Com van dir els crítics al seu moment, la llei Celaá no blindava el català a l’ensenyament. Tanmateix, els negociadors de la norma a canvi de l’aprovació dels pressupostos asseguraven que sí que el blindava. Les crítiques eren falses i mogudes per l’enveja. Envejoses potser, que no debades som humans, però encertades, molt encertades, gens de falses. Com es veu arran de la confirmació pel Tribunal Suprem de la sentència del TSJC del 25% de castellà a les escoles i el conflicte plantejat a la de Canet de Mar. Aquestes decisions esmicolen el model de la immersió lingüística. I cal ser jutge per a no adonar-se que causa un terrabastall a l’organització de l’ensenyament a Catalunya.

La sobtada revelació que les coses eren contràries a les expectatives ha encetat l’enèsima picabaralla a dins del suposat independentisme. L’opinió pública esperava amb candeletes una declaració formal de la presidència de la Generalitat atès que el problema afecta el moll de l’os no només de l’independentisme, sinó del catalanisme. No cal avorrir a la parròquia repetint el que tothom sap: que la llengua és la nació i que atacar la llengua és atacar la nació. I quan algú ataca la nació s’espera que els seus dirigents la defensin. 

El president Aragonès, però, va desaparèixer de l’àmbit públic. Les xarxes, sobretot Twitter, que és com un pati de veïns que practiquen la filosofia de la sospita, van acusar-lo d’amagar-se darrere el seu conseller d’Educació. I, efectivament, el senyor Gonzàlez Cambray es va sentir obligat a comparèixer en públic passant la patata calenta a la direcció del centre amb l’excusa que era la directament interpel·lada per la sentència i que, en conseqüència, la Generalitat no podia fer res.

Una decisió a l’estil Ponç Pilat, molt desafortunada perquè dona a entendre que no només la conselleria, sinó tot el govern s’inhibeix en una qüestió crucial. I, com que el president persistia al silenci i la indignació muntava a les xarxes, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, va fer una proposta positiva de confrontació amb l’Estat invocant la figura de l’avocació per la qual la Generalitat assumeix les competències d’un centre escolar. 

Encara sonaven les paraules de Borràs a la ràdio quan la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, les va rebutjar titllant-les de “solucions màgiques”, una expressió molt en línia amb la propaganda que parla d'”hiperventilats”. Fins i tot el president va sortir del seu silenci per rebatre la posició de Borràs a la qual acusa de fer “partidisme” amb quelcom tan fonamental com la llengua. Cal tenir un ànim molt per sobre del bé i del mal, com el superhome nietzscheà, per parlar del partidisme dels altres quan un ha passat la vida avantposant l’interès del partit propi al de la independència. Si és president de la Generalitat, és perquè ha sigut fil per randa la línia del partit, com recomana el seu superior al si de l’organització, Oriol Junqueras.

Tampoc no és molt rellevant que el president Aragonès es limiti a anunciar uns boirosos treballs orientats a trobar una solució duradora al problema. És la xerrameca habitual dels polítics. El fet significatiu aquí és que el president comparegui, no per afrontar un nou atac espanyol a la llengua, sinó per fer retrets als seus aliats, als que ataca més que als espanyols. Una altra prova que el seu litigi és més contra l’independentisme que contra el gobierno.

En qualsevol cas, Laura Borràs té raó i així es reconeix a la decisió que ha pres el Parlament de Catalunya, és a dir, procedir a l’avocació. Però, com sempre, aprovada la norma, comencen les discrepàncies. Exactament, què es vol dir? L’avocació suposa que les autoritats assumeixen les responsabilitats dels centres. En altres paraules: si s’ha de desobeir, que els representants i càrrecs polítics accepten aquesta responsabilitat. La responsabilitat de la desobediència, que no es pot transferir cap avall, als funcionaris, perquè és una decisió política. La dels que es van presentar a unes eleccions prometent que durien el país a la independència.

