El 40 congrés del PSOE ha estat l’apoteosi del seu secretari general. Als seus peus, un partit pacificat, com van assenyalar tots els comentaristes amb una mica de nostàlgia. El triumvirat que ha presidit simbòlicament el conclave, González, Zapatero, Sánchez, està al seu torn presidit realment per Sánchez, en un moment gloriós. Diuen que ha recuperat a l’oblidat Rafael Hernando, perquè li recordi a l’oïda que és mortal, com als emperadors romans.

Els dos enemics del PSOE, Podemos i l’independentisme català que, paradoxalment, són els seus aliats, han sortit estomacats de la festa. González va carregar contra Podemos i, amb la gallardia d’un terç de Flandes, va declarar-se partidari del “règim del 78”, la bèstia pestífera dels marmessors del 15-M. Sánchez remata la taula del diàleg negant-se a qualsevol forma de referèndum i, per descomptat, vade retro, d’independència i recordant als catalans que Espanya és només una i és llur pàtria tant si volen com si no. És el mateix discurs d’Errejón que vol seduir els súbdits rebels perquè s’integren en una “unitat superior” anomenada Espanya.

El congrés ha estat un èxit a la búlgara. Però això no és un descobriment. El descobriment és veure l’impacte que té a Catalunya atès que una part de l’independentisme, el d’ERC, fa la seva política dins un marc vital espanyol. Amb l’argument que el context dominant a Catalunya és l’espanyol, es diu que la política catalana s’ha de fer en relació amb Madrid i, per això, s’ha organitzat una taula de diàleg, una mena de gat de Schrödinger, que ens durà i no ens durà a la independència al mateix temps.

Per a ERC, la independència és un desideràtum, un ideal llunyà. Junqueras reconeix que la independència és “un deure” històric. Però un deure que no és urgent complir, com no ho era el de Sancho Panza de fotre’s 3.000 flagells a les seves carns vives. La independència arribarà quan Déu sigui servit, com els flagells de Sancho.

No podem caure en perillosos unilateralismes, més espectaculars que reals. Hem de consolidar el que tenim i gestionar-ho bé, amb una orientació d’esquerra. Hem de col·laborar lleialment amb la política espanyola, sense perdre de vista el nostre llunyà desig. Però, com que no es pot servir a dos senyors al mateix temps, (el partit i el país), que diu l’Evangeli de Sant Mateu, al final, s’ha de triar i el resultat és l’abandonament de l’objectiu de la independència a canvi de l’hegemonia política dins l’autonomia, dins la pàtria espanyola de Pedro Sánchez. I això significa efectivament fer la política espanyola a Catalunya: monarquia, partitocràcia, corrupció, favoritisme i caciquisme.

Hom atribueix l’altra concepció de la independència grosso modo a JxC i el seu entorn. Aquests no han estat capaços de representar la unilateralitat amb igual força plàstica que la taula del diàleg, però sí d’argumentar-la millor. La base de la unilateralitat rau en el mandat de l’1-0 i la necessitat de culminar-ho. Sona una mica més heroic que el burocratisme republicà. Però no més atractiu atès que prové d’un partit polític que, com tots, és una suma d’interessos creats al llum i llar (ara que ven l’hivern) de la confortable autonomia.

Fa anys que tenim governs amb majoria absoluta independentista al Parlament i la societat, però ningú no ha fet res per apropar-nos a l’objectiu estratègic. Del que es tracta aleshores és de donar forma concreta a aquesta unilateralitat i no pot fer-se de cap altra forma que mitjançant una declaració unilateral d’independència en seu parlamentària. En l’enteniment que això posaria en marxa un procés imprevisible. Però un que forçaria una acció comuna de les institucions i el poble, en contacte directe, amb conseqüències també imprevisibles, com imprevisible va ser l’1-O. Aquesta és la tasca del CxR, un ens democràtic representatiu, propi del nostre temps, el segle XXI, i a l’avantguarda de la nova forma de fer política a l’època d’internet. Sembla mentida que els promotors no vegin que el que frena la seva expansió és la vinculació del CxR a JxC en la figura del seu president que també sembla voler servir dos senyors al mateix temps, el país i el partit; un partit aliat de govern dels que de cap manera volen la independència.

Si la declaració no es produeix, no hi haurà cap avanç vers la independència fins a la fi de la legislatura, atès que el termini de dos anys és fictici. Tan fictici com la segona i última reunió de la taula del diàleg i de la qual no hi ha actes de qualsevol mena, però sí moltes fotos i propaganda.

Comentaris

  Octubrista Octubre 19, 2021 | 21:11
  Certament, la vinculació del MHP Puigdemont amb un partit com és JUNTS que té un sector autonomista i, per tant unionista, produeix confusió, a banda del perill de que l'autonomisme arrossegui o liquidi el sector independentista. Jo suposo que si Puigdemont no talla amb JUNTS és per esquivar en lo possible el mur de silenci impulsat pels medis d'intoxicació a sou del PPSOEMOC'S i dels controlats per ERC com el diari ARA i TV3. La dificultat del Consell en arribar als 100.000 afiliats és una mostra de l'eficàcia del cordó (en aquest cas hem de dir tòxic, en comptes de sanitari) bastit al voltant del president legítim de Catalunya.
  enricsvh Octubre 19, 2021 | 22:23
  Trist paper, el que fa ERC. Totalment d'acord amb en Cotarelo.
  Micoloti Octubre 19, 2021 | 22:29
  Propongo el Sr. Cotarelo como presidente de la generalitat y que ponga en marcha la DUI tal y como propone. Luego asumirá las consecuencias legales de sus actos, que se unan a él la horda de periodistas que dua si y día también quieren la DUI pero sin asumir nada... Animan a Aragonés a tirarse a la piscina vacía pero ninguno se tira antes que el... que bonito... tirarse todos juntos tampoco les parece bien... hay leyes, buenas y malas.... se tienen que cambiar? Ok... hay caminos para hacerlo... lo del derecho a decidir de Cataluña ninguna institución internacional lo ha reconocido por muchos informes pagados a millonadas a supuestos expertos.... las organizaciones que respaldan Cataluña son a menudo más que cuestionable... En fin, si yo me salto un semáforo me multan por mucho que no haya ningún coche y que sea en medio del desierto, es la ley... La DUI no es ley y la mayoría de catalanes lo que no quiere ahora es otro 2017...
   Jo Octubre 20, 2021 | 10:34
   Les consequencies dels meus actes serán que si algú intenta cohartar la meva llibertat l'hi faré la pell. Capici????
   Jm Octubre 20, 2021 | 12:10
   La legalidad espanyola es la misma que la legalidad de Erdogan
   Cuanta razon Octubre 20, 2021 | 13:46
   Puez eso, tiene toda la razón. Hay una legión de periodistas y políticos que hablan de unilateralidad pero sin empezar ellos. O sea, es vkmofidimo decir a los demás que peleen, mientras ellos se esconden. Edo tiene un nombre, y es... cobardia
  fat boy Octubre 19, 2021 | 22:45
  Si erc preten ser el nou psc perque no votar al psoe directament?.
  fat boy Octubre 19, 2021 | 22:55
  A veure si amb aquest discurs tambe convencen als portuguesos, o als andorrans, o als gibraltarencs, o als holandesos, o...
  Luisnomeacuerdo Octubre 19, 2021 | 23:35
  Pero que bien se expresa el lisensiado de Castilla, maese cotorralero, dando pomada siempre a los fascistas independentistas, solo te falta meterle el dedo en el culo al pastelero loco, sigue asi que cada vez tienes más cerca el carguillo .
  Regal Octubre 20, 2021 | 00:45
  Volen regals, volen els reis, volen cascar el tió. Doncs els tindran, els del gal se n’asseguraran. RIP.
  Marçal Roig Octubre 20, 2021 | 06:51
  La mesita del montilla.Junqueras es ACATAR LA PROSTITUCIO DEL 78, JUNQUERISME DE MERDA
   traca Octubre 20, 2021 | 09:08
   mari, montserrat, marçal....que sepas que en mi oficina somos muy fans tuyos, idolo!
   An5onio Sanchez Octubre 21, 2021 | 07:43
   Junqueras mes franquista qie el SANCHEZ DEL GAL.155
    Traca Octubre 22, 2021 | 13:20
    Precioso
   Groc Octubre 21, 2021 | 12:55
   Marçal Roig , no ets mes tonto ,per que no t'entrenes.
  Harrymadas Octubre 20, 2021 | 08:57
  la dirección política de ERC es clara, autonomía, sottogoverno, poltronas y eliminar al M.H.P. Puigdemont ; Junts, Sanchez ha tomado el timón claramente hacia la autonomía, acompañado de los restos del anterior sottogoverno, la pregunta es : ¿que pinta el M.H.P. Puigdemont en Junts?, ahora ya nada , el "golpe de estado" dado en Junts por Sanchez & Cia, lo ha desbancado dejándolo como "florero" o "jarrón chino", ; Cup , ha sido "opada" por los podemitas ¿quien os ha visto y quién os ve ..? .. claramente es la hora del Consell per la República y el exilio.
  Cristopher Octubre 20, 2021 | 10:13
  Totalment d'acord Sr.Cotarelo! Cal que el CxR deixi JxC enrera i comenci la seva via, que serà la independentista de veritat. La via de la llei a la llei ja va quedar clar que no funciona el 2017; esencialment perquè a España no hi ha llei, sinó arbritarietat i dictats autoritaris! El dilema és si el CxR ha de prescindir també del parlamentarisme autonòmic; i aqui hi ha ara mateix el debat per establir un autentic full de ruta cap a la independència efectiva. No oblidem que la declaració de independència ja està feta en seu del Parlament i que "només" cal fer-la realitat.
  Groc Octubre 20, 2021 | 10:59
  Cotarelo , com sempre donan carnasa contra ERC Els mes inteligens seguin a Cotarelo igual que el flautista d'Ameli . De cap al riu com les rates
  Narcís Octubre 20, 2021 | 11:07
  No n' és que en MHP Puigdemont fumi ombra al MHP Aragonès . . és que aquest hauria de donar la cara, fer front, pro aquell , atès que és el vertader President de Catalunya descalvacat antidemocràticament, il·legal, il·legítima i il·lícita del Govern de Catalunya ! PD : si les passes que fumi no són per a restituir-lo sent com som dessota estat botxí fora mida .. sa actitud, actes i accions siguin per a donar-lo màxim de suport ( si no com persona, sí com persona que representa els catalans que majoritàriament el votaren .. altra cosa n' és aprofitar-se'n ! ) !
  miquel_u Octubre 20, 2021 | 11:32
  Les seves anàlisis són impecables. Són les opinions d'un home lliure sense pos a perdre res. Davant d'aquesta realitat què s'hauria de fer?
  A vegades veig comunistes! Octubre 20, 2021 | 12:36
  Va strange, vomita merda! Que ja et trobem a faltar, cagundèúclavat!
  Pitxolí Octubre 20, 2021 | 14:07
  Boníssima, l'analogia amb el gat de Schrödinger!
   Doctor Strangelove Octubre 21, 2021 | 11:02
   Però si no en teniu ni idea del gat de Schrödiger! En fi com molt bé va dir en Bohr, aquest sí que en sabia de mecànica quàntica, "un idiota sempre troba algú més idiota que li fa cas". Doc.
  Vendetta Octubre 20, 2021 | 19:33
  Putaejpanya sempre
  Sigue asi Cotarello Octubre 20, 2021 | 20:55
  Que buen cabayo de troya conquense hemos infiltrado..jajaja
   Lluis Octubre 21, 2021 | 04:49
   Inculto. Es caballo. Ni escrivien sabeis
  Francesc Octubre 20, 2021 | 22:03
  Anàven de catxa i continúen anant de catxa. Mai van voler satisfer els desitjos de llibertat del poble. Només enredar-lo per treure rédit electoral. Ja ens van trair una vegada. No es pot votar mai més aquesta gent. Han de morir, políticament parlant. No aconseguim res votant els mateixos traidors altra vegada. La unió d partits "indepes" tant sols serveix x escenificar una farsa i augmebtar la frustracio i l'odi de la gent que va creure aquest farsants. Puigdemont és un H de partit, no de país
  Anònim Octubre 21, 2021 | 05:21
  l'independència en ERC es en un imaginari llunyà que vindrà per art de màgia: Pot passar com els socialistes d'antany que somiaven amb el SOCIALISME cosa que ara odien encara que mantenen el nom per afers clientelars Crec fermament que si no fos per el TOTEM inservible d'en Jonqueres la cosa podria tenir solució.
  Ester Trepat Octubre 21, 2021 | 16:31
  Quan veig al GURU JUNQUERAS veig una secta sexual. Fa por aquest home
  federalista Octubre 21, 2021 | 19:34
  si jajaj prescindiu dels partits i els 100000 afiliats a la m eixa de consell per no se que feu una republiqueta de joguina a algu pais llunya, transoceanic o millor encara, us aneu amb un cohet els 100000 a un sistema estelar llunya als limits del univers observable, i en un planeta paregut a al terra i poseu en practica la vostra republiqueta de joguina, si us deixan els alienigenes i no us hostien fins al multivers mes llunya pero sis plau als 7600000 restants som ara 7700000 a catalunya deixeu-nos en pau ja mamarratxos.
  Andreu Puig Octubre 22, 2021 | 08:21
  Adorem al Becerro Sagrat Junqueras del Sanchez.155, independentisme eel GAL. Junqueras al CNI
   Traca Octubre 22, 2021 | 15:24
   Sublime

Nou comentari