Perpinyà, catalana o radiant?

"La Catalunya Nord ens posa una i altra vegada al davant un mirall, en el qual no ens acabem de reconèixer"

L’alcalde ultradretà de Perpinyà, Louis Aliot, no ha trigat ni un any a visualitzar el canvi d’orientació que vol imprimir a la ciutat. És de manual bàsic: canviar l’escut i el lema, que passa de «la catalana» a «la radiant», com qui no vol la cosa, i millor no ens preguntem què redimonis significa això tan bonic de «la rayonnante»: exactament, res. A més, ha recuperat una imatge de Sant Joan suaument retocada i no gaire reeixida, però que té prou tradició històrica al darrere. S’ha organitzat un bon enrenou, com era d’esperar, perquè tocar els símbols és sempre una declaració d’intencions, però no està de més recordar que Aliot va guanyar les municipals l’estiu del 2020 amb un 53%…

I ara, apa, a reivindicar la catalanitat de Perpinyà, que és la trampa que hàbilment ha dissenyat Aliot.

Però, segur que ens importa molt, als germans o cosins de la banda sud dels Pirineus? Sobre el paper, sens dubte. A la pràctica, poquíssim, perquè la Catalunya Nord no forma part del nostre imaginari col·lectiu central. És una «cosa» que no acaba d’encaixar, entre moltes altres raons perquè la tasca combinada de França i Espanya en matèria de descatalanització ha tingut un èxit no gens menyspreable. Ens costa saber qui som i què som, i a sobre hi ha hagut moviments de població que han desdibuixat profundament el mapa tradicional del gran país, divers i policèntric, que vam er i que no està clar que siguem ara mateix.

La Catalunya Nord ens posa una i altra vegada al davant un mirall, en el qual no ens acabem de reconèixer. Ens retorna la imatge de la complexitat territorial i històrica de la catalanitat, plena d’ulls de poll i qüestions no resoltes, que diuen: tu trepitja’m i veuràs.

La història de les urnes amagades per al primer d’octubre del 2017 és una d’aquelles «coses» que no acaben d’encaixar i que conviden a repensar qui som, a una i altra banda del Pirineu que ara veiem com una frontera «natural», quan no ho ha estat en absolut durant mil·lenis.

La «cosa» és sempre la mateixa: sempre surt una imatge desdibuixada, castigada, d’un sol país amb identitats creuades i fins i tot contradictòries, un país que mai no serà el de Barcelona, però que és clarament diferent d’Espanya i de França. 

La Catalunya del mig (situada entre la del nord, la del sud i la de l’est o marítima), mal lligada amb l’únic estat independent català del món, Andorra, i diria que no gaire ben encaixada amb l’únic territori on és oficial la llengua occitana, l’Aran, ressorgeix sempre de les cendres. És una realitat tossuda, menys feble del que podria semblar, perquè sempre retorna.

Per això a l’alcalde Aliot li fa nosa una Perpinyà catalana. Prefereix una ciutat assolellada, radiant, estiuenca. Neutra, amb una lleugera pinzellada de color turístic, les quatre barres reduïdes a unes coloraines sense significat dintre de la gran república francesa, un artefacte polític de gran èxit i gran eficàcia que el nacionalisme espanyol sempre ha volgut imitar, ignorant que abans que res és una república, una democràcia sòlida, una gran potència del nucli dur d’Europa, amb infinits defectes, però també amb moltíssimes virtuts.

Aliot sap perfectament que ara qui en realitat està radiant, en un altre sentit, en el d’emetre, és Catalunya. Mig ofegada en un marasme de confusió i paràlisi política, la Catalunya del mig emet un missatge perillós per als dos grans estats que l’han dominat i perjudicat sistemàticament durant segles. I Catalunya emet aquest missatge des de fa una mica més d’una dècada, des de l’onada de consultes iniciada a Arenys de Mar el setembre del 2009: hi ha una altra realitat, amagada per la història, que relliga una sèrie de territoris, de grans planes a la vora del mar, de muntanyes i d’illes, que formen una «cosa» negada per la història dels darrers segles. Una «cosa» que ha sobreviscut a una història basada en un eix central: descatalanitzar, ridiculitzar, fer oblidar.

