no els importa, ja que tot plegat va de disputar l’hegemonia del catalanisme o de l’independendisme, sense que importi gens ni mica el que els pugui passar als catalans i catalanes, siguin indepes o no.

Mentrestant, el nucli dur de l’Espanya nacional està convençut que va directe cap a la victòria final, amb la falsa seguretat que dóna tenir el control de la trituradora de persones i vides. El cas Nuet és paradigmàtic: haurien pogut perdonar-lo, perquè ja no es podia agenollar més, i enviar un missatge subtil, intel·ligent. Però no. Espanya no és així. Calia triturar-lo i humiliar-lo. I potser no van tan desencaminats, perquè en comptes de generar una revolta més contundent, qui sap si el que generen és una rendició més desesperada.

No han guanyat ja perquè no en saben més, perquè la ràbia els cega, perquè no saben guanyar amb magnanimitat i intel·ligència. Volen la rendició total i incondicional. Però si tinguessin mitja neurona viva, posarien damunt la taula un paquet d’inversions, una sortida judicial discreta als exilis, les presons i les ruïnes econòmiques, algun carmelet lingüístic… i guanyarien per golejada. Mentrestant, “els nostres” aquí continuarien discutint programes i pactes de govern, repartint-se càrrecs, potinejant el país. I no passaria res. 

La gran sort del nacionalisme espanyol és allò que l’escriptor Sánchez Piñol definia com els «felpudos rojos» o «pendons vermells»  a la seva extraordinària novel·la, «Victus». És a dir, la Generalitat, les castes que controlen la Generalitat, que han perdut el sentit de la realitat i continuen la mar d’entretingudes a la seva República de la Ciutadella i de la plaça de Sant Jaume.

Anirem passant del 14-F al 14-M, després al 14-A, una mica més endavant arribarem al 14-M, al 14-J… i així, sense pressa, entre els presos i exiliats que volen seguir manant com si no estiguessin en mans de l’adversari, entre repúbliques imaginàries, carnets d’identitat, momentums i mandangues, aniran passant els anys i continuarem al mateix lloc.

És hora d’una nova generació, d’una nova gent, nascuda a finals del segle XX o principis del XXI, gent de menys de 30 anys, amb menys hipoteques, amb més ganes i amb noves idees. Les generacions que ara tallenel bacallà no donen per a més. I no volen saber que pel camí han perdut el bacallà.

Tot el que estem vivint i patint forma part del passat i no del futur. O en sortim o ens hi quedem per sempre, en una mena de temps mort, perquè el món continua girant i no ens esperarà. I s’equivoca qui pensi que no hi ha una oportunitat per a una Catalunya independent. Hi és, claríssimament, però no per aquest camí.

Comentaris

  JOSEP PAGÈS i CANALETA EL AVI CULER DE CARDEDEU 13/04/2021 7:40 pm
  ¿ DE QUE BAN SERVIR FER LES ELECCIONS DEL 14-F ? Anar a VOTAR . Si dos mesos despres encara no tenin cap Govern QUINA VERGONYA de Partits Politics . E.R.C. , JXCAT y LA CUP . Han lo qued pateix Catalunya y els Catalans . LA ECONOMIA CATALANA Mes Emfonsada quel TITANIT , Molt perjudicada .ARA CALIA UNA UNITAT DELS PARTITS POLITICS SENY CATALÀ . Pero no ja SENY
  T'equivoques en lo principal @LlunyDeCat 13/04/2021 5:17 pm
  Catalunya no és ni ha estat mai una nació. Per això els teus interminables trunyos no tenen sentit. No et fa vergonya estar tant de temps equivocat i donar la brasa a dojo?.
  Alerta 13/04/2021 4:46 pm
  El Ribbentrop Espanyol Arancha González Laya a la TV d'Estònia. Mentint i emprenyada amb les preguntes de la periodista Astrid Kannel reflecteix el que és realment aquesta gent. Ni Règim del 78 ni Règim Monàrquic. Són els Espanyols i punt. Les mentides són tan grosses que TV3 hauria de passar l'entrevista amb subtítols en Català per tal de copsar una volta més Qui és el que ens ocupa, colonitza, apallissa, humilia, insulta, tortura i mata des de fa 300 anys.
  54
  38
  Respon
   "Qui és el que ens ocupa, colonitza, apallissa, humilia, insulta, tortura i mata des de fa 300 anys" 13/04/2021 5:14 pm
   No facis preguntes sense resposta evident o contesta tu.
  LlunyDeCat 13/04/2021 3:03 pm
  Un botifler molt conegut - en Màrius Carol - ha estat entrevistat a Nació Digital i ha declarat que som un país tou. Com diem en francès "c'est l'hôpital qui se fout de la charité". Aquest senyor ja no és tou com molts dels seus compatriotes. Va travessar la línia de la "Collaboration" fa molts anys com gran part de polítics, periodistes, actors, esportistes i empresaris. La generació actual és hereva de la que va inventar les collonades següents: "catalanoparlant-castellanoparlant" (aberracions sociolingüístiques úniques al món i probablement a l'Univers), "és Català tot el qui viu i treballa a CAT", "Ciutadans de Catalunya", "Nous Catalans", "Som un sol Poble" (demaneu als Tibetans que encara viuen al Tíbet i on hi ha des de fa anys molts més Xinesos que Tibetans què en pensen), etc. L'any 1978 a les escoles de CAT tota la canalla sabia qui era "català" i qui era "castellà". I no hi havia pas cap problema. El problema era amb els mestres espanyols i molts mestres catalans reciclats en espanyols. I allà va començar el desastre actual de l'ús públic del català, ÚNIC SIGNE D'IDENTITAT que encara diferencia els Catalans dels Espanyols i per això els Espanyols mantenen una guerra permanent contra els Catalans per tal d'impedir-los que visquin en Català arreu. Però la majoria dels líders encara no han copsat pas l'arma letal que tenen en l'ús de la nostra llengua. Per què ? Dons per Por. Tenen molta por.
  81
  58
  Respon
   JordiT 13/04/2021 3:53 pm
   LlunyDeCat predica amb l'exemple, perquè no t'acostes al teu veí del poble, si!, aquest que saps que és votant de PSC, PP o VOX, fins i tot dels traïdors d'ERC, i li dius que marxin de Catalunya o hi haurà conseqüències, de pas li marques el seu negoci o habitatge per a que tots sàpiguen on viu o treballa. 1, 2, 3 ... Desperta!, deixa d'enyorar el passat
  LlunyDeCat 13/04/2021 2:45 pm
  Fa molts anys que dic i escric als webs que els Catalans som una Nació tova i sense allò que cal per alliberar-se de l'Ocupació Espanyola. Pares i avis m'explicaren el terror dels anys 36-39 a mans dels Comunistes al servei de l'URSS i del lumpen proletariat (majoritàriament Espanyols emigrats) que infectava la FAI i la CNT. I el terror que va arribar el 26.01.1939 amb la Conquesta de CAT pels Feixistes Espanyols (en varen dir "conquesta" en oposició al País Basc on en digueren "alliberament"). Aquest terror provocà a pares i avis uns reflexos que encara duren a la generació següent. Però no hi ha només aquest problema. Tots els líders considerats independentistes - amb comptades excepcions - no vénen pas de l'Independentisme històric (FNC, Estat Català). I aquest és el problema. Tots