És la decisió que cal esperar d’algú que, com el president Aragonès, es va comprometre al maig proppassat, amb motiu de la segona votació per a la seva investidura, a “culminar la independència” i fer inevitables l’amnistia i l’autodeterminació.

Cal desobeir; no parlar de fer-ho, sinó fer-ho. 

Comentaris

  Anònim Desembre 14, 2021 | 19:58
  Pero si ese hombre... Aragonés, es un cero a la izquierda. Ya lo dije en su momento. Está ahí por pura carambola. Y también porque Junqueras (que dicen es una persona muy inteligente y culta (yo no me lo creo)) prefiere rodearse de mediocres que no le hagan sombra en su partido. Eso no es de ser inteligente sino más bien de ser un listillo.
  Tots som Turó del Drac Desembre 14, 2021 | 19:59
  Que els espanyols intentin enganyar-nos fent passar bou per bèstia grossa, no és cap novetat, l'engany combinat amb la garrotada ha estat l'estratègia de sempre per destruir la nostra llengua i anorrear-nos com a poble. Que ERC s'hagi fet còmplice d'aquest engany, tampoc és una gran novetat i que el Conseller d'ensenyament, també d'ERC i el "Governet de Vichy", presidit pel escolanet de Junqueras, facin cap cot al nou atac contra la nostra llengua, encara menys. Ens cal resistir i persistir si volem capgirar la situació, capgirant els nostres hàbits mesells de canviar de llengua davant els inadaptats i plantant cara fent boicot als establiments físics i virtuals que no respecten la nostra llengua.
   Tots som la familia assetjada Desembre 16, 2021 | 20:35
   El més pur estil feixiste, apuntar, acosar i fer la vida impossible als que no comulguen amb l'idea dels feixistes. Aquesta es la reich pùblica que ens voleu encolomar?
   Jo no sóc Turó del Drac Desembre 17, 2021 | 12:37
   No m'agraden les gossades de matons.
  Ricard Desembre 14, 2021 | 20:01
  No és temps de ser covards. Ja no. O ens imposen o ens xafaran. Ja n'hi ha prou d'agressions. Prou acotar el cap.
   Anònim Desembre 15, 2021 | 00:13
   Ricardo, estás perdiendo facultades,no has puesto ni una vez tu palabra favorita"castellanos",tienes que ser más agresivo,te estás volviendo muy blandito.
   traca Desembre 15, 2021 | 09:03
   que miedecito, aunque siempre podeis apredear niños de cinco años que con ellos si os atreveis.
    Anònim Desembre 15, 2021 | 17:19
    Vols dir com varen fer els franquistes de "toa la vida". Si home, aquells que us passegeu tranquilament per sobre les foses comunes dels morts que vàreu assessinar impunement. Va tira pal pueblo xarnego
  Bien dicho Mortadelo.. Desembre 14, 2021 | 20:13
  Que no hay huev.. a desobodecer! dice el payo.. jojojo Que caballo de troya mas bueno tenemos infiltrado entre los sepa rratas, llamandoles cobardes, mentirosos y tibios en el mejor de los casos. Sigue asi Cotarello.... jajaja No se la verdad que no lo veo el mas valiente era el anterior y a lo unico que se atrevio es a poner una pancarta... Pero insiste por favor... jojojo
   Nogensmenys Desembre 15, 2021 | 09:04
   No podia faltar el tòtil que fa gracietes amb les paraules i befa de la intel·ligència, desig i sentiment de més de dos milions de persones a Catalunya. Te'n reecordo que ahir érau un centenar els fatxes davant del Parlament de Catalunya bramant contra el català i tot el que us el recorda! Però aviat sereu milers... Merda de democràcia plena que gasteu! Deixa de fer el ruc, per dignitat!. I que el Món moderi les intervencions per deixar de llegir insults i pets mentals!
   Gonzalo Desembre 15, 2021 | 15:48
   Bien tocayo. Tenemos como españoles el derecho de arrearos bien duro a la cabeza cada vez que nos salga por los cojones derecho e izquierdo. Aunque eso no es un derecho ni un izquierdo. Es un chute español.
    Anònim Desembre 15, 2021 | 17:23
    A molt be, doncs gràcies per aclarir si que com a espanyols, que encara som, us podrem partir el cap i el que ens surti dels ous. Hohoho quin gustazo
    Josep M. Desembre 29, 2021 | 18:16
    Tu mateix et fas el retrat robot de lo animal que ets. Si no et robes a gust en aquesta nostra terra ? doncs, fot el camp i a emprenyar als de casa teva.
  Jatxeba Desembre 14, 2021 | 20:24
  Tots ho tenim clar,excepte els que ho haurien de tenir mes clar;el govern.Si no desobeim no tenim futur.
  Boirot Desembre 14, 2021 | 20:33
  Des de la nit del 27-O , del 2017 , diem que ERC , la direcció d'ERC , mai ha volgut la independència , ha utilitzat, utilitza i utilitzarà aquesta paraula per a aconseguir vots d'incauts, i així mantenir la seva empresa ( ERC) , els seus llocs, els seus sous i altres prebendes , amb la gran ajuda del sottogoverno , fidels a la poltrona , mani qui mani , és igual ERC, PP o Vox . la Generalitat ja no existeix , és només un despatx accessori de la delegació de govern de madrid. el Parlament , tarda mes o menys, serà clausurat. ( 155 o cop d'estat , etc ) , només queda el Consell, és el que hi ha .
  Luisnomeacuerdo Desembre 14, 2021 | 20:40
  Joder lisensiado de Castilla como tienes la perola, debe ser el nudo que te sujeta la coleta con los cuatro pelos que tienes que te ahoga las dos neuronas que te quedan.
   Nogensmenys Desembre 15, 2021 | 09:07
   Quin nivell gastes! Per cert, ¿de què no te'n recordes? De si vas ser escolaritzat? Desapareix, fantasma!
   JordiP Desembre 15, 2021 | 11:58
   Respon a les idees, no al personaje. A saber quin careto tens tu. Posa una foto teva (teva de veritat, no del teu cosí) i exposa't a les crítiques sobre el teu nas, l'ull guenyo, les orelles de conill o la boca putrefacta. Ah, no, que estàs molt a gust parapetat darrere la pantalla. Aquesta és la credibilitat que transpires: nul·la.
    Ets una contradició vivent @JordiP Desembre 17, 2021 | 12:42
    Respon a les idees, no al personaje. A saber quin careto tens tu. Posa una foto teva (teva de veritat, no del teu cosí) i exposa't a les crítiques sobre el teu nas, l'ull guenyo, les orelles de conill o la boca putrefacta. Ah, no, que estàs molt a gust parapetat darrere la pantalla. Aquesta és la credibilitat que transpires: nul·la.
   Gonzalo Desembre 15, 2021 | 13:10
   Muy bien dicho. Puto nazi el Cotorulo.
    Anònim Desembre 15, 2021 | 17:28
    Mira, un que clama per assessinar dient nazi als altres... En fi pobre bestiola....
  Cat Desembre 14, 2021 | 21:11
  Deixeu de dividir, sobretot els que en 30 anys NO han fet res pel català.
  Pasqual Sevol Desembre 14, 2021 | 22:32
  desobeir? com? amb mascareta, distancia i vacunades? amb el passaport en regla?
  ERC s'ha transformat en un nou partit del Règim Desembre 14, 2021 | 23:10
  ...en contra de Catalunya, complint les ordres de la diplomàcia vaticana, la qual ha pactat amb l'estat espanyol cridar a capítol i disciplinar sota la unitat d'Espanya al mossén Junqueras, a canvi que el ’'Gobierno más progresista de la historia'' se'n oblidi de tocar ni una sola lletra del Concordato (que havia estat l'habitual diana de ''l'esquerra''). O algú ha sentit a ningú del govern espanyol, ni a Podemos, fer cap esment del reaccionari Concordat?
   Anònim Desembre 15, 2021 | 17:22
   I tu en el nou tonto de junts. Torneu els calers del Palau, lladres juntaires
  Pere LLimonera i Citronell Desembre 15, 2021 | 05:17
  Cotarelo es el arquetípico ejemplo de un tipo con buenas intenciones, con buen corazón... que NO es un buen tipo. Esto es por lo del dicho que de la bondad a la tontería hay un paso... y muchos sospecha que Cotarelo lo dio hace tiempo y no quiere bajarse del burro por mas que le digan, razonen y expliquen... Aplica el refrán ese del que coge un sendero y cuando el sendero se acaba, él sigue... ya no quiere darse a razones y se dedica a decir maldades, sofismas y repetir mantras falaces... una pena para un tipo que podría dar mas de si y hacer algo positivo... Otro ejemplo seria el Junqueras, al que se le adivina buen corazón, nobleza baturra, pero equivocado del todo, sigue por el monte cuando el camino se acaba... y ahí le tienes: después de ser IndePendenciero por causas como "que piensa que los catalanes se parecen mas genéticamente a los franceses" que al resto de españoles (tipo de ideas que en algunos países mas democráticos se consideran Delito de ODio, y puedes acabar expulsado de tu puesto e incluso condenado a prisión), pues él no se apea del burro... Gente que podrían ser buenos tipos, pero son todo lo contrario... Gente que se obstina en no reconocer sus errores y con 'buen fondo' pero a los que la simpleza a llevado por mal camino...
   Pedro Canto Cantalapiedra Desembre 15, 2021 | 10:26
   I vinga tretze són tretze .. fins quan malbaratar pàgines d' aquest digital ? PD : de debò penses ets llegit ?
   Nogensmenys Desembre 15, 2021 | 13:11
   Dir que la ximpleria condueix alguns a pensar independentista (el mal camí) no fa intel·ligent l'espanyolisme (ni transvestit de constitucionalisme). Cal donar raons que no siguin dogmes de fe. A alguns, la ximpleria no cal que us porti pel mal camí, sinó que hi esteu instal·lats.
   Y PUNTO. Desembre 15, 2021 | 13:15
   Cototarrello NO es un buen tipo, NO NO NO NO NO. Los Españolerdos semos ángeles de la guarda, fascistas sí, pero buenas personas. Todo tipo que no comulge con nuestro Españofascio lo obligamos a callar, con violencia, si tiene que ser, pero eso no quiere decir que seamos malos, lo hacemos todo con el más dulce amor posible, y con cariño, y si insultamos es por vuestro bien. Vosotros malos, nosotros semos buenos. Y PUNTO.
  "No cal avorrir a la parròquia repetint el que tothom sap: que la llengua és la nació i que atacar la llengua és atacar la nació." Desembre 15, 2021 | 06:51
  Para seguir el ejemplo de Cotarelo y continuar aburriendo a la parroquia con la repetición de lo obvio: la sistemática politización de la lengua por el independentismo es mala para la lengua y es mala para el independentismo. Pero es buena para los columnistas y los políticos, ya que les permite seguir cobrando por aburrir al personal.
  Català Desembre 15, 2021 | 07:45
  Els nostres flamants parlamentaris no.n faran res que posi en perill el seu càrrec i el sou que comporta, podem estar-ne segurs.
  Junqueras odia el català Desembre 15, 2021 | 08:40
  Aragones es un esclau d'españa per liquidar el català i Catalunya, com ja va fer el funest español junqueras al seu pueblo San Vicente de sus huertos, a on parlar català eztà prihibit. Junquerisme es Odi al català. Rufian es el simbol del bajo llogragisme dels miserables tarda, junqueras, rufian, purs espanyolistes com val el seu AMO SANCHEZ.155
   Anònim Desembre 15, 2021 | 17:27
   Aragonès i Junqueras són tant esclaus de borbònia com ho ets tu, ós et creus millor que els altres? Tros d'ase
    Erc partit español.155 Desembre 15, 2021 | 20:04
    Amarillo de ferrovial, insulta a ta mare, español d'erc.155. ERC REPUGNANCIA ABSOLUTA
   Quina poca imaginació... Desembre 16, 2021 | 13:42
   Corruptge ts comentant i responent-se, veuen la palla a l'ull de l'altre i no veuen la viga al propi. Adoctrinats? Borderline? Corruptgents mentiders com el batxiller foll i gens preparat...
  Cèlia Estrada Canela Desembre 15, 2021 | 09:12
  El gobern d'Espanya ens ataca. Els fiscais ens denuncien. Els jutjes ens condemnen. Els mitjans de comunicació ens calumnien Però ..... El poder el tenim la gent. PARLEM SEMPRE I A TOT ARREU EN CATALÀ Serem invencibles.
   El català és la llengua pròpia de Wad-Ras i Can Brians Desembre 15, 2021 | 22:03
   Si els llepas el chocho a les gitanes i narco-panxitas amb la teva llengua catalana potser faràs bones amigues.
  Doctor Strangelove Desembre 15, 2021 | 10:04
  A veure vell xaró, comença tu per desobeir, a veure qui et seguirà? N'estic tip de gent tan petita com aquest ex-comunista ara passat a la corrupció de dretes, prou d'alliçonar als catalans que us mantenim, prou coi, prou. N'estic fart de pagar amb els meus diners la jubilació de paràsits que no han fet res en la seva vida i que ara, a més a més, volen destruir el meu model de vida, on sí, sí, visc molt bé i em foto mariscades, la millor carn i els millors vins, i què? Ho faig perquè em guanyo molt bé la vida, i per què me la guanyo tan bé? Doncs, perquè, a més a més del talent què tinc, també treballo, poc però el que faig ho faig amb excel·lència. Així que prou, deixeu viure al que us paguem la festa, només volem això viure tranquils! Doc.
  Narcís Desembre 15, 2021 | 10:32
  És obvi no podem estar sense fer res . . així mateix, també és obvi no podem posà'ns-e en fila perquè ens vagin fument un a un . . però allò que sí podem fer és ser ' clars i catalans ' en allà o congreso ! PD : i amb màxim de suport al carrer ( el món ha de saber allò que pateix Catalunya, el món ha de saber allò que fa aquest estat, estat castellà que no espanyol de res ! ) !
   Psiquiatra d'en Narcís Desembre 15, 2021 | 15:04
   Prenguis la medicació abans de comentar, altrament li surten aquests vomits incoherents i el tornaré a tancar al frenopàtic.
  Groc Desembre 15, 2021 | 11:55
  Com cada dimecres ,Cotarelo carregan piles als anti ERC. Si els discursos d'aquet inclit os fan feliços ,m'analegro molt. Juns o farem tot JxC o faran tot sols
   Junts-per-no-se-sap-què només sap fer sol una cosa... Desembre 16, 2021 | 12:15
   Suspendre la DUI en segons i fugir deixant-ho tot enmerdat...
  Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) Desembre 15, 2021 | 12:48
  La desobediència, per ser eficaç, ha de ser organitzada i l'únic focus de resistència organitzada són els Consells Locals a l'interior i el Consell per la República a l'exterior. El demés, els resistents individuals, els CDR, els focus que hi pugui haver dins la Generalitat s'han de coordinar amb els Consells Locals per assolir la màxima eficàcia
  Nogensmenys Desembre 15, 2021 | 13:03
  Quan responc als fatxes ignorants que airegen les seves misèries en aquest racó digital, no em publiquen. Demano que el filtre del Món s'apliqui a les males herbes i zitzànies, perquè no converteixin aquest espai en un merder. Si no ho fan, entenc que ja els va bé l'audiència, com si fos un reality show.
  Desobeir? Ja ho saben els corruptgents? Desembre 15, 2021 | 15:02
  Miss Catalunya ens donar una costellada de 3 respostes sense cap transcendència. Fuigpelmón va trigar segons a suspendre la DUI i hores a fugir deixant-ho tot enmerdat. El pallasso Torra jugava amb pancartetes i sempre acabava obeint als jutges. Creu que els prUcessistes cap enlloc durant 10 anys han desobeit???
  De independentista a marchenista, pobre junqueritas.es Desembre 15, 2021 | 16:23
  Don FERROVIAL JUNQUERAS es español del cap al cul i odia Catalunya com el seu amo Marchena, al qui es va entregar per HONORAR ESPAÑA I EL SEU BORBÓ. Pobre erc en mans d'un vulgar esclau de marchena
   Fins als nassos de juntsxlapasta Desembre 15, 2021 | 17:31
   Torneu els calers del Palau i del 3% lladres juntaires
    Fins als nassos del Ferrovial.erc Desembre 15, 2021 | 20:06
    Don FERROVIAL IL JUNQUERAS 17 MILIONS robats, quin gangster mes español. Hermanito Junqueras, vaya yate te ha regalado tu hermanito Oriolet de marchena. Arriba Erc.Gurtel
  Miren Desembre 15, 2021 | 17:22
  Davant d'un conflicte, la Generalitat fa com Rajoy "el tiempo lo arregla", només que Rajoy tenia un Estat darrere i nosaltres anem despullats. El MENTRESTANT famós són les engrunes, i ni això sabem gestionar. Diuen que cada poble té el govern que es mereix, ¿tan baix hem caigut? Entenc que el 2017 no comptéssim amb la reacció violenta de l'estat, però ara ho tenim clar. Com que el temps va contra nostre ¿tenen algun projecte per tirar endavant? O... com que jo estic bé, el demés se me'n fot. "El govern assistirà aquest dissabte a la manifestació de Som Escola" És que no tenen vergonya? Aquesta és la "gestió" que toca?
  Chin ni Chan Desembre 15, 2021 | 19:44
  Cheñol Molt tadelo, le funchiona bien la guaifai? polque le puedo vendel un lutel 13G que va de pelicula que tengo en ofelta. Espelo que la mano que ahola le da comel (y le plopolciona la conecion al intelenel) chea mejol que los piojochos chedeeles..
  Josep Desembre 16, 2021 | 00:47
  Els “majors” van decapitats per la vida. Els “escolanets” amb l’alerta posada perquè no els hi passi el mateix... Tots amb la por al cos! Així no anem enlloc!
   i els batxillers folls, ón van? Desembre 16, 2021 | 12:26
   Fuigpelmón, després de suspendre la DUI en 8 segons i fugir deixant-ho tot enmerdat, va anar a viure a un palauet a Waterloo, gastos pagats, i va montar una menjadora particular enganyant als babaus, li diu consell per la republiqueta de 8 segons.
  Endavant les atxes! Desembre 16, 2021 | 13:21
  Totalment d'acord, Ramon! Gràcies per dir tant claret els que tants i tants pensem! I que ho poguem celebrar tots junts. Salutacions!
  Ok gal Desembre 16, 2021 | 23:41
  Amb un funcionariat clientelar...80 anys de societat clientelar...Mentre tinguem ERCal... curiós que el botxí final de Cat i el Cat sigui ERC-ERCal.
  Gerard de sarria Desembre 17, 2021 | 00:20
  Al Nacional Criollisme, on militen totes les esquerres catalanes, el tema de la llengua catalàna té el valor que li van donar al judici de Madrid. Cap. Ells saben que la majoria del país navega en aquesta nebolosa ideològica de la barreja que ha desplaçat a la catalanitat. Són criollos hispànics molt pitjor que el lerrouxisme.
   Si noi, Desembre 17, 2021 | 11:25
   Entre els criollos hispànics i els corruptgents prUcessistes cap enlloc i crispadors, serà difícil assolir la independència.

Nou comentari