El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Si us plau, JxCat, ERC i CUP, què penseu fer?
  • CA

En aquests moments hi ha oberta una Causa General contra l’independentisme que afecta 2.871 persones perseguides pel sol fet de voler la llibertat democràtica de Catalunya. És a dir, pel sol fet de tenir un pensament desafecte al règim. Cal tenir en compte que el terme Causa General no és fútil. Causa General és com es coneix el procés persecutori que va dur a terme el ministeri de Justícia de Franco durant trenta anys contra tota activitat dissident que s’hagués produït en els anys previs a la victòria militar feixista del 1939. A tots els encausats se’ls acusava de delicte de rebel·lió.

 

Ha passat el temps, som al segle XXI i l’Estat espanyol ha decidit reobrir aquella Causa General per dur a terme un procés persecutori contra l’independentisme. Passen els anys i canvien les cares, però, en essència, tot continua igual perquè, com diu la dita espanyola, són “los mismos perros con distintos collares”, cosa que en català, de manera més elegant, diem així: de moliner mudaràs i de lladre no t’escaparàs.

 

Però si tot això passa sense que hi hagi cap reacció en contra, més enllà de tèbies declaracions quan s’encén el pilot vermell d’una càmera, és perquè encara hi ha moltíssims independentistes que no gosen dir que Espanya és un Estat dictatorial. Caldria, doncs, que responguessin què entenen per un Estat democràtic. Caldria que tots plegats consideréssim si és propi d’un estat de dret, respectuós amb els drets humans, la requisa d’urnes, la criminalització del vot dissident, l’enregistrament de converses privades ciutadanes durant anys, les detencions sense ordre judicial, les violacions de domicili de persones innocents amb escorcolls indiscriminats, el muntatge d’escenificacions policials amb avís previ a la premsa per tal que aquesta arribi abans i en difongui les imatges, la publicació de sentències abans que siguin dictades, la fabricació de proves falses, els milions i milions d’euros públics emprats en l’espionatge i la falsa incriminació de persones independentistes, la inhabilitació de presidents catalans escollits a les urnes, l’empresonament de la presidenta del Parlament, de presidents d’entitats culturals i de diversos polítics o l’exili d’un president de Catalunya i de membres del seu govern democràticament escollits. Si tot això és normal i propi d’un Estat de dret polític, si tot això no és una violació dels drets humans, no he dit res. Aleshores Espanya no és un Estat dictatorial.

 

Jo, amb tot el respecte, dic que sí que ho és. No em serveix que aquest Estat, paral·lelament, faci coses correctes en altres àrees. És clar que les fa. No caldria sinó! No és pas tan babau. Si no les fes no podria guardar les aparences que ara guarda. El delinqüent més perillós pot ser un pare amantíssim o un marit afectuós. Però això no l’absol de les barbaritats que pugui cometre en d’altres terrenys. No s’és mig lladre, ni mig violador, ni mig maltractador. És per això que caldria que els tres partits independentistes, Junts per Catalunya, Esquerra Republicana i la CUP, diguessin què pensen fer per defensar el poble català d’aquesta Causa General espanyola contra els seus drets fonamentals.

Víctor Alexandre13

Víctor Alexandre13

S’entén que la pandèmia que estem patint, originada pel coronavirus, és un motiu de gran preocupació per al govern de Catalunya. El govern té la responsabilitat de prendre mesures dràstiques que, siguin quines siguin, tindran sectors de la societat en contra. És inevitable. Si mai no plou a gust de tothom, encara menys en una situació tan dramàtica com aquesta, que està fent estralls en el món sanitari i en el de l’economia familiar. Però el govern de Catalunya té altres fronts oberts d’extrema gravetat que també haurien de requerir la seva dedicació, i un d’aquests fronts és la violació sistemàtica dels drets humans que l’Estat espanyol està portant a terme contra Catalunya. No pot ser que la Covid-19 serveixi d’excusa per justificar la indolència de les autoritats catalanes i del Parlament davant les agressions que estan patint tantíssimes persones pel sol fet de ser desafectes a la idea fonamentalista i talibana de la Unidad de España. L’Estat espanyol també està immers en la lluita contra la pandèmia i això no li impedeix pas agredir Catalunya dia rere dia a través dels seus organismes.