Aliot canvia l’escut de Perpinyà per generar interferències en el missatge que emet Catalunya des de fa uns anys i que ja no deixarà d’emetre en el futur, per patètica que sigui la nostra política. Quan has d’inventar-te això de «radiant» quan en realitat vols dir «francesa» és que hi ha alguna «cosa» que grinyola i amenaça l’statu quo dels darrers segles. És una versió light del vell somni madrileny: que el lema de Barcelona sigui d’una punyetera vegada «la española». 

Comentaris

  Cargoli de Perpinyà 06/04/2021 12:53 pm
  Llegint des de Perpinyà el vostre article i descobrint als comentaris entenc mes coses sobre els nombrosos desconeixements de la gent del principat sobre allò que es cou al la banda nord del pirineus. Desconeixement o pitjor filtres ideològics! Sobre el article tot hi que no comparteixo del tot el seu contingut no tinc res a dir sinó que nos es l’escut de Sant Joan però del Sant Joan Baptiste que acompanyat de la seva ovella podria recordar a tots i totes que mes enllà del les nostres ideologies, de les nostres histories i de les nostres esperances venim d’un mateix coral. La poca humilitat dels comentaris son com una dutxa freda jo que mirava el Principat amb enveja i ganes descobreixo una gent còfia de tenir tota la raó però incapaç de respectar les diferencies dels altres. Per acabar Perpinyà es nomes un de les 226 municipis de Catalunya nord!!! I sent acostumat a una republicà francesa democràtica ja de canvis i recanvis als governs locals estic convençut que en tindrem d’altres. Una abraçada d’un cosí de Perpinyà
  Anònim 06/04/2021 11:43 am
  La ville de Perpignan est française
  Narcís 05/04/2021 7:18 pm
  Aquest Felipe IV de Castilla !( III d' Aragó ..) per què no donà Toledo, Zamora, León, Palencia .. a Portugal ? És obvi que mai per mai es sentí rei català ! PD : a sobre , d'amagat .. a traición fora mida !
  10
  16
  Respon
   Vaya tontería que planteas @Narcís. Cataluña como tal ni aparece entre la nube de títulos del este rey (Barcelona, Rosellón y Cerdaña sí). Añgunos títuls son más ficticios y por hacerse el chulo que reales. 05/04/2021 10:33 pm
   Titulación de Felipe hasta 1648: rey de Castilla y de León (como Felipe IV), de Aragón, de Valencia, de Mallorca, de Portugal, de las dos Sicilias (Nápoles y Sicilia) (como Felipe III), de Navarra (como Felipe VI), de Jerusalén, de Hungría, de Croacia, de Dalmacia, de Granada, de Toledo, de Galicia, de Sevilla, de Cerdeña, de Córdoba, de Córcega, de Murcia, de Jaén, de los Algarves, de Algeciras, de Gibraltar, de las islas Canarias, de las Indias orientales y occidentales, de las Islas y Tierra Firme del Mar Océano, archiduque de Austria, duque de Borgoña (como Felipe VII), de Brabante y Lotaringia, Limburgo, Luxemburgo, Güeldres, Milán, Atenas y Neopatria, conde de Habsburgo, de Flandes, de Artois, Palatino de Borgoña, de Tirol, de Henao, de Holanda, de Zelanda, de Namur, de Zutphen, de Barcelona, de Rosellón y de Cerdaña, príncipe de Suabia, Margrave del Sacro Imperio Romano, marqués de Oristán y conde de Gociano, señor de Vizcaya y de Molina, de Frisia, Salins, Malinas, y de las ciudades, pueblos y tierras de Utrech, Overijssel y Groninga, dominador en Asia y África.
  Doctor Strangelove 05/04/2021 11:53 am
  Perpinyà no és Catalunya, com tampoc no ho són ni València ni ses Illes! Això és un fet, i només gent colonialista té un pensament d'aquest tipus, nosaltres som els que som, i si ens poguéssim treure de sobre els tractorians, tietes, vells cafres i comunistes encara estaríem molt i molt millor. Doc.
  246
  374
  Respon
   No et gastis amb inútils, Doc 05/04/2021 3:31 pm
   Els adoctrinats tipus @Ricard només són una colla de cretins indocumentats i amb encefalograma pla, com la Ítaca en la qual somien.
    Ricard 05/04/2021 7:18 pm
    Més arguments i menys desqualificacions si et plau.
   Ricard 05/04/2021 12:44 pm
   Perpinyà i València són turques! Naturalment. Ximple.
   37
   10
   Respon
  Encara que van sortin noves llumbreres, continuen sen en Gonzalo i en Luisnomeacuerdo els mes espanyols i els molts espanyols de tots... 05/04/2021 11:06 am
  Ni son ni catalans ni espanyols, llavors que els queda? Son mercenaris de la llengua. Intenten fer mal, però només els i fa efecte a ells. Es va multiplicant el seu odi contra una terra i una gent que no coneixen. Però els catalans ja estem acostumats a conviure amb desfetes humanes.
  153
  6
  Respon
   Gonzalo 05/04/2021 11:27 am
   els catalans ja estem acostumats a conviure amb desfetes humanes.... No me digas que aún vives con tus padres.......
   55
   111
   Respon
    No, vivo con tu madre... 05/04/2021 11:53 am
    Ya me has visto alguna a veces, desnudo, asaltando la nevera. Pero donde vivo es en Rambla de Los Hijos De Mil Putas, 74 BCN , ¡FACHA!
     Gonzalo no tiene ni a tenido nunca madre... 05/04/2021 8:00 pm
     ...es un producto de laboratorios fachas...
     Gonzalo 05/04/2021 3:04 pm
     No sabia que eras aficionado a la necrofilia.... Aunque siendo laZinaZi.....
      Tu no sabes lo que es la necrofilia... 05/04/2021 7:59 pm
      Tampoco sabes lo que significa “nazi”...
      15
      Ya podrias ser tu el finado... 05/04/2021 7:34 pm
      Ahora toca buscar en la Wikipedia, inútil!
      Ricard 05/04/2021 3:12 pm
      Nazis són els assassins del President, els teus herois.
      33
  Gonzalo 05/04/2021 10:32 am
  Haría bien Perpiñán de disimular, mirar para un lado y asegurar que allí jamás han sido catalanes, que ni siquiera saben qué es Cataluña. Catalonia? Connais pas. Es de esperar que después de cambiar el apellido de la ciudad, retiren las señeras que adornan no pocos edificios públicos, y pongan ahí un sol radiante, la bandera del Comité Olímpico Internacional o cualquier otro trapo, el caso es que no quede ni rastro de Cataluña. Francia es un país serio, y en la decisión de dejar de ser catalanes habrá pesado que Perpiñán corría el riesgo de ser tomada a chacota por todo el hexágono, como si fuera el Lepe gabacho.
  34
  118
  Respon
   Quim 05/04/2021 2:58 pm
   Es Perpinyà, idiota.
    Gonzalo 05/04/2021 8:45 pm
    Mira.... Como la republikita de los 8 segundos, que no existe... Idiota!!!!!
    JordiT 05/04/2021 5:04 pm
    Perpignan
    35
    38
    Respon
  Gonzalo 04/04/2021 11:59 pm
  Dadle las gracias a pablito Claris...... Por su culpa se perdieron esos territorios españoles. Y otra cosa, laZis..... Ese alcalde fue votado por el 53% de los votos. Si vosotros queréis con un 52% hacer algo que no tiene cobertura legal, que narices le decís a un alcalde con ese porcentaje de votos que si tiene la cobertura legal de hacer esa modificación?????
  65
  218
  Respon
   Poc demócrates sou 05/04/2021 3:07 pm
   Amb el 53 per cent Perpinyà pot legislar canvis efectius, per què amb un 52 per cent no tenim dret a fer res????????
    Gonzalo 05/04/2021 8:46 pm
    Vete a la ONU, que te lo explicaran ellos mejor.... Jajajajajajajajajajaja!!!!!
  Luisnomeacuerdo 04/04/2021 11:41 pm
  Vaya ya está el estreñio con los sueños húmedos de los paisos catalanes, anticipo de lo que será la repugblica de tractoria. El daño que ha hecho el proceso en las débiles mentes de los fascistas independentistas.
  50
  120
  Respon
  La "Catalunya Nord" només existeix en la imaginació nacionalista catalaneta 04/04/2021 11:41 pm
  "Catalunya Nord" és un terme encunyat en la dècada de 1930 per l'escriptor francès d'ideologia nacionalista catalana Alfons Miàs per denominar a les parts de el departament francès de Pirineus Orientals on es parla català; a partir d'aquí l'èxit entre el nacionalisme estava assegurat, típic del nacionalisme: continent sense contingut. A la resta del món se la pela aquesta nomenclatura.
  209
  194
  Respon
   fat boy 05/04/2021 2:29 am
   Com deia un senyor d'alla a la tele, No se perque li diuen la Catalunya Nord si es el Nord de Catalunya.
   22
   51
   Respon
    Fer jocs de paraules @fat boy .... 05/04/2021 11:48 am
    ... és divertit i entreté però no farà que el Rosselló sigui ni el nord de Catalunya ni la Catalunya nord. És França des de 1659.
    47
    40
    Respon
     Ricard 05/04/2021 3:14 pm
     Els pobres seran sempre pobres oi?
     fat boy 05/04/2021 12:59 pm
     Com Gibraltar es Anglaterra des del 1704. Al menys al Nord de Catalunya hi ha qui es diu catala, no com a Gibraltar on no trobaras a ningu que es digui espanyol encara que els torcis un brac.
     45
     60
     Respon
      I què @fat boy 05/04/2021 3:13 pm
      Ni Gibraltar és espanyol ni el Rosselló és català. La història és així.
    Gonzalo 05/04/2021 9:57 am
    El Norte de Cataluña es gerona. Y el valle de aran.
    32
    75
    Respon
     Quim 05/04/2021 3:00 pm
     Girona i Val d'Aran, idiota.
     fat boy 05/04/2021 1:04 pm
     I am afraid your catalan is quite poor. It is a person beyond the Pyrenees who said that. On the other hand you'd better be busy with the many problems in Al Andalus instead of giving lectures on what you do not understand and do not concern you to people that is alien to you, Mr. Ignoramus.
     126
     101
     Respon
  Pedro 04/04/2021 11:04 pm
  Perpignan se siente francesa y lo es. Estamos en el 2021, la história se ha quedado allá atrás. Pero claro, cuando no hay madurez la culpa es siempre de los demás.
  31
  112
  Respon
   fat boy 05/04/2021 2:27 am
   Do you mean like Gibraltar?.
   Ricard 04/04/2021 11:18 pm
   I pel que veig tu vols que la llengua catalana quedi "allà atras*. Els castellans, campions mundials en regalar a altres terra catalana (Nàpols, Sicília, Sardenya, Catalunya Nord, Franja, Menorca, resta de les illes, País Valencià) s'us entén tot.
   157
   102
   Respon
    @Ricard 04/04/2021 11:44 pm
    Absolutament res del que dius té sentit. Ignores completament la història.
    16
    55
    Respon
     Ricard 05/04/2021 12:48 pm
     Res del que t'incomoda té sentit. L'autoodi té aquestes coses. Et planyo.
      Llegeix més catet @Ricard 05/04/2021 3:37 pm
      I que el teu plany sigui per la teva pròpia ignorància i tancament, no pel coneixement d'altres.
      1
      16
  Ellos se lo pierden 04/04/2021 10:48 pm
  Nuestra República simbólica da cien vueltas a la francesa.
  70
  122
  Respon
  Vendetta 04/04/2021 9:42 pm
  Catalunya nacio ocupada per el enemic ejpanyol y frances el 1 viuen a les sevas sabanas y ens envian el pitjor dels seus animalons els 2 mes inteligents y subtils igual de enemics
  Ramon 04/04/2021 9:37 pm
  Això d'una Barcelona espanyola ja fou el lema dels JJOO de Pasqual Maragall: "À la ville de Barcelona, España".
  Ramon 04/04/2021 9:35 pm
  Barcelona també està en mans ultres. Ultres de l'altra banda. Però ultres en qualsevol cas.
  fat boy 04/04/2021 9:18 pm
  Recordem que l'escut de Barcelona el va modificar el Maragall i crec que ningu ha fet res per llencar-lo a les escombraries encara.
  51
  66
  Respon
  Ricard 04/04/2021 9:06 pm
  Tan il.lusionats que alguns estan amb negociar amb castellans vull donar-los una bona notícia: en poques hores alguna autoritat castellana, amb el nivell que correspon tenint en compte que es tracta de l'Ajuntament d'una ciutat, expressarà de manera educada però ferma la seva incomoditat per la mesura de descatalanitzacio indicada. No oblidem que el català i la catalanitat són una estimadissima part de "Espanya". Efectivament, el Nord de Catalunya va ser arrencat de la resta de "Espanya" pels francesos, amb la brava oposició dels castellans, que segur que van aprofitar l'aliança amb la França borbònica en època de Felip Vi (el primer Borbó ibèric) per intentar refer el camí de tornada de les comarques catalanes a "Espanya". Visca "Espanya" i l'amor que senten els castellans pels catalans!

Nou comentari