L’estratègia de la filtració

"Cap govern que no inclogui JxC pot dir-se independentista. I dir-se independentista sembla una condició necessària per formar govern, atès el resultat de les eleccions"

Com tothom sap, la guerra francoprussiana del 1870/71 enfonsà el Segon Imperi. Van declarar-la els francesos, tan desinformats de la situació com el rei Cresos de Lídia uns 2.300 anys abans. La desinformació no es va originar a l’oracle, com al cas de Cresos, sinó en un incident diplomàtic conegut com “el telegrama (o despatx) d’Ems”. L’assumpte, una filtració, afectava directament Espanya que, aleshores, estava en situació de “corona vacant”, però això, com sempre, era el menys important. El decisiu, el “casus belli“, era que Bismarck havia filtrat un telegrama del Kàiser sabent que faria treure foc pels queixals a Napoleó III. Foc i plom. Napoleó caigué de quatre potes al parany de la provocació/filtració prussiana. I va perdre l’Imperi. Com Cresos.

Cal sempre filtrar les filtracions; a banda, naturalment, de muntar un escàndol i enviar els padrins als filtradors, si se’ls troba. Això dóna alè als esperits més imaginatius, que descobriran tota mena de conspiracions d’anada i tornada. L’estratègia, però, que és cosa greu, exigeix prudència i reflexió. Fa quatre dies, el candidat Aragonès va presentar una proposta d’acord de govern al MHP Puigdemont. El mateix candidat va precisar que ho feia amb prou temps, encara que no il·limitat, perquè fos estudiada i resposta. Quin és, doncs, el sentit de filtrar el contingut que se suposava “secret” al cinquè dia, sense prou temps per llegir-ho?

Hi ha una sensació general d’urgència, una mena de toc de sometent, com si de sobte el govern que s’està negociant estigués en perill de mort. El senyor Sergi Sabrià, amb la seva intemperància i el seu tarannà agressiu, ho transmet amb la força d’un predicador televisiu. El nostre oferiment és perfecte. No hi ha obstacles, doncs, no hi ha cap excusa per no formar un govern independentista. La peremptòria advertència fa uns dies que el famós “preacord” no es tocava no sembla ser obstacle. És la sempiterna fórmula conservadora: “no hi ha alternativa”, la famosa TINA de Thatcher. Així que, com que no hi ha alternativa, els de JxC han d’empassar-se un acord en el qual no poden moure una coma si no volen ser crucificats com a trencadors de la sagrada unitat de la pàtria, o del tros de pàtria que gestionen.

Les presses –adverteixen sempre els vells del lloc– mai són bones. Abans d’entrar a un govern en el qual no pot canviar res, sembla almenys lògic que JxC demani informació sobre la vigència dels vetos personals de la CUP, atès que, en cas de seguir vigents, condicionaran la formació del executiu, encara que els cupaires no hi vulguin participar. És una pretensió entre patafísica i surrealista.

La pressa, però, té la seva lògica, encara que sigui la lògica del que posa el carro davant els bous. Si una majoria absoluta independentista en vots populars i escons parlamentaris triga fins a l’últim minut o, deus de l’avern, no aconsegueix formar govern i hem d’anar a noves eleccions, pot haver-hi un terratrèmol social. Els tres partits dits “independentistes” desitgen amb tot cor un acord de govern que es pugui dir independentista sense fer riure a Buster Keaton. Encara que podem formar govern amb forces sobiranistes, entenem que la presència dels postconvergents, vull dir dels germans de JxC, és inexcusable. Sí, en efecte, és una qüestió tan pragmàtica com la legitimitat. Cap govern que no inclogui JxC pot dir-se independentista. I dir-se independentista sembla una condició necessària per formar govern, atès el resultat de les eleccions.

La coalició amb JxC, si entenc bé la posició d’aquests, té un preu, per dir-ho en termes pragmàtics. D’una banda, la paritat, que ha de ser el criteri obligatori respecte al gènere i l’orientació política, ha d’aplicar-se també a la responsabilitat dels mitjans públics de comunicació. No es pot admetre que la televisió i la ràdio públiques siguin eines de propaganda d’un partit que es diu independentista contra un altre partit independentista. Els mitjans són aparells ideològics i, si es diu que l’independentisme és plural, també hauran de ser-ho els seus mitjans. Tampoc no es pot admetre cap hegemonia ideològica a dins de l’independentisme i menys fabricada per a uns mitjans manipulats.

D’altra banda, a més de l’acord de base sobre polítiques socials, adopció de mesures cap a la confrontació pacífica amb l’Estat, com pot ser presentació d’un projecte de declaració parlamentària d’independència unilateral.

De totes les altres decisions es pot parlar segons es va fent camí. La filtració va ser un succés perquè va permetre la fiscalització popular de les propostes republicanes. El que no està clar, com al cas de Cresos, és per a qui va ser un succés.

Comentaris

  Observador 21/04/2021 6:51 pm
  Ja saben tots aquest becaris que comentan tot el dia per aquí, amb sou inferior a mileurista, que corruptgència farà un ERTO després del Titanic electoral del 14F ?
   Erc forrats pel ibex.35 21/04/2021 9:11 pm
   Erc esta forrada amb l'estraperlista oriolet Ferrovial Junqueras, el quinqui mes gran de Catalunya de tots els temps. ERCorrupcio ibex.35, els elegigits pel godo de franco i la cope
  Pel becari censor d'aquest pamflet corruptgent 21/04/2021 2:49 pm
  No publicar comentaris que ensenyan les vergonyes dels corruptes i si fer-ho amb els vomits dels corruptes demostra el tarannà i linea editorial. Avui dia tot queda documentat, creieu que seguireu rebent subvencions?
  276
  313
  Respon
   Erc en caiguda lliure l ibex.35 21/04/2021 5:15 pm
   De Ferroviql, no gracies corruote d'erc.españq.155
   17
   29
   Respon
   Erc lladres i assassins de Salut.Ferrovial.ibex.35 21/04/2021 4:14 pm
   Tants insults al corrupte i lladre Oriol Ferrovial Junqueras de Gurtel no es licit. Ferrovials i lladres d'erc tornei0u la pasta a Salut, Assassins d'erc.ferrovial
    Gràcies! 21/04/2021 4:41 pm
    Per confirmar que als corruptgents amb insults i cap raonament no son censurats...
     Junquerisme Ferrovial, No GRACIES!!!! 21/04/2021 5:16 pm
     Ferrovial noes cap raonament, quinqui de Ferroviaerc?l
  Ramon 21/04/2021 2:25 pm
  Hola, Ramon. Fins avui els seus comentaris, són més  d'una persona honesta que d'un intrús que vol aprofitar-se. D'aquells que estan en dificultats. Sigui de manca de llibertat o sigui per nadar i guardar la roba. Així poder anar fent, per millorar la seva situació. Que no és altra que la llibertat del seu país en aquest cas.  Gràcies i endavant, amb les bones intencions. D'un altre Ramon.
  30
  13
  Respon
   Para mi correligionario Ramón 21/04/2021 4:45 pm
   Tan mayor y todavía andas con pajas?
  ERC nos roba. TV3, con 3 de Ferrovial. 21/04/2021 12:19 pm
  Etc.
  GROC 21/04/2021 12:18 pm
  Bravo Cotarelo ,ta costat poc posar amb contra a tots els "garrulos" contra ERC O fas per convicció per altruisma ,per tenir uns ingresos o per demostrar que ets el millor. Segurament deus ser mot bò evolocionan politicament desda al comunisma a les dretes
  38
  106
  Respon
   ERC SENSE FERROVIALS, SALVEM ERC dels lladres 21/04/2021 4:16 pm
   Defensar al criminal i corrupte Oriol Ferrovial no te altre nom que CRIMINAL . ERC neta de lladres i assassins ja. Junqueras Fora ja, lladre!!!L
   Perdoni vostè 21/04/2021 2:29 pm
   Erc es posa a la gent en contra tota soleta.
   73
   13
   Respon
  L'entrebanc més gran: TV3 21/04/2021 11:55 am
  A ningú se li escapa que la "conselleria" més important és TV3. ERC va col.locar des del principi els seus comissaris polítics a informatius, on, incansablament, a cada TN, es repeteixen les consignes i l'argumentari del seu partit. Però a mès d'informatius ERC s'ha apropiat de tota la resta de la programació, amb l'incomprensible beneplàcit (hi ha gat amagat) de la presidenta de la Corpo i del director de a TV3, abdos, no oblidem, provinents del Pdcat més convergent. Així a tots els programes (Faqs, tot es mou, etc.) apareixen el Sol i altres solets, repetint ad limitum, la moixiganga esquerrana. Potser ara els de Junts han après i no volen regalar aquest enorme aparell de propaganda. Veurem.
  FRANK DUBÉ 21/04/2021 11:54 am
  Benvolgut Cotarelo: Molt abans que vostè aterrès a Catalunya, va sorgir al nostre pais una dona amb sang murciana (ENCARNA PARREÑO) que parlava clar i català de la problemàtica política catalana. De les pors, de les renúncies, dels aprofitadets, dels pragmàtics.....en fí, tot allò que també vostè ha denunciat amb la força moral que li dóna el ser originari d´altres contrades de l´estat espanyol. La van marginar, la van silenciar tant com varen poguer. La por i la mandra en mans d´uns minidirigents ben menjats fan miracles sr. Cotarelo. Ella va ser una dels impulsors del manifest fet públic a la premsa (Pagant eh?) demanant un PLEBISCIT per la Independència de Catalunya.Corria l´any 1993. Ella i en Santago Espot van obtenir el SI i el suport de més de 50 AJUNTAMENTS i 100 Associacions. Silenci absolut. Li desitjo tota la sort del món.
  Tots els partits independentistes ho són 21/04/2021 11:09 am
  És el seu negoci; per això la independència és inabastable. Funciona com el canòdrom on uns pobres llebrers persegueixen una llebre mecànica. Diuen que si el gos s'apodera de la llebre no corre mai més a l'adonar-s'en de l'engany. Els partits són el canòdrom, la independència la llebre mecànica, els gossos tots els adoctrinats que corren darrere sense adonar-se del que hi ha.
  Cotarelo, un comunista reconvertit a neocon? 21/04/2021 10:55 am
  Poderoso caballero Don Dineros...
   Si noi, 21/04/2021 6:44 pm
   deuen haver trobat un raconet, o una deixa de l'avi Florenci
  Què passa a bcn? 21/04/2021 10:42 am
  On és Erc a l'Ajuntament de Bcn? Colau i Collboni campen com volen. Cap discussió, cap enfrontament, cap problema... tot i que Erc té i més escons que els Comuns i Valls no hi és mai. La pau per damunt de tot i més val no saber res? A sobre, encara voldrien que les Colaus entressin al govern de la Generalitat. Mande?
  Ona 21/04/2021 10:17 am
  Aprofito l’ocasió per presentar el meu respecte i la meva gratitud al professor Corarelo, per la seva solidaritat amb la nostra causa, el seu sacrifici i el seu esforç. Una immensa abraçada!
  Dimecres 21/04/2021 9:37 am
  Erc va picar el discurs del Psoe sobre un govern d'esquerres que preparava un tripartit amb ells. A sobre demonitzava la dreta de Jxc. Els 32 escons de Jxc no li ho permetien i va empaitar un pacte amb Albiach que ara no vol res si no inclou l'Illa. I ara culpen a JxC del retard quan els van menystenir i van pactar línies vermelles amb els inestables de la Cup.(sort que són de matemàtiques!). Ara mereixen quedar sols al govern i esperar que Jxcat els voti, o no, al Parlament.
  97
  36
  Respon
  Rafa 21/04/2021 8:21 am
  Molt bon article, professor. Com pot ser que algú que es diu independentista votin encara aquesta farsants d'ER?
  154
  120
  Respon
  Junqueras, l'exterminador de la il.lusió dels catalans 21/04/2021 5:19 am
  Gran article. Erc, aprenents de la propaganda hitleriana, manipuladors de la pobre gent que els vota, totalment venuts a espanya, i amb tv3 i cat,radio, fent del NODO cada dia. Ho enfonsaran tot i més, amb un junqueras atrapat en el fang de la corrupcio ferrovial, que a Tv3 el Sanchis tapa amb cal viva. Amb junqueras, l'independentisme es mort per una generació, la seva. No entenc com es pot pactar res de res amb aquest miserable, venuti comprat pel Sanchez
   Tothom ho ha vist 21/04/2021 9:18 am
   Bon article. S'ha de dir el que tothom ha vist. .Erc va entrar en bucle amb un govern d'esquerres etc. No se'n podia sortir, claríssim, números canten. I a darrera hora filtra documents per culpabilitzar JxC de l'aturada , quan fins ara els dèia de dretres indesitjables cap avall i els volia de convidats de pedra. Aragonès fa dos intents de proclamació sensr haver negociat el que ara negocia am JxC! Un error darrera l'altra Erc. Clar que amb molts dirigents a la presó la situació és dramàtica.
  Doctor Strangelove 20/04/2021 10:42 pm
  Molt bé, molt bé. Un personatge així només serveix per desfer més i més l'independentisme, i fer-vos veure que només és un tema de cadires i d'odis. En fi, ridículs fins al més ridícul! Doc.
  660
  438
  Respon
  Francesc Font 20/04/2021 10:11 pm
  Totalment d'acord. I penso que JxC no pot'esperar que el mossèn i els seus escolanets facin un programa col·lectiu, i molt menys que el compleixi. Per la qual cosa, crec que el que cal és declarar públicament que davant la necessitat de formar un govern de la Generalitat, els seus vots seran per Aragonès. I també les raons per no participar en aquest futur govern si no hi ha acords concrets i públics. I a partit d'aquí, deixar que ERC s'emmerdi amb comuns, cupers, pesoepeseceros, etcètera. És una mala solució, sí. Però a un problema real cal donar, solucions objectives i concretes. Recordem allò que dos no es barallen si un no vol. Sí. Però pot passar que a aquest que no vol l'altra l'infli la cara a hòsties. I si es "participa" en un govern ERC, JxC CUP, la baralla és inevitable
  427
  223
  Respon
   Octubrista 21/04/2021 1:14 am
   Molt bons l'article del senyor Cotarelo i el comentari d'en Francesc Font
   224
   106
   Respon
  Ramon 20/04/2021 9:35 pm
  És molt d'admirar el coneixement que ha fet Cotarelo del nostre país i és molt d'agrair llur posició política, però li manca l'experiència dels que arrosseguem tota una vida de nacionalistes catalans: nosaltres sabem distingir de seguida entre un sicari sociata i un sabatot d'ERC. Cotarelo sentiria Juan Tapia "lloant" ERC durant el Septenni Negre perquè són "molt, molt d'esquerres" i potser hauria entès que Tapia era d'ERC. He posat un exemple potser massa extrem, perquè Cotarelo deuria conèixer el director de La Vanguardia Parasociata, però segur que la confusió la té actualment amb mil i un altres sicaris sociates (o pudents) de la Corporació. Com que llur missió és moure vot independentista en direcció a ERC acostuma a caure en l'errada d'interpretar que realment són d'ERC. I no. La major part de les vegades són sicaris sociates (o pudents). Carn de premi Ondas.
  252
  189
  Respon
  Enhorabuena !!! 20/04/2021 8:56 pm
  simplemente brillante !!!
  118
  7
  Respon
  Brillant editorial . Es així 20/04/2021 8:12 pm
  La veritat es aquesta . Es així . Els que volen un país lliure ho entenen així . Els que no tenen cap objectiu no ho entenen així . Així de sencill .
  118
  2
  Respon
   Tothom ho ha vist 21/04/2021 9:21 am
   Bon article. S'ha de dir el que tothom ha vist. .Erc va entrar en bucle amb un govern d'esquerres etc. No se'n podia sortir, claríssim, números canten. I a darrera hora filtra documents per culpabilitzar JxC de l'aturada , quan fins ara els dèia de dretres indesitjables cap avall i els volia de convidats de pedra. Aragonès fa dos intents de proclamació sensr haver negociat el que ara negocia am JxC! Un error darrera l'altra Erc. Clar que amb molts dirigents a la presó la situació és dramàtica.
  No saben dialogar 20/04/2021 8:09 pm
  Ramón, he conegut uns quant d'ERC. són tots uns egòlatres semiviolents. Ara em consta que el Dionís Guiteras, persona que s'enfada aviat si no li dones tota la raó, fet a la seva, violent, poc treballador, mal tracte al personal de l'ajuntament, serà conseller, dèu meu, com el Sabrià. No saben dialogar.
  302
  170
  Respon
   Erc franquisme maragall 21/04/2021 5:23 am
   Es un problema del seu nivell infim, alcaldets quecompren vots regalant un formatge, junquerisme ferroviao, franquisme d'esquerra. El model del junqueras es el franquisme, es el porciolisme e3l tete el maragall, miserables antidemocrates
   127
   1
   Respon
  Jos 20/04/2021 7:52 pm
  Yo no me fio de ERC, vamos que de ningún socialdemócrata que se dicen ellos. Las personas que están ahí o carecen de principios humanos o estan por error.
  119
  1
  Respon
  LLARENA dPENA 20/04/2021 7:37 pm
  Cap novetat, Sr Cotarelo. Els d'EAC (Esgerro Autonomista de CAT), l'antiga ERC, no volen JxCAT al Govern, al CxR ni enllloc, no sigui que en Puiigdemont se'ls mengi. Per aixó, des del 15F han fet lo impossible per que JxCAT ho tingui molt díficil. D'aquí que els imposen de principi unes condiciones que els "nous convergents" no tinguin més remei que aceptar i ser molt mansos per que tota la culpa en cas de noves eleccions, sigui de JxCAT. Son uns miserables hipócrites . Igual que la majoria de les seves bases aceptan sense queixes tot el que decideixen els seus caps. Sortosament, per la majoria dls indepes de veritat, cada dia ens eestan deixan mlt clara la situació Esgerro Autonomista: només vol governar amb els podemistes i el PSOE català. La CUP s'haurá d'empassar en solitari les seves condicions atés que els seus vots no pinten res pels interessos d'EAC. Només els han utilitzat com a florero per aparentar que si estan per la independència.
  302
  133
  Respon
  Ramon 20/04/2021 7:24 pm
  Cotarelo afirma que TV3 i Catalunya Ràdio estan al servei propagandístic d'ERC. Jo més aviat crec que estan al servei del tripartit en general però, és clar, moure el vot de l'audiència independentista cap a les sucursals sociata i pudent seria picar ferro fred. Això si de cas en eleccions estatals i (algunes de) municipals. Si repassem noms propis, en trobarem tants o més en òrbites sociata i pudent que d'ERC.
  191
  53
  Respon

Nou comentari