El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La independència és il·legítima, diuen
  • CA

Segons el cèlebre jurisconsult nazi Carl Schmitt, el de “el Führer crea el Dret”, la política és el conflicte amic-enemic. Una definició minimalista, també adient a la guerra. De fet, la guerra ha estat sempre la política dels nazis, antany i enguany.

La qüestió s’embolica quan els rols d’amic-enemic canvien, quan l’amic esdevé enemic i l’enemic, amic. En la política, els canvis, i canvis radicals, de principis, d’aquells de tota la vida, no són l’excepció, sinó la consuetud. La política és un esdevenir i els principis són tan líquids com la societat del venerable Bauman i tan canviants com el riu d’Heràclit.

Hi ha molts exemples d’aquestes mutacions quasi paulines. El senyor Tamames és el darrer episodi de la història interminable de les conversions cap a tot allò que ahir es combatia. Abans d’inventar-se el feixisme, Mussolini, el referent de l’actual primera ministra d’Itàlia, Giorgia Meloni, era un socialista radical. Els socialistes espanyols al seu congrés de Suresnes, en 1974, reconeixien “el dret d’autodeterminació de totes les nacionalitats ibèriques”. Com canvien les coses i com els amics esdevenen enemics i viceversa!

Amb aquesta crua experiència a l’esquena, no s’hi entén prou bé l’escàndol muntat amb les declaracions de la secretària general d’ERC, Marta Rovira, sobre la manca de legitimitat de l’1-O. Cert, rebutjar la legitimitat de l’1-O és tocar el nervi ciàtic de l’independentisme, travessar el Rubicó, cremar les naus. Les raons, negligibles (no érem prou, una part de la societat no es va sentir interpel·lada), no poden amagar el fet que es tracta d’un canvi de bàndol, de l’amic independentista a l’enemic contrari a la independència, de l’independentisme al no-independentisme. Tanmateix, em sembla un escàndol sobreactuat.

Primer perquè, com comentat, aquests canvis, aquests girs copernicans, són el business as usual de la política, normalment amagats en arguments especiosos: com que aquí ningú no ha renunciat a la independència; només l’endarrerim per a quan els déus siguin servits.

En segon lloc, perquè no es pot dir que es tracti d’un canvi sobtat, quelcom fugaç, com un llamp, sinó el resultat final d’un llarg procés d’oscil·lacions, de tires i arronses, de profundes meditacions, fins i tot amb conferències o projectes de conferències sobre la qüestió de per a què es vol la independència. Finalment, la crisàlide es converteix en papallona. Però, durant la metamorfosi, el resultat era previsible i, com era previsible, la papallona ha resultat ser una papallona autonomista. La pregunta és com ha estat possible un enganyi tan obvi i per tant de temps?

No serà per les virtuts comunicatives de la portaveu del partit, Marta Vilalta, que ha comparegut per encomiar les paraules de l’altra Marta com la pura raó en marxa i, per estalviar-se feina, recomana llegir el llibre Tornarem a vèncer (i com ho farem), publicat en 2020 per Oriol Junqueras i Marta Rovira. El llibre, que conté tot el que ha dit la secretària general, segons Vilalta, es presenta com un manual per fer possible la República Catalana, un vademècum del bo republicà. No hi ha res a explicar, conclou la Vicemarta, car està tot clarinet negre sobre blanc en aquesta guia del pelegrí cap a la terra promesa.

“Tornarem a vèncer” és un títol esplèndid, més que surrealista, gairebé dadaista, atès que és impossible tornar a fer el que no s’ha fet d’antuvi, és a dir, vèncer. Una petitesa. Perquè, com que el món independentista encara considera l’1-O una victòria, podria pensar-se que els líders i estrategs d’ERC també ho sentissin així. Però la senyora Rovira ha aclarit que no, que de cap manera l’1-O és una victòria, sinó una derrota. I rebla aquesta mudança d’opinió amb l’ajuda del subconscient quan diu que vol una república catalana independent dins d’Espanya, cosa que les ànimes caritatives entenen com a un lapsus i no ho és. És l’eco reverencial del tampoc molt realista desig de Companys d’una república dins l’estat espanyol.

D’agrair és la sinceritat de la declaració que afecta al principi mateix de l’autodeterminació i la independència. Perquè, si el seu exercici democràtic és il·legítim, el principi mateix també ho és, d’il·legítim, i la independència és il·legítima.

I, aleshores, sí que ens entenem tots.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Gonzalo a març 28, 2023 | 20:46
    Gonzalo març 28, 2023 | 20:46
    L'estat espanyol es ilegitim.
    • Icona del comentari de: Que dura és la impotència a març 29, 2023 | 17:25
      Que dura és la impotència març 29, 2023 | 17:25
      La nació espanyola és totalment legítima, la catalana no. Si no se t'aixeca el problema no és d'Espanya. Ves al metge o de putes, el que prefereixis.
      • Icona del comentari de: El Cit Campejador a març 29, 2023 | 21:21
        El Cit Campejador març 29, 2023 | 21:21
        Pots definir que és la nació espanyola? Conec el país, estat, regne d'Espanya, però la nació espanyola no sé ben bé que és.
      • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a març 29, 2023 | 21:22
        Pere Llimonera i Citronell març 29, 2023 | 21:22
        Crec que confons nació amb país.
  2. Icona del comentari de: Hola Aragones? a març 28, 2023 | 21:53
    Hola Aragones? març 28, 2023 | 21:53
    On ets Aragones? Tú també obeeixes la injustícia de l'ocupant, com els Mossos. Quin fàstic fots, nano.
    16
    Icona de dislike al comentari de: Hola Aragones? a març 28, 2023 | 21:53 11
    Respon
  3. Icona del comentari de: OK GAL a març 28, 2023 | 23:42
    OK GAL març 28, 2023 | 23:42
    És una caça de bruixes, i les bruixes són els votants. Si no ens portem bé, ens fotran a la foguera. És més que un canvi d'ideologia. Com diu l'article, és un viatge al feixisme. Van començar amb allò del Tardà de què els independentistes eren idiotes, i ara que són uns porcs a eliminar (què és sinó qui actua sense legitimitat, amb abús, etc.?). La matança està al caure.
    • Icona del comentari de: De quins 'independentistes' parles? a març 29, 2023 | 20:34
      De quins "independentistes" parles? març 29, 2023 | 20:34
      Del que'ns va donar una costellada de 3 respostes? Del batxiller que va suspendre la DUI abans de fugir? Del pallasso que obeïa als jutges i retirava les pancartetes? De la xoni que va a judici per corrupció i diu que la jutjan per patriota?
  4. Icona del comentari de: ernst a març 28, 2023 | 23:46
    ernst març 28, 2023 | 23:46
    es inexplicable com, pel que sembla, hi ha gent a Catalunya que cregui que ERC es partidari de la independencia .La colla de ministres, incloent-hi, el ministro de Marina, de ERC, fa pensar que aixó de l'independentisme es un acudit
    19
    Icona de dislike al comentari de: ernst a març 28, 2023 | 23:46 12
    Respon
  5. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a març 28, 2023 | 23:47
    Luisnomeacuerdo març 28, 2023 | 23:47
    Cotorr se nota que manejas mucho y bien el ideario nazi, normal para un nazionalista catalán advenedizo con ilusión de abtener un carguillo en la repugblica xenófoba de tractoria.
  6. Icona del comentari de: Qui se'ls creu? a març 29, 2023 | 01:57
    Qui se'ls creu? març 29, 2023 | 01:57
    També diuen que són independentistes. Qui se'ls creu encara?
    • Icona del comentari de: Si noi, a març 29, 2023 | 20:26
      Si noi, març 29, 2023 | 20:26
      Mss Catalunya també ens deia feume confiança i ens donar una costellada de 3 respostes. El batxiller foll va suspendre la DUI en segons abans de fugir deixant-ho tot enmerdat. Torra.... un pallasso que jugava amb pancartetes i sempre obeïa als jutjes. La xoni Borràs... quedan hores perquè surti oa sentència per corrupció. Tu encara te'ls creus?
  7. Icona del comentari de: Veterà antifranquista. a març 29, 2023 | 06:16
    Veterà antifranquista. març 29, 2023 | 06:16
    Doncs.... no sé pas. La gran majoria del Poble de Catalunya va acceptar la Constitució Espanyola del 1978.- el famós 77,8% favorable. Els que ens hi vam oposar forem titllats d'antidemócrates, de franquistes , de tot. Els que van votar favorablement van acceptar l'article 155- i d'altres molt pitjors. Al capdavall tenim el què el Poble, al seu moment, va votar.
    • Icona del comentari de: Anònim a març 29, 2023 | 14:42
      Anònim març 29, 2023 | 14:42
      Molta gent veia que la constitució era una porqueria, però vostè oblida el clima d'incertesa que hi havia. Els meu pares comentaven que, ara mateix, millor això que un altre militar de cap d'estat, ja la millorarem amb el temps. Els països democràtics de veritat, la constitució garanteix una drets que, en aquell moment poden representar el poble dins el seu context, però òbviament, canvia si el context i la població tenen noves necessitats/inquietuds. Només en un estat autoritari, uns quants es proclamen els amos de les lleis i decideixen que no es poden tocar, per molt que ho demani la gent. Per això la constitució espanyola té un mecanisme de reforma tan complicat que és gairebé impossible fer-hi res. Per això, les ILP, que són una mostra de democràcia, a Espanya requereixen tantes condicions que en quaranta anys, només se n'ha aprovat una (la prohibició de les corrides de braus a Catalunya. I encara el PP prova de revertir aquesta llei, que tant esforç va costar, dient que es tracta d'una qüestió de cultura nacional i que les autonomies no hi poden legislar. No, no tenim el que hem votat. Tenim una imposició darrera l'altra i una molt molt nombrosa colla de mafiosos poca vergonya que viuen com marajas mentre diuen que no poden pagar pensions.
      • Icona del comentari de: Veterà antifranquista. a març 29, 2023 | 15:35
        Veterà antifranquista. març 29, 2023 | 15:35
        Anónim: no hi estic d'acord; en aquells moments d'incertesa, feblesa i desconcert del govern espanyol , era quan podiem imposar-nos els demócrates. Acceptar una constitució com la del 78 era acceptar la submisió perpétua a Espanya; la unió era la nostra força, ja que aleshores estavem units. No s'hi val el "Millor aixó que res". Ara la unió s'ha esmicolat i l'Estat ens té a les seves urpes.
  8. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a març 29, 2023 | 11:09
    Pere Llimonera i Citronell març 29, 2023 | 11:09
    ... Mare meva! Ay, qué época aquella cuando el catalanismo era Tarradellas! ... qué tiempos aquellos en que la Racionalidad, el "seny", la verdad y la razón; y la formalidad y seriedad guiaban a los Catalanes... Desde entonces, Decadencia imparable... y Represión fascistoide supremata, ruina económica, fractura social, corrupción y delincuencia política desenfrenada, populismo, fantasías, demagogia, imposturas y falsificaciones; inventos, racismo, supremacismo y xenofobia, Pensamiento Mágico, Síndrome de "Alicia", sectarismo, Mangoneos, Clientelismo, 3%, Industria del Catalanismo, Chiringuitos a Tutti-Pleni y Miles de SueldaZ0s del Copón, mientras el pueblo cada vez cobrando menos y pagando mas impuestos, para que estos sean derrochados en Fantasías de enajenados que viven en un universo Paralelo... Apa Siau!
  9. Icona del comentari de: Groc a març 29, 2023 | 11:45
    Groc març 29, 2023 | 11:45
    Un altre dimecres alimentats per un comunista estil Tamames
  10. Icona del comentari de: Narcís ( com ha pogut fer carrera com ' independentista ' .. els periodistes no se n' adonaren ? ) a març 29, 2023 | 11:51
    Narcís ( com ha pogut fer carrera com ' independentista ' .. els periodistes no se n' adonaren ? ) març 29, 2023 | 11:51
    Per primera cop aquesta bona dona ha estat diàfana, sòlida .. inteligible que no pas invisible, gens ni mica, ni poc ni gaire, definida ! PD : mai per mai em sentí ocupat en res quan parlava .. n' era com un buit, més, una aixecada de camisa sense solta ni volta ! PD : estem ben guarnits .. sort que majoria de nostre poble no n' és així !
  11. Icona del comentari de: Gonzalo a març 29, 2023 | 13:09
    Gonzalo març 29, 2023 | 13:09
    Cojones, siempre diciendo mentiras Cotaterolelo, jajaja!
  12. Icona del comentari de: Ja hi torna el decrèpit madrileÑu... a març 29, 2023 | 15:07
    Ja hi torna el decrèpit madrileÑu... març 29, 2023 | 15:07
    A veure si ho enten. L'1-O va ser una victoria del independentisme català, dels milions de catalans que gam votar, molts sota les porres dels piolines escaÑols com vostè. Després un batxiller (que mai vam votar) ens va trair trigant setmanes a donar el resultat, 8 segons a suspendre la DUi, i hores a fugir deixant-ho tot i tothom enmerdats. Va convertir l'1-O en el dia de la vergonya pels que vam votar!
    • Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a març 29, 2023 | 15:47
      Luisnomeacuerdo març 29, 2023 | 15:47
      Bien dicho, ojete de gamba.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa