Des de Flandes (Bèlgica), diu el president Puigdemont que el seu objectiu és “tornar a Catalunya com a home lliure i aixecar la suspensió de la Declaració d’Independència per fer-la efectiva”. 

La primera part del desig la compartim molts catalans, independentistes o no. Tots no, però una majoria  indiscutible, sí, sens dubte: no cal ser indepe, però sí intel·ligent, per entendre que fins que no s’acabi l’acarnissament de la repressió no hi haurà res a fer. Ho saben fins i tot SúperSánchez i el nou SúperBolaños, tot i que possiblement tenen altres prioritats que les amnisties o la reforma legal de la sedició. Líquids i neumàtics com són, estan pensant ja en clau electoral i no li faran fàstigs, si cal, a pactes amb el PP. Ni a salvar la monarquia, clau de volta del sistema. No n’esperem gran cosa, doncs, però sí, ojalà Puigdemont torni a Catalunya com a home lliure, ojalà la repressió s’acabi, ojalà els tribunals europeus posin una mica de seny en tot plegat… 

Però qui esperi que els tribunals europeus es carreguin Espanya, per molt brillant que sigui Boye, que s’assegui a esperar. I qui esperi seriosament que Espanya es doblegui als designis de la justícia europea, que esperi la setmana dels tres dijous. 

Una vegada establert això, que la primera part de l’objectiu no té res a veure amb la segona, anem a l’objectiu èpic de Puigdemont. Ni més ni menys: aixecar la suspensió de la Declaració d’Independència. Com si depengués d’ell, que quan va poder proclamar-la, es va arronsar.

No li agraïrem mai prou, a ell i als altres, que s’arronséssin. Era el més sensat, tenint en compte que no hi havia res preparat, que en el fons no volien fer-ho, que senzillament se’ls va acabar la pista per al torcebraç amb un Estat més bèstia i dur del que imaginaven. No ho sabem tot sobre aquells dies de la tardor de 2017, però sí en tenim prou amb el que ens han anat explicant uns i altres. Van arribar al precipici on mai no havien pensat que arribarien i no estaven preparats per saltar. 

Per això mateix, ja no li toca a Puigdemont aixecar cap suspensió, quan ni tan sols no va ordenar treure la bandera espanyola del Palau de la Generalitat. La legitimitat que tenia el 2017, que potser hagués portat molts catalans a seguir-lo, no és ja la del 2021. 

I tampoc, en aquests anys, a més de mantenir una lluita heroica i desigual contra un Estat opressor i violent, que mereix tot el reconeixement i tot el suport i no deixar-lo mai amb el cul a l’aire, tampoc no ha sabut o ha volgut anar més enllà i esdevenir el líder sense carnet, la persona que feia falta per unir-nos més enllà de les misèries partidistes, incloses les seves.

Que diferents haurien estat aquests anys tan grisos si algú hagués tingut la sensatesa de preservar la unitat, de jugar més enllà dels partits i de les eleccions i dels interessos tàctics. Això és el que ens ha portat a perdre el rumb i la força. I per això mateix a l’altra banda ens han perdut el respecte i ens han agafat les mides: saben perfectament que ens tenen controlats.

La Catalunya bloquejada en la qual vivim és filla d’aquella suspensió que entre uns i altres ens van engaltar. És filla de tota la boira amb el qual han intentat amagar-nos l’autèntica història, Puigdemont, Junqueras i tota la resta de personatges d’una obra tràgica i d’una aventura que, siguem compassius, com a mínim podríem qualificar de mal calculada i menys valenta del que semblava. I consti que podríem ser menys misericordiosos amb aquell «momentum» i tot el que ha vingut després.

Ara no li toca venir a aixecar cap suspensió ni a declarar res. A sumar, sí, clar. Però a liderar, ell mateix ha decidit que no. De fet, ja ho va decidir a la tardor del 2017. I això val per a tots els altres. 

No sabem qui proclamarà la independència ni com. No sabem si serà possible  i a quin preu. Però, si arriba, no seran ells. Només faltaria, perquè no ens portarien enlloc. Això va de saber anar cap a algun lloc i de no vendre més fum. Hauran de ser uns altres, si surten… 

Comentaris

  Guillem_ Octubre 24, 2021 | 21:09
  No hi estic d'acord. Di que estaven preparats. Els que No hi estaven eren els.politics. va quedar demostrat l'1O No és ojalà. És tan de bo.
  Enric Octubre 24, 2021 | 22:02
  Quan he trobat el primer "ojalá" he deixat la lectura.
   Inxalà Octubre 25, 2021 | 10:49
   Ai, ai, ai que si dius que és el primer, és perquè saps que n'hi ha més d'un, trapella ;-). A mi, també m'han fet mal als ulls. Posats a recórrer a barbarismes, TANT DE BO, d'ara endavant, l'articulista faci servir "inxalà" (Insha'Allah) que s'acosta més a l'original.
  VES PER A ON! Octubre 24, 2021 | 22:04
  AGOREEEEROOOOOOO!
  Anònim Octubre 24, 2021 | 22:35
  Si vindra PROGRAMARA LA INDEPENDENCIA i tornara FUGIR CAP A WATERLOO HA HA Con el COVARD POLITIC QUES I SERA SEMPRE .. Ja que FUGIR EN EL SEU CAS VA SER DE COVERDIA ..Vol fer un DUI i mirar que pasa desde WATERLOO JA JA .. PUIGDEMONT ES MENOS DE FIAR QUE CASADO Y PEDRO SANCHES JUNTS ...Puigdemont ES MES FALS QUE UN DURO SEVILLANO . PUIGDEMONT FA INDEPENDENCIES QUE DURAN POCS SEGONS DE VIDA ..Pero si ja tindrien que tenir la INDEPENDENCIA EN 18 MESOS Ban dir je je .
  EL CATALÀ EMPRENYAT AMB PUIGDEMONT PER SER MENTIDER I COVARD . Octubre 24, 2021 | 22:36
  Si vindra PROGRAMARA LA INDEPENDENCIA i tornara FUGIR CAP A WATERLOO HA HA Con el COVARD POLITIC QUES I SERA SEMPRE .. Ja que FUGIR EN EL SEU CAS VA SER DE COVERDIA ..Vol fer un DUI i mirar que pasa desde WATERLOO JA JA .. PUIGDEMONT ES MENOS DE FIAR QUE CASADO Y PEDRO SANCHES JUNTS ...Puigdemont ES MES FALS QUE UN DURO SEVILLANO . PUIGDEMONT FA INDEPENDENCIES QUE DURAN POCS SEGONS DE VIDA ..Pero si ja tindrien que tenir la INDEPENDENCIA EN 18 MESOS Ban dir je je .
  Harrymadas Octubre 24, 2021 | 23:15
  Sr Rovira, está equivocado , totalmente equivocado, por : HOY es imposible efectuar un baño de sangre , la UE echaría fuera de la misma al reino de españa, además de entrar en escena el TPI , los 2,4 millones de votantes del 1-O , están esperando a que en el DOGC quede registrado la proclamación de la República Catalana, votada el 27-O en el Parlament, la situación es catastrófica o se proclama la independencia via DUI o Catalunya desaparece , tanto cultural como económicamente, y pasará a ser , con todos los respetos, otra extremadura, con todo lo que ello significa. es la hora de los valientes ,no la de los cobardes. nota . a los traidores ...ya les darán tan soberana patada en madrid ...
   Boy Garantín Octubre 25, 2021 | 20:22
   T, equivoques. El reino ens ha demostrat que abans es renunciarà a Europa i a la democràcia que deixar-nos marxar sense ensenyar-nos els sabres. A les oligarquies feudals que manegen el cotarro tan les fa si és en dictadura, en dictablanda, en monarquia constitucional, en República o a Mordor si cal, mentre mantinguin el xiringuito per seguir vivint com a paràsits.
  christian costa Octubre 25, 2021 | 05:52
  Gens d'acord. Prou desànim. I en KRLS ha reconegut el seu error. Sincerament, el que hem fet com a poble és per estar-ne orgullosos. Ho vam fer tots bé fins a l'U d'octubre , i d'allà la majoria dels nostres dirigents el que no van estar preparats per aquest registre de confrontació i van cometre el greu error de cedir a la repressió QUAN NO S'HI POT CEDIR MAI, perquè és l'inici d'un camí involutiu i de desempoderament perillosíssim. MANTENINT-NOS FERMS i no perdent la iniciativa ho teníem a tocar, però tal com es va fer, la sensació és que ni es va intentar guanyar en sèrio. Com a poble, l'error va ser anar massa a remolc dels nostres dirigents, els haguéssim hagut de desbordar. Considero un error terrible (però humà) per part dels nostres dirigents pensar que existia el camí del mig, com declarar la república i al cap de pocs segons suspendre'n la declaració. Aquestes coses o es fan o no es fan: a vegades el camí del mig comporta les pitjors conseqüències de cada una de les dues opcions (fer-ho o no) i cap dels beneficis, és a dir, no ens vam evitar la repressió i vam hipotecar moltes possibilitats reals d'aconseguir la república (cal demostrar que es va en sèrio). Aquests 4 anys hem viscut les conseqüències de cedir a la repressió, però en canvi Espanya ha mostrat de forma descarnada la cara real darrere la careta, és a dir, tenim més motius que mai per a voler la independència, però també hem palpat les nostres febleses. Hem de tornar a prendre consciència de les nostres fortaleses i donar la millor versió, cap poble ha aconseguit el que nosaltres l'U d'octubre. Cap.
   Ferran Octubre 25, 2021 | 10:35
   Menos mal, aalguien con sentido común¡¡¡
   Cat Octubre 25, 2021 | 14:37
   Per a tu potser n'hi ha prou de fer com en Juanca i dir que es va equivocar. Ah això sí, després escriure llibres engegant el ventilador. De veritat ens creiem que després dels 8 segons més vergonyosos de la història, algú ens reconeixerà? M'imagino a Israel preguntant per quants minuts volem la cosa. Aquest element ens ha ensorrat per generacions. Val més assumir-ho.
  Doctor Strangelove Octubre 25, 2021 | 08:44
  Ara en cara de pomes agres se'ns ha tornat d'ERC! En fi, entre l'Alexandre, el Cotarelo i aquest esteu ben arreglats, només són vells xarons! Doc.
   uno que vive en Tabarnia Octubre 25, 2021 | 14:48
   oh deu de la veritat, PALLASSO, amb titulitis, pero PALLASSO, aportes alguna cosa nova a la teva actitud i opinio, NO, continues sent el burro que dona voltes a la noria per no anar enlloc
    Doctor Strangelove Octubre 25, 2021 | 17:30
    Els catalans fem no donem, tros d'inculte. En català es diu "fer voltes" tros de carn! Doc.
     Doncs fes-me una xarrupada! Octubre 25, 2021 | 20:28
     strangeSupremaista, que no elitista. Lic.
    Doctor Strangelove Octubre 25, 2021 | 17:31
    I Déu va amb majúscula i accent, imbècil! Doc.
     El teu dèú també em pot fer una xarrupada! Octubre 25, 2021 | 20:29
     strangeAvispado!
   No hi han comunistes per aquì? Octubre 25, 2021 | 20:35
   Has mirar sota el teu jaç?
  Narcís Octubre 25, 2021 | 09:19
  Tant de bo ho pogués fer . . però tant se me'n fum qui ho faci . . allò important és arribar a fer-ho, arribar a fer-s'hi ( és obvi no pintem res dins/ dessota aquest estat com no sigui per a rebre delictes un rere l'altre ! ) ! PD : no el digui ' estat dur i bèstia ', atès que semblen lloances .. n' és prou dir gens ni mica, ni poc ni gaire, democràtic així amb tot el que implica ensems amb covard i tirà d'allò més .. sinó de què tant d' espoli, tantes travetes i tanta persecució de baixa estofa !
  federalista Octubre 25, 2021 | 09:24
  jajaja si harrymadas si,apa pren-te la pastilleta i al llit , i ja alli als teus somnis, els meus son humits, pero els teus com bon fanatic hiperventilat que ets , no somnies amb dones sino amb estelades hahahahahja proclames la indapandenchia, i despres pel mati et despertes empalmat, hahaha es ,lo que teniu els indepres que us empalmeu en banderes, estelades i andependenchies, vinga harrymadas al llit.
   federalista=facha? Octubre 25, 2021 | 20:30
   o a gilipotlles?
  joansjosepsiases Octubre 25, 2021 | 09:58
  Sr. Rovira, quan li ha vist el cul diu que és femella...el que ens fa menystenir fins on s'ha arribat és la falta d'ambició.
  Pobres viejos corrupgentes , van cayendo como Octubre 25, 2021 | 11:13
  Hala, ir a votar en el Consell per la republiqueta a este miserable cobarde; daros una pequeña alegría antes de ir a la Itaca celestial.
  merce a. boada Octubre 25, 2021 | 11:22
  El sr Rovira deu ser d´esquerra republicana ,ni cas.
  Joan Miquel Servent de Xixona Octubre 25, 2021 | 11:33
  Mentalitat d'esclaus...
  Bones notícies Octubre 25, 2021 | 11:56
  No les d’en Rovira,(aquet home on viu?)sino que mentre hi hagi trollus fen comentaris, es que hi ha 💩 als calçotets
  Robert del Poblet Octubre 25, 2021 | 11:58
  Comentari d'un sociata recol·locat, al servei de la palangana 2 del PSOE.
  Gonzalo Octubre 25, 2021 | 12:07
  Que mal lleváis la frustración, laZisnaZis.
   I la teva mare que? Eh? Octubre 25, 2021 | 20:33
   Facha fracasat!
  Groc Octubre 25, 2021 | 12:45
  Esperant el "MESIES" per lka gent de bona fé Els agnostics , no ens o creiem Puigdemont aprés molt de fer de "mag"
  Anna C. G. Octubre 25, 2021 | 13:59
  No estic gens ni mica d'acord amb l'opinió del Sr. Salvador Clot
  Anna C. G. Octubre 25, 2021 | 14:00
  Perdó, volia dir Sr. Rovira.
   Doctor Strangelove Octubre 25, 2021 | 16:33
   Senyora Anna Calces Grises, l'edat senyora l'edat! Per què no es planteja anar al casal de jubilats i deixar aquest fil per a persones amb dos dits de front! Una abraçada Doc.
  Porcs traïdors Octubre 25, 2021 | 17:38
  L'únic president legítim és en Puigdemont. La resta és acceptar el 155, el sí bwana, el que fa ERC.
  Taffimay Octubre 25, 2021 | 17:40
  Absolutament d'acord . Ja es va veient que els periodistes van perdent la por de ser menys`preats per no alabar les fantasies, i posades teatrals dePuigdemont. Encara n'hi ha que no veuen que de cap manera vilia declarar la independencia el 1/O
  Fa venir basques Octubre 25, 2021 | 17:42
  L'articulista diu que no sabem on nem, després de vomitar una columna de fum negre en forma de text que només ajuda als porcs traïdors i aprofitats del 155.
  joandomenec Octubre 25, 2021 | 17:45
  D'acord en bona part de l'argument, però totalment en desacord amb la conclusió. El president Puigdemont ha reconegut i se'n penedeix de la suspensió de la declaració d'independència, va ser un error, d'acord. Però això no vol dir, que si un dia torna lliure a Catalunya, no puga desbloquejar aquella suspensió. Jo me'l crec.

Nou comentari