 

Els discursos, les queixes, les declaracions, les reprovacions, les lamentacions… no serveixen de res davant l’Estat espanyol. De res. Tot això li fa pessigolles. La prova és el Santo Oficio en què s’han convertit els tribunals inquisidors espanyols per fer la feina bruta al Gobierno de España i perseguir i condemnar tota persona susceptible de ser independentista conseqüent. Arribats aquí, la ciutadania catalana té dret a mirar els seus representants polítics i preguntar-los: “Què penseu fer?”, “Quin pla teniu, a banda de dir que no hi ha dret i de fer minuts testimonials a la plaça de Sant Jaume?”. La frase “no hi ha dret el que ens estan fent” és d’una tebior que espanta. Pobreta víctima de maltractaments, si tota la seva estratègia per fugir de les urpes del maltractador es basa en dir-li que no hi ha dret que li faci el que li fa.

 

La persona o la col·lectivitat que es neguen a prendre consciència de l’autèntica naturalesa del seu opressor i no gosen anomenar-lo pel seu nom, acaben sucumbint sota el seu poder. Com més submisos o indolents es mostren els primers, més es creix el segon, de manera que quan volen reaccionar ja és massa tard, ja estan massa afeblits mentalment per rebel·lar-s’hi. Per això la pregunta de la ciutadania no sols és legítima, també és pertinent i demana una resposta urgent: Junts per Catalunya, Esquerra Republicana i CUP, sereu capaços d’ajornar fins a la llibertat les vostres renyines electorals autonomistes i anar plegats? Sereu capaços d’entendre que els legítims matisos que us separen són ridículs comparats amb la causa noble que us uneix? Sereu capaços, en definitiva, de deixar de mirar la calculadora i mirar Catalunya? Digueu, si us plau, quin pla teniu? Què penseu fer?

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Vendetta a novembre 02, 2020 | 21:18
    Vendetta novembre 02, 2020 | 21:18
    Pensan fer el procesista botifler de fet fa anys ke se dedican la independencia els be gtan
  2. Icona del comentari de: Ramon a novembre 02, 2020 | 22:34
    Ramon novembre 02, 2020 | 22:34
    Junts per Catalunya el que ha de fer és sortir del governet. ERC el que ha de fer és desaparèixer, però per això cal que Junts per Catalunya surti del governet. I la CUP, encara existeix?
  3. Icona del comentari de: REs no faran q no passi pels seus interessos particulars i no de Nació a novembre 02, 2020 | 23:30
    REs no faran q no passi pels seus interessos particulars i no de Nació novembre 02, 2020 | 23:30
    trobo a faltar q gent com tu doni visibilitat a Força Catalunya, Directe68, el FNC... fer de NEGACIONISTA d'alternatives es restar al dia de la marmota per tria propia, incapacitat mental, estar de gust a un cul-de-sac... Els espanyols be q van fer molta propaganda dels de vox i potemos i mira on estant noi, aixi q potser q feu vosltres tambe alguna cosa, si no no sou més q part del problema.
  4. Icona del comentari de: Queralt a novembre 03, 2020 | 07:08
    Queralt novembre 03, 2020 | 07:08
    "Partits independentistes", diu. Es d'antologia la capacitat eterna d'aquest home per a l'autoengany. Tota una vida intentant estèrilment fer pedagogia a un poble-ramat que vota eternament els partits que vota simplement perquè els donen el que volen: gaudi victimista i superioritat moral dins d'Espanya. Quina vida i quanta tinta llençada absurdament.
  5. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a novembre 03, 2020 | 07:34
    Doctor Strangelove novembre 03, 2020 | 07:34
    Pesat i amb una neurona que li balla. Tio, escriu quelcom interessant o vés a demanar caritat. Doc
  6. Icona del comentari de: Lion a novembre 03, 2020 | 07:38
    Lion novembre 03, 2020 | 07:38
    La resposta es no. Abans es treuran els ulls entre ells. Així de simple. Així de trist. Només els queda valor per això.
  7. Icona del comentari de: Lleida a novembre 03, 2020 | 07:47
    Lleida novembre 03, 2020 | 07:47
    Aquests representants estan ........ Si em de tirar endavant Necessitem Saba NOVA!!!!!;;. JA HEM VIST FINS ON HAN ARRIBAT. FINS a la TRAICII DE LO QUE DEIEN!!!!!
  8. Icona del comentari de: Ferran a novembre 03, 2020 | 09:13
    Ferran novembre 03, 2020 | 09:13
    Desgraciadamente para los intereses de los catalanes, se han convertido en 3 partidos ojetepensantes y culiparlantes. No tienen remedio. Continuarán explicándonos historias de camino....Les importa ganar como partidos y tener el poder.
  9. Icona del comentari de: Bot a novembre 03, 2020 | 11:18
    Bot novembre 03, 2020 | 11:18
    Sortiu de l'autoengany, ERC, CUP JXC no faran res per Catalunya, són polítics globalistes comprats, no són patriotes catalans.
  10. Icona del comentari de: Hay otra ' dita española' que dice ' muerto el perro se acabó la rabia'. a novembre 03, 2020 | 12:01
    Hay otra " dita española" que dice " muerto el perro se acabó la rabia". novembre 03, 2020 | 12:01
    Deberías acelerarla; llegado ese momento en el mundo habría menos odio.
  11. Icona del comentari de: Eulàlia a novembre 03, 2020 | 12:11
    Eulàlia novembre 03, 2020 | 12:11
    Després de l'ultima de la Fiscalia sobre La Carme Forcadell i la Dolors Bassa, espero i desitjo q ERC voti No als pressupostos!!! O canvian o de cap manera es pot donar. suport!! Difícilment estarem pitjor q ara!!! Srs del PSC- PSOE on és el vostre diàleg? Aquest comportament al vàrem veure a la Taronja Mecànica!!! Es pot ser un fexista ultradretà, violent xò de cap manera Independentista!! Spain us diferent!! x dir-ho. suau!!!
  12. Icona del comentari de: Santo Job a novembre 03, 2020 | 12:36
    Santo Job novembre 03, 2020 | 12:36
    Ja t´ho dic jo el que pensen fer: RES. I, més concretament, en relació a la republiqueta vostre: RES I en relació als escriptors que han llepat el seu Molt Honorable Cul durant anys i ara pretenen allunyar-se fent veure que no hi tenen res a veure: CONTRACTAR MÉS COLUMNETES D´OPINIÓ I CONVIDAR-LOS MÉS AL FAQS. Aqui a Catalunya teniu tots un preu i el Govern el paga, sou uns venuts i uns traïdors.
  13. Icona del comentari de: Gonzalo a novembre 03, 2020 | 12:38
    Gonzalo novembre 03, 2020 | 12:38
    Listado de "the economist" (reconocida y predtigiosa publicación desde 1843), reconoce a España en la posición 18 de entre las únicas democracias completas. Cabe decir que sólo hay 20 países que alcanzan ese estatus.
  14. Icona del comentari de: Pere IV a novembre 03, 2020 | 12:49
    Pere IV novembre 03, 2020 | 12:49
    Benvolgut Víctor: Aquesta exhortació teva (la que en fa mil) a les forces polítiques catalanes escauría a la tieta María, la pobre, que no sap ni té per què saber el que passa a les altures; no li escau però a una parsona com tú, plenament assabentada del que hi ha. Saps molt bé que, adreçada a qui l'adreces, la teva crida és tan inútil com esperar resposta d'una paret. Per què insisteixes a picar on tothom sabem que és ferro fred?
  15. Icona del comentari de: Pere IV a novembre 03, 2020 | 13:10
    Pere IV novembre 03, 2020 | 13:10
    Molts catalans sabem (i tú també), que no obtindrem de ningú res que nosaltres mateixos no fem, per modest o petit que ens pugui semblar. Jo dic a la bona gent del poble que: 1.- Els qui s'han rendit i ens volen rendits (ERC), NO HAN DE GUANYAR les eleccions. 2.- Que CAL QUE LES GUANYI l'home que és de fa temps la bèstia a abatre pels nostres enemics. Parlo de C. Puigdemont, a qui estem moralment obligats a oferir el nostre suport.
  16. Icona del comentari de: Pere IV a novembre 03, 2020 | 13:20
    Pere IV novembre 03, 2020 | 13:20
    Com fer-ho ? Fent-li saber quants de nosaltres el votarem, fent.nos membres del Consell per La República. Si sabíeu el mal de ventre que això provocaría als nostres enemics, us hi apuntaríeu en massa ara mateix. Però la meva veu és molt feble... Per què no hi fas sentir la teva al respecte, Víctor ? Que no hi creus ? Que és massa perillós? Doncs segueix blasmant els nostres polítics, que això no ha dut encara ningú a presó.
  17. Icona del comentari de: Eulàlia a novembre 03, 2020 | 15:35
    Eulàlia novembre 03, 2020 | 15:35
    El polítics q ens representan són tan traïdors q uns són a la presó i els altres al exili separats de les seves famílies!!! Molts parlem desde casa i així és molttt fàcil
  18. Icona del comentari de: LLARENA dPENA a novembre 03, 2020 | 17:06
    LLARENA dPENA novembre 03, 2020 | 17:06
    No pensen fer res. Ni ara ni després de les eleccions, ni mai. I no és només per perdre o guaynar vots, és eprquè no tenen cap idea ni ganes de portar res endavant que tingui a veure amb la república. Estan mol bè i tranquilets guanyan.se la vida aseguts a les seves poltrones. A banda que dir tantes tonteries respecta a la independència per aparentar el contrari del que fan i volen fer, no en te cots i no s'ha de ser gaire intel.ligent per aplicar-li el markeeting. Total, si els tornem a
  19. Icona del comentari de: Erc o junqueras, aquesta es la questio a novembre 03, 2020 | 17:23
    Erc o junqueras, aquesta es la questio novembre 03, 2020 | 17:23
    L'egolatra es pensa que ell es Catalunya, es erc, es deu. Aquest home nomes vol que tothom l'adori com a Crist
  20. Icona del comentari de: Jordi Estelada a novembre 03, 2020 | 20:29
    Jordi Estelada novembre 03, 2020 | 20:29
    La resposta, malauradament, és RES, perquè tenim uns polítics 100% inútils, només bons X cobrar i viure de poltrona .
  21. Icona del comentari de: Jordi Tururù a novembre 03, 2020 | 21:12
    Jordi Tururù novembre 03, 2020 | 21:12
    No te enteras borrico cateto: ·"Volverlo a hacer", sólo tienes que "Volver a votarles"... jo jo jo
  22. Icona del comentari de: Bot a novembre 03, 2020 | 23:50
    Bot novembre 03, 2020 | 23:50
    blackout
  23. Icona del comentari de: Donec perficiam a novembre 04, 2020 | 09:07
    Donec perficiam novembre 04, 2020 | 09:07
    Els nostres politics actuals tenen massa a perdre i poc a guanyar. La politica és un comprar-vendre on sempre hi tens de guanyar i pel que sembla no estàn dispossats a perdre res. Aixó vol dir que realment no creuen en la independència o són tant cegs que no hi veuen les virtuts...el vot els hauria de castigar severament però la gent s'ha endormiscat/defallit....falten veus crítiques com la teva cridant per arreu per despertar-los. Però no se senten enlloc.
  24. Icona del comentari de: cuPPaire a novembre 04, 2020 | 10:17
    cuPPaire novembre 04, 2020 | 10:17
    L'únic que sabem fer : L'imbècil !!!
  25. Icona del comentari de: erÑ a novembre 04, 2020 | 10:18
    erÑ novembre 04, 2020 | 10:18
    Nodaltres zempfd hem fet el mateix : El BOTIFLER !
  26. Icona del comentari de: Fat Boy a novembre 04, 2020 | 13:00
    Fat Boy novembre 04, 2020 | 13:00
    Doncs faran el mateix que fan els Comuns per establir la colectivitzacio dels mitjans de produccio o la republica espanyola. No res.
  27. Icona del comentari de: ciutada del mon a novembre 04, 2020 | 18:49
    ciutada del mon novembre 04, 2020 | 18:49
    a veure fanatic adoctrinat alexandre n' hi ha una pandemia mundial, mundial alexandre amb centenars de milers de morts, crec que ja n'hi ha un millio i escaig, i a catalunya a espanya europa i el mon passa a tot arreu, aixi que primer la pandemia despres la economia i en deu anys quan tot milloti referendum pactat segons les normes de la comisio de venecia., amb 75 per cent de participacio i 55 per cent al menys de si.
  28. Icona del comentari de: ciutada del mon a novembre 04, 2020 | 18:51
    ciutada del mon novembre 04, 2020 | 18:51
    deia en una decada referendum despres de la pandemia i l'economia amb les normes del estat, i 75 per cent de participacio i un 55 per cent de si, ho entens vell fanatic xoxo, o et faig un croquis l'altra opcio es la violencia, la guerra i els morts com als balcans, tu decideixes ara que no en tens pinta de guerrer,crec que podria amb tu pallasso adoctrinat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa