Salvador Illa, amb una trajectòria poc brillant dintre del PSC, però d’absoluta fidelitat als “apparàtxiks” socialistes i especialment als “jefes-jefes” de Madrid, està jugant les seves cartes amb notable intel·ligència i estratègica habilitat. Té tants diputats com el tàndem Aragonès-Junqueras, poca broma.

A diferència d’Inès Arrimadas, que no va saber ni va voler gestionar la seva clara victòria electoral del 2017, Illa té una notable solidesa intel·lectual, a més d’una certa experiència a les trinxeres de la política local i de la nota més destacada del seu currículum: una gestió molt bona de la crisi de la covid-19 com a ministre de Sanitat. Amb algunes espifiades, com no podia ser d’altra manera en aquella crisi, però molt bona, acompanyat del brillant servidor públic Fernando Simón, que es va deixar tots els pèls a totes les gateres que va trobar al seu camí. Un excel·lent i providencial professional, per cert, al qual aquest país ha tractat miserablement, com és tradició.

Illa va directe cap a ser vicepresident de la Generalitat catalana (de fet o de dret) en un futur pròxim.

President, no. No ho serà. Encara que guanyi les eleccions, cosa no gens improbable. 

És prou llest per saber que la partida de veritat es juga a Madrid i no a Barcelona. Els tripijocs a Madrid, els suports a un govern multipartit (liderat pel PSOE, però podria ser que sense Pedro Sánchez, aspirant a llocs prèmium a escala europea i internacional) tindran un preu. I Illa el pagarà, perquè coneix els límits, les penyores, les misèries i les tornes.

Amb el pressupost de la Generalitat colonial està jugant les seves cartes impecablement. No són molt bones, però són millors que les del tàndem Aragonès-Junqueras. I a sobre té paciència budista: sap esperar, cosa no poc important en política.

Es cobrarà totes les petites (però no insignificants) millores que el govern del PSOE i Unidas Podemos han anat introduint en la situació dels represaliats, perquè sap, com és evident, que aquest és ara el centre de gravetat de la política dels partits catalans que aparenten un independentisme abrandat, tot i que a la pràctica estan oberts a negociar-ho tot. Oberts? No, delerosos, ansiosos, desesperats. Al preu que sigui, intentant salvar la cara i dissimular.

Diguem les coses pel seu nom: això va de procurar aturar o minimitzar l’acarnissament policial, fiscal i judicial, i de buscar solucions creatives, més o menys viables, a milers de situacions personals. Aquesta és la cua de palla de la política catalana, per aquí els tenen enganxats.

Illa és el perfecte gestor d’una situació enganxosa i enfangada com aquesta, justament perquè sap que és una peça de l’engranatge i que ja li recompensaran d’alguna manera els seus sacrificis. Per altra banda, intueixo que és prou intel·ligent per no desitjar ser president d’una cosa malmesa i desprestigiada com la Generalitat, que per altra banda no deixa de ser un invent del colonialisme castellà, del 1931, comprat a ulls clucs i cofois pel catalanisme, sempre tan poc consistent.

Illa rima amb Montilla? Sí. Clarament, en circumstàncies històriques diferents. Sap fer el seu paper, com ho va saber fer Montilla, home admirable per la capacitat aferrissada de convertir les seves febleses en fortaleses aparents, a anys llum de la brillantor de Pujol o Maragall. Illa rima amb Mas? No. Illa sembla que coneix infinitament millor quins són els límits del seu paper i se’l creu justet, sense passar-se, no com Mas, que va ser catastròfic en tots els sentits quan es va sentir com una mena de Moisès postpujolista.

Illa domina el centre del camp de joc, un ull posat a la defensa, un altre a la davantera. No en traurem gaire cosa, cert. Però almenys hi ha algú que sap a què juga, encara que no hi estiguem d’acord.

A la Catalunya del 2023, tan perduda en un marasme de paroxismes i de coses quotidianes i bàsiques mal gestionades i mal resoltes, això no és poc.

Ah, i per si algú en dubta, no el penso pas votar, quan arribi el moment. Com tampoc no penso deixar de reconèixer-li els mèrits que té.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a gener 22, 2023 | 21:38
    Doctor Strangelove gener 22, 2023 | 21:38
    Avui ens surt el Rovira pausat, el que toca de peus a terra, fora hiperventilacions i seguidisme d'éssers supèrficials amb el batxillerat. Doncs res, "al césar lo que es del césar" . Avui tenim un article més que correcte i realista. Tant de bó, els que segueixin siguin del mateix estil! Doc.
  2. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a gener 22, 2023 | 23:45
    Pere Llimonera i Citronell gener 22, 2023 | 23:45
    Los supremacistas independencieros han "enfangado" todo en Catalaunya durante varias décadas ya, de adoctrinamiento en ficciones, falacias y fantasías, ademas de llevar la región a la ruina económica, política y a la quiebra y fractura social, con su corrupción, Chiringuitos, despilfarros, sueldaZ0s, etc.; luego, por su causa, como dice el autor, Catalunya está enfangada... ¿Quién la desenfangará? ... el desenfangador que la desenfangue, buen desenfangador será.... Pero que lo haga pronto y se lleve a los enfangadores separatas suprematas corruptos inventa patrias a su otra dimensión en el universo paralelo al que pertenecen... Aunque, personalmente, yo dudo que el Illa o cualquiera de los sociatas del PSOE vaya a desenfangar nada... "Perdoneu, però Algú ho havia de dir!" ... "Apa, Adéu!"
    • Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a gener 23, 2023 | 10:22
      Pere LLimonera i Citronell gener 23, 2023 | 10:22
      A ver, TRoLL usurpador suplanta Nombres... Seguramente es verdad lo que dices, solo que yo N0 lo hubiera escrito así. Ni tan mal, ni con esas simplezas, ni con ese léxico pobretón que utilizas; porque ese comentario no es Mio, sino del TRoLL separata usurpa Nombres que lleva meses comentado de Falsa Bandera y usurpando el mio o el de otros comentaristas (a decir verdad, por cada comentario que yo envío, el TRoLL separata usurpador envía 2 o 3 usurpándome el nombre; increíble, pero así es)... Al menos, esta vez, el TRoLL_ete separata supremata usurpa nombres, se ha inventado casi todo el comentario y N0 se ha dedicado simplemente a copiar comentarios míos modificándolos con montones de sandeces y Ch0RRadas. O como hace otras veces, cuando yo envío un comentario, que él lo contesta y envía una copia de alguno de los comentarios míos anteriores donde le denuncio como usurpador de mi nombre y comentario 'Fake'; pretendiendo así, que mi comentario verdadero, N0 lo es, sino que es de el TRoLL (que es en realidad él)... Un claro ejemplo de la "Ética" del Movimiento supremata independenciero y de sus tácticas y fantasías... "poca feina... pobret TRoLL-ete"... Apa, TRoLL_ete, Siau!
      • Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a gener 24, 2023 | 19:48
        Luisnomeacuerdo gener 24, 2023 | 19:48
        Has pensado que igual no és uno... que són más. Españolazo!
  3. Icona del comentari de: Automics micos d'erc.psoe a gener 23, 2023 | 07:41
    Automics micos d'erc.psoe gener 23, 2023 | 07:41
    La generalitat nomes es un zoo, pels animals o granja dels catalans, un parc d'atraccions. Els Castellans en saben, i nosaltres pures cuques desgraciades, entretingudes dins la gàbia del mico Peret i rl giril.la gros.queras
    • Icona del comentari de: Junqueras SALVADOR DE ESPAÑA por la Gracia de DIOS a gener 23, 2023 | 09:01
      Junqueras SALVADOR DE ESPAÑA por la Gracia de DIOS gener 23, 2023 | 09:01
      En Peret vol xupaxups i el GORIL.LLA JUNQUERAS un trailer de bananes, ESPAÑOLES TODOS, ARRIBA ERC.155
      • Icona del comentari de: No cola a gener 23, 2023 | 11:17
        No cola gener 23, 2023 | 11:17
        Tu entens que avui el articulista no parla d'esquerra? O és que ets tant tonta com l'illa? Empassat la bilis d'una vegada i enverinet
        • Icona del comentari de: Al junquerestes SANCHO PANZA a gener 24, 2023 | 09:49
          Al junquerestes SANCHO PANZA gener 24, 2023 | 09:49
          tranquil Sergio Sol de erc.españa Ets pesat, curtet, inepte, o sigui de ERC.PALLASSOS INFLATS, junqueretes de SANCHO PANZA
  4. Icona del comentari de: Narcís a gener 23, 2023 | 08:51
    Narcís gener 23, 2023 | 08:51
    Ras i curt : només voldria saber què ha fet de bo o de bé pro la societat catalana . . fos tan sols pel que fa a iniciatives ( una petita relació no hagués estat sobrera ! ) ! PD : la política és una cursa de relleus que no pas de 100 m llisos, ço és, guanya qui té majoria democràtica afí .. més afí!
  5. Icona del comentari de: No cola a gener 23, 2023 | 11:15
    No cola gener 23, 2023 | 11:15
    Illa era el que anava per darrera del tonto més tonto de la classe, aquest és el seu nivell i consti que anava a la classe del costat de la meva. Si va arribar a madriz va ser gràcies a la seva paciència, única virtut de que disposa, ja que per antiguitat li tocava el lloc del Iceta que no el podia ni veure i que va demanar que li treiessin del clatell. Quant per xiripa el van fer ministre de sanitat durant la pandèmia, lloc que ningú volia, el primer que va dir als periodistes es que ell d'aquest tema no en sabia res, sembla que no ho recordeu. El que sí està clar és que va fer una gestió nefasta i tard o d'hora el veurem en algun jutjat. Si això és el millor que tenen els socialistes a Catalunya anem arreglats. Només cal preguntar-li si el seu model econòmic és el dels casinos i el totxo, perquè ni l'aeroport ni la carretera depenen de la Generalitat.
  6. Icona del comentari de: No cola a gener 23, 2023 | 11:23
    No cola gener 23, 2023 | 11:23
    Quant era alcalde de la roca ja li van recompensar, o et penses que aquest pelacanyes la va pagar? Quan va perdre l'alcaldia semblava un anima en pena i no tenia on caure, sort en va tenir de l'alcalde de Granollers per poder subsistir. I va tenir sort, ja que en Mayoral no tenia ni té cap més intenció de pujar en política més que mantenir-se com alcalde i senador. Poca broma. I aixo va permetre que illa anés pujant, no per mèrits sinó per llepaculs. És una deixalla que ni tant sols sap aprofitar el moment, sap que si no aprova els pressupostos quedarà com el dolent de la política cara al poble, tot el que ha fet sempre és comedia
  7. Icona del comentari de: JordiP a gener 23, 2023 | 14:02
    JordiP gener 23, 2023 | 14:02
    L'article fa una ferum a piloteig que no s'aguanta per enlloc. A veure si aviat podrem anomenar l'autor "El Galinsoga proIlla del S.XXI".
    • Icona del comentari de: Joan Rovira a gener 24, 2023 | 16:05
      Joan Rovira gener 24, 2023 | 16:05
      Jordi P, no saps de què parles, com tots els ignorants. Què Galinsoga ni què punyetes! Informa't i llegeix més, indocumentat! Me'n vaig anar del PSC a l'octubre del 2017. Per sempre. Ho hauria fet abans, però per circumstàncies que no venen al cas, no podia. És igual. Al final vaig quedar igualment com un traidor, cosa que mai, mai de la vida, no he estat ni seré. Ojalà me n'hagués anat abans, el 2012, quan vaig penjar per primera vegada l'estelada al balcó de casa. Hi vaig estar a gust, al PSC, amb coses molt positives, des del 1988 (aquella vaga general contra Felipe González, la que no hi ha haver collons de fer contra Franco) fins al 2006, més o menys. I no els penso insultar, per molt que cadascú hagi fet el seu propi i legítim camí: màxim respecte i una mica d'afecte, fred, per les coses compartides, tot i que ja acabades. O sigui que de piloteig, res. Torna a llegir l'article. I quan el tornis a llegir, fes-ho una vegada més. A veure si ho entens.
      • Icona del comentari de: Que Déu o Al.là ens agafi confessats a gener 24, 2023 | 17:38
        Que Déu o Al.là ens agafi confessats gener 24, 2023 | 17:38
        Ojalà, Sr. Rovira? De debò?
  8. Icona del comentari de: JordiP a gener 23, 2023 | 14:04
    JordiP gener 23, 2023 | 14:04
    L'Illa és algú al PSC perquè durant anys han estat foragitant aquells que valian alguna cosa per a ascendir a l'estructura. I els que han quedat ... no els voldrien enlloc més. El que em resulta difícil de creure és com encara hi ha tanta gent que els vota.
  9. Icona del comentari de: Espectador a gener 23, 2023 | 17:56
    Espectador gener 23, 2023 | 17:56
    Mare meva! Efectivament, els mèrits de l'Illa es no tenir cap iniciativa, simplement fer servei al seu amo, com un secretari que du la cartera del cap. I és possible que surti, perquè la gent te por de tot, i el no res embolicat amb etiqueta d'esquerra i moderació tranquilitza els porucs. Però igualment és no res. Estem fotuts, on estem arribant. Però en fi, potser al final tindrà una cosa positiva, ja haurem tocat fons d'una vegada
  10. Icona del comentari de: Mandrake a gener 23, 2023 | 21:43
    Mandrake gener 23, 2023 | 21:43
    Al Salvador Illa li falten unes quantes qualitats (i crec que és una opinió generosa). La més òbvia, des dels shows de la pandèmia amb militars, policies, guardiacivils… és l’absoluta carència del sentit del ridícul; això és criminal per a un polític, més encara quan disposa només de molt migrades capacitats intel•lectuals. No és estrany que aquest benèvol article hagi entusiasmat els trolles espanyolistes ci-joint.
    • Icona del comentari de: Joan Rovira a gener 24, 2023 | 15:52
      Joan Rovira gener 24, 2023 | 15:52
      Benèvol article?? Llegeix millor. Ni te n'has adonat del que diu, amb tota l'educació i respecte del món, cosa que etem perdent.
  11. Icona del comentari de: Illa o superILLA a gener 24, 2023 | 15:51
    Illa o superILLA gener 24, 2023 | 15:51
    Illa va guanyar les eleccions, es el preferit dels catalans, que deia l'integrista Pujol

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa