Comencem el mes de les festes, altrament conegut com a desembre, amb dues festes que han perdut tot el seu sentit. El dia de la constitució (no es mereix posar-la en majúscules), que mai no va tenir cap mena de sentit, i el dia de la Puríssima: si volem fer un petit experiment, preguntem una mica què en sabem d’aquest dogma catòlic de la Immaculada Concepció i què redimonis celebrem…

La setmana comença, doncs, amb un dilluns festiu, que té com a principal utilitat afegir-se a un dimecres festiu i bastir així un pont formidable. Problema? Que el dilluns presumptament hauríem de celebrar «santa constitució», el dia del text sagrat, intocable, concebut també immaculadament, i confiat a l’orde sacerdotal del degradat TC… I que aquest text ha estat segrestat per l’Espanya oficial. O sigui que millor ens n’anem de compres o d’excursió.

Aquella constitució del 78, en teoria, havia de ser de tothom, però amb els anys ha acabat esdevenint una presó o una trampa per a gairebé tothom i no només per a Catalunya. Trampa força ben camuflada, fa quatre dècades, i descarnadament prostituïda en els darrers anys. He de dir que he buscat altres paraules, menys dures, però la més ajustada a la realitat és aquesta: prostituïda. Segons la Real Academia Española, que «limpia, fija y da esplendor», prostituir és «Deshonrar o degradar algo o a alguien abusando con bajeza de ellos para obtener un beneficio». Prostituïda, doncs, encaixa perfectament amb el que ha passat.

Això és el que pretenen que celebrem: una història de quatre dècades de degradació, que va començar quan es van inventar allò tan tòxic del «patriotismo constitucional».

Però com que ja van veient que la mentida no s’aguanta per enlloc, s’han inventat bàsicament tres vies per dissimular i passar uns quants anys més. 

La primera, la de confondre la constitució amb la sagrada unitat d’Espanya: «Madrid es España, la Constitución es España, todo es España». És innegable que funciona força bé i millor que anirà els propers anys.

La segona, la de Sánchez, l’artista dels jocs de mans: «Constitución es educación pública, pensiones y Estado del Bienestar». Sona bé, no compromet gaire i no toca cap tema conflictiu. Excepte si ens preguntem sobre la realitat de l’educació, l’habitatge, la precarietat, la futura retallada de les pensions i les misèries de l’estat del benestar… 

La tercera és la del brillant exassessor de Sánchez, Iván Redondo, que juga a un joc força més sofisticat. El seu pronòstic és que la constitució es reformarà abans del 2030 i ho vincula d’alguna manera a la crisi catalana: ve a dir que ens oblidem d’independència, autodeterminació i referèndum, però que tranquils, que ja ens deixaran votar alguna cosa els anys vinents, si ens portem bé.

No hi ha ningú a Espanya, ara mateix, que vegi viable cap reforma constitucional. I s’ha de ser molt, però molt ingenu, o pensar que els altres són idiotes, per vincular una reforma a una hipotètica solució raonable per a la minoria nacional catalana.

Si un dia es beuen l’enteniment i decideixen fer una nova constitució, descartant l’actual text segrestat i massacrat que tan bons resultats els està donant, que Déu ens agafi confessats. Igual que si algun dia ressuscita d’entre els morts la meravellosa idea de fer un nou Estatut. Si es posen a fer reformes, les faran rotundament contra Catalunya, una mica contra Euskadi (amb molt de compte) i clarament contra l’estat del benestar. Aquest seria el guió del 2030.

Qui vulgui caure una altra vegada en la trampa de la prostitució, ja ho sap. Qui estigui tip de que li prenguin el pèl i el reprimeixin, també ja ho sap: aquest dilluns és un bon dia per anar de compres o fer turisme o veure sèries en català, que ja se sap que abunden a totes les plataformes. La qual cosa no és un mal punt de partida per a una nova constitució, tot i que ja sabem que abans caldrà saltar unes quantes barreres…

Comentaris

  Luisnomeacuerdo Desembre 05, 2021 | 20:45
  Como atapuercano del imperio quiero felicitaros a todos los fascistas independentistas amargados de la colonia del nordeste en el importante día 6 de diciembre, 43 aniversario de la constitución de 1978, y brindó por otros 1714 años más de subyugación. Felicidades y a joderse, mortadelo, cacarracelas, , el estreñio, el Salvador de tractoria , Santiago el descabalgado y también para ti estreñio y resto de fauna lazinazis que pululan por este panfletillo subvencionado.
   cues de pansa Desembre 06, 2021 | 08:18
   Malvingut, desmemoriat. No ens vinguis amb el teu dret al respecte perquè no el mereix qui no respecta ningú sinó son pare i sa mare i potser amb prou feines. Ah i Franco, de bon segur. Els teus escrits, però, ofenen menys del que et sembla perquè el cervell els tens al cul i del cul només en pot sortir merda, la teva merda, no la d’altres.
   Tano Desembre 06, 2021 | 13:02
   Que dius ignorant dels collons. Au ves a dormir la mona.
  Anònim Desembre 05, 2021 | 20:45
  Todo comienzo tiene su origen y el origen de la prostitución de que hablas, es la toma del poder por parte de los felipistas o psoeistas (que viene a ser lo mismo) a principio de los año ochenta. Ahí comienza la prostitución de todo el sistema. Ya lo dijo en su momento el inclito señor, secuaz del de la chaqueta de pana "a este país no lo va a conocer ni la madre que lo parió". Y a fe mía que así ha sido. No reconozco a este país, lo mire por donde lo mire, de tan bajo que ha caído.
  pep Desembre 05, 2021 | 22:52
  sense aquesta constitució q tant odia, vostè ja estaria detingut
   Ella Desembre 06, 2021 | 00:04
   Ja ho estem de detinguts
    Ray Desembre 06, 2021 | 10:59
    Sí, però només al teu cervell espatllat, ell es referia a detinguts de debó.
    Gonzalo Desembre 06, 2021 | 11:34
    Y estas con pc/ móvil en la cárcel? Ah...si...que es el hotel lledoners.
   Ricard Desembre 06, 2021 | 14:49
   Parli de mare de déu o de la guàrdia civil i veurà.
  Veterà antifranquista. Desembre 06, 2021 | 06:47
  Doncs no. Jo me'n vaig adonar de què la cosa era un parany quan vaig llegir el projecte de constitució que s'havia d'aprovar (En realitat fou el primer toc d'alerta que enterbolí la meva il·lusió davant la possibilitat d'un País millor). Vaig refusar-la públicament i votar-la en contra, cosa què em valgué una sèrie inesgotable d'improperis i crítiques. I ja ho podem veure tots plegats; si, era un parany, però adonar-se'n ara no serveix de res.
   Ricard Desembre 06, 2021 | 19:14
   De res?
  Catalunya más Constitucionalista que Madrid Desembre 06, 2021 | 07:09
  Hablando de democracia ( real ), les dejo un dato. La Tercera CCAA con más soporte a la Constitución fue … Catalunya, con más de un 90% a favor supero a MADRID tanto en votos como en Soporte a favor de la ella. Fue la segunda CCAA después de Andalucía con más votos a favor. O sea, Catalunya voto más que madrid a favor y muchas más que otras. Hay ignorantes Amarillos que dicen: “era eso o Franco”, pues mentira.. me explican por que solo Voto en el País Vasco el 40% y fue el más bajo de los soportes a la Constitución de toda España? País Vasco prefería a Franco ? No.. es por que allí si que había un sentimiento más nacionalista, en cambio en Catalunya, como vimos, claramente no.
   Alexis de Tocqueville Desembre 06, 2021 | 10:22
   Si, en madrid no hubo tanto voto a favor de la "Carta Otorgada, porque ya les valian les leyes franquistas.
    Cat Desembre 06, 2021 | 12:23
    Bon zasca
    Lo de siempre, ignorantes independentistas Desembre 06, 2021 | 12:38
    Claro, el 88 % en madrid y en Catalunya el 90%, eso es por que en Madrid eran Franquistas. Ignorancia xenófoba
    Claro, por eso el país Vasco Desembre 06, 2021 | 12:56
    Por eso, por que era Franquista, el país Vasco solo votó el 40%. A ver ignorante xenófobo, madrid, que tú dices que no votó ( por ignorancia xenófoba) menos por que era franquista se quedó en 88%, en Catalunya un 90,5%. Ese 2,5% es la clave … ignorante, xenófobo populista catalán
  decebut Desembre 06, 2021 | 08:36
  Mira Rovira, fa anys que en els meus escrits en aquestes seccions dels diaris deixo anar això de la prostitució de la constitució. Deien que va ser redactada amb bona voluntat, que tothom va cedir perquè l’acord i l’entesa eren fonamentals i que, amb el mateix sentit d’acord i entesa seria desenvolupat en el futur polític. El cert era que també es redactava amb massa soroll de sabres. De fet, va ser prostituïda de molt jove, amb l’intent de la LOAPA, per exemple, però en aquells temps el TC actuava amb certa dignitat. Ara n’hi ha qui el considera el seu vigilant proxeneta. Jo no arribo a tant
  Charles de Secondat Desembre 06, 2021 | 08:43
  Perquè en diuen constitució quan no passa de ser una carta otorgada?
  Narcís Desembre 06, 2021 | 10:29
  Només un parell de detalls : 1. Si la ' prostitució ' fou feta amb els militars a la cambra del costat . . què hi podíem esperar ! I 2. Si el ' prostitucional ' fou qui primer no la respectà ( LOFCA's ..LOAPA's .. . . . . . ) .. de quina prostitució parlem ! PD : quan ha estat subordinat i conseqüent amb cap ànim democràtic .. aquest poder i l' altre judicial ! Nota : dient ' espanya ' .. n' és dit tot : absolutisme, dictadura, cabdillisme, tirania .. cop d' estats i vessament de sang innocent pro els fàctics de sempre ! Anotació al marge : davant de qui és ignorant, desvergonyit, descarat, acomplexat i malvat .. tenint la manutenció i les armes .. què pot fer ciutadania culta, pacífica i democràtica ? Incidència : quan un delinqüent deixa de delinquir si no n' és obligat a fer-ho .. quan Europa cantarà les quaranta del tot a aquests ' Nerons ' de baixa estofa ?
  traca Desembre 06, 2021 | 11:35
  feliz día de la Constitución en la vida real.
  MHP Desembre 06, 2021 | 11:37
  Rovira, gràcies a la constitució del 78, pots vomitar aquestes xorrades que escrius sense acabar a la grajola, ras i curt, repeteixo, gràcies a la constitució del 78. Fest-ho mirar, nano.
   Ricard Desembre 06, 2021 | 14:48
   Avui en dia gràcies a la constitució Pablo Hasél és a la presó i gràcies a a constitució Valtonyc és a l'exili (sense esmentar l'agressió a Catalunya). Efectivament, a la constitució l'han prostituït. I com dic més avall ha passat en 3 èpoques. Sens dubte l'actual és la pitjor com proven els casos esmentats, inexistents anteriorment. Bé, cal esmentar el cas Vinader, autèntic atemptat a la llibertat de premsa. Com es veu la cosa ve de lluny.
  Ricard Desembre 06, 2021 | 11:53
  El primer proxeneta va ser l'exitós Tejero, al qui avui en dia encara se li fan dinars d'homenatge a les casernes de la policia militar dels castellans. De facto la constitució va durar dos anys i escaig, de desembre 1978 a febrer de 1981. Fa un parell d'anys es va fer un programa de política ficció a la TV castellana. És feia pensar a una sèrie d'entrevistes de cert rang que el rei dels castellans havia estat, com a mínim, totalment al corrent d'aquell cop d'estat. Cap dels entrevistats va dubtar de que podia ser cert. Així doncs, fins i tot moltíssima gent ben informada, es perfectament versemblant as UE el rei castellà fos el botxí de la constitució. I, finalment, tots els que es reclama "constitucionalistes" són els que objectivament recolzen Tejero i el seu cop, ja que en fan la mateixa lectura política. Els demés, els autèntics constitucionalistes, bevem de l'esperit constitucional original, això sí, sense l'habitació de costat on els militars decidien si allò que acordava la comissió constitucional era acceptable per la Gran Castella, perenne i criminal. Aquesta doble herència castellanista i militarista és la que reivindica el mal anomenat "constitucionalisme". En aquest sentit l'article és queda curt. L'agressió criminal-castellanista a la constitució és triple: 1978, 1981 i 2017.
   Ella Desembre 06, 2021 | 17:27
   Quàdruple i 2011. Van modificar l'article 135 amb la majoria PSOE, PP i UPN. Per ordre del Tractat d'Estabilitat, Coordinació i Governança a la Unió Econòmica i Monetària. Mai van fer un referèndum. Un cop tenen el plat "yo me lo guiso yo me lo como" i el poble a pagar els deutes dels bancs. Us enrecordeu? Encara estem esperant que els retornin. Detinguts es poc immobilitzats ens tenen.
    Ricard Desembre 06, 2021 | 19:16
    Si, té tots la raó.
  Gonzalo Desembre 06, 2021 | 12:10
  Otro "articu-listo" que reniega de ser español y de la constitución española.....pero como buen español, escribe su "articulito" el día 5 de diciembre, porque claro, eso de trabajar el día 6....es mejor tener fiesta e irse de parranda, no? Y esto va para todos los laZisnaZis. Que hacéis hoy de fiesta? Venga a currar, coño! Que nos tenéis que mantener!
  Franco es vivo se llama Prostitucion 78 Desembre 06, 2021 | 16:21
  Una constitucio franquista feta per 7 desgraciats franquistes, amb militars golpistes de Franco amb pistola amenaçant, del ATADO Y BIEN ATADO, impossible de modificar. Cal derogarla ja, per minoria simple, aquesta cagarro ultim de Franco y sus golpistas asesinos, con el borboncito de Francoapalancado porel asesino Franco
  LLARENA dPENA Desembre 06, 2021 | 19:37
  Totalment d'acord amb l'adjectiu d'aquesta fantàstica" PROSTITUCION que nos dimos entre todos". Perque va ser d'una gran falsetat ben orquestrada i aceptada per tots partits politics atés que cap d'ells va anar en contra. Fins i tot Carrillo i el Partido Comunista. S'ha de dir també que aquesta "prostitución" ha deixat ben clar i evident les limitacions franquistes i el seu ideari fatxa que, molt pocs dels que la vam votar, ara, no ho fariem. Alemania, Italia, Xile o Argentina entre d'altres, van treure's de sobre tota la gentussa responsable de tanta desgràcia cosa que a Escanya, cap dels responsables que va assesinar tants espanyols pel sol fet de ser republicans, va ser jutjat i encara menys comdennat. Escanya. I ara, molts de les élits escanyoles, son els fills i nets d'aquells que van cometre tantes aberracions i injusticies.
  federalista Desembre 07, 2021 | 10:03
  res rovira dues pedres estelades es clar i hui a treballar, i el 8 tambe com diu altre comentarista dalt, que feu ahir jaja segur que molt hiperventilat ha agafat pont, i no treballa ni hui ni dema , ni ahir per suposat, com deia iglesias cal cabalgar amb contradiccions, pero la majoria dels indepres , cabalgeu, troteu, i aneu al pas hahaha no us baixeu mai del cavall, vinga a treballar tot el pont rovira and company, i mes si sou ateus i no sou espanyols babaus que celebreu, la festa d'espanya i a una verge, a treballar collons hahaha no caura eixa breva oi rovira and company

Nou comentari