vénen reciclats del PSUC, Bandera Roja i tots els grupúsculs comunistes, socialistes, demòcrata-cristians, etc. No tenen culturalment i psicològica el bagatge independentista que INCLOU la combativitat i no anar pas amb el ciri a la mà. I això ho podem extrapolar a una majoria de Catalans. I la prova que som tous és que malgrat les imatges de les agressions i humiliacions a dones i vells als col.legis electorals no hi hagué pas cap Revolta contra els Ocupants Espanyols. Ningú dins dels tres partits independentistes va aprofitar la reacció internacional de suport moral i humà per engegar la Revolta com ho feren els Segadors el 1640. I aquí tenim el nucli del problema: tota aquesta gent d'ERC, JXCAT i la CUP mai durant els Catalans a fer fora els Espanyols. Per què ? Doncs perquè interiorment encara senten que formen part d'Espanya. La prova és en Junqueras que és l'exemple paradigmàtic quan diu que s'estima Espanya. És tan absurd com un francès de París dir que s'estima Alemanya el juny del 1940. El punt d'inflexió el tindrem quan una majoria de Catalans s'adonaran que l'Enemic no és el Règim del 78 sinó els Espanyols. I els Espanyols ja ho saben fa segles.
  45
  41
  Respon
  federalista 13/04/2021 9:48 am
  jajajajaj en fi rovira be esta que constateu la derrota total de la indapandenchia , en fi dues pedres estelades of course i a correr, inda indapandenchia pel 2784.
   Ricard 13/04/2021 11:07 am
   Perdó?
  LlunyDeCat 12/04/2021 11:17 pm
  Fantàstic article. Només voldria fer una remarca en relació a la nul.la reacció massiva dels Catalans - i ja no cal dir dels líders independentistes - durant les agressions, apallissaments de vells i velles, dones i canalla dutes a terme pels Espanyols a través de llur repugnant Gestapo i SS el jorn del referèndum. Perquè aquests criminals Espanyols restaren impunes sense reacció massiva de revolta. Quasevulla nació hauria reaccionant massivament per tal de fer fora de la terra catalana tota aquesta infecció que es diu Espanyols. Com al 1640 quan els segadors segaren arran i defenestraren el Botifler en Cap, què caldrà que els Espanyols facin als Catalans per provocar la Revolta General i el Boicot Total als Espanyols: a llur llengua, a llur Gestapo, a llurs SS, a llur Exèrcit, a llurs jutges, etc ?
  177
  174
  Respon
   Ricard 13/04/2021 11:09 am
   Totalment d'acord, però jo crec que els que anomenes espanyols són els castellanistes. D'espanyols no en tenen ni un gram, i de constitucionalistes tampoc.
   JordiT 13/04/2021 10:24 am
   LlunyDeCat M'he adonat que tens un llenguatge molt bèl·lic, quan parles d'Espanyols no generalitzis, tampoc ho facis quan parlis de Catalans, a no ser que no consideris catalans als no indepes, l'únic que parla aquí d'expulsar gent i demostra odi a altres persones que no pensen com tu ets tu. Recorda, 1, 2, 3 desperta! No et flagel·lis més.
    Narcís 13/04/2021 11:20 am
    Excuses, per posa' m pel mig .. LlunyDeCat parla " políticament " , ço és, qui són els de fora per fer i desfer al seu antull política catalana ? P D : el comentarista sembla cru .. però allò obvi és que espanya hauria de besar el terra que trepitgen els catalans que no pas fotre fins afussellar !
  Obrir camins 12/04/2021 4:46 pm
  Rovira , és molt fàcil dir que per aquest camí no anirem enlloc... el proper article l'escriuràs per explicar-nos el camí que ens donarà la independència?
   No cal que esperis, ja t'ho dic jo 12/04/2021 5:24 pm
   Fins ara han manat els corruptgents durant 10 anys, processant cap enlloc mentres cobraven bons sous. Ara han guanyat uns altres i els processistes es fan l'orni? Deu ser que mai han volgut la independència, són més de peix al seu cova, ho vam veure ahir a TV3 i el documental d'Andorra, casualment van pujar al carro indepe quan es van aixecar les catifes i vam trobar la podridura...
   70
   142
   Respon
  Donec Perficiam 12/04/2021 3:03 pm
  El bacallà és en mans de Catalunya precissament.... i ningú no diu que Caspaña sense el 20-25% del seu PIB que xucla de la gallina dels ous d'or (Catalunya), s'en va a la merda directament i tindrà de ser rescatala per Europa si o si. O directament expulsada de la Unió Europea per incompliment i saltar-se totes les regles del joc. Tot un desproposit per part de Caspaña i també de Catalunya, que no se que més necessita per reaccionar (no pas pacíficament).
  Qui talla el bacallà? 12/04/2021 1:54 pm
  Òbviament la bacallanera del règim junter: Pilar Rahola.
  74
  63
  Respon
  Narcís 12/04/2021 9:36 am
  Ja n'hi ha prou d'anar contra representants que demanen allò obvi o ser nació lliure , ço és, o donem idees / modus de fer o millor no badar boca .. amb la mortificació d'aquest miserable estat ja hi anem prou guarnits ! PD : amb els ignorants malvats fàctics més els ignorants malvats de la plebs contra la nació catalana només el poble, només la població, pot forçar aquest botxí desaparegui de nostres vides !
  104
  134
  Respon
   Au Narcís 12/04/2021 12:58 pm
   La pastilleta i a dormir, cada dia dius més bajanades. Vols dir que hi toques?
   79
   50
   Respon
    Narcís 12/04/2021 1:45 pm
    Ras i curt : per què no te'n vas defora ( espanya ) ... això sí, no té n' amaguis de ser català, ni amaguis ton accent, ni amaguis tos cognoms ( arribat el cas ) , ni amaguis ton lloc de naixença, ni . . . . . . ço és, busca feina en allà si en trobes .. je je .. catalino, catalufo, hijo put. catalán !
     Narcís 12/04/2021 3:00 pm
     Ah!, no has de tenir por , de ben segur trobaràs feina àdhuc bona feina perquè ets espanyol així compatriotes teus! PD : ça com lla, tant n' és, atès que si et noten català.. no et faran ni cas i només et quedarà pidolar pel carrer!
  Pesimisme 12/04/2021 8:45 am
  Ai, senyor Rovira, en mig de tanta negror només li ha mancat dir que ens cal un revulsiu com ara votar a Vox. Amb Vox a Espanya, Le Pen a França i Europa fent aigües per tot arreu, no trigaríem massa a ser esclafats, i qui sap si a suportar alguna nova guerra a Europa. Que llestos han sigut els britànics, han fotut el camp a temps.
  36
  25
  Respon
  Doctor Strangelove 12/04/2021 7:37 am
  La peixatera meló, la peixatera! Doc.
   Uix! 13/04/2021 1:05 pm
   El bacallà es ven a la bacallaneria, talòs
  Veterà antifranquista. 12/04/2021 7:36 am
  Justament: Catalunya no tindrà mai govern i, si el té, no servirà per a res. I no servirà per a res perquè el poble català, en acceptar la consrtitució espanyola del 1977 i l`estatut del 1979 així ho va voler. Per res més
  Fabencio 11/04/2021 11:22 pm
  Totalment d’acord. Noves eleccions ara que tutom sap que ERC i la cup no volen la independènciaz
  148
  146
  Respon
   ERC i CUP van començar a negociar el 14F 12/04/2021 1:08 pm
   Mentres els corruptgents anavan a Waterloo a constatar la derrota i demanar que fer: Seguir amb menys menjadores però amb el fre de mà posat, no fos cas que algú desllorigi l'atzucac i aconsegueixi avançar més que ells els últims 10 anys...
   55
   14
   Respon
    Uix! 13/04/2021 1:12 pm
    Què van fer els consellers d'esquerra? Ja t'ho dic jo: Amb el tripartit unes columnes a Montjuïc i amb la vicepresidència d'en Junqueras prometre un referèndum que no van organitzar i convertir la conselleria d'economia en la oficina d'aturar la independència en contacte directe amb el vaticà.
  Pep 11/04/2021 10:29 pm
  Pues si todo está perdido, al río me tiro. Nuevas elecciones y que salga el sol por donde salga. Eso sí, nada de medias tintas, con un partido netamente independentista y cuayo nombre sea precisamente ese. Partido Independentista de Cataluña. Coger el toro por los cuernos y a por toda.
  315
  304
  Respon
   Observador 12/04/2021 1:14 pm
   Òbviament, qalsevol lector amb dos dits de front veu que PePe està a sou de les clavagares de Tácito
   80
   63
   Respon
    el que més t´agradi. 13/04/2021 9:25 am
    Ells nomès ens volen per els diners. L´ecuació es ben fàcil. Boikot total a Ñ i l´económic el primer i que mengin pedres peti qui peti. Però vivim infestats de ñordos, en hi ha per tot arreu i els hi donem feina i tot! Les filles o fills s´hi ajuntan i fan mes gran la desgracia colonial. i etc...

Nou comentari