L’única justificació que pot invocar-se per prohibir l’expressió d’ideas o conceptes diferents o contraris als de la persona que prohibeix és la seva infal·libilitat. Com que a la infal·libilitat dels éssers humans no creu ni el que diu que la posseeix, el Papa, està clar que tota censura és una arbitrarietat i una prova de tirania que va contra la llibertat d’expressió, el dret fonamental més fonamental de tots perquè sense ell, tots els altres són paper mullat.

De fet, a hores d’ara, només es pot censurar en societats totalitàries com eren els països feixistes i comunistes, com és Corea del Nord. Espanya i Turquia s’hi apropen i també sembla ser el cas a Catalunya, amb la deriva autoritària del govern independentista, presidit per ERC. Aquesta deriva no és cap sorpresa. Fa temps que s’observa, sobretot als frenètics atacs dels republicans contra tota discrepància amb llur política d’abandó o ajornament de la independència i perpetuació de l’autonomisme. I sobretot amb llur control dels mitjans públics de comunicació i de molts privats via política escandalosament arbitraria d’atorgament de fons públics als diferents mitjans

Atès que ERC encara no ha aconseguit el seu propòsit declarat d'”hegemonitzar” (diu Tardà) l’independentisme, és a dir “uniformitzar-ho”; atès que la societat catalana serva un fons resistent de llibertat davant la tirania amb l’escàndol de la censura del diari ARA, el tir l’hi ha sortit al censor per la culata. L’efecte Streissand ha estat fulminant. Si vols que quelcom s’escampi a tot arreu, prohibeix-ho, censura-ho.

Això és de primer curs de periodisme. L’article censurat (no “censurat”, com qüestiona TV3 manipulant la informació), de Xavier Roig, gaudeix aleshores d’un ressò molt més ampli que si no hagués estat prohibit. L’enrenou ocasionat fa palès que el seu contingut és més adient que mai i, com que ERC no pot en refutar-lo, prohibeix la seva publicació. Perquè es tracta justament d’això, de prohibir la difusió d’un contingut que no agrada a ERC. El problema és el contingut, no les formes.

La primera reacció de la directora ha estat un exemple de sofisma negacionista: com que a una societat digital i oberta no es pot censurar, (el que és cert), el seu diari no censura ni mai ha censurat (el que és fals). Negar amb una mà el que estàs fent amb l’altra és portar massa lluny l’admonició cristiana sobre la caritat. I dir que l’article no es publica per raó de les formes i no del contingut és tibar massa la paciència de l’auditori.

S’ha censurat un article per raó del seu contingut crític amb ERC i no per raó de les formes. La seva redacció, dura i radical, no conté cap insult, ni improperi, ni menyspreu. I no s’ha censurat un article no demanat d’un espontani, sinó d’un col·laborador de la casa, amb el que se suposa que hi ha d'”afinitats electives”.

Evidentment, els puerils arguments de la directora no podien sinó afegir llenya al foc de la polèmica i, per ofegar-la del tot, s’hi ha mobilitzat d’urgència la plana major dels intel·lectuals orgànics republicans i llurs becaris amb, meravella dir-ho, Gabriel Rufián al capdavant. Ha estat un molt divertit impromptu coral que ha oscil·lat des de la més desvergonyida mentida com va quedar n’evidencia al programa “Planta Baixa” de la televisió del règim, fins a les mistificacions sobre moderació i la temperança, ideals i valor invocats per gents que no coneixen d’altres que els de la Bursa. La societat catalana ha d’entendre que la llibertat d’expressió no pot ser absoluta i que té com límit el programa d’ERC. El que no sigui la “línia del partit”, interpretada en solitari per Oriol Junqueras i fins i tot contra el parer de la seva organització, és llibertinatge. Com deia Franco que tampoc no censurava sinó que, com el diari ARA, protegia els espanyols de les influències malignes de la llibertat mal entesa.

Les especulacions de la colla d’intel·lectuals “orgànics”, o sigui, panxacontents, assoleixen el cim del desvergonyiment quan el diputat d’ERC, Josep Huguet, piula al Twitter que l’ARA és un mitjà privat i, per això, té dret a seleccionar el que publica i el que no. El diputat Huguet sap -però no ho diu- que l’ARA no sobreviuria sense la substancial ajuda financera dels diners públics que arbitràriament l’atorga el seu partit. El diputat Huguet sap també que, si et finances amb diners públics, no pots posar-te al servei d’un sol partit i no pots vetar o censurar cap altra opinió.

Tanmateix, és el que fan. 

Aprofito per recomanar el meu assaig publicat fa dos mesos a Amazon sobre la llibertat d’expressió a Catalunya on es denuncia amb noms i cognoms els atacs a la llibertat d’expressió a Catalunya. 

Comentaris

  Doctor Strangelove Gener 11, 2022 | 19:44
  A veure vell xaró, tots els libels pro independentistes, aquest també, estan subvencionats. Què no veus que això no s'ho llegeix ni el Tato, i ara com a ésser petit et preguntaràs, i tu per què el llegeixes? Doncs, "capdelot", perquè et foto un tip de riure llegein les "mamaratxades" que transcrius! En fi, costa d'entendre de quin pal vas, car el corrupgents ja t'han fotut la puntada al cul, i no crec que els "perroflautes" de la CUP es gastin ni un euro amb algú com tu! Suposo que deus viure en la indigència i per això dius el mateix que un homeless! Doc.
   Eres un ser menor, y no de edad… Gener 12, 2022 | 12:39
   ¿Hoy no ves comunistas? Mucha palabreria copiada, però no vales ni para esconderte. Te crees muy inteligente y “preparao”,como tu rey felip uve palito. Però se huele de lejos del palo que vas… facha español!
  loreto Gener 11, 2022 | 21:14
  El problema son els catalans que voten ER. No hi ha més volta de fulla. Teniu el que voteu.
  Stop al feixista junqueras.155 Gener 11, 2022 | 21:22
  Junqueras es un dictador, un franquista.155
  Cge Gener 12, 2022 | 06:42
  Molta raó professor Cotarelo. Gràcies per denunciar un cop més els mitjans venuts a ER i al Ibex.
  Abstencionista. Gener 12, 2022 | 07:20
  Un motiu més per a no anar a votar, tot i que encara n'hi haurà que tindran prou estómac per a fer-ho.
   antoni Gener 12, 2022 | 19:40
   vols dir?
  Pere LLimonera i Citronell Gener 12, 2022 | 09:02
  Se me ha ocurrido hoy al levantarme; todo pasa y todo queda, Catalunya y los catalufos pasan, España queda para siempre. Je, je soy un genio del verso, ya me lo decían en la escuela; "de mayor serás comentarista en el mon.cat, y serás el escarnio de los indepes", y voilá eso soy! :-)
   Pufff Gener 12, 2022 | 12:18
   Borinot!
  Luisnomeacuerdo Gener 12, 2022 | 09:03
  Culo pepsicola y el bigote de una gamba por el ojete, camisa pardoamarilla, eres malo malo malo, más malo no puedes ser! La estupidez de los fascistas independentistas solo es superada por vuestra maldad, seguid así que vais bien.
  Groc Gener 12, 2022 | 10:41
  Els "mes" independentistes Ja teniu el "manà" de cada dimecres. Cotarelo el gran amic i defensor d'ERC.
   Vas begut o drogat, Groc? Gener 13, 2022 | 07:53
   Normalment els teus comentaris aplaudeixen les mentides vomitades pel madrileÑo Cotalelo, comunista reciclat a neocon de la mà del partit més corrupte de Catalunya que li han trobat un piset a Girona i feina vomitant als mitjans corruptgents com aquest pamflet de Cot.
    Groc Gener 13, 2022 | 10:34
    Noi amb sap greu pero ets una mica o bastàn curtet. Si no ets capaç d'entendre l'ironia . Cotarelo es el gran guru de JxC , tots els seus articles del dimecres son sempre contra ERC i provoca la reaccio dels seus seguidos incondicionals , com a bons alumnes que necesitan que sels i carreguin les piles i crear un estat d'opinio per els tontos utils
  federalista Gener 12, 2022 | 11:18
  perque no em publiqueu el que dic del vell xarnego cotalelo, sra barroso, potser voste com el vell xarnego es de junts tambe em censura a mi.
  federalista Gener 12, 2022 | 11:23
  Sniff, sniff, me censuran, sniff, sniff
  Narcís Gener 12, 2022 | 11:25
  D' aquest diari ( Ara ) o Nació Digital ( encara recordo haver- hi el cultural 14 de n' Eva Piquer i .. sense comentaris .. cosa que no sembla faci a Elmón ! ) què cal dir que no sapiguem fa munt d' anys així com de TV3 d' ençà que mana el PSC, excuses, volia dir ERC ! PD : massa català amb caracterologia de fora, ço és, pensen que nostre poble pot ser tractat com ho és l' espanyol o ' espanyolets mil del carrer ' !
  Doctor Strangelove Gener 12, 2022 | 11:26
  Vell xaró, libels pro independentistes, subvencionats, Tato "capdelot", "mamaratxades" , corrupgents, puntada al cul, "perroflautes", indigència, homeless!, soc un merda, i per aixó només se dir insults, com bon merda que soc. Doc.
  federalista Gener 12, 2022 | 12:58
  res vell xarnego ara que ja no et paguen per xuclar ous els del 3 per cent, i no vols als de esquerra, tens que tornar al altipla, a menjar culs dels teus vells amics sociates, em sembla que el felipe, l'altre dia va comentar que tenia un picor, on tu saps vell xarnego, i amb la teua llengua gastada si tornes al altipla, podies fer un favor al teu vell amic felipe, vell xarnego pensa -t ho home, i srs del mon no feu censura sis plau, que jo com catala tambe dels meus impostos com diu el doctor es paga aquest pamflet.
  Eres mi ídolo español... Gener 13, 2022 | 04:07
  Cotarello.. sigue así! leña al mono haste que hable castelleano! ;)
  La llibertat del censor? Gener 13, 2022 | 09:42
  Aquí, en aquest pamflet corruptgent que és elMón.Cot si que hi ha censura... i només als comentaris que ensenyan les mentides i enganys dels corruptes prUcessistes cap enlloc...

Nou